Текст документа:

Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області, аналіз державної рейтингової оцінки за 2012 рік та першочергові завдання, спрямовані на підвищення рівня життя громадян області у 2013 році


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 13 травня 2013 року № 574


Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області, аналіз державної рейтингової оцінки за 2012 рік та першочергові завдання, спрямовані на підвищення рівня життя громадян області у 2013 році


 

Проведений аналіз виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2012 рік свідчить, що місцеві органи влади та органи місцевого самоврядування спрямували зусилля на зміцнення та  позитивні зміни в економіці, досягнуті у минулі роки, соціальний розвиток регіону, підвищення інвестиційної привабливості області.

Однак стан справ у реальному секторі економіки області залишається складним, що обумовлено падінням темпів економічного зростання, наявністю реальних проблем. З метою сприяння соціально-економічному розвитку області, усунення недоліків та прискорення вирішення проблем, які стримують підвищення ефективності виробництва, зростання добробуту населення області та керуючись п. 2 частини першої ст. 13 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

 

1.        Інформацію про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2012 рік взяти до відома (додається).

 

2.        За підсумками оцінки результатів діяльності райдержадміністрацій та виконкомів міських рад міст обласного значення Луганської області
у 2012 році:

 

відзначити ефективну роботу виконкомів міських рад міст обласного значення: Сєвєродонецька, Луганська, Ровеньків, Біловодської, Білокуракинської та Лутугинської райдержадмністрацій;

 

відзначити недостатню роботу виконкомів міських рад міст обласного значення: Антрацита, Лисичанська, Кіровська, Троїцької, Новоайдарської та Попаснянської райдержадміністрацій.

 

3.        Міським головам та головам райдержадміністрацій провести поглиблений аналіз оцінки результатів діяльності райдержадміністрацій та виконкомів міських рад міст обласного значення Луганської області за 2012 рік та розробити план заходів щодо покращання виявлених негативних тенденцій.

 

4.        Керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів міністерств і інших центральних органів виконавчої влади провести аналіз оцінки результатів діяльності Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій за 2012 рік та забезпечити оперативне реагування на виявлені негативні тенденції для покращання соціально-економічного становища Луганської області.

 

5.        Департаментам: промисловості та енергозбереження
(Дрожжин Д.Ю.), економічного розвитку і торгівлі (Пучкова І.В.), агропромислового комплексу (Хорошко А.О.), управлінню містобудування та архітектури (Єрьоменко О.І.) облдержадміністрації провести аналіз стану розвитку галузей економіки області, здійснити заходи щодо створення необхідних умов для досягнення показників Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2013 рік.

 

6.        Головам райдержадміністрацій, рекомендувати виконкомам міських рад міст обласного значення:

 

вжити заходів щодо обмеження обсягів бюджетних зобов’язань з урахуванням реальних надходжень до місцевих бюджетів та необхідності забезпечення жорсткого режиму економії бюджетних коштів, оптимізації бюджетних видатків, мережі і штатів бюджетних установ, не допускати неефективних витрат;

 

встановити контроль за станом виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, які утримуються за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів;

 

підвищити дисципліну розрахунків за електричну енергію, теплову енергію, природний газ, водопостачання й водовідведення та послуги зв’язку, які споживаються бюджетними установами;

 

з метою захисту конституційних прав громадян та дотримання суб’єктами господарювання законодавства про оплату праці, підвищення рівня заробітної плати,  виявлення та упередження виплат зарплат у «конвертах» та легалізації праці найманих осіб здійснити комплекс відповідних заходів, зокрема, залучивши до цієї роботи комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати та податків.

 

7.        З метою безперебійного функціонування підприємств житлово-комунального господарства Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації (Голуб О.І.), головам райдержадміністрацій, рекомендувати виконкомам міських рад міст обласного значення забезпечити:

- системну роботу щодо погашення споживачами заборгованості за отримані житлово-комунальні послуги;

- розрахунки в повному обсязі за енергоносії, спожиті в опалювальному періоді 2012-2013 років;

- погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства.

 

8.        Управлінням: містобудування та архітектури (Єрьоменко О.І.), капітального будівництва (Обухов О.В.) облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій, рекомендувати виконкомам міських рад міст обласного значення до кінця року:

провести роботу із замовниками (власниками) об’єктів незавершеного житлового будівництва щодо їх участі у програмі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з відбору об’єктів будівництва житла за державної підтримки;

підготувати інформацію щодо об’єктів незавершеного житлового будівництва, по яких порушено термін введення в експлуатацію більше ніж 9 місяців;

разом з Луганським управлінням ДСФУ “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву ” до кінця року провести роз’яснювальну роботу з громадянами, які потребують поліпшення житлових умов, щодо залучення їх до участі у реалізації програм з будівництва (придбання) доступного житла та здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення громадян доступним житлом.

 

9.        Управлінню інфраструктури та туризму облдержадміністрації (Счастливий М.А.) здійснити аналіз стану в галузях транспорту та зв’язку, туризму, а також щодо розвитку курортів області.

За результатами аналізу внести пропозиції стосовно удосконалення управління у цих сферах.

 

10.   Службі у справах дітей облдержадміністрації (Родіна Р.В.),  головам райдержадміністрацій, рекомендувати виконкомам міських рад міст обласного значення:

до 20.05.2013 надати пропозиції щодо будівництва житла в містах і районах області для розміщення дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей;

до 01.10.2013 вжити заходів щодо збільшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштованих у сімейні форми виховання.

 

11.   Рекомендувати Державній податковій службі у Луганській області (Антіпов О.М.) вжити дієвих заходів для забезпечення виконання завдань з мобілізації надходжень до державного бюджету.

 

12.   Управлінню інформаційної діяльності облдержадміністрації (Кушелева А.В.) забезпечити оприлюднення в місцевих засобах масової інформації підсумків виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2012 рік.

 

13.  Структурним підрозділам облдержадміністрації, зазначеним в цьому розпорядженні, надавати щокварталу інформацію про хід виконання розпорядження до 10 числа, наступного за звітним місяцем, Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації. 

 

14.  Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови обласної державної адміністрації Репицького А.В.

 

 

 

 

 

Голова                                                                                   В.М.ПРИСТЮК


Додаток

до розпорядження голови

облдержадміністрації

« 13 » травня 2013 р. №  574

 

 

Інформація

про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області, аналіз державної рейтингової оцінки за 2012 рік

  та  першочергові завдання, спрямовані на підвищення рівня життя громадян області у 2013 році

 

За підсумками оцінки результатів діяльності Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій за 2012 рік Луганська область, піднявшись на 13 позицій,
посіла
14 місце серед регіонів України.

 

Фінансові ресурси

Джерела формування

За підсумками роботи за 2012 рік до зведеного бюджету області було зібрано 12,9 млрд грн податків і платежів. Приріст до рівня 2011 року – 10,2 %, або 1,2 млрд грн.

До Державного бюджету України від області направлено
8,3 млрд грн, в тому числі податковою службою зібрано 5,3 млрд грн.

Луганською митницею до держбюджету перераховано митних платежів 3,0 млрд грн (за Програмою на рік – 2,8 млрд грн), затверджені показники виконані на 105,3 %. Порівняно з 2011 роком надходження збільшились на 12,3%, або на 325,0 млн грн.

До місцевих бюджетів надходження (без урахування дотацій та субвенцій) склали 4,6 млрд грн (за Програмою на рік – 4,5 млрд грн), що більше рівня аналогічного періоду 2011 року на 0,7 млрд грн, або на 17,9 %. Затверджені показники виконані на 107 %.

Обсяг податкових надходжень до місцевих бюджетів у розрахунку на одиницю населення за підсумками 2012 року склав 1680,2 грн (11 місце серед регіонів України).

До загального фонду місцевих бюджетів зібрано 3,6 млрд грн, до рівня 2011 року приріст склав 352,7 млн грн, або 10,9 %.

Рівень виконання доходів загального фонду місцевих бюджетів у відсотках до затверджених органами місцевого самоврядування річних показників дорівнює 94,6 % (23 місце серед регіонів України).

Забезпечено виконання прийнятих зобов’язань з наповнення загального фонду місцевих бюджетів за доходами двома бюджетами міст обласного значення із 14-ти, бюджетами восьми районів із 17-ти та обласним бюджетом.

Доходи, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, до розрахункових показників Міністерства фінансів України виконані на 101,2 %, до затверджених місцевими радами показників з урахуванням змін – на 94,2 %, в порівнянні з відповідним періодом минулого року – збільшення на 10,3 %, або 289,8 млн грн, в основному за рахунок зростання надходжень податку на доходи фізичних осіб.

Доходи, що не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, виконані на 97,4 % до затверджених місцевими радами показників з урахуванням змін, проти досягнутих показників минулого року збільшені на
63 млн грн, або 15,2 %.

Доходи спеціального фонду склали 1,0 млрд грн (за Програмою на рік – 524,2 млн грн), затверджені показники виконані на 190,8 % в основному за рахунок збільшення власних надходжень бюджетних установ на 147,3 млн грн, за першу реєстрацію транспортного засобу – на 6,2 млн грн та єдиного
податку – на 96,2 млн грн.

Отримання міжбюджетних трансфертів:

-     дотація вирівнювання з державного бюджету місцевим бюджетам – 2,2 млрд грн (за Програмою на рік – 2,2 млрд грн), або 100 % до плану на звітний період;

-     додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів – 164,9 млн грн (за Програмою на рік – 47,7 млн грн), або 100 % до плану Міністерства фінансів України на звітний період;

-     інші додаткові дотації – 224,6 млн грн;

-     субвенції з держбюджету до загального фонду місцевих бюджетів – 2114,9 млн грн, до спеціального фонду – 653,6 млн грн.

План доходів загального фонду обласного бюджету виконаний на 97,5 %.

 

Фінансування заходів

На фінансування видатків загального фонду місцевих бюджетів області в 2012 році направлено майже 8 млрд грн (за Програмою на рік –
6,1 млрд грн), що більше показників минулого року на 22,1 % і складає
95,1 % до обсягу, затвердженого на рік.

Видатки загального фонду місцевих бюджетів.

У порівнянні з 2011 роком збільшені обсяги фінансування витрат на:

­       державне управління – на 8,5 %, або на 33,2 млн грн;

­       правоохоронну діяльність – на 11,0 %, або на 0,3 млн грн;

­       освіту – на 19,3 %, або на 409,9 млн грн;

­       охорону здоров'я – на 21,8 %, або  на 383,7 млн грн;

­       соціальний захист – на 20,9 %, або на 339 млн грн;

­       культуру і мистецтво – на 21,9 %, або на 62,7 млн грн;

­       засоби масової інформації – на 5,0 %, або на 0,4 млн грн;

­       фізичну культуру і спорт – на 15,8 %, або на 13,2 млн грн;

­       сільське господарство – на 14,2 %, або на 0,4 млн грн;

­       дорожнє господарство – на 8,5 %, або на 7,3 млн грн;

­       інші послуги, пов'язані з економічною діяльністю, – у 6,5 раза, або на 1,4 млн грн;

­       охорону навколишнього природного середовища – на 27,0 %, або на 18,2 тис. грн;

­       попередження і ліквідацію надзвичайних ситуацій – на 20,0 %, або на 1,1 млн грн.

У структурі бюджету області видатки на захищені статті та енергоносії складають 90,5 % загального обсягу, зокрема, видатки на заробітну плату з нарахуваннями та інші соціальні виплати – 78,2 %, або 6,3 млрд грн, на придбання продуктів харчування і медикаментів – 4,0 %, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 8,3 %.

У структурі видатків по функціональній класифікації основну питому вагу займають витрати на утримання бюджетних установ соціально-культурної сфери і соціального забезпечення – 88,7 %.

Частка видатків на заклади та заходи з охорони здоров'я склала 26,9 % (2,1 млрд грн), соціального захисту і соціального забезпечення населення – 24,6 % (1,96 млрд грн), освіти – 31,7 % (2,5 млрд грн), культури і мистецтв – 4,3 % (348 млн грн), фізкультури і спорту – 1,2 % (96,7 млн грн).

 

Ринкові перетворення

 

Розвиток підприємництва

Сектор підприємництва нарощує виробництво продукції, товарів та послуг, оперативно реагує на зміни споживчого попиту, створює робочі місця та поповнює бюджети усіх рівнів.

За даними Державної податкової служби у Луганській області, станом на 01.01.2013 в регіоні зареєстровано 96992 фізичні осіби-підприємці, з яких
85750 – сплачують податки.

У структурі загального обсягу реалізації по Луганській області мале та середнє підприємництво превалює у сферах транспорту та зв’язку, будівництва, охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, найменша частка – у промисловості.

Сума податкових надходжень від середніх підприємств до бюджетів усіх рівнів у 2012 році дорівнює 1013,9 млн грн, від малих підприємств –
488,8 млн грн.

У порівнянні з 2011 роком сума сплачених фізичними особами-підприємцями податків до бюджетів усіх рівнів збільшилася на 41,9 % і склала 332,3 млн грн.

В області створена широка мережа центрів обслуговування платників податків. На кінець 2012 року їх кількість склала 24. Більш ніж по 15 адміністративних довідках терміни скорочені, а деякі довідки скасовані зовсім.

Активно впроваджуються електронні сервіси дистанційного обслуговування.

 

Формування конкурентного середовища на регіональних ринках

У 2012 році при виконанні покладених повноважень щодо контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції Луганським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України внаслідок розглянутих справ та внесених рекомендацій припинено 482 порушення та дій, накладено 4054,9 тис. грн штрафів. Загальна сума фінансових наслідків діяльності територіального відділення склала майже 10354,5 тис. грн.

У звітному році територіальним відділенням розглянуто 327 заяв, скарг, інших звернень з приводу порушень конкуренційного законодавства, проведено 43 перевірки суб’єктів господарювання, органів державної влади та місцевого самоврядування. За результатами проведених розслідувань припинено 482 порушення та дій, які містили ознаки порушень конкуренційного законодавства. Внаслідок наданих рекомендацій щодо запобігання порушень законодавства про захист економічної конкуренції територіальним відділенням попереджено 102 порушення, що могли призвести до зловживань монопольним становищем, обмеження чи спотворення конкуренції.

З метою недопущення дій зі встановлення економічно обґрунтованих цін на свою продукцію та вчиненню схожих дій, які можуть призвести до порушення законодавства про захист економічної конкуренції відповідні рекомендації були надані 37 учасникам ринків роздрібної торгівлі нафтопродуктами та скрапленим газом.

 

Розвиток ринкової інфраструктури

За підсумками 2012 року діяльність банківської сфери характеризувалася поступовим зростанням об'ємів залучених депозитів фізичних і юридичних осіб, які збільшилися на 21,0 % і на 01.01.2013 склали 13,8 млрд грн (за Програмою на рік – 11,5 млрд грн, або 120,0 %). Приріст коштів на депозитних рахунках відбувся в національній валюті на 23,5 % до 8,9 млрд грн, в
іноземній – на 16,7 % до 4,9 млрд грн.

Протягом 2012 року відмічено падіння кредитної активності банківського сектору, вимоги банків по кредитах в економіку області на 01.01.2013 склали 8,0 млрд грн, при цьому зменшення у порівнянні з початком року склало 7,6 % (за Програмою сума кредитів – 10,1 млрд грн, затверджені показники виконані на 79,2 %).

 

Механізм регулювання

Підвищення ефективності роботи підприємств спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Луганської області

У загальному переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області 25 є госпрозрахунковими підприємствами, установами та організаціями, в тому числі 5 – плановозбиткових обласних закладів культури і мистецтва, 6 – у стадії ліквідації (ОКП «Луганськводпром», ЛОКОП «Луганськоптторг», ЛКП «Луганське обласне видавництво «Світлиця», Білолуцьке державне комунальне підприємство по виробництву м'ясо-кісткового борошна, ЛОКТП «Луганськоблпаливо», КП «Луганський обласний магазин-база навчально-наочного приладдя та обладнання»),
4 – знаходяться під оперативним керівництвом Луганської обласної ради (ОКП «Управління адмінбудинків», КП «ОТПК «Жемчужина», ОКП «Луганський обласний земельно-інформаційний центр», КП «Редакція видавництва Луганської обласної ради  «Наша газета», одна фінансова установа (КП «Луганський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі»), одне – у стадії реорганізації
(ЛОКСТП «Луганськтеплокомуненерго»).

В результаті діяльності у 2012 році чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (робіт, послуг) по 11 госпрозрахункових підприємствах склав 719,7 млн грн (за 2011 рік – 696,5 млн грн, по Програмі – 692,7 млн грн), затверджені показники виконані на 107,8 %.

За 2012 рік 9 підприємств отримали чистого прибутку в сумі 2,7 млн грн (за 2011 рік – 8 підприємствами в сумі 3,9 млн грн, за Програмою на 2012 рік – 11 підприємств в сумі 1,1 млн грн), затверджені показники виконані на 250 %. Два підприємства зазнали збитків в сумі 1,0 млн грн (за 2011 рік –
4 підприємства в сумі 0,5 млн грн, за Програмою на 2012 рік – 1 підприємство в сумі 0,3 млн грн).

Отримання КП «Луганська обласна паливно-енергетична компанія» збитків пов’язано з тим, що воно є балансоутримувачем таких об’єктів спільної власності територіальних громад області, як Ісаківське водосховище, Верхня та Нижня Орловські греблі, та не має необхідних коштів та спеціалістів з утримання водосховищ і гідротехнічних споруд.

На цей час рішеннями обласної ради від 27.05.2011 № 5/51, від 28.02.2013 № 17/6 прийняті пропозиції та затверджені результати конкурсу на право отримання ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» цілісного майнового комплексу КП «Луганська обласна паливно-енергетична компанія» (об’єкт централізованого водопостачання) у концесію.

Причиною збитковості КП «ОТПК «Жемчужина» є зниження потужностей підприємства у зв'язку з передачею в суборенду приміщення другої торгівельної точки за адресою: пл. Героїв ВВВ, 9.

Причинами збитковості підприємств є невідповідність процесу укладання договорів на виконання робіт сторонніми підрядними організаціями; несвоєчасність фінансування замовників, які є бюджетними організаціями; скорочення обсягів реалізації товарів, робіт, послуг, що надаються підприємствами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

Інвестиційна діяльність

За 2012 рік підприємствами та організаціями Луганської області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 7839,4 млн грн капітальних інвестицій, що більше від обсягу капітальних інвестицій за відповідний період попереднього року та на 0,5 %.

Найвагомішу частку з них (99,2 % загального обсягу) освоєно в матеріальні активи, з яких у машини, обладнання та інвентар, а також транспортні засоби вкладено 52,6 % усіх інвестицій, у будівлі та споруди –
40,8 %. У нематеріальні активи вкладено 0,8 % від загального обсягу капітальних інвестицій, з яких 43,3 % становили витрати на програмне забезпечення та бази даних, 15,9 % – права на комерційні позначення, об’єкти промислової власності, авторські та суміжні права, патенти, ліцензії, концесії тощо.

У капітальний ремонт активів спрямовано 985,5 млн грн капітальних інвестицій (12,6 % загального обсягу).

Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 77,5 % загального обсягу. Їхня питома вага збільшилася проти відповідного періоду минулого року на 7,3 в.п. Кошти населення на індивідуальне житлове будівництво складають 4 % капітальних інвестицій.

Обсяги витрат за рахунок коштів державного бюджету зменшилися на
3,6 в.п. і становлять 7,4 % до загального обсягу капітальних інвестицій, на
0,4 в.п. збільшилася частка інвестицій, освоєних за рахунок коштів місцевих бюджетів (6,6 %). Зменшились обсяги витрат, освоєних за рахунок кредитів банків та інших позик (на 0,8 в.п.).

Найбільшу частку капітальних інвестицій (67,3 %) освоєно підприємствами промислових видів діяльності, обсяги яких порівняно з 2011 роком зросли на 21,7 % і становили 5278,9 млн грн.

Підприємствами добувної промисловості освоєно 2605,5 млн грн, що складає 49,4 % капітальних інвестицій, освоєних промисловими підприємствами, переробної промисловості – 2344,2 млн грн (44,4 %).

Інвестиції в розвиток підприємств переробної промисловості зросли на 48,6 %, із виробництва та розподілення електроенергії, газу та води –
на 35,6 %, добувної промисловості – на 4,8 %.

Підприємства переробної промисловості збільшили обсяги освоєння капітальних інвестицій за рахунок діяльності підприємств: целюлозно-паперового виробництва; видавничої діяльності (у 2,9 раза), інших галузей промисловості (у 2,6 раза), виробництва гумових та пластмасових виробів
(у 2,3 раза), хімічного виробництва (у 2 рази).

У розвиток об’єктів торгівлі, ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку вкладено 429,6 млн грн, що становить 5,5 % усіх капіталовкладень. Проти 2011 року ці інвестиції зросли на 45,8 %.

Капітальні інвестиції у сільське господарство, мисливство та лісове господарство склали 413,9 млн грн, що у 1,9 раза більше проти відповідного періоду попереднього року, це 5,3 % загального обсягу капітальних інвестицій.

На будівельних підприємствах обсяги капітальних інвестицій збільшилися на 20,0 % і склали 5,2 % (406,9 млн грн) усіх капітальних інвестицій.

У житлові будівлі вкладено 5,4 % усіх капітальних інвестицій, або
426,2 млн грн. Капітальні інвестиції у житлові будівлі порівняно з
2011 роком збільшилися у 1,5 раза.

Підприємствами транспорту та зв’язку освоєно 95,4 млн грн, що складає 1,2 % усіх капітальних інвестицій. З них 80,4 % – використано на переоснащення, будівництво об’єктів транспорту (автомобільного, включаючи автодороги та інші дорожні споруди, залізничного, трубопровідного) та
19,6 % – пошти і зв’язку. При цьому інвестиції у розвиток транспорту та зв’язку збільшилися порівняно з 2011 роком на 8,4 %.

У розвиток готелів та ресторанів було вкладено лише 0,2 % (16,2 млн грн) усіх капітальних інвестицій, що у 3,2 раза більше, ніж у 2011 році.

У розвиток освіти, охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, у сферу культури та спорту, відпочинку та розваг спрямовано 2,4 % усіх використаних коштів. У розвиток охорони здоров’я та надання соціальної допомоги спрямовано 124,8 млн грн (ці витрати зменшилися порівняно з
2011 роком на 40,4 %), освіти – 48,9 млн грн (на 41,4 % більше проти
2011 року), культури та спорту, відпочинку та розваг – 11,1 млн грн (на 52,0 % менше, ніж у 2011 році).

 

Іноземні інвестиції

У 2012 році в економіку Луганської області іноземними інвесторами вкладено 74,3 млн дол. США прямих інвестицій (акціонерного капіталу), що на 26,7 млн дол. менше, ніж у 2011 році та на 17,5 % менше, ніж заплановано Програмою (за Програмою – 90,0 млн дол. США).

Обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), внесених в економіку області з початку інвестування, на 31.12.2012 становив 838,5 млн дол. США, що на 9,5 % більше обсягів інвестицій на початок 2012 року
(15 місце серед регіонів України), та в розрахунку на одну особу населення складає 371 дол. США (14 місце серед регіонів України).

З країн ЄС інвестовано 713,9 млн дол. США (85,1% загального обсягу акціонерного капіталу), із країн СНД – 67,3 млн дол. США (8,0 %), з інших країн світу – 57,3 млн дол. США (6,9 %).

Інвестиції надійшли із 41 країни світу. При цьому на три з них припадає 86,7 % загального обсягу, у т. ч.: Кіпр – 626,1 млн дол. США (74,7 %), Російська Федерація – 67,2 млн дол. США (8,0 %), Велика Британія –
33,6 млн дол. США (4,0 %).

Також основними країнами-інвесторами виступають Нова Зеландія, Угорщина, Канада, Німеччина, Віргінські острови (Британія) та Іспанія.

З метою створення умов для ефективного залучення інвестицій, інвестиційного розвитку інфраструктури облдержадміністрацією на постійній основі надаються консультації з підготовки анкет і презентацій інвестиційних проектів.

Створений і постійно оновлюється реєстр анкет інвестиційних проектів, об'єктів типу «гринфилд». Проводиться робота з оновлення реєстру об'єктів типу «браунфілд».

За ініціативою голови Луганської облдержадміністрації Пристюка В.М. реалізується проект «Золота сотня».

Для налагодження партнерських зв’язків з міжнародними та вітчизняними інвестиційними агенціями та установами проведено низку зустрічей з питань співпраці, реалізації спільних інвестиційних проектів, можливості фінансування перспективних інвестиційних проектів на території області.

Проведено III Луганський міжнародний інвестиційний форум (далі –Форум), в роботі якого взяли участь понад 800 гостей з 23 країн світу. В рамках Форуму було презентовано проект «Агромісто», підписано низку угод:

- Угоду про співпрацю між Луганською обласною державною адміністрацією, Луганською обласною радою та Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України;

- Протокол (угода) про наміри з компанією IGH (м. Роквілл, США) в особі Вадима Гущина щодо реалізації проекту «International Guschin Medical Center»;

- Протокол (угоду) про наміри з фірмою «Waimea Holdings Limited» в особі Андрєя Росінскі щодо плану реалізації проекту «Агромісто».

В рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду. Фаза ІІ» (далі – «МРГ») реалізовано 49 проектів в 12 районах області: Антрацитівський, Краснодонський, Лутугинський, Міловський, Новоайдарський, Новопсковський, Перевальський, Попаснянський, Сватівський, Слов’яносербський, Станично-Луганський та Троїцький.

Проведена презентація Проекту за напрямком «Інноваційне енергозбереження». Відібрано 6 проектів у 5 районах. Загальна сума проектів становить 2339,6 тис. грн, з яких 989,9 тис. грн з обласного бюджету, внесок проекту ЄС/ПРООН «МРГ».

 

Бюджетні інвестиції

У 2012 році за рахунок бюджетних коштів освоєно інвестицій в основний капітал у сумі 7839,4 млн грн (в 2011 – 6107,2 млн грн), у тому числі: з державного бюджету – 583,4 млн грн, з місцевих бюджетів – 518,7 млн грн, власних коштів підприємств та організацій – 6076,8 млн грн,  що складає відповідно 7,4 %, 6,6 % і 77,5 % від загального об’єму освоєних в області капітальних вкладень.

 

З державного бюджету профінансовані кошти за бюджетними програмами:

1.        Субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій:

-            виділено – 102,45 млн грн (обласний бюджет – 45 млн грн);

-            профінансовано – 94,3 млн грн;

-            освоєно – 65,1 млн грн.

Кошти обласного бюджету направлені на:

реконструкцію:

-            приміщень для центру кардіохірургії та ангіології
(2,2 млн грн);

-            центру невідкладних станів та медицини катастроф (16 млн грн);

-            високоспеціалізованого консультативного відділення (будівля поліклініки) (2,8 млн грн);

-            обласного перинатального центру ІІІ рівня Луганської обласної клінічної лікарні (18,5 млн грн);

-            капітальний ремонт 3 корпусу КЗ «Луганський обласний госпіталь ветеранів війни імені маршала А.І.Єременко» (1,2 млн грн);

-            будівництво дитячих будинків сімейного типу в м. Красний Луч і Сватівському районі (1 млн грн);

-            ремонт аварійного житлового будинку № 29 по вул. Шевченка в м. Луганську (0,8 млн грн) та в с. Сабівка Слов’яносербського району
(0,7 млн грн);

-            посилення та ремонт існуючих будівельних конструкцій будівлі Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру (1,9 млн грн).

2.        З державного фонду регіонального розвитку:

-            виділено – 57,2 млн грн;

-            профінансовано – 52,9 млн грн;

-            освоєно – 31,6 млн грн.

Кошти направлені на:

-            реконструкцію обласного онкологічного диспансеру (15,4 млн грн);

-            реконструкцію та капітальний ремонт дитячих садків в містах і районах (24,6 млн грн);

-            будівництво трансформаторної підстанції 6/0,4 кВ для електропостачання обласного перинатального центру III рівня та консультативної поліклініки Луганської обласної клінічної лікарні, м. Луганськ (8,4 млн грн);

-            реконструкцію обласного туберкульозного диспансеру в
с. Трьохізбенці Слов’яносербського району (5,2 млн грн);

-            капітальне будівництво та часткову реконструкцію основної будівлі плавального басейну, розташованого на території комунальної установи «Луганський обласний фізкультурний центр «Олімп» по вул. Дражевського, 17в у м. Кремінній (3,7 млн грн).

3.        За рахунок коштів бюджетної програми 3511090 «Державні капітальні видатки, що розподіляються КМУ»:

-            виділено – 130,2 млн грн;

-            профінансовано – 105,2 млн грн;

-            освоєно – 72,6 млн грн.

Кошти направлені на:

-            реконструкцію та посилення злітно-посадкової смуги Луганського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Луганськ» із заміною обладнання вогнів підходу та глісадних вогнів (26,2 млн грн);

-            будівництво шляхопроводу по вул. Совєтській у м. Луганську          (30 млн грн);

-            капітальний ремонт житлового фонду м. Луганська (10 млн грн);

-            здійснення заходів з підготовки та відзначення 70-річчя від дня створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія» (19 млн грн);

-            будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах (15 млн грн);

-            капітальний ремонт внутрішньоквартальних проїздів у м. Луганську
(5 млн грн);

-            будівництво багатоквартирного житлового будинку в м. Луганську
(25 млн грн).

4.        Субвенція з держбюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності:

-            виділено і профінансовано – 77,2 млн грн;

-            освоєно – 69,4 млн грн (з урахуванням залишків станом на 01.01.2013).

5.        Субвенція з держбюджету місцевим бюджетам на фінансування комплексних пілотних проектів з реформування системи надання адміністративних послуг (м. Луганськ) (20 млн грн).

Крім того, область у вигляді додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на стимулювання місцевих органів влади за перевиконання річних розрахункових обсягів податку на прибуток підприємств та акцизного збору отримала додатковий фінансовий ресурс в обсязі 63,4 млн грн. Ці кошти через обласний бюджет спрямовані на:

-            реконструкцію приміщень для центру невідкладних станів та медицини катастроф (20,4 млн грн);

-            будівництво трансформаторної підстанції для перинатального центру
(2,1 млн грн);

-            ремонт під’їзної дороги до хірургічного корпусу Луганської обласної клінічної лікарні (1,9 млн грн);

-            капітальний ремонт сходового маршу і коридору відділення кардіохірургії та реанімації Луганської обласної клінічної лікарні (1,4 млн грн);

-            реконструкцію обласного туберкульозного диспансеру в
с. Трьохізбенці Слов’яносербського району (10,4 млн грн).

 

 

Реалізація державних і регіональних цільових програм

Протягом 2012 року в області реалізовувалось 54 регіональні програми. У 2012 році закінчують свою дію 8 регіональних цільових програм,
9 програм затверджено у 2012 році.

Загальний обсяг фінансування, передбачений програмами на 2012 рік, за рахунок усіх джерел фінансування становив 15098,9 млн грн.

Фактично в 2012 році профінансовано 1683,5 млн грн, або 11,1 % від запланованого на 2012 рік. Отже, спостерігається низький рівень фінансування регіональних цільових програм.

Фінансування програм в 2012 році здійснювалось за напрямками:

1. Підвищення ефективності регіонального управління.

У цьому напрямі реалізуються 4 регіональні програми. Фактичний об'єм фінансування в 2012 році – 83,5 млн грн (1,2  % від запланованого обсягу).

2. Ринок праці, соціальний захист населення.

У цій сфері реалізовувалось 5 регіональних програм. Фактичний об'єм фінансування у 2012 році – 220,8 млн грн (81,2 % від запланованого обсягу).

3. Охорона здоров’я.

У цьому напрямі реалізовувались 6 регіональних програм. Фактичний об'єм фінансування в 2012 році – 328,7 млн грн (79 % від запланованого обсягу).

4. Освіта, молодіжна і сімейна політика, розвиток фізичної культури і спорту.

Реалізовувалось 15 регіональних програм. Фактичний об'єм фінансування у 2012 році – 249,1 млн грн (60 % від запланованого обсягу).

5. Розвиток культури, туристичної та рекреаційно-курортної сфери.

У цьому напрямі реалізовувались 3 регіональні програми. Фактичний об'єм фінансування в 2012 році – 1,2 млн грн (19,9 % від запланованого обсягу).

6. Житлово-комунальне господарство.

У 2012 році реалізовувалося 7 регіональних програм. Фактичний об'єм фінансування – 57,9 млн грн (3,7 % від запланованого обсягу).

7. Охорона природного навколишнього середовища, природна і техногенна безпека.

Реалізовувалось 5 регіональних програм. У 2012 році – 156,7 млн грн
(5,8 % від запланованого обсягу).

8. Ефективне використання промислово-технологічного і транспортного комплексу.

У цьому напрямі в 2012 році реалізовувались 3 регіональні програми. Фактичний об'єм фінансування – 469,0 млн грн (16,5 % від запланованого обсягу).

9. Створення конкурентоспроможного агропромислового комплексу.

У цьому напрямі в 2012 році реалізовувались 3 регіональні програми. Фактичний об'єм фінансування – 116,6 млн грн (86,9 % від запланованого обсягу).

10. Захист прав і свобод громадян. Зміцнення законності та правопорядку.

У цьому напрямі в 2012 році реалізовувались 3 регіональні програми.

Фактичний об'єм фінансування – 37,3 тис. грн (0,4 % від запланованого обсягу).

Найкращий рівень фінансування склався за такими напрямами:

-     створення конкурентоспроможного агропромислового комплексу – 86,9 %;

-     ринок праці, соціальний захист населення – 81,2 %;

-     охорона здоров’я – 79,0 % %.

Спостерігається найменше фінансування таких напрямів, як захист прав і свобод громадян (0,4 %) та підвищення ефективності регіонального управління
(1,2 %).

Отже існує невідповідність розподілу бюджетного фінансування в порівнянні з передбаченим за програмами. Це пояснюється тим, що в більшості випадків у програмах в попередні роки заплановані необхідні кошти, які не підкріплені можливостями бюджетного фінансування.

 

Розвиток реального сектору економіки

 

Промисловість

Стабільність економічного розвитку області та питання забезпечення виконання соціальних програм безпосередньо пов'язані зі станом справ у промисловому комплексі.

За підсумками роботи в 2012 році індекс промислової продукції склав 92,5 % (за Програмою – 103,2 %), що менше програмного показника на 10,7 в.п.

За індексом промислової продукції у 2012 році область посіла 26 місце серед регіонів України.

Такий результат, в першу чергу, залежить від підсумків роботи переробної промисловості – 89,6 % (згідно з Програмою – 102,2 %), що менше програмного показника на 12,6 в.п.

Основний вплив на результат наклала робота галузі виробництва коксу та продуктів нафтопереробки, частка якого у структурі промислового виробництва становить 13,6 %. Плановий показник не виконано на 49,3 % (заплановано 96,0 %), що обумовлено зупинкою в березні 2012 року провідного підприємства галузі - ПрАТ «ЛИНІК». Результатом цього є втрата приблизно 1 млрд грн щомісяця в обсязі реалізації та близько 6 млн грн надходжень до місцевих бюджетів.

На 7,8 % нижче запланованого (за Програмою – 105,6 %) спрацювали підприємства хімії та нафтохімії (питома вага 10,7 %). У першу чергу, це: ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання «Азот» – зниження виробництва карбаміду на 5,6 %; ТОВ «Рубіжанський трубний завод» – зменшення випуску товарної продукції на 23,3 %; ПАТ «Стахановський завод техвуглецю» – на 25,8 %; РКХЗ «Зоря» – 59,5 %.

Зниження темпів виробництва у легкій промисловості (94,1 %, за Програмою – 105,5 %) і в целюлозно-паперовому виробництві (91,0 %, за Програмою – 100,0 %) в силу їх малої питомої ваги в структурі виробництва області, 0,5 % і 1,8 % відповідно, не вплинуло на загальний підсумок.

Збільшили темпи виробництва підприємства металургії – 102 % (за Програмою – 103,4 %).

Зростання виробництва досягнуто на Лутугинському державному науково-виробничому валковому комбінаті – на 16,6 %; ТОВ «Метали і полімери» – у 2,7 раза.

Невиконання показника на ПАТ «АМК» пов’язане із зменшенням обсягів виробництва, падінням ціни і попиту на плоский прокат.

У листопаді 2012 року введено в дію установку підготовлення та вдування пиловугільної суміші на 4-й домні. 28 грудня проведено технологічний пуск газотурбінної електростанції потужністю 151,5 МВт/год., яка використовує в якості палива доменний і коксовий газ. Введення в дію цих об'єктів дозволить не тільки збільшити обсяги виробництва чавуну, сталі і прокату, але й скоротити енергетичну складову – мінімізувати споживання коксу, природного газу і повністю перейти на використання власної електроенергії.

У той же час, падіння цін на світовому ринку металопрокату, високі ціни на електроенергію стримує розвиток підприємств металургійної галузі. Зниження обсягів виробництва відбулося на: ПАТ «Стахановський завод феросплавів» - виробництво феросиліцію скоротилося на 17,7 %, феросилікомарганцю – на 22,2 %; ПАТ «Луганський трубний завод» – скорочення виробництва на 42,5 %.

Збільшили темпи виробництва підприємства машинобудування, питома вага яких в структурі виробництва, – 12,7 %, плановий показник перевиконано на 0,6 % (за Програмою – 110 %). В першу чергу, приріст забезпечили такі підприємства, як: ПАТ «Луганськтепловоз» – приріст 10,1 % до минулого року (виготовлено 160 секцій тепловозів та 2 склади дизель-поїздів);
ПрАТ НВЦ «Трансмаш» – на 1,5 %; ТДВ «Попаснянський вагоноремонтний завод» – на 1,3 %; ВАТ «Первомайський електромеханічний завод» – на 0,9 %.

Зниження обсягів виробництва спостерігається на ВАТ «Стахановський вагонобудівний завод», ВАТ «Свердловський машинобудівний завод», ТОВ «Луганський машинобудівний завод», ВАТ «Краснолуцький машинобудівний завод» тощо. Фактично зупинило виробничу діяльність ДП БМУ «Термо» через  низьку активність замовників.

Підприємствами з переробки харчової продукції забезпечено перевиконання планового показника на 4,1 % (за Програмою – 101,5 %), що вище середньоукраїнського показника. Це обумовлено збільшенням обсягів виробництва борошна та круп – на 43,1 %, комбікормів – на 13,2 %, алкогольних і безалкогольних напоїв – на 6,1 %, м'яса і м'ясопродуктів – 5,0 %.

Нарощування обсягів виробництва сприяло залученню 200 млн грн інвестицій для переоснащення обладнання, впровадження новітніх енергозберігаючих технологій, розширення асортименту виробленої продукції, підвищення якості і конкурентоспроможності продукції, формування фірмової торговельної мережі.

На сьогодні 4 підприємства мають сертифікат якості продукції державної системи сертифікації (УкрСЕПРО), на 4 підприємствах впроваджена система управління безпекою продуктів харчування (НАССР) та на 18 підприємствах впроваджена система управління якістю, підтверджена вимогами міжнародного стандарту (ISSO 9001). Це дозволяє виробникам конкурувати на внутрішньому і зовнішньому ринках.

За 2012 рік вугледобувними підприємствами видобуто 26935,8 тис. тонн вугілля. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року видобуток становить 97,0 %. На шахтах області проведено 168,6 км гірничих виробок і 126,5 км розкривних та підготовчих.

Збільшення видобутку вугілля у 2012 році спостерігалось на підприємствах: ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит», ДП «Донбасантрацит», ПАТ «Лисичанськвугілля», ДП «Первомайськвугілля», ДП «Антрацит».

За 2012 рік підприємства вугільної галузі області з державного бюджету отримали 4311,6 млн грн, що на 1428,6 млн грн більше, ніж за відповідний період минулого року.

Значного збільшення видобутку вугілля та виробництва продукції вугледобувної галузі не вдалося досягти за таких причин:

- погіршення гірничо-геологічних умов (зниження потужності пластів, обвали покрівлі, пожежі та ін.);

- несвоєчасне введення нових лав через відсутність коштів і передчасне виведення з експлуатації діючих вибоїв за геологічними причинами;

- високий ступінь зносу гірничо-шахтного устаткування, брак коштів і матеріалів на його своєчасний ремонт і заміну;

- незбалансованість економіки підприємств в результаті перевищення собівартості вугільної продукції над оптовими цінами.

Вугледобувними підприємствами області розроблена програма розвитку гірничих робіт на 2012 рік, яка передбачає видобуток рядового вугілля в обсязі 26,9 млн тонн.

З випередженням планових показників на 8,9 % спрацювали підприємства з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води (за Програмою – 100 %).

 

Агропромисловий комплекс. Продовольча безпека

Агропромисловий комплекс області в 2012 році завдяки вжитим заходам щомісячно забезпечував позитивну динаміку приросту обсягів виробництва валової продукції сільського господарства.

Згідно з основними показниками Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2012 рік у зв’язку з погодно-кліматичними умовами, які склалися в осінньо-зимовий період на території Луганської області, та вірогідністю загибелі озимини до 28-30 % планувалось зменшення обсягів виробництва валової продукції сільського господарства на 7,9 %, у тому числі в галузі рослинництва – на 12,6 %.

Об’єктивно оцінюючи процеси, які відбулись в аграрному секторі
у 2012 році, слід виділити основні позитивні макроекономічні тенденції.

Приріст валової продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств склав 100,6 %, у т. ч. в господарствах населення – 101,8 %. Усіма категоріями господарств вироблено сільськогосподарської продукції на загальну суму 6 млрд 239 млн грн (в постійних цінах 2010 року), це найбільший показник за останні 10 років.

За темпами приросту виробництва сільськогосподарської продукції Луганська область у 2013 році зайняла 13 місце по Україні. Нарощування виробництва відбулось за рахунок збільшення обсягів виробництва зернових культур, картоплі, овочів, молока.

При цьому, питома вага виробництва господарств населення складає 43,5 % (2 млрд 700 млн грн) сільськогосподарської продукції, агроформувань – 56,5 % (3 млрд 539 млн грн).

У зв’язку зі складними погодними умовами у 2012 році Програмою прогнозувалось забезпечити валовий збір зернових і зернобобових культур в обсязі 909,9 тис. тонн, зібрано (у вазі після доробки) – 1293,8 тис. тонн, що на 383,9 тис. тонн більше, ніж заплановано Програмою. При цьому середня врожайність зернових і зернобобових культур склала 25,4 ц/га. У загальному виробництві зернових культур 60 % припадає на пшеницю, якої зібрано
772 тис. тонн, що на 10,7 % більше, ніж торік. Отримано продовольчого зерна високого рівня якості 97,4 %, що дало можливість забезпечити область продовольчим зерном у повному обсязі на 2011/2012 маркетинговий рік.

Валовий збір соняшнику в усіх категоріях господарств склав
558,3 тис. тонн при середній врожайності 15,4 ц/га, що на 93 тис. тонн більше обсягів, запланованих Програмою.

Збільшено виробництво картоплі, овочів та плодів і ягід. Так, усіма категоріями господарств зібрано 404,4 тис. тонн картоплі, що на 3,8 % більше, ніж у 2011 році, 333,3 тис. тонн овочів, що на 9,4 % більше рівня 2011 року та на 17,9 тис. тонн (5,7 %) більше, ніж заплановано Програмою.

Зазначені обсяги виробництва основних видів продукції галузі рослинництва дозволили у повній мірі забезпечити внутрішні потреби регіону у продуктах харчування.

Для забезпечення продовольчої безпеки області усіма категоріями господарств посіяно озимих культур на зерно та зелений корм на площі
335,7 тис. га, що на 2,9 % менше, ніж у 2012 році, це обумовлено складними погодними умовами у період сівби озимих культур.

Збільшення обсягів виробництва основних видів сільськогосподарської продукції дало змогу оновити матеріально-технічну базу сільськогосподарських підприємств. У 2012 році агроформуваннями області придбано 961 одиницю сільськогосподарської техніки на загальну суму
351 млн грн, з них 90 зернозбиральних комбайнів та 209 тракторів й іншої посівної та ґрунтообробної техніки.

Приріст обсягів виробництва продукції тваринництва у 2012 році склав 100,4 % (за Програмою – 108,7 %).

Усіма категоріями господарств області вироблено 282,5 тис. тонн молока, що на 6,5 тис. тонн більше показника відповідного періоду попереднього року (завдання Програми – 286 тис. тонн). Однією з головних проблем галузі є її низька інвестиційна привабливість, унаслідок чого 81,5 % молока виробляється у господарствах населення, тобто в умовах, які не сприяють застосуванню прогресивних технологій виробництва молока.

Надої молока у розрахунку на середнє поголів’я корів склали 4768 кг, що на 4,3 % більше показника відповідного періоду минулого року. За темпом приросту надою на 1 корову область посіла 9 місце по Україні.

Вироблено та реалізовано м’яса усіма категоріями господарств –
64,1 тис. тонн, що на 0,8 % більше відповідного періоду минулого року, але менше запланованого показника на 2,1 %. Зниження показника відбулося за рахунок зменшення поголів’я свиней у сільськогосподарських підприємствах.

За рахунок поліпшення кормової бази та стабілізації поголів’я птиці, у господарствах населення було збільшено виробництво яєць на 0,7 %, яке склало 128,9 млн шт, що дозволило перевиконати завдання Програми на 0,5 %.

З метою розвитку галузі тваринництва залучено більше 72 млн грн власних коштів сільгосптоваровиробників, у т.ч. реконструйовано 11 тваринницьких комплексів на загальну суму 13,6 млн грн.

Значна увага в області приділяється реалізації ініціатив «Рідне село», розроблених Міністерством аграрної політики та продовольства України, метою яких є підвищення якості життя сільського населення через зміцнення сільської економіки, налагодження соціальної інфраструктури, поліпшення соціально-економічної ситуації на селі шляхом створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на території усіх сільських та селищних рад.

В області зареєстровано 21 сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, з яких 5 створено у 2012 році.

 

Транспорт і зв'язок. Розвиток транспортної інфраструктури

Діяльність підприємств, організацій транспорту і зв'язку безпосередньо залежить від стану справ у базових галузях промисловості, сільського господарства, а також платоспроможності населення.

У 2012 році транспортними підприємствами області перевезено
30,4 млн тонн вантажів, що на 23,4 % менше показника 2011 року (за Програмою – 41,2 млн тонн), затверджені показники виконані на 73,8 %). Вантажообіг зменшився на 19,2 % і склав 4117,8 млн т/км.

За 2012 перевезено 236,5 млн пасажирів, що на 6 % менше, ніж у
2011 році (за Програмою – 254,1 млн осіб), затверджені показники виконані на 93,1 %.

Залізничним транспортом області за звітний період перевезено
19,6 млн тонн вантажів, що на 25,4 % менше від рівня 2011 року (за
Програмою – 27,1 млн тонн), затверджені показники виконані на 72,4 %.

Залізничним транспортом надано послуг 11,0 млн пасажирам, що на 0,3 % менше, ніж за 2011 рік (за Програмою – 10,9 млн осіб), затверджені показники виконані на 100,9 %.

Підприємствами автомобільного транспорту (з урахуванням перевезення фізичними особами-підприємцями) доставлено замовникам 10,8 млн т вантажів, що на 20,4 % менше, ніж у 2011 році (за Програмою – 14,2 млн тонн), затверджені показники виконані на 76,1 %.

Обсяг відправлених пасажирів автомобільним транспортом за звітний період склав 122,0 млн осіб і в порівнянні з 2011 роком зменшився на 11 % (за Програмою – 139,6 млн осіб), затверджені показники виконані на 87,4 %. Об'єм перевезень пасажирів автомобільним транспортом фізичними особами-підприємцями зменшився на 24,7 %.

Підприємствами міського електротранспорту за звітний період перевезено 103,3 млн пасажирів, що на 11,2 % більше програмного показника (за Програмою – 92,9 млн осіб).

Для міських потреб придбано 60 автобусів (м. Луганськ) та 10 тролйбусів (м. Сєвєродонецьк) на загальну суму 68,0 млн грн.

ОКП «Міжнародний аеропорт Луганськ» за підсумками роботи в 2012 році здійснило прийом/випуск 982 повітряних суден, з них 443 – міжнародні, що на 83 більше, ніж у 2011 році. Темп росту склав 109,2 %.

Підприємство здійснило відправлення 24166 пасажирів (9135 – внутрішні, 37 % від усіх відправлених пасажирів, і 15031 – міжнародні, 63 %), що на 660 пасажирів більше, ніж у 2011 році (23 506 пас.). Темп росту склав 102 % (за Програмою – 100,0 %).

Обсяг наданих послуг зв'язку склав всього 1067,9 млн грн, у тому числі населенню – 742,0 млн грн (до рівня минулого року відповідно 106,9 % та 103,9 %), з них поштових послуг – 131,4 млн грн, у тому числі населенню – 22,5 млн грн (до рівня минулого року відповідно 102,8 % та 109,2 %).

Найбільшу питому вагу в загальному обсязі доходів від послуг зв'язку мають мобільний (50,3 %), телефонний міський і сільський (16,3 %) і поштовий зв’язок (12,7 %).

 

Розвиток науково-технічної сфери

Виконанням наукових досліджень і розробок у 2012 році в області була зайнята 41 організація, 89,5 % з яких зосереджені в містах Луганську та Сєвєродонецьку. В даних установах здійснюють наукові дослідження і науково-технічні розробки близько 3,0 тис. науковців. Чисельність наукових працівників вищої категорії в економіці області становить: докторів наук – 295 (збільшення на 1,1 % у порівнянні з попереднім періодом), кандидатів
наук – 2217 (збільшення на 3,3 %). У шести ВНЗ створено 16 спеціалізованих підрозділів з інноваційних розробок.

На базі Східноукраїнського національного університету ім. В.Даля проведено засідання Комітету з економічних реформ, де були поставлені завдання з розробки цільової програми інноваційного розвитку Луганської області, метою якої буде об’єднання науки з виробництвом і вихід на новий рівень енергоефективної, рентабельної та конкурентної економіки.

 

Виробництво споживчих товарів і послуг. Формування самодостатнього регіонального продовольчого ринку

Розвиток споживчого ринку області спрямований на забезпечення продовольчої безпеки регіону, ефективного функціонування товарного ринку та задоволення попиту населення на продукцію продовольчого, непродовольчого призначення та послуги побутового обслуговування.

Оборот роздрібної торгівлі за 2012 рік становив 34702,0 млн грн, що на 20,9 % (1 місце серед регіонів України) більше обсягу за 2011 рік (за Програмою – 34250,8 млн грн), затверджені показники виконані на 101,3 %. У структурі обороту роздрібної торгівлі на організовані і неформальні ринки припадало 35,3 %.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) за 2012 рік становив 1021,2 млн грн і проти 2011 року збільшився на 1,6 % (за Програмою – 1086,3 млн грн), затверджений показник виконаний на 94,0 %.

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, що здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, за 2012 рік становив 14194,4 млн грн (за Програмою – 13660,6 млн грн), що у порівняних цінах на 23,5 % більше обсягу за 2011 рік. Затверджений показник виконаний на 103,9 %.

У задоволенні потреб населення в товарах значне місце належить ринкам. За рахунок організованих ринків у 2012 році формувалось 32 % загального обсягу продажу споживчих товарів. В обороті організованих ринків 9,7 % становив продаж сільськогосподарських продуктів.

З метою недопущення безпідставного зростання цін та забезпечення продуктами харчування населення області продовжено заходи із залучення місцевих товаровиробників до торгівлі власною продукцією за їх ціною та організації ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції у вихідні дні в районах і містах області. За 2012 рік проведено 1620 ярмарків, на яких реалізовано сільськогосподарської продукції на суму 127,6 млн грн.

 

Цінова ситуація на споживчому ринку області

З метою недопущення дестабілізації цін (тарифів) на споживчому ринку області та захисту інтересів споживачів, передусім соціально незахищених верств населення, продовжувалося регулювання цін (тарифів) на продовольчі товари, дитяче харчування, продукцію громадського харчування; тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху в міжміському внутрішньообласному і приміському сполученні, газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб, дрова, що відпускаються населенню для побутових потреб; інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав; платні послуги, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров'я.

Індекс споживчих цін (ІСЦ) за 2012 рік по Луганській області склав
100,3 % (по Україні – 99,8 %), що на 7,6 в.п. менше програмного показника (за Програмою – 107,9 %).

Індекс споживчих цін на продукти харчування за грудень 2012 року склав 97,8 % (24 місце серед регіонів України).

 

Зовнішньоекономічна діяльність, транскордонна та міжнародна співпраця

Оборот зовнішньої торгівлі товарів за 2012 рік склав 7668,0 млн дол. США і порівняно з 2011 роком зменшився на 37,2 % (за Програмою – 113,5 %), затверджений показник виконаний на 61,3 %.

Обсяг експорту товарів порівняно з 2011 роком зменшився на 35,5 %
(27 місце серед регіонів України) та становив 4192,7 млн дол. США (за Програмою – 113,3 %), затверджений показник виконаний на 62,3 %; імпорту – на 39 % та становив 3475,3 млн дол. США (за Програмою – 113,7 %), затверджений показник виконано на 60,2 %. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 717,4 млн дол. США (у 2011 році також позитивне – 803,6 млн дол. США).

Серед регіонів, що формують експортну політику держави, Луганщина посіла четверте місце (попереду тільки Донецька область, м. Київ та Дніпропетровська область).

Зовнішньоторговельні операції товарами область здійснювала з партнерами із 114 країн світу.

До країн СНД було експортовано 50,9 % усіх товарів, до країн ЄС – 26,9 % (у 2011 році – відповідно 66,2 % і 15,9 %).

Найбільші обсяги експортних поставок здійснювалися до Російської Федерації – 43,0 % від загального обсягу експорту, Польщі та Угорщини – по 6,5 %, Туреччини – 5,4 %, Білорусі – 3,8 %, Мексики – 2,4 %, Італії – 2,2 %, Індії – 2,1 % та Кіпру – 1,9 %.

З країн СНД імпортовано 71,6 % усіх товарів, з країн ЄС - 9 % (у
2011 році – 86,8 % і 4,9 % відповідно).

Найбільші імпортні надходження здійснювалися з Російської Федерації – 69,8 % від загального обсягу імпорту, США – 7,9 %, Чехії та Китаю – по 3,6 %, Японії – 3,0 %, Німеччини – 2,1 %, Туреччини – 1,6 % та Казахстану – 1,2 %.

Коефіцієнт покриття експортом імпорту за 2012 рік дорівнює 2,11
(5 місце серед регіонів України)

Основу товарної структури зовнішньої торгівлі області складають мінеральні продукти, недорогоцінні метали та вироби з них, засоби наземного транспорту, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання, полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, маса з деревини або інших волокнистих целюлозних матеріалів, текстильні матеріали та текстильні вироби, вироби з каменю, гіпсу, цементу, продукти рослинного походження, готові харчові продукти.

Зовнішньоекономічна діяльність протягом 2012 року характеризується зниженням товарообігу та зменшенням кількості суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності проти 2011 року. Це перш за все пов’язано з тим, що вже декілька місяців призупинена робота головного підприємства-експортера ПАТ «ЛИНІК». Іншою проблемою є недостатній рівень інвестування в модернізацію експортоорієнтовних виробництв та нестача новітніх технологій, як наслідок цього – недостатня конкурентоспроможність продукції, орієнтованої на експорт.

Для виконання запланованих Програмою цілей і досягнення стабільної та збалансованої ситуації у зовнішньоекономічній діяльності області здійснюється комплексний підхід щодо напрямів і шляхів їх вирішення, тобто одночасна реалізація заходів, спрямованих на розвиток виробництва конкурентоспроможної продукції, сприяння розробленню та налагодженню виробництва нових видів товарів за інноваційними технологіями, здатних конкурувати на світових ринках, просування продукції підприємств  області на зовнішні ринки.

 

Розвиток соціальної та гуманітарної сфер

 

Демографічна ситуація

Середня чисельність наявного населення у порівнянні з 2011 роком скоротилась на 0,8 % (24 місце серед регіонів України) і становила 2264,6 тис. осіб (за Програмою –2270,0 тис. осіб), затверджений показник виконано
на 99,8 %.

Протягом 2012 року, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, кількість народжених збільшилась на 2 % та становила 21743 особи, кількість померлих зменшилась на 2,5 % та становила 36316 осіб.

 

Зайнятість населення та ринок праці

Чисельність робітників у віці 15-70 років, зайнятих економічною діяльністю, в середньому за 2012 рік склала 1008,6 тис. осіб. В порівнянні з попереднім роком збільшилась на 0,6 %, або на 6,4 тис. (за Програмою –
980,4 тис. чол.), затверджений показник виконано на 102,9 %.

Чисельність безробітного населення віком 15-70 років (за методологією МОП) в середньому за 2012 рік скоротилася на 2,6 %, або на 1,8 тис. чол., і склала 68,5 тис. чол. (за Програмою – 80,2 тис.), що менше програмного показника на 14,6 %.

Рівень безробіття населення у віці 15-70 років (за методологією МОП) за підсумками 2012 року дорівнює 6,2 % (5-6 місця серед регіонів України).

Заходи Програми зайнятості населення Луганської області на
2012-2014 роки спрямовані на оптимізацію надання соціальних послуг, комплексне вирішення проблеми збереження існуючих робочих місць та створення нових.

Рівень зайнятості населення у віці 15-70 років за підсумками 2012 року дорівнює 58,9 % (21 місце).

Протягом 2012 року створено 37,2 тис. нових робочих місць, що склало 125,3 % виконання річного завдання.

Співвідношення кількості створених та ліквідованих робочих місць склало 135,2 % (15 місце серед регіонів України).

Протягом 2012 року до центрів зайнятості області у пошуках роботи звернулося 74,2 тис. громадян.

Станом на 01.01.2013 чисельність незайнятих громадян, що перебували на обліку в центрах зайнятості, склала 20,3 тис. осіб, з яких статус безробітного мали 19,9 тис. осіб, серед них: 55,2 % – жінки, 41,1 % – молодь у віці
до 35 років. Робочі професії мали 10,2 тис. безробітних (51,4 %), службовці склали 6,7 тис. (33,4 %).

Працевлаштовано за сприяння служби зайнятості 32,8 тис. незайнятих громадян. Рівень працевлаштування склав 44,2 %. За цей період 2494 особи працевлаштовані за рахунок дотацій, 433 безробітних отримали одноразову виплату для відкриття власної справи.

Професійне навчання за направленням служби зайнятості проходили 9,3 тис. безробітних, охоплення безробітних громадян цим напрямком соціальних послуг склав 17,8 %.

За направленням служби зайнятості було укомплектовано
33,3 тис. вакансій. В обласну службу зайнятості надійшли заявки про вакансії від 7,2 тис. роботодавців, для 6,3 тис. роботодавців були підібрані працівники.

 

Грошові доходи населення і заробітна плата

Фонд оплати праці працівників підприємств, установ, організацій в галузях економіки (без малих підприємств) за 2012 рік склав 19,8 млрд грн, що на 13,1 % більше, ніж за 2011 рік (за Програмою на рік – 20,6 млрд грн і приріст 15,7 %), затверджений показник виконано на 96,2 %.

Середня заробітна плата працівників, зайнятих в галузях економіки, за 2012 рік склала 3090 грн і виросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 12,7 % (за Програмою – 3400 грн і приріст 24 %), затверджений показник виконано на 90,9 %.

У 2012 році досягнуто зростання реальної заробітної плати на 11,7 %
(27 місце серед регіонів України).

Протягом року вживалися заходи щодо забезпечення погашення заборгованості по заробітній платі, активізації соціального партнерства із суб'єктами господарювання з питань забезпечення виконання соціальних стандартів. В результаті заборгованість по виплаті заробітної плати скорочена на 17,6 млн грн і станом на 01.01.2013 склала 69,2 млн грн.

Темп (зростання) зменшення забогованості з виплати заробітної плати за підсумками 2012 року дорівнює 74,5 % (7 місце серед регіонів України).

Сума заборгованості з виплати заробітної плати у відсотках до фонду оплати праці на 01.01.2013 дорівнює 4,0 % (21-22 місця серед регіонів України).

 

Соціальне забезпечення

Державну соціальну допомогу в 2012 році виплачено
149,5 тис. одержувачам, що більше ніж у 2011 році на 9 %, на загальну суму 1287,0 млн грн (119,5 %) (за Програмою – 150,9 тис. осіб на загальну суму 1289,1 млн грн), затверджений показник виконано на 99,1 %.

Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг нараховані в сумі 117,5 млн грн, що на 3,1 % більше, ніж у 2011 році. Також на 34,0 млн грн профінансовано борги минулих років (за Програмою – 140,0 млн грн), затверджений показник виконано на 83,9 %.

Субсидії населенню готівкою для придбання твердого палива і скрапленого газу в 2012 році призначено 4,7 тис. сімей (у 2011 році –
4,7 тис. сімей) на суму 4,1 млн грн (у 2011 році – 2,6 млн грн), виплачено
4,5 тис. сімей (у 2011 році – 4,5 тис. сімей) на суму 4,0 млн грн (у 2011 році – 2,5 млн грн) (за Програмою – 5,2 тис. сімей на суму 3,8 млн грн).

Субвенція на надання населенню пільг на житлово-комунальні послуги в 2012 році затверджена в розмірі 261,8 млн грн. Станом на 01.01.2013 надійшло 227,7 млн грн, з них направлено на погашення заборгованості минулих років 55,9 млн грн.

Для надання пільг населенню для придбання твердого палива та скрапленого газу на 2012 рік області була затверджена субвенція з держбюджету в розмірі 24,0 млн грн, профінансовано за 2012 рік –
24,1 млн грн, у т.ч. на погашення боргів минулих років – 0,8 млн грн (за Програмою – 15,0 млн грн).

На забезпечення пільговим побутовим паливом готівкою в 2012 році подали заяви 9344 особи, виплачено – 100 %.

До Дня Перемоги виплачено разову грошову допомогу 89,5 тис. ветеранам війни на суму 37,0 млн грн, що в 1,4 раза більше, ніж у 2011 році.

У 2012 році субвенцію на інші види пільг, у тому числі на послуги зв’язку та проїзд у всіх видах транспорту,  затверджено у розмірі 96,26 млн грн. З них: на надання пільг на проїзд в міському та приміському пасажирському транспорті загального користування заплановано 76,4 млн грн; на проїзд в міжміському залізничному та повітряному транспорті – 1,04 млн грн.

Станом на 01.01.2013:

-       в міському та приміському пасажирському транспорті загального користування фактично надано пільг на загальну суму 163,05 млн грн, з них: прийнято до фінансування 75,18 млн грн, профінансовано з початку року 
67,22 млн грн, з яких на погашення заборгованості минулих років направлено 357,05 тис. грн, або 93,5 % від загальної заборгованості, що склалася на 01.01.2012;

-       в міжміському транспорті надано пільг на 1035,4 тис. грн, профінансовано – 1025,64 тис. грн, з яких 10,5 тис. грн направлено на стовідсоткове погашення заборгованості минулих років.

 

Пенсійне забезпечення

Станом на 01.01.2013 загальна чисельність пенсіонерів по області склала 717,3 тис. осіб і скоротилася протягом 2012 року на 1,2 % (на 01.01.2012 –
726,3 тис. осіб).

Середній розмір пенсій разом з цільовою грошовою допомогою,  державною адресною допомогою до пенсій, надбавкою за особливі заслуги перед Україною станом на 01.01.2013 складає 1666,97 грн. Порівняно з
2011 роком середній розмір пенсій збільшився на 239,03 грн, або на 16,7 % (за Програмою – 1587,87 грн, перевиконання прогнозного показника склало
5 %).

Обсяг власних надходжень до Пенсійного фонду України збільшився на 10,1 % (25-26 місця серед регіонів України).

 

Забезпечення соціальних гарантій у сфері житлово-комунального господарства

Станом на 01.01.2013 в області створені та діють 867 об’єднань різних форм самоорганізації населення, які об’єднують 1098 багатоквартирних будинків загальною площею 3693,2 тис. м2, в тому числі:

-       720 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), будинків – 928, площа – 3129,4 тис. м2, у 2012 році створено 40 ОСББ у
16 містах і селищах області.

 Рівень виконання показника щодо створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків дорівнює 6,3 % до запланованого на кінець року – 24 місце серед регіонів України;

-       101 житлово-будівельний кооператив, будинків – 122, площа –
531,1 тис. м2:

-       46 будинкових комітетів, будинків – 48, площа – 32,7 тис. м2.

Водопостачання населених пунктів області здійснюють 8 міських спеціалізованих підприємств комунальної власності, ТОВ «Луганськвода» та ТОВ «Таун сервіс» у м. Сєвєродонецьку, переважно за рахунок підземних вод (більше 80 %) і лише частково з поверхневих джерел.

Протяжність водопровідно-каналізаційних мереж складає 12 тис. км, на яких функціонує 118 водопровідних та 114 каналізаційних насосних станцій.

Аналіз роботи підприємств водопровідно-каналізаційного господарства свідчить, що за останній час водопостачання області покращилося, стабільно працюють системи від водозаборів до виконавців послуг та їх споживачів.

У 2012 році підприємствами житлово-комунального господарства області реалізовано послуг на 2131,4 млн грн, що на 662,9 млн грн більше прогнозного показника на 2012 рік (за Програмою – 1468,5 млн грн).

У 2012 році рівень розрахунків населення за спожиті житлово-комунальні послуги становить 94 % (по відношенню до планового показника зменшення склало 6 %), у тому числі:

- з теплопостачання – 95 % (зменшення на 5 %);

- з водопостачання та водовідведення – 93 % (зменшення на 7 %);

- з утримання будинків і споруд та прибудинкової території – 93 % (зменшення на 7 %).

У 2012 році на виконання заходів з будівництва, реконструкції, ремонту і утримання вулиць та доріг у населених пунктах передбачалось фінансування у сумі 99,6 млн грн, в тому числі: субвенція – 77,2 млн грн; по Програмі Державні капітальні видатки, що були розподілені Кабінетом Міністрів України, – 15,0 млн грн; обласний дорожній фонд – 7,4 млн грн.

 

Реформування системи надання медичних послуг

Діяльність охорони здоров’я Луганської області у 2012 році була спрямована на розвиток системи медичного обслуговування населення регіону.

Завдяки виконанню цільових програм та комплексних заходів з охорони здоров’я та впровадженню новітніх технологій у практику закладів охорони здоров’я області показники стану здоров’я населення мають тенденцію до покращення:

- показник малюкової смертності за 2012 рік становить 7,57 на
1000 народжених живими, що на 15,3 % менше, ніж за минулий рік
(за Програмою – 9 на 1000 народжених живими), що менше програмного показника на 15,9 %;

- випадки материнської смертності відсутні (за Програмою –
19,0 на 100 тис. живонароджених);

- первинна захворюваність усіма хворобами у порівнянні з 2011 роком зменшилась на 8,2 % і становить 53937,2 на 100 тис. населення (за Програмою – 57857,6 на 100 тис. населення), що менше програмного показника на 6,8 %;

- рівень первинної захворюваності хворобами системи кровообігу
за 2012 рік становить 3365,1 на 100 тис. населення, що менше показника минулого року на 4,2 % (за Програмою – 3528,1 на 100 тис. населення), що менше програмного показника на 4,6 %;

- показник захворюваності СНІД зменшився з 16,2 у 2011 році до
14,0 на 100 тис. населення у 2012 році;

- загальна захворюваність туберкульозом у порівнянні з минулим роком зменшилася на 2,3 % і становить 147,0 на 100 тис. населення (2011 рік –
150,4 на 100 тис. населення).

Кількість осіб, що хворіють на активний туберкульоз, на 100 тис. населення дорівнює 79,1 одиниці (23 місце серед регіонів України).

Робота з урахуванням виконання програм державного і регіонального рівнів проводилася за такими напрямами:

1. На первинному рівні надання медичної допомоги тривала робота зі створення центрів первинної медико-санітарної допомоги.

У 30 містах і районах області місцевими радами прийняті рішення щодо створення центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Отримало подальший розвиток надання медичної допомоги на засадах загальної практики – сімейної медицини, яке запроваджено у 110 лікувально-профілактичних закладах області, де організовано 261 ділянку сімейної медицини та працює 204 лікаря і 288 молодших спеціалістів з медичною освітою. Даною формою медичного обслуговування охоплено 21,2 % населення області.

У рамках програми «Доступні ціни» в аптечній мережі комунального підприємства «Луганська обласна «Фармація» в населених пунктах області відкрито 33 аптечних установи, в т.ч. 27 аптек та 6 аптечних пунктів.

Реалізувався пілотний проект з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

2. На вторинному рівні проведено аудит стану надання спеціалізованої медичної допомоги у закладах охорони здоров’я міст та районів.

Продовжено оптимізацію ліжкового фонду стаціонарів (за 2011 рік скорочено 2227 нефункціонуючих ліжок, за 2012 рік - додатково 335 ліжок).

Реорганізовані малопотужні пологові відділення (Антрацитівський, Кремінський, Марківський, Міловський, Новоайдарський та Попаснянський райони) і організовані міжрайонні стаціонари (мм. Антрацит, Красний Луч, Рубіжне, Біловодський і Старобільський райони).

На базі Первомайської центральної міської лікарні відкрито перинатальний центр другого рівня.

Проводилася реконструкція лікувально-профілактичних закладів, капітальні і поточні ремонти.

Здано в експлуатацію блок інтенсивної терапії для хворих на серцево-судинні хвороби КЗ «Алчевська центральна міська лікарня», два спеціалізовані відділення інтенсивної терапії для надання невідкладної допомоги кардіологічним хворим міської багатопрофільної лікарні № 7 м. Луганська.

3. Особлива увага приділялася наданню медичної допомоги на третинному рівні.

Вжито заходів щодо оновлення матеріально-технічної бази обласних лікувально-профілактичних закладів та створення високотехнологічних високоспеціалізованих центрів на їх базі.

В рамках реалізації Національного проекту «Нове життя» - нова якість охорони материнства та дитинства» проводилася робота зі створення обласного перинатального центру ІІІ рівня на базі Луганської обласної клінічної лікарні. Протягом 2012 року на його будівництво виділено 69,8 млн грн.

Продовжувалася робота з організації сучасного центру невідкладних станів і медицини катастроф на базі Луганської обласної клінічної лікарні. Введено в експлуатацію його першу чергу, освоєно 25,0 млн грн.

Тривала реконструкція консультативної поліклініки Луганської обласної клінічної лікарні. Виділено 2,8 млн грн.

Відкрито кардіохірургічне та реанімаційне відділення Луганської обласної клінічної лікарні (щорічно будуть виконуватися до 1500 оперативних  втручань на серці та судинах). Освоєно 15,1 млн грн.

На базі Луганської обласної клінічної лікарні та ДЗ «Луганський державний медичний університет» створено регіональний Центр інноваційної хірургії, трансплантації органів.

Відкрито новий операційно-реанімаційний блок Луганського обласного клінічного онкологічного диспансеру (щорічно буде виконуватися до 8 тисяч оперативних втручань). На будівельно-монтажні роботи освоєно 19,8 млн грн.

У 2012 році житло отримали 31 лікар і 14 молодших спеціалістів з медичною освітою.

Затверджені асигнування з урахуванням змін на охорону здоров’я на
2012 рік склали 2,4 млрд грн, що більше в порівнянні з 2011 роком на
20,4 % (2011 рік – 2,0 млрд грн). Позабюджетні надходження склали
158,0 млн грн (2011 рік – 151,1 млн грн).

З Державного бюджету України станом на 01.01.2013 освоєно субвенції в сумі 87,67 млн грн.

У 2012 році на виконання будівельних робіт та робіт з реконструкції лікувально-профілактичних закладів області було передбачено фінансування у сумі 109,2 млн грн, в тому числі 90,6 млн грн коштів держбюджету.

Протягом 2012 року за кошти місцевих бюджетів було придбано
1959 одиниць медичного обладнання на суму 70,79 млн грн та 14 санітарних автомобілів на суму 1,48 млн грн. За благодійні кошти придбано 840 одиниць медичного обладнання на суму 18,3 млн грн та 15 санітарних автомобілів на суму 2,3 млн грн. За кошти субвенції державного бюджету придбано 1060 одиниць медичної техніки на суму 87,3 млн грн.

 

Оcвіта

Дошкільна освіта

Протягом 2012 року відкрито 10 дошкільних навчальних закладів на базі загальноосвітніх шкіл у Білокуракинському – 4, Новоайдарському – 3, Антрацитівському, Новопсковському та Станично-Луганському районах – по 1; створено навчально-виховних комплексів «загальноосвітній навчальний заклад - дошкільний навчальний заклад» у містах Красному Лучі – 2, Свердловську – 1 та районах області: Кремінському – 1, Сватівському – 2, Лутугинському – 7. Відновлено діяльність 5 дитячих садків у містах Ровеньках – 2, Сєвєродонецьку, Білокуракинському та Троїцькому районах. Всього мережа дошкільних навчальних закладів збільшилася на 28 одиниць (за Програмою – збільшення на 21 од.) і складає 521 дошкільний навчальний заклад (за Програмою – 508 од.) з охопленням 56,4 тис. вихованців. Відсоток охоплення дітей дошкільного віку (3-6 років) різними формами дошкільної освіти збільшився і становить 98,9 % (4 місце серед регіонів України). Дошкільну освіту здобували 100 % дітей п’ятирічного віку.

Чисельність дітей у дошкільних навчальних закладах на 100 місць складає 107 осіб (7 місце серед регіонів України).

 

Середня освіта

У 2012 році відбулися зміни в мережі загальноосвітніх навчальних закладів (далі – ЗНЗ) області. У 2012/2013 навчальному році в Луганській області функціонують 688 денних загальноосвітніх навчальних закладів (за Програмою – 684), програмний показник виконано на 100,6 %. У порівнянні з минулим роком мережа закладів зменшилась на 3 одиниці. В Біловодському та Новоайдарському районах були закриті сільські школи у зв’язку з відсутністю необхідної кількості учнів. Вчителі працевлаштовані, із сел налагоджена доставка учнів. У м. Ровеньках школа-інтернат реорганізована в загальноосвітній заклад.

З 01 вересня 2012 року приступили до занять 18,0 тис. першокласників, що на 1518 осіб більше минулого року. На сьогодні у ЗНЗ навчаються
168,6 тис. учнів (за Програмою – 172,7), програмний показник виконано на
99,3 %, у тому числі 20,0 тис. учнів – у 248 закладах, розташованих у сільській місцевості.

По закінченню 2011/2012 навчального року 17,5 тис. учнів одержали свідоцтво про базову загальну середню освіту, 11,9 тис. учнів – атестат про повну загальну середню освіту. З них 696 випускників нагороджено золотою медаллю та 221 – срібною.

Забезпеченість ЗНЗ сучасною комп’ютерною технікою складає 94,5 %. До мережі Інтернет підключено 99,1 % ЗНЗ. У 25 шкільних бібліотеках встановлена комп’ютерна техніка за обласною програмою «Створення єдиного інформаційного простору мережі шкільних бібліотек». За період дії Програми до мережі електронних шкільних бібліотек залучено 125 шкіл.

У 2012 році навчальні заклади Луганської області отримали комп’ютерне обладнання у кількості 2089 одиниць, у т.ч. 2040 з них надійшло як гуманітарна допомога Китайської Народної Республіки.

У 2012 році організовано підвезення 8,3 тис. учнів сільської місцевості та 517 вчителів до місць навчання та додому, що становить 100 % від потреби.

За рахунок місцевого бюджету у 2012 році придбано 1 шкільний автобус у Слов’яносербському районі, за рахунок державного бюджету – 38 шкільних автобусів для 17 сільських районів області та м. Свердловська, за рахунок коштів спонсорів – 3 шкільних автобуси для Попаснянського, Сватівського та Старобільського районів та 1 шкільний автобус для м. Брянки та ЛОВУФК.

У 2012 році педагогічним та науково-педагогічним працівникам області надано 12 житлових приміщень.

За кошти обласного бюджету у 2012 році для шкіл-інтернатів придбано 31 навчальний кабінет з хімії, фізики, математики та біології на суму
726,4 тис. грн та персональних комп’ютерів на суму 275,9 тис. грн.

На оздоровлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, вихованців шкіл-інтернатів обласного підпорядкування, з обласного бюджету виділено 9148,2 тис. грн.

 

Професійно-технічна освіта

Потребу ринку праці області забезпечували 67 професійно-технічних навчальних закладів (далі – ПТНЗ), серед них 4 проводили підготовку кваліфікованих робітників за професіями для потреб економіки і фінансувалися за рахунок державного бюджету, 63 професійно-технічних навчальних закладів фінансувалися за рахунок видатків на підготовку кадрів, які враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів.

Крім того, підготовку робітничих кадрів здійснювали 8 структурних підрозділів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та
6 навчальних центрів при установах виконання покарань, в яких, по
21 напрямку з 135 робітничих професій для 7 основних галузей економіки області, навчалися 27 тис. учнів і слухачів, з них 96 % разом з професією отримали повну середню освіту.

Упродовж 2012 року закладами професійно-технічної освіти підготовлено, перепідготовлено та випущено 11,4 тис. кваліфікованих робітників (за Програмою – 10,4 тис. робітників).

 

Вища освіта

Систему вищої освіти області у 2012-2013 навчальному році представляють 34 вищих навчальних заклади, з них 8 – III-IV рівнів акредитації (6 університетів, зокрема 3 національних, 1 інститут, 1 академія) та 26 вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації.

Модернізується мережа вищих навчальних закладів області. Луганський державний інститут культури і мистецтв отримав статус академії і був перейменований в Луганську державну академію культури і мистецтв, до складу якої увійшов Коледж культури і мистецтв.

Всього у вищих навчальних закладах області навчаються
87,8 тис. студентів (за Програмою – 100 тис. осіб).

На початковий цикл навчання прийнято 20,2 тис. студентів (за Програмою – 24,3 тис. осіб), випущено з вузів 28,6 тис. фахівців різних рівнів підготовки (за Програмою – 30,5 тис. осіб). З числа прийнятих на перший курс до ВНЗ I-II рівнів акредитації 70,4% навчаються за кошти державного та місцевих бюджетів. У вузах III-IV рівнів акредитації число студентів, що навчаються за бюджетні кошти, становить 49,0 %.

 

Розвиток культури і мистецтва, збереження історичної та культурної спадщини

Культурне обслуговування населення області здійснюють 1216 закладів культури і мистецтва системи Міністерства культури України, серед яких: 570 державних публічних бібліотек (з них 371 – у сільській місцевості),
529 клубних установ (382– у сільській  місцевості), 5 театрів, 18 музеїв
(з 15 філіями у містах та районних центрах), 78 шкіл естетичного виховання, 1 вищий навчальний заклад культури системи Міністерства культури України, 10 парків культури і відпочинку, Луганська обласна філармонія, Луганський обласний будинок творчої інтелігенції «Світлиця», Луганський обласний центр навчально-методичної роботи культурних ініціатив та кіномистецтва, Луганський обласний центр народної творчості, Луганський обласний Палац культури.

З 1216 закладів культури області 1200 утримуються за рахунок місцевих бюджетів міст та районів, 16 – фінансуються з обласного бюджету.

З метою зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури області у 2012 році було виділено 9,10 млн грн, з яких бюджетних коштів –
4,63 млн грн (у 2011 році – 7,83 млн грн).

У 2012 році на утримання установ культури і мистецтв Луганської області передбачені асигнування в сумі 386,3 млн грн, у тому числі
348,3 млн грн – за рахунок загального фонду та 37,9 млн грн – за рахунок спеціального фонду.

В цілому по області планові показники галузі на 2012 рік у порівнянні з аналогічними за 2011 рік зросли на 37,7 %, у тому числі за рахунок асигнувань з районних бюджетів та бюджетів міст обласного значення – на 36,6 %, за рахунок асигнувань обласного бюджету – на 42,4 %.

На проведення обласних заходів за рахунок коштів обласного бюджету у 2012 році виділено 4845,4 тис. грн, що на 2697,2 тис. грн, або в 2,3 раза більше, ніж у 2011 році.

У 2012 році на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 19.03.2012 № 274-р «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення у 2012 році 70-річчя від дня створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія» відбулася низка масштабних заходів на  загальну суму 935,3 тис. грн. Окрім цього, на створення сайту музею, нових експозицій,  придбання  обладнання було  освоєно 1468,7 тис грн.

Протягом 2012 року поточні та капітальні ремонти виконано у
467 закладах культури області на загальну суму 14,5 млн грн.

Після реконструкції введено в експлуатацію Краснодонський обласний ордена Дружби народів музей «Молода гвардія», проведено реконструкцію Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру.

 

Формування та розвиток здорового образу життя

Для занять фізичною культурою і спортом в області діють 60 стадіонів, 966 спортивних залів площею не менш як 162 м2, 34 плавальні басейни, 3065 спортивних майданчиків, 600 підприємств і організацій де проводиться фізкультурно-оздоровча робота, 41 дитячо-підліткових фізкультурно-спортивний клуб за місцем проживання населення, 75 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл, шкіл вищої майстерності.

У 2012 році встановлено 95 спортивних майданчиків (за Програмою – 31) у містах: Луганську – 15, Красному Лучі, Свердловську і Стаханові – по 4, Алчевську, Антрациті, Брянці, Кіровську, Краснодоні, Лисичанську і Сєвєродонецьку – по 3, Первомайську, Ровеньках,  Рубіжному – по 2 та районах: Антрацитівському, Біловодському, Кремінському, Лутугинському, Попаснянському, Станично-Луганському і Старобільському – по 3, Білокуракинському, Краснодонському, Марківському, Міловському, Перевальському, Новоайдарському, Новопсковському, Слов’яносербському, Сватівському і Троїцькому – по 2.

Загальна кількість влаштованих майданчиків на території Луганської області склала 413 одиниць.

У жовтні 2012 року відбулося урочисте відкриття Палацу спорту «ЛТК «Арена» спортивного комплексу  «Старт» з ігровою залою на
2,5 тис. глядацьких місць. Вартість будівництва споруди – 80,0 млн грн, вся сума профінансована за рахунок залучених коштів. З обласного бюджету виділено 1,0 млн грн.

Розпочато будівництво критого плавального басейну на території
КП «Луганський обласний фізкультурний центр «Олімп» (м. Кремінна), критого спорудження із штучним льодом «Льодова арена» (м. Луганськ), реконструкцію стадіону імені Леніна (м. Луганськ).

Проведено капітальні ремонти басейнів інформаційно-технологічної гімназії на загальну суму 900,0 тис. грн, ДЮСТШ ВВС «САДКО» на загальну суму 10,140 тис. грн  та «Комплексу спортивних споруд» м. Красному Лучі на суму 49,0 тис. грн за рахунок коштів «Фонду розвитку» (м. Красний Луч).

Проведено капітальний ремонт спортивної зали стадіону «Перемога» на загальну суму 651,0 тис. грн.

Перспективним, провідним спортсменам і тренерам області виплачено стипендії та винагороди за рахунок коштів обласного бюджету на загальну суму 1,1 млн грн.

Протягом 2012 року за рахунок коштів обласного бюджету:

– проведено 179 змагань обласного рівня (у т.ч. 106 – з олімпійських видів спорту, 174 навчально-тренувальних збори);

– взято участь збірними командами області у 186 всеукраїнських змаганнях з олімпійських та неолімпійських видів спорту.

У 2012 році на чемпіонатах України здобуто 106 золотих, 64 срібні, 46 бронзових медалей, на кубках України – 35 золотих, 21 срібну,
14 бронзових медалей. 

На чемпіонатах та кубках світу та Європи з олімпійських та неолімпійських видів спорту завойовано 11 золотих, 10 срібних, 12 бронзових нагород.

 

Створення умов соціалізації сім’ї та молоді

Для вирішення проблеми працевлаштування та організації вторинної зайнятості молоді в області вперше в Україні створена і активно діє обласна Координаційна рада з питань працевлаштування та вторинної зайнятості молоді, працює Луганський обласний молодіжний центр праці, яким протягом 2012 року працевлаштовано 530 молодих людей, з них: на постійну роботу – 145 осіб, на тимчасову – 382.

В області щороку влітку організовується робота молодіжних трудових загонів. Протягом 2012 року на базі навчальних закладів було сформовано
528 молодіжних трудових загонів, в яких працювали 4825 старшокласників та 6680  студентів. Всього на підприємствах різних форм власності області та за її межами були тимчасово працевлаштовані 11505 молодих людей.

З метою популяризації здорового способу життя при Департаменті освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації створений ресурсний центр «Здоровий спосіб життя і робота з молоддю», проводиться обласна молодіжна кампанія  «Я живу по-новому», в рамках якої проведені конкурси Інтернет-мотиваторів та інтернет-банерів, освітні семінари-тренінги для викладачів навчальних закладів області, конкурс молодіжних заходів, орієнтований на висвітлення переваги здорового способу життя і інші.

Одним із пріоритетних напрямків роботи обласної державної адміністрації є соціальний захист дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, створення сприятливих умов для їх повноцінного розвитку.

В області проживають 335286 дітей, з них 4880 мають статус дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки.

У 2012 році усиновлено 189 дітей, з них громадянами України –
134 дитини.

Під опікою громадян  виховуються 3175 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2012 року під опіку, піклування влаштовано 607 дітей.

Станом на 01.01.2013 в області створено та функціонує 178 прийомних сімей (за Програмою – 188) та 21 дитячий будинок сімейного типу (за Програмою – 20), в яких виховуються 432 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Протягом 2012 року в області створено
6 дитячих будинків сімейного типу (за Програмою – 5) та 28 прийомних сімей (за Програмою – 20), до яких влаштовано 85 дітей.

У 2012 році в області завершено будівництво 4 дитячих будинків сімейного типу: 2 – в мм. Луганську, Красному Лучі, Сватівському районі. Вперше на ці цілі було виділено кошти  не тільки з обласного бюджету, а й з державного. Будинки облаштовано необхідною побутовою та комп’ютерною технікою, меблями (400,1 тис. грн). Благодійним фондом «Розвиток України» надано 45 тис. грн для обладнання спортивного залу дитячого будинку сімейного типу в Сватівському районі.

У 2012 році 5 дитячим будинкам сімейного типу передано  автотранспорт. На ці цілі виділено з обласного бюджету – 7,8 млн грн.

 

Природокористування та безпека життєдіяльності людини

Охорона навколишнього природного середовища та екологічна безпека

Постійно проводиться робота з підприємствами області щодо необхідності реалізації природоохоронних заходів, таких як вдосконалення технологічних процесів, підвищення ефективності діючих очисних установок або впровадження нових.

У 2012 році у повітряний басейн Луганської області оціночно викинуто 544,0 тис. тонн забруднюючих речовин, що на 9 тис. тонн менше, ніж у
2011 році.

У тому числі стаціонарними джерелами підприємств викинуто в атмосферне повітря 447,6 тис. тонн (без урахування викидів діоксиду вуглецю), в тому числі від підприємств, які відносяться до основних забруднювачів атмосферного повітря, – 246,0 тис. тонн:

-     ВП «Луганська ТЕС» ТОВ «ДТЕК Східенерго» – 124,1 тис. тонн (27 %  загальних викидів по області), порівняно з 2011 роком викиди скоротилися на 12,5 тис. тонн за рахунок зменшення виробництва електроенергії та використання палива, а також в результаті підвищення якості палива (зменшення зольності та вмісту сірки);

-     обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря
ПАТ «Алчевський металургійний комбінат» в 2012 році склали 98,7 тис. тонн
(21 %  загальних викидів по області), порівняно 2011 роком обсяг викидів збільшився на 10 тис. тонн, це сталося за рахунок збільшення обсягів виробництва агломерату, чавуну, сталі конверторної, прокату товарного;

-     ПАТ «Алчевськкокс» – викиди в 2012 році склали 10,3 тис. тонн (2 % загальних викидів по області), порівняно з 2011 роком вони зросли
на 3 тис. тон в результаті збільшення обсягів виробництва;

-     ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» викинуто в атмосферне повітря 2,9 тис. тонн (0,6 % загальних викидів по області), порівняно з
2011 роком викиди скоротились на 80 тонн. Їх зменшення відбулося за рахунок скорочення виробництва адипінової кислоти та товарів народного споживання.

У звітному році завершено роботи з реконструкції очисних споруд у
смт Чорнухиному  Перевальського району, смт Фабричному Лутугинського району, смт Троїцькому, містах: Суходільську,  Первомайську та Луганську. Розпочато роботи з оздоровлення р. Лугань у 38-кілометровій зоні від її гирла до м. Олександрівська.

На території Луганської області вирішено питання про передачу на утилізацію небезпечних відходів, таких як люмінесцентні лампи, акумулятори, нафтопродукти та ін. З 2011 року розширено перелік небезпечних відходів, що приймаються для утилізації підприємствами області (відходи електроприладів, комп'ютерної техніки, фарбувальних матеріалів). Обсяги передачі цих відходів для утилізації збільшилися в порівнянні з попереднім роком на 4,5 %.

У 2012 році за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища забезпечено будівництво полігонів твердих побутових відходів в містах Свердловську і Попасній; початок робіт з рекультивації полігону в м. Свердловську зі збором біогазу, а також виготовлення проекту для будівництва сортувального комплексу у м. Олександрівську на регіональному полігоні ТПВ та у м. Попасній.

 

Природно-заповідний фонд Луганської області

Станом на 01.01.2013 фонд складає 168 об'єктів, які розміщуються на площі 89139,4 га, з них загальнодержавного значення – 7 об'єктів площею 13731 га, місцевого – 161 площею 75408 га. Співвідношення площі природно-заповідного фонду до території Луганської області складає 3,3 %.

Протягом 2012 року оголошено 11 нових природно-заповідних територій місцевого значення загальною площею 3922,3 га. Також змінені межі ландшафтного заказника «Самсонівська заводь» на території Білокуракинського району, в результаті чого його площа збільшилась
на 195,9 га та складає 505,9 га.

В 2012 розроблені проекти створення 11 нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення загальною площею 2174 га.

У 2012 році проведено роботу зі встановлення меж 25 заповідних об’єктів місцевого значення на площі 5053 га. Всього станом на 01.01.2013 встановлено на місцевості з розробленням відповідної землевпорядної документації межі
97 природно-заповідних об’єктів на площі 31 тис. га.

 

 

 

Заступник керівника апарату                                        С.Г.ТИХОНОВСЬКИЙ