Текст документа: Про стан та перспективи реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту в Луганській області


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 21 серпня 2006 року № 796


Про стан та перспективи реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту в Луганській області

На виконання Указу Президента України від 02.08.2006 N 667 "Про національний план дій щодо реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту" та з метою розвитку фізичної культури та спорту в області, визначення та реалізації першочергових і перспективних заходів:

1. Взяти до відома інформацію управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації про стан та перспективи реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту в Луганській області (додається).

2. Управлінню у справах молоді та спорту облдержадміністрації (Глоба О. П.) разом з обласними організаціями фізкультурно-спортивних товариств і Національного олімпійського комітету України у тримісячний термін підготувати пропозиції щодо розробки регіональних програм:

- про підготовку та участь спортсменів області в Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських іграх, Всесвітніх Універсіадах, чемпіонатах світу, Європи та України;

- про будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та утримання спортивних споруд області на період до 2011 року.

3. Рекомендувати виконкомам місцевих рад розглянути питання щодо забезпечення житлом провідних спортсменів, тренерів та фахівців фізичної культури та спорту Луганської області, всебічно сприяти створенню належної фізкультурно-оздоровчої інфраструктури та розвитку спортивно-масової роботи за місцем навчання, роботи, проживання та відпочинку громадян.

4. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації Меженського О. М.

 

Перший заступник голови,
виконуючий обов'язки голови
обласної держадміністрації 

 
 
О. Є. Кобітєв 


 

Додаток
до розпорядження Луганської обласної державної адміністрації
від 21 серпня 2006 р. N 796 


ІНФОРМАЦІЯ
управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації про стан та перспективи реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту в Луганській області
Спорт вищих досягнень

Відповідно до Єдиного календарного плану за 7 місяців 2006 року управління у справах молоді та спорту провело 406 спортивно-масових заходів, з яких 162 - обласного рівня. Взяло участь у 189 всеукраїнських заходах та 55 міжнародних.

Беручи участь у складі збірних команд України на чемпіонатах, кубках та першостях світу і Європи, луганські спортсмени завоювали 9 золотих, 16 срібних та 14 бронзових медалей.

В області розвивається 29 олімпійських видів спорту. На підставі наказу Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту з Луганської області в основний склад збірних команд України зараховано 51 спортсмена, у кандидати - 23 та у резерві перебувають 48 осіб.

Найкращі досягнення в цьому році виявили спортсмени з велотреку, гімнастики спортивної, стрибків у воду, греко-римської боротьби та сучасного п'ятиборства.

Заслужений майстер спорту Андрій Сердінов завоював бронзову медаль на чемпіонаті світу з плавання у комплексній естафеті 4 х 100, на трьох етапах кубку світу - одну золоту медаль, дві срібних та дві бронзових. Перше, друге та четверте місця на етапах кубку світу із сучасного п'ятиборства виборола МСМК Вікторія Терещук.

На чемпіонатах Європи ЗМС Андрій Сердінов став переможцем у плаванні на 100 м батерфляєм та бронзовим призером у комплексній естафеті 4 х 100 м, МСМК гімнастка Ольга Щербатих у вільних вправах завоювала срібну медаль, бронзовими призерами стали легкоатлетка Тетяна Терещук-Антипова у бігу на 400 м з бар'єрами, Катерина Жук зі стрибків у воду та гімнаст Олександр Супрун у вправах на коні - махи.

На чемпіонатах Європи серед юніорів тричі піднімалася на найвищу сходинку п'єдесталу пошани Любов Шуліка з велотреку, переможцями стали борець Дмитро Пишков, Олександр Горшковозов (стрибки у воду), Леся Калітовська (велотрек). По дві срібні медалі в заліку у стрибунів у воду: Марії Волощенко, Ганни Письменської, Олександра Горшковозова, по одній - у Ганни Головатої та Дмитра Меженського. Бронзовими призерами стали стрибуни у воду Марія Волощенко, Олександр Горшковозов, гімнаст Максим Овчинников, борець Сергій Єрошкін та п'ятиборець Михайло Марушко.

На чемпіонаті Європи серед юнаків срібну медаль виборола важкоатлетка Яна Д'яченко.

В області розвивається 26 видів спорту, що не входять у програму Олімпійських ігор. На чемпіонаті світу з пауерліфтингу МСМК Ганна Кадацька зайняла четверте місце, а МС Роман Ахлестін - 5 місце.

На чемпіонатах Європи серед юніорів срібними призерами стали Олександр Ткачов з боротьби самбо та майстри спорту Ольга Сударькова і Ганна Борщова зі спортивної акробатики, а МСМК Валентина Бардачова із самбо зайняла третє місце.

З розвитку неолімпійських видів спорту область щороку просувається вперед і за підсумками минулого року посідає 6 місце в Україні серед І групи областей у загальнокомандному заліку.

В області поступально розвиваються ігрові види спорту. Безумовний успіх у професійному футболі - участь луганської "Зорі" та алчевської "Сталі" у вищій лізі чемпіонату України.

За підсумками сезону 2005 - 2006 рр. волейбольна команда "Сєверодончанка" стала бронзовою призеркою чемпіонату України серед жіночих команд суперліги.

Чоловіча команда "Буревісник" з гандболу грає у чемпіонаті України серед команд вищої ліги та вже двічі - у Європейському кубку "Challenge Cup". У вищій лізі чемпіонату України грають дві команди з баскетболу, одна - з футзалу та одна - з жіночого футболу. Жіноча команда із софтболу "Ніка" виборола звання чемпіона України та володаря кубку України.

Згідно з рішенням обласної ради від 28.04.2005 N 19/28 у звітному році збільшено до ста однієї кількість щомісячних стипендій провідним спортсменам і тренерам області. За перше півріччя 2006 року їх виплачено на суму 150,3 тис. грн.

На ІV літніх молодіжних спортивних іграх України 2006 року луганчани виступили з 28 видів спорту. Перші місця завоювали команди області зі стрибків у воду та сучасного п'ятиборства, другі - з боротьби греко-римської та кінного спорту, треті - з гімнастики спортивної, важкої атлетики, софтболу та стрибків у воду (другою командою). За попередніми підсумками після проведених 32 видів програми область посідає 5 місце.

Обсяг фінансування на проведення обласних і участь у всеукраїнських і міжнародних змаганнях за звітний період склав 1708,7 тис. грн.

Стабільно працює обласний центр з фізичної культури та спорту інвалідів "Інваспорт". На чемпіонатах світу легкоатлет Олександр Дорошенко посів І місце у штовханні ядра, стали бронзовими призерами Сергій Ванюшенко у пауерліфтингу та легкоатлетка Ніна Кобиляцька у бігу на 400 м. Бронзову нагороду на паралімпійському кубку світу з легкої атлетики завоювала Вікторія Ясевич у штовханні ядра.

На чемпіонатах України здобуто 47 золотих, 29 срібних та 23 бронзових медалі. За звітний період проведені чемпіонати області з легкої атлетики, пауерліфтингу, плавання, баскетболу та шахів, другий тур спартакіади "Повір у себе" серед дітей 1991 - 1995 років народження.

Для провідних спортсменів-інвалідів проведено 15 навчально-тренувальних зборів на суму 55089 грн. за кошти місцевого бюджету. За січень - липень поточного року проведено 53 спортивно-масові заходи.

Дитячо-юнацький спорт

Усього в Луганській області працює 75 спортивних шкіл: 58 дитячо-юнацьких спортивних шкіл та 17 спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву із 292 відділеннями із 46 видів спорту, вище училище фізичної культури і Луганська обласна школа вищої спортивної майстерності.

У спортивних школах фізичною культурою займаються 38792 дітей, підлітків та юнаків, з якими працюють 1005 тренерів (у т. ч. 729 - штатних). У січні 2006 року спеціалісти управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації розробили регіональну Програму розвитку ДЮСШ і СДЮШОР Луганської області на 2006 - 2012 роки.

Проводиться робота щодо надання методичної і практичної допомоги існуючим спортивним школам. У березні 2006 року на розширеній колегії управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації проаналізувало стан роботи спортшкіл області, провело семінар-нараду для голів обласних фізкультурно-спортивних товариств, директорів дитячо-юнацьких спортивних шкіл області, ЛВУФК, ШВСМ, провідних тренерів. У квітні 2006 р. робоча група Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту обстежила стан справ у сфері дитячо-юнацького спорту області, високо оцінивши роботу управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації у цьому секторі.

Проблемні питання

Разом із тим викликає стурбованість сучасний стан справ у деяких напрямах реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту.

Вимагає оновлення спортивна і матеріально-технічна база для стрибунів у воду, велосипедистів, важкоатлетів, гімнастів, п'ятиборців. Єдина в області школа вищої спортивної майстерності не має власної спортивної бази, що ускладнює підготовку провідних спортсменів. Повільно вирішуються житлово-побутові проблеми чемпіонів і призерів найпрестижніших змагань.

Якість роботи багатьох тренерів з пріоритетних для області видів спорту не відповідає сучасним вимогам і значно відстає від міжнародного рівня.

У зв'язку з недостатнім фінансуванням залишається гострою проблема проведення навчально-спортивної роботи у переважній більшості спортивних шкіл області, участі їх вихованців у змаганнях, придбання спортивної форми та інвентарю.

Недостатньо ефективно працює обласний центр фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх". На об'єктах вугільної промисловості та інших підприємствах у цьому році не введено жодної посади інструкторів-методистів фізичної культури та спорту. Продовжується скорочення інструкторів-методистів у сільській місцевості.

Не проводиться відповідна робота за участю органів державної податкової інспекції щодо запобігання безліцензійній діяльності у сфері. Існує потреба у підвищенні ефективності роботи громадських організацій та федерацій.

 

Заступник голови - керівник
апарату обласної держадміністрації 

 
С. Г. Тихоновський