Текст документа:

Про затвердження Порядку акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при обласній державній адміністрації


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 12 квітня 2013 року № 446
Зареєстровано у Головному управлінні юстиції у Луганській області 26 квітня 2013 року за № 31/1339

Про затвердження Порядку акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при обласній державній адміністрації


 

Відповідно до статті 6 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статті 26 Закону України «Про інформацію»:

 

1. Затвердити Порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при обласній державній адміністрації (додається).

 

2. Розпорядження набирає чинності з дня його опублікування в газеті «Наша газета».

 

3. Управлінню інформаційної діяльності облдержадміністрації    (Кушелева А.В.) забезпечити опублікування цього розпорядження у газеті «Наша газета».

 

4. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 

 

 

 

Голова                                                                                               В.М.ПРИСТЮК

 


                                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                Розпорядження голови

                                                                                облдержадміністрації

                                                                                « 12 » квітня 2013 р. № 446

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при обласній державній адміністрації

 

І. Загальні положення

 

1.1. Порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при обласній державній адміністрації (далі - Порядок) розроблений на виконання Закону України «Про інформацію» і визначає умови та правила здійснення акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при обласній державній адміністрації.

 

1.2. Акредитація журналістів, працівників засобів масової інформації полягає в реєстрації журналістів, працівників засобів масової інформації при обласній державній адміністрації.

 

1.3. Акредитація журналістів, працівників засобів масової інформації (далі – Акредитовані особи) при обласній державній адміністрації проводиться з метою створення сприятливих умов для здійснення професійної діяльності Акредитованих осіб, яка полягає в забезпеченні права кожного на інформацію, та всебічного, повного й оперативного поширення достовірної інформації про діяльність обласної державної адміністрації.

 

1.4. Акредитація здійснюється на добровільній основі та не може бути використана для введення цензури, впливу на зміст журналістських матеріалів, іншого утиску свободи засобів масової інформації, обмеження права збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію будь-яким незабороненим способом.

Акредитація не є дозвільною процедурою.

 

1.5. Відсутність акредитації в журналіста, працівника засобу масової інформації не може бути підставою для відмови їм у допуску на відкриті засідання обласної державної адміністрації, її структурних підрозділів, а також у допуску в приміщення цього органу.

 

1.6. Здійснення повноважень щодо проведення акредитації, в тому числі прийняття рішень про надання та припинення акредитації, видача  та вилучення акредитаційних посвідчень при облдержадміністрації покладається на управління інформаційної діяльності облдержадміністрації (далі - Управління).

 

1.7. Цей Порядок оприлюднюється на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.

 

ІІ. Види акредитації

 

2.1.  Акредитація може бути річною та разовою.

 

2.2. Разова акредитація надається журналістам, працівникам засобів масової інформації на строк виконання конкретного редакційного завдання або для заміни постійно акредитованої особи в разі її хвороби, відпустки, відрядження тощо.

Разова акредитація також може надаватися для участі у заходах, які проводяться відповідно до міжнародних або інших спеціальних протоколів (наприклад, заходи за участю найвищих посадових осіб держави).

 

ІІІ. Правила проведення акредитації

 

3.1. Акредитація журналіста, працівника засобу масової інформації здійснюється безоплатно на підставі його заяви або подання засобу масової інформації.

 

3.2. Заява, яка подається журналістом, працівником засобу масової інформації до Управління, має бути підписана ними особисто. У заяві  зазначаються:

прізвище, ім’я та по батькові заявника;

адреса, номер засобу зв’язку, адреса електронної пошти (за наявності) заявника;

вид запитуваної акредитації (річна чи разова) та строк її дії (для разової).

До заяви додаються:

копії документів, що посвідчують особу заявника;

копії документів, що засвідчують професійну належність заявника;

дві фотографії заявника розміром 30х40 мм.

 

3.3. Подання засобу масової інформації до Управління має бути підписане керівником редакції друкованого засобу масової інформації (телерадіоорганізації, інформаційного агентства, Інтернет-видання) та скріплене печаткою. У поданні зазначаються:

повне найменування, дата і номер реєстрації  засобу масової інформації (крім Інтернет-видань);

адреса, адреса електронної пошти (за наявності), номер засобу зв’язку засобу масової інформації;

прізвище, ім’я та по батькові журналіста, працівника засобу масової інформації, щодо якого вноситься подання;

вид запитуваної акредитації (річна чи разова) та строк її дії (для разової акредитації).

До подання додаються:

копія документа про державну реєстрацію засобу масової інформації або копія ліцензії на мовлення;

копії документів, що посвідчують особу журналіста, працівника масової інформації, щодо якого вноситься подання;

дві фотографії кожного з працівників, акредитація яких запитується, розміром 30х40 мм.

 

3.4. Від засобу масової інформації може бути акредитовано будь-яку кількість осіб.

 

3.5. Журналісти та працівники зарубіжних друкованих засобів масової інформації для акредитації подають дозвільний документ на здійснення діяльності в Україні відповідним зарубіжним друкованим засобом масової інформації, отриманий в порядку, передбаченому чинним законодавством.

 

3.6. В акредитації не може бути відмовлено в разі подання усіх документів, передбачених пунктами 3.2, 3.3, 3.5 цього Порядку.

 

3.7. Заява (подання) на акредитацію та супровідні документи надсилаються поштою або подаються безпосередньо до Управління.

Для разової акредитації для участі у заходах, які проводяться відповідно до міжнародних або інших спеціальних протоколів, заява (подання) на акредитацію та копії документів можуть надсилатися факсом. Фото для такої акредитації не подається.

 

3.8. У разі неподання окремих документів (подання документів, що не містять усіх необхідних даних) відповідно до пунктів 3.2, 3.3, 3.5 цього Порядку, Управління повідомляє письмово про це заявника та призупиняє розгляд заяви (подання) на акредитацію. Розгляд заяви (подання) на акредитацію поновлюється після подання всіх документів (документів, що містять усі необхідні дані) відповідно до пунктів 3.2, 3.3, 3.5 цього Порядку.

 

3.9. Акредитація проводиться протягом п’яти робочих днів після отримання всіх документів, передбачених пунктами 3.2, 3.3, 3.5 цього Порядку.

 

3.10. Під час проведення акредитації обробка персональних даних осіб, які акредитуються, здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних».

 

3.11. Список Акредитованих осіб, які мають річну акредитацію, оприлюднюється Управлінням на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.

 

ІV. Акредитаційне посвідчення та участь у заходах обласної державної адміністрації

 

4.1. Підтвердженням акредитації є акредитаційне посвідчення з фотографією Акредитованої особи (додається).

Акредитаційне посвідчення видається Управлінням протягом 10 календарних днів після прийняття відповідного рішення про акредитацію. Акредитаційне посвідчення видається Управлінням особисто Акредитованій особі під підпис в книзі обліку акредитаційних посвідчень.

У разі зміни відомостей, які вносяться до акредитаційного посвідчення, за письмовою заявою Акредитованої особи (поданням засобу масової інформації) їй видається нове посвідчення протягом 10 календарних днів з дня подання заяви (подання).

 

4.2. У разі втрати або пошкодження акредитаційного посвідчення керівник засобу масової інформації або Акредитована особа у письмовій формі повідомляє про це Управління та має право одночасно у зв’язку з цим звернутися  з поданням (заявою) про поновлення акредитаційного посвідчення.

 

4.3.  У разі звільнення журналіста, працівника засобу масової інформації, якому було видане акредитаційне посвідчення, керівник відповідного засобу масової інформації у триденний строк зобов’язаний повідомити про це Управління. При цьому відповідне акредитаційне посвідчення анулюється Управлінням.

 

4.4. У випадку разової акредитації строком до 7 днів акредитаційне посвідчення не видається. Взяття участі у заходах обласної державної адміністрації у цьому випадку здійснюється згідно зі списком акредитованих осіб та при пред’явленні документа, що посвідчує особу.

 

4.5. Акредитовані особи при вході у приміщення, в якому обласною державною адміністрацією проводиться захід, пред’являють акредитаційне посвідчення.

Акредитовані особи мають право вносити у приміщення, в якому обласною державною адміністрацією проводиться захід, технічні засоби для аудіо- та відеозапису, фотозйомки (диктофони, фотоапарати, відеокамери зі штативом і без, освітлювальну апаратуру тощо), засоби для передачі аудіо- та відеоданих, засоби мобільного зв’язку та портативну комп’ютерну техніку.

 

4.6. Акредитовані особи мають переважне право на участь у заходах обласної державної адміністрації.

 

4.7. У випадку, коли взяти участь в заході висловили бажання Акредитовані особи кількістю, більшою ніж може бути розміщена у відповідному приміщенні обласної державної адміністрації, Управління може встановити квотний принцип допуску до місця проведення заходу.

Під час визначення Акредитованих осіб, які допускаються до участі у заході, враховуються такі критерії:

строк акредитації;

дата отримання акредитації;

статус акредитованої особи (представник загальнонаціональної телерадіоорганізації; зарубіжний журналіст та працівник зарубіжного засобу масової інформації; представник регіональної та місцевої телерадіоорганізації; представник друкованого засобу масової інформації, тематична спрямованість якого безпосередньо стосується діяльності обласної державної адміністрації; представник іншого друкованого засобу масової інформації; представник інформаційного агентства; представник Інтернет-видання; незалежний журналіст).

Перевага надається Акредитованим особам:

які мають річну акредитацію;

які раніше отримали акредитацію;

згідно зі статусом в порядку черговості:

перша черга - представники загальнонаціональних телерадіоорганізацій;

друга черга - зарубіжні журналісти та працівники зарубіжного засобу масової інформації;

третя черга - представники регіональних та місцевих телерадіоорганізацій;

четверта черга - представники друкованих засобів масової інформації, тематична спрямованість яких безпосередньо стосується діяльності обласної державної адміністрації;

п’ята черга - представники інших друкованих засобів масової інформації;

шоста черга - представники інформаційних агентств;

сьома черга - представники Інтернет-видань;

восьма черга – незалежні журналісти.

Кожна наступна черга Акредитованих осіб отримує допуск до приміщення обласної державної адміністрації, в якому приводиться захід, після отримання такого допуску попередньою чергою.

У разі відсутності попередньої черги Акредитованих осіб такий допуск в установленому порядку отримують представники наступних черг.

Крім цього, під час розподілу в установленому порядку черговості місць у приміщенні обласної державної адміністрації, в якому проводиться захід, враховується кількість представників від кожної черги.

Якщо від кожної черги виявили бажання брати участь в заході більше, ніж по одному представнику, то місця розподіляються в рівній кількості для кожної черги.

 

V. Права та обов’язки обласної державної адміністрації

 

5.1. Обласна державна адміністрація:

сприяє провадженню професійної діяльності Акредитованими особами;

завчасно сповіщає їх про дату,  місце і час запланованих засідань, нарад, брифінгів та інших публічних заходів шляхом поширення анонсів заходів електронною поштою та/або факсом, розміщення на офіційному веб-сайті;

надає Акредитованим особам інформацію, призначену для засобів масової інформації;

сприяє створенню умов для здійснення запису і передачі інформації, проведення інтерв’ю, отримання коментарів посадових осіб;

 надає Акредитованим особам при проведенні прес-конференцій і брифінгів окремих місць для сидіння, місць для установлення апаратури, придатних для аудіо- та відеозапису, передачі аудіо- та відеоданих;

роз’яснює Акредитованим особам порядок роботи обласної державної адміністрації, її підрозділів, посадових і службових осіб, можливості і способи отримання інформації про їхню поточну діяльність і плани роботи.

 

5.2. Обласна державна адміністрація має право встановлювати особливі умови допуску журналістів у разі, якщо захід проводиться відповідно до міжнародних або інших спеціальних протоколів.

Такі особливі умови оприлюднюються на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації  не пізніше, як за один день до проведення заходу.

 

VІ. Права та обов’язки Акредитованих осіб

 

6.1. Акредитовані особи зобов’язані:

здійснювати свою діяльність з урахуванням правил внутрішнього трудового розпорядку обласної державної адміністрації;

не перешкоджати діяльності службових та посадових осіб обласної державної адміністрації;

добросовісно користуватися своїми правами і не зловживати ними;

поважати права і не заважати роботі інших Акредитованих осіб;

не втручатися у проведення заходів, на яких вони присутні, якщо цей захід не організовано спеціально для засобів масової інформації;

дотримуватися правил, які визначені для спеціальних заходів.

6.2. Акредитовані особи мають право:

завчасно отримувати інформацію про заплановані заходи обласної державної адміністрації;

при пред'явленні акредитаційного посвідчення безперешкодно проходити в робочий час у приміщення обласної державної адміністрації, в яких розташовані її структурні підрозділи;

бути присутніми, незалежно від дня і часу проведення, на відкритих заходах обласної державної адміністрації, її структурних підрозділів, у тому числі на брифінгах, прес-конференціях та інших заходах, що спеціально організуються для засобів масової інформації;

одержувати необхідну інформацію від співробітників обласної державної адміністрації, у тому числі на брифінгах, зустрічах і прес-конференціях;

знайомитися з інформаційно-довідковими матеріалами (порядок денний, стенограми засідань, тексти заяв, прес-релізи тощо), а також одержувати їх паперові та/або електронні копії;

користуватися власною технічною апаратурою для проведення аудіо- та відеозапису, фотозйомки, передачі аудіо- та відеоданих;

використовувати аудіо-, відео- та фотоматеріали обласної державної адміністрації;

користуватися спеціально призначеними для цього телефонами (факсами) обласної державної адміністрації для місцевого зв'язку із засобом масової інформації та передачі оперативних повідомлень.

 

6.3. Акредитовані особи користуються іншими правами відповідно до законодавства України.

 

VІІ. Припинення акредитації

 

7.1. Управління може припинити акредитацію Акредитованої особи в разі:

подання відповідної заяви Акредитованою особою;

неодноразового грубого порушення Акредитованою особою обов’язків, визначених пунктом 6.1 цього Порядку;

звернення засобу масової інформації, за поданням якого здійснена акредитація;

визнання Акредитованої особи судом винною у вчиненні в приміщенні обласної державної адміністрації адміністративного правопорушення чи злочину;

припинення діяльності засобу масової інформації.

 

7.2. Рішення про припинення акредитації приймається Управлінням.

У рішенні про припинення акредитації зазначаються посадова особа, яка прийняла відповідне рішення, дата прийняття рішення, підстава для прийняття рішення та порядок його оскарження.

Письмове повідомлення про припинення акредитації видається або надсилається Управлінням засобу масової інформації або журналістові, працівникові засобу масової інформації протягом п’яти робочих днів з дня прийняття відповідного рішення.

 

7.3. Акредитація також припиняється у разі завершення строку її дії та в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

 

7.4. У разі припинення акредитації акредитаційне посвідчення підлягає поверненню Управлінню.

 

7.5. Рішення про припинення акредитації, а також будь-які дії (бездіяльність) Управління, пов’язані з акредитацією, можуть бути оскаржені в порядку, передбаченому чинним законодавством.

 

 

 

 

Заступник керівника апарату                                             С.Г.ТИХОНОВСЬКИЙ


                                                                      Додаток

                                                                      до Порядку акредитації журналістів,

                                                                      працівників засобів масової інформації

                                                                      при обласній державній адміністрації

 

 

 

Акредитаційне посвідчення

 

 

Луганська обласна

державна адміністрація

Назва ЗМІ _______________________________________

________________________________________________

П.І.Б. журналіста, працівника ЗМІ ___________________

 ________________________________________________

Посада __________________________________________

 

 

Фото

3х4

 

М.П.

 

Посвідчення дійсне з «__» __________ 20__ р.

                                до «__» __________ 20 __ р.

 

 

 

Начальник управління

інформаційної діяльності

облдержадміністрації         _________    _____________

                                                  (підпис)           (ініціали та прізвище)

 

№ ____________