Текст документа: ІНФОРМАЦІЯ про актуальні питання соціально-економічного розвитку Кремінського, Лутугинського, Попаснянського, Слов’яносербського, Станично-Луганського районів та першочергові завдання до кінця 2007 року в світлі соціальних ініціатив Президента України


Додаток до розпорядження голови облдержадміністрації
від 29 жовтня 2007 року № 1356


ІНФОРМАЦІЯ про актуальні питання соціально-економічного розвитку Кремінського, Лутугинського, Попаснянського, Слов’яносербського, Станично-Луганського районів та першочергові завдання до кінця 2007 року в світлі соціальних ініціатив Президента України

За січень-серпень темпи зростання промислового виробництва в області склали 111,8 відсотка. Це вище за план майже на чотири відсотки.
Позитивна динаміка забезпечена практично у всіх базових галузях, за винятком добувної і легкої промисловості.
Дані райони представлені достатньо великим спектром галузей – від харчової до видобувної, і всі вони багатофункціональні, що є однією з потенційних можливостей всебічного розвитку цих регіонів.
Результати показують, що комплексний розвиток промисловості дає можливість формувати об'єм валового виробництва, який постійно зростає.
Виключенням є Станично-Луганський район. На його території працює одне підприємство – «Кондрашівській піщаний кар’єр».
Район має великий рекреаційний і транзитний потенціал, але на сьогоднішній день немає результатів його використання.
Складною залишається ситуація з приватизацією швейних фабрик в Попаснянському і Слов’яносербському районах. Це проблема не лише місцевих органів влади, але й територіального відділення Фонду держмайна України по Луганській області.
В агропромисловому комплексі області за підсумками роботи у першому півріччі 2007 р. стабілізовано виробництво валової сільськогосподарської продукції. Всіма категоріями господарств її приведено практично на рівні показників минулого року.
В поточному році на 14 відсотків збільшена фінансова підтримка сільгосппідприємств за рахунок коштів державного бюджету.
За 12 програмами отримано більше 40 млн грн, основна частина з яких була направлена на підтримку виробників зерна: компенсацію вартості добрив, здешевлення кредитів, часткову компенсацію вартості сільгосптехніки.
У зв’язку з цим отримано 14-відсоткове зростання збору озимих, що є одним з елементів забезпечення продовольчої безпеки області.
Аналіз діяльності сільгосппідприємств показав наявність ряду диспропорцій в територіальному розрізі. Так, по сільгоспформуваннях Слов’яносербського і Попаснянського районів врожайність в середньому на
10-12 відсотків вище за середньообласний показник. В Кремінському і Станично-Луганському районах вал отриманий за рахунок більшої кількості оброблюваних площ, що ускладнює проведення аналізу ефективності роботи селян. У Лутугинському районі питома вага оброблюваних земель найнижча, і врожайність залишає бажати кращого.
Неоднозначна ситуація склалася у галузі тваринництва. За підсумками роботи у цій сфері за січень-липень у всіх категоріях господарств області реалізація худоби та птиці на забій порівняно з минулорічним показником збільшилася на п'ять відсотків і склала майже 37 тис. тонн.
У всіх категоріях господарств поголів'я свиней виросло на 4 відсотки, овець і кіз – на 6,5.
У той же час в сільськогосподарських підприємствах області неухильно скорочується поголів'я великої рогатої худоби, у тому числі корів.
Завдяки фінансовій підтримці галузі з обласного бюджету в сумі
600 тис. грн, темпи скорочення вдалося зменшити майже на 10 відсотків, але ситуацію до цього часу не стабілізовано.
Найбільшу тривогу викликає стан справ у Кремінському районі, де майже 30-відсотковий спад поголів'я супроводжується більш ніж 50-відсотковим спадом виробництва молока.
25.09.2007 на базі Деркульського молочного комплексу в Біловодському районі було проведено нараду, на якій розглядалося питання розвитку молочного тваринництва. Її учасники дійшли висновків, що молочне тваринництво – це постійні робочі місця, це незайнята на сьогодні ніша для аграрного бізнесу. З урахуванням того, що удосконалюються механізми державної підтримки галузі, підготовлена загальнонаціональна програма розвитку молочного тваринництва.
Практично в усіх зазначених районах спостерігається зростання капітальних вкладень. Виключення знову складає Лутугинській район, де має місце спад майже на 6 відсотків.
Іноземні інвестиції залучені в економіку лише Кремінського району.
За І півріччя 2007 року збитки від реалізації послуг на підприємствах житлово-комунального господарства області склали 84,0 млн грн.
Для ефективного вирішення поставлених задач по беззбитковій роботі при забезпеченні якості і повноти послуг, що надаються, в області прийнята Програма реформування теплового господарства Луганської області на
2007-2011 роки.
В містах, районах і селищах створені теплозабезпечуючі підприємства, яким за договором буде передано в управління окреме майно обласного комунального підприємства «Луганськтеплокомуненерго». Таким чином планується вирішити питання стабілізації теплового господарства територій області.
Лише в Попаснянському районі значно скорочені борги за отриманий газ.
У Кремінському районі нарощено борги майже на 20 відсотків за воду та відмічено зниження з інших позицій.
Завдяки успішній роботі реального сектору економіки в поточному році зберігається тенденція зростання доходів і заробітної плати населення Луганської області.
Номінальні доходи зросли на 25 відсотків в порівнянні з минулим роком.
Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за січень-липень досягла 1238 грн, що на 27,5 відсотка більше, ніж за відповідний період минулого року. Більш того, за підсумками липня вона склала майже 1400 грн. Ми перевищуємо програмний показник на вісім процентів.
У всіх регіонах області розмір зарплати вищий прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних громадян. В даних районах абсолютний рівень зарплати значно відстає від показників промислових регіонів, але темпи відповідають загальнообласним.
Незважаючи на вжиті заходи, рівень заборгованості в поточному році вдалося скоротити майже на шість відсотків.
В Попаснянському, Слов’яносербському і Станично-Луганському районах ситуація поступово поліпшується – борги по зарплаті скоротилися на 10-56 відсотків, a в Кремінському і Лутугинському допущено приріст.
У фінансуванні стаціонарів витрати на медикаменти і харчування хворих значно нижче середньообласних показників. Найгірша ситуація в Лутугинському районі, де на добу на медикаменти виділяється на одне койко-ліжко всього 1,5 грн (при середньообласному показнику – 3,66 грн), а витрати на харчування хворих в стаціонарі у Попаснянському районі – 0,61 коп. і Станично-Луганському – 0,67 коп. (при середньообласному показнику – 3,43 грн).
Регіональні програми охорони здоров'я фінансуються недостатньо (Станично-Луганський – 12,3 відсотка від річного плану за ІІ півріччя п. р., Слов’яносербський – 22,1 відсотка).
Укомплектованість терапевтами в Лутугинському районі складає 17,6 відсотка, Слов’яносербському – 20,0 відсотків, педіатрами – 20,0 відсотків і 11,9 відсотка відповідно.
Високим є рівень дитячої смертності.
Не кращим чином ведеться робота щодо залучення позабюджетних коштів (Слов’яносербський, Лутугинський, Попаснянський райони), хоча всі можливості для цього існують.
Всі заклади освіти цих районів організовано розпочали роботу в новому навчальному році.
На проведення капітальних ремонтів закладів освіти істотна сума передбачена тільки в бюджеті Станично-Луганського району. В Попаснянському районі в проведенні капітальних і поточних ремонтів допомогу надають сільські ради.
На сьогоднішній день в районах закінчено процес комп'ютеризації середніх шкіл, забезпечено підвезення учнів до місць їх навчання й додому, організовано безкоштовне харчування дітей пільгових категорій.
Проте частина питань так і залишається невирішеною.
Після багатьох років «оптимізації» мережі дошкільних установ стала відчуватися напруженість і перевантаження нині працюючих дитячих садків.
За останні три роки з'явилася і постійно збільшується черга дітей на отримання місць в дитячих дошкільних установах. Особливо актуальним це питання є в Лутугинському районі, де своєї черги чекають 200 дітей.
Вже зараз необхідно відкривати дитячі садки в селі Розкішному Лутугинського району, смт Комишувасі Попаснянського району, є потреба у створенні додаткових груп в дошкільних установах міст Попасної, Зимогір’я, селища Металіста, смт Родакового Слов’яносербського району.
Гостро в сільських районах стоїть кадрова проблема. Існує прихований дефіцит кадрів, багато вчителів викладають два і більше предметів, немає притоку молодих фахівців. З кожним роком збільшується відсоток вчителів пенсійного віку.
Районним державним адміністраціям необхідно докласти максимум зусиль щодо залучення до роботи в навчальних закладах молодих фахівців.
Постійно порушується питання поставки шкільних автобусів для підвезення дітей до місць навчання й додому. Всі скаржаться на їх брак і не- своєчасну поставку. Проте тільки в двох районах за рахунок місцевого бюджету були придбані шкільні автобуси. Всі інші чекають, коли це зробить держава.
Стан матеріально-технічної бази закладів культури практично всіх районів викликає тривогу. До 35 відсотків будівель вимагають капітального ремонту, особливо це питання актуальне для Лутугинського району, де таких 13, а 7 – не опалюються, і це все напередодні початку осінньо-зимового опалювального сезону.
Керівництво районів повинне взяти під особистий контроль підготовку установ культури до опалювального сезону і на 2008 рік запланувати заходи щодо проведення капітальних і поточних ремонтів.
Матеріально-технічну базу потрібно оновлювати щорічно. Сфера культури фінансується, як правило, за залишковим принципом, але при складанні бюджетів в районах, в селищних і сільських радах необхідно закладати кошти на вирішення проблем й у цій сфері.
Органами виконавчої влади і місцевого самоврядування області проведено відповідну роботу щодо підготовки і проведення позачергових виборів народних депутатів України.
Однак ще неповністю надано допомогу дільничним виборчим комісіям в організації звірки списків виборців, оснащенні виборчих дільниць, організації підвезення до них виборців, забезпеченні транспортом, охороні громадського порядку і збереженні виборчої документації.
Вжиті райдержадміністраціями заходи щодо усунення вищезазначених недоліків сприятимуть покращанню соціально-економічного стану в районах і виконанню у 2007 році Програми економічного і соціального розвитку області.
 
 
Перший заступник голови
обласної держадміністрації                                                  Ю.Є.АРЕФ’ЄВ