Текст документа: Про стан дотримання законодавства України щодо охорони життя та здоров'я новонароджених


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 19 вересня 2005 року № 774


Про стан дотримання законодавства України щодо охорони життя та здоров'я новонароджених

Проблеми охорони материнства та дитинства в усі часи існування людства залишаються актуальними. Саме підхід до їх вирішення визначає рівень розвитку держави.

Протягом останніх п'яти років Урядом України прийнято низку нормативно-правових актів, спрямованих на вирішення питань, що важливі для створення здорової сім'ї, народження здорової дитини.

Кожен із цих документів забезпечує підґрунтя для вирішення низки надзвичайно болючих і важливих проблем охорони здоров'я матері та дитини.

Це потребує суттєвих моральних зусиль суспільства, активних дій закладів охорони здоров'я, сприяння органів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, спрямованих на чітке дотримання законодавства з метою охорони життя та здоров'я дітей.

Відповідно до вимог Цивільного кодексу України та Сімейного кодексу України, з метою своєчасного здійснення реєстрації народження дітей пологові стаціонари щомісяця передають списки новонароджених дітей до відділів реєстрації актів цивільного стану.

За результатами перевірок достовірності статистичної звітності в лікувальних закладах міст та районів області у минулому році у Слов'яносербському районі виявлено факт несвоєчасної реєстрації смерті дитини, яка знаходилася в дитячому відділенні центральної районної лікарні покинута батьками. Її було поховано без відома матері й повідомлення органів опіки та піклування. За даним фактом порушено кримінальну справу, яка розглядається Слов'яносербським районним судом. За наслідками перевірки звільнені від займаної посади головний лікар центральної районної лікарні та його заступники, вжиті заходи адміністративного впливу до лікарів-педіатрів.

Крім цього, відповідно до доручення Прем'єр-міністра України від 04.04.2005 N 16364/1/1-0 до листа Генеральної прокуратури України проведено позачергову атестацію 17 лікарів акушер-гінекологів, педіатрів, неонатологів, які мали суттєві недоліки в роботі, двох лікарів звільнено у зв'язку з невідповідністю займаній посаді.

Досить поширеними залишаються в області випадки, коли батьки відмовляються від своїх дітей при народженні та покидають їх напризволяще. Так, кількість дітей, позбавлених батьківського піклування віком до 3 років, в області збільшилася із 107 у 2000 р. до 207 у 2004 році. На 01.08.2005 в обласних будинках дитини області перебуває 183 дитини.

Управління охорони здоров'я облдержадміністрації спільно з Головним управлінням освіти і науки облдержадміністрації здійснювало перевірки виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.08.2003 N 1377 "Про затвердження Порядку ведення обліку дітей, які можуть бути усиновлені, осіб, які бажають усиновити дитину, та здійснення нагляду за дотриманням прав дітей після усиновлення". У ході перевірок виявлено, що відповідальні фахівці дитячих лікувальних закладів у цілому дотримуються строків повідомлення органів опіки та піклування про дітей, яких покинули або від яких відмовилися батьки. Проте мали місце факти несвоєчасного повідомлення медичними працівниками про наявність дітей, залишених без батьківської опіки до органів опіки та піклування (у м. Красному Лучі, м. Краснодоні, м. Первомайську). Відповідальних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності та позачергово проатестовано на відповідність займаним посадам.

Не завжди оперативно вирішуються питання розшуку батьків, які залишили дітей у лікувально-профілактичних закладах, та позбавлення їх батьківських прав у випадках порушення прав дитини.

На виконання доручення Прем'єр-міністра України від 04.04.2005 N 16364/1/1-05 до листа Генеральної прокуратури України від 25.03.2005 N 7/4-31022-05 та з метою дотримання законодавства України щодо охорони життя та здоров'я новонароджених:

1. Зобов'язати райдержадміністрації, рекомендувати виконкомам міських рад розробити та затвердити в місячний строк заходи щодо поліпшення стану справ з охорони життя й здоров'я новонароджених.

2. Управлінню у справах молоді та спорту облдержадміністрації забезпечити координацію діяльності служб у справах неповнолітніх, центрів соціальних служб для молоді, служби дільничних інспекторів міліції, кримінальної міліції у справах неповнолітніх, органів опіки і піклування з питань попередження насильства стосовно дітей.

3. Начальнику управління охорони здоров'я облдержадміністрації (Комаревцева І. О.) забезпечити дійовий контроль за дотриманням у лікувально-профілактичних закладах і медичних установах законодавства України щодо охорони життя та здоров'я новонароджених і своєчасним направленням дітей, залишених без батьківського піклування, до будинків дитини.

4. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації Гузара З. Т.

 

Голова
обласної держадміністрації 

 
О. М. Данілов 


 

Електронну копію тексту надано Луганською обласною державною адміністрацією.