Текст документа: ПОЛОЖЕННЯ про проведення обласного фестивалю-конкурсу художньої самодіяльності „Луганщина - світанок України”, присвяченого 70-річчю утворення Луганської області


Додаток до розпорядження голови облдержадміністрації
від 24 жовтня 2007 року № 1335


ПОЛОЖЕННЯ про проведення обласного фестивалю-конкурсу художньої самодіяльності „Луганщина - світанок України”, присвяченого 70-річчю утворення Луганської області

1. Загальні положення
 
1.1. Обласний фестиваль-конкурс художньої самодіяльності „Луганщина - світанок України”, присвячений 70-річчю утворення Луганської області (далі - фестиваль-конкурс), проводиться з метою подальшого розвитку різножанрового народного мистецтва, залучення широкої громадськості та творчої інтелігенції до діяльності закладів культури і аматорських колективів.
1.2. Засновниками фестивалю-конкурсу є облдержадміністрація та обласна рада.
1.3. Фестиваль-конкурс проводиться управлінням культури і туризму облдержадміністрації спільно з Радою Федерації профспілок Луганської області та управлінням освіти і науки облдержадміністрації.
 
2. Основні завдання фестивалю-конкурсу
 
2.1. Подальший розвиток усіх видів і жанрів аматорського мистецтва, традиційної народної та сучасної культури.
2.2. Популяризація засобами мистецтва творів, які складають світову класичну спадщину, кращих зразків сучасного мистецтва, фольклору.
2.3. Поповнення репертуару аматорських колективів творами про визначні історичні події та самобутні традиції області.
2.4. Підвищення рівня виконавської майстерності аматорських колективів.
 
3. Умови та порядок проведення фестивалю-конкурсу
 
3.1. У фестивалі-конкурсі беруть участь міста обласного значення та райони області, які представлені аматорськими колективами та окремими виконавцями закладів клубного типу незалежно від їх підпорядкування, позашкільних і навчальних закладів.
3.2. Концертна програма, що представлена містами обласного значення та районами області на фестиваль-конкурс, має містити наступні жанри:
- вокально-хоровий (хорові колективи, вокальні ансамблі, ансамблі пісні і танцю, солісти-вокалісти);
- музичний (духові, естрадні оркестри, оркестри та ансамблі народних інструментів, ансамблі бандуристів);
- хореографічний (ансамблі класичного, народного, бального, естрадного, сучасного танцю);
- театральний (театральні колективи, театри естрадних мініатюр, читці);
- цирковий;
- традиційна народна культура (фольклорні, фольклорно-етнографічні колективи);
- образотворче, декоративно-прикладне мистецтво (виставки художників-аматорів, майстрів декоративно-прикладного мистецтва).
3.3. Тривалість концертних програм не повинна перевищувати 1 годину 30 хвилин.
3.4. Фестиваль-конкурс проводиться у два етапи:
І етап - у закладах клубного типу незалежно від їх підпорядкування з 15 жовтня до 15 листопада 2007 року;
ІІ етап - в районних центрах та містах обласного значення області з 15 листопада 2007 року до 30 квітня 2008 року за узгодженим графіком.
3.5. Заключний Гала-концерт та виставка образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва переможців обласного фестивалю-конкурсу проводиться в м. Луганську у приміщенні Луганського обласного російського драматичного театру в червні 2008 року.
 
4. Критерії оцінки
 
4.1. Виступи колективів та індивідуальних виконавців оцінює журі, до складу якого входять діячі культури і мистецтв, викладачі навчальних закладів культури і мистецтв, фахівці управління культури і туризму облдержадміністрації, Луганського обласного центру народної творчості, за  15-бальною системою згідно з критеріями:
- художній рівень репертуару;
- виконавча майстерність;
- сценічна культура виконавців і художня виразність номерів.
4.2. До уваги беруться такі показники, як художнє оформлення сцени, якість озвучення, режисура програми.
4.3. За виконання творів, зміст яких пов'язаний з історичними подіями та самобутніми традиціями Луганської області, надаються два додаткові бали.
4.4. Міста обласного значення та райони області - переможці будуть визначатися рішенням журі на підставі балів, набраних учасниками конкурсної програми.
 
5. Органи управління фестивалю-конкурсу
 
5.1. Для координації організації та проведення фестивалю-конкурсу створюється оргкомітет.
5.2. Склад оргкомітету фестивалю-конкурсу (далі - оргкомітет) затверджується розпорядженням голови облдержадміністрації.
5.3. До складу оргкомітету входять представники облдержадміністрації, обласної ради, провідні діячі культури та мистецтв, науковці.
5.4. Оргкомітет затверджує склад адміністративної та режисерсько-постановчої групи, план організаційних заходів і програму, склад журі, емблему, афіші, запрошення фестивалю-конкурсу.
5.5. Оргкомітет погоджує кошторис та узгоджує графік проведення фестивалю-конкурсу.
 
6. Підведення підсумків та заохочення учасників
 
6.1. На підставі набраних балів журі фестивалю-конкурсу визначає окремо серед міст обласного значення та районів області переможців 1-3 місця з врученням дипломів І, ІІ, ІІІ ступенів та цінних подарунків.
6.2. За поданням журі фестивалю-конкурсу оргкомітет нагороджує дипломами та подарунками учасників заключного Гала-концерту.
  
7. Фінансування фестивалю-конкурсу
 
7.1. Фінансування фестивалю-конкурсу здійснюється за рахунок коштів, передбачених на реалізацію регіональної програми „Патріот Луганщини” та інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.