Текст документа: ІНФОРМАЦІЯ про актуальні питання соціально-економічного розвитку Білокуракинського, Марківського, Новоайдарського, Новопсковського, Старобільського районів та першочергові завдання до кінця 2007 року в світлі соціальних ініціатив Президента України


Додаток до розпорядження голови облдержадміністрації
від 12 жовтня 2007 року № 1278


ІНФОРМАЦІЯ про актуальні питання соціально-економічного розвитку Білокуракинського, Марківського, Новоайдарського, Новопсковського, Старобільського районів та першочергові завдання до кінця 2007 року в світлі соціальних ініціатив Президента України

Проведена у поточному році робота органами виконавчої влади і місцевого самоврядування дозволила стабілізувати соціально-економічну ситуацію в регіоні.
За підсумками виконання Програми економічного і соціального розвитку області за 8 місяців 2007 року темпи зростання промислового виробництва склали 111,8 відсотка, що вище за план майже на чотири відсотки. Позитивна динаміка забезпечена практично в усіх базових галузях, за винятком добувної і легкої промисловості.
Певний внесок у виконання Програми економічного соціального розвитку області внесли Білокуракинський, Марківський, Новоайдарський, Новопсковський і Старобільський райони.
У Старобільському районі вдалося не тільки подолати зниження об'ємів промислового виробництва, що мало місце на початку року, але і забезпечити за підсумками 8-ми місяців приріст на 22 відсотки.
У Новоайдарському районі за підсумками роботи за січень-серпень поточного року досягнутий значний приріст, проте в серпні, в порівнянні з липнем, відбулося зниження об'ємів виробництва майже на 60 відсотків.
У Марківському районі починаючи з березня ц. р. спостерігається тенденція до зниження темпів виробництва. За I квартал 2007 р. спад склав 4 відсотки, за підсумками 8-ми місяців – 17,5 відсотка.
Критична ситуація склалася у Новопсковському районі, де за 8 місяців п. р. спад виробництва досяг 95 відсотків.
В агропромисловому комплексі у І півріччі 2007 року стабілізовано виробництво валової сільськогосподарської продукції. Всіма категоріями господарств її вироблено практично на рівні минулого року.
У поточному році на 14 відсотків збільшена фінансова підтримка сільгосппідприємств за рахунок державного бюджету. За 12 програмами отримано більше 40 млн грн, основна частина з яких була направлена на підтримку виробників зерна: компенсацію вартості добрив, здешевлення кредитів, часткову компенсацію вартості сільгосптехніки.
Результатом такої політики стало 14-відсоткове зростання збору озимих.
У вищезазначених районах в цьому питанні справи склалися вкрай нерівномірно. У сільгоспформуваннях Марківського і Старобільського районів зростання намолотів склало від 20-ти до 32-х відсотків, врожайність підвищилася на 10-12 відсотків. У Новопсковському і Новоайдарському районах урожай отримано за рахунок збільшення площ.
У Білокуракинському районі і при збільшенні площ отримано спад, а питома вага оброблюваних площ найнижча серед даних територій.
За підсумками роботи тваринництва за січень-липень ц. р. у всіх категоріях господарств області реалізація худоби і птахів порівняно з торішнім показником збільшилася на п'ять відсотків і склала майже 37 тис. тонн. У всіх категоріях господарств поголів'я свиней зросло на 4 відсотки, овець і кіз – на 6,5. В той же час у всіх сільськогосподарських підприємствах області неухильно скорочується поголів'я великої рогатої худоби, у тому числі корів.
Завдяки фінансовій підтримці галузі з обласного бюджету в сумі 600 тис. грн темпи скорочення вдалося зменшити майже на 10 відсотків, але ситуація до кінця не вирівняна. Із зазначених територій спад допущено у трьох, показники Новопсковського і Новоайдарського районів мають зростання в межах трьох відсотків. Складне становище у Марківському районі, де 10-відсотковий спад поголів'я супроводжується спадом виробництва молока на 17 відсотків.
Істотну роль в скороченні як промислового, так і сільськогосподарського виробництва грає низький рівень інвестиційної активності. Якщо в Марківському районі спостерігається значне зростання капітальних вкладень, то в Новопсковському є спад майже на 25 відсотків. До того ж об'єми інвестицій невеликі, не перевищують 6,5 млн грн.
Іноземні інвестиції вкладені в економіку тільки двох районів: Новопсковського і Новоайдарського. У Новопсковському районі інвестиції залучені давно і з тих пір не збільшувалися, у Новоайдарському – налагоджено стабільну плідну співпрацю зі швейцарським інвестором.
Складне положення склалося в житлово-комунальному господарстві області. За І півріччя 2007 року збитки від реалізації послуг у цій сфері склали 84,0 млн грн.
Для ефективного вирішення поставлених задач щодо беззбиткової роботи при забезпеченні якості і повноти послуг, що надаються, в області прийнята Програма реформування теплового господарства Луганської області на   2007-2011 роки.
Для вирішення питання стабілізації теплового господарства в містах, районах і селищах створені теплопостачальні підприємства, яким за договорами передано в управління окреме майно обласного комунального спеціалізованого підприємства “Луганськтеплокомуненерго”.
На цей час тільки в Новопсковському і Білокуракинському районах знижені борги за теплопостачання в межах 15-ти відсотків, у Старобільському районі вони зросли більше ніж на 50 відсотків, за газ – на 72 відсотків. У Марківському районі за підсумками І півріччя ц. р. по всіх показниках отримано зростання боргів.
Велика питома вага заборгованості, особливо за послуги водо- і теплопостачання, виникла через неврегульованість взаємовідносин споживачів і одержувачів послуг. Тому населення повинно бути 100-відсотково охоплене договірними відносинами.
Завдяки успішній роботі реального сектору економіки в поточному році зберігається тенденція зростання доходів і заробітної плати населення області.
Номінальні доходи зросли на 25 відсотків в порівнянні з минулим роком. Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за січень-липень досягла 1238 грн, що на 27,5 відсотка більше, ніж за відповідний період минулого року. За підсумками липня вона склала майже 1400 грн, програмний показник перевищено на вісім відсотків.
У всіх регіонах області зарплата перевищила розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних громадян. У вищезазначених районах абсолютний рівень зарплати значно відстає від показників промислових регіонів, але темпи відповідають загальнообласним.
Одним з проблемних питань залишається високий рівень заборгованості із заробітної плати, який в поточному році скорочено лише на 2,2 відсотка.
У Марківському, Новоайдарському і Новопсковському районах ситуація поступово поліпшується, там борги із заробітної плати скоротилися на 10-33 відсотки, але в Старобільському допущено приріст на 15 відсотків.
Важливим питанням є забезпечення якісного рівня послуг у сфері охорони здоров'я. Особливе місце займає надання медичних послуг новонародженим. Загальна народжуваність в області збільшилася з 8,0 до 8,2 промілле на 1000 жителів. За 6 місяців 2007 року значно знизився показник материнської смертності. Введено до експлуатації обласний Центр материнства, що дає можливість закріпити позитивні тенденції в скороченні материнської і дитячої смертності.
За I півріччя 2007 року знижено рівень захворюваності на туберкульоз на 6,5 відсотка, рівень смертності населення від усіх форм туберкульозу – на 9,2 відсотка.
Незадовільним залишається фінансування стаціонарних відділень в Білокуракинському районі, де на добу на медикаменти на одне койко-ліжко виділяється всього 1,0 грн (при середньообласному показнику – 3,66 грн), а витрати на харчування з урахуванням позабюджетних коштів в 2 рази нижче середньообласного показника (1,5 грн при середньообласному – 3,43 грн).
Практично не фінансуються регіональні програми з охорони здоров'я у Старобільському (4,7 відсотка від річного плану за І півріччя п. р.), Марківському (13,7 відсотка), Новоайдарському (19,8 відсотка) районах, не залучаються для цього позабюджетні кошти в Новопсковському, Білокуракинському, Старобільському районах.
Позитивні тенденції спостерігаються в поточному році в розвитку сфери освіти. В районах проводиться цілеспрямована робота по зміцненню матеріально-технічної бази навчальних закладів.
У Марківському районі налагоджено тісну співпрацю директорів навчальних закладів з керівниками сільськогосподарських підприємств, організацій по залученню позабюджетних коштів для підготовки навчальних закладів до нового навчального року. Істотну підтримку в цьому питанні надає програма Фонду соціальних інвестицій, яка реалізується в Новоайдарському і Білокуракинському районах.
У всіх навчальних закладах здійснюється безкоштовне гаряче харчування учнів 1-4 класів і дітей пільгових категорій за бюджетні кошти. Всі школи
І-ІІІ ступенів в сільській місцевості забезпечені сучасними комп'ютерними комплексами.
Останніми роками, у зв'язку зі складною демографічною ситуацією, має місце закриття шкіл через відсутність учнів. Цього року до початку навчального року закрилися дві школи в Новоайдарському районі.
У районах гостро стоїть питання з поставкою шкільних автобусів. Державна програма «Шкільний автобус» не виконується. Райдержадміністраціями не вживаються належні заходи для придбання автобусів за рахунок місцевого бюджету або спонсорських надходжень.
Органами виконавчої влади і місцевого самоврядування області проведено відповідну роботу щодо підготовки і проведення позачергових виборів народних депутатів України.
Однак ще неповністю надано допомогу дільничним виборчим комісіям в організації звірки списків виборців, оснащенні виборчих дільниць, організації підвезення до них виборців, забезпеченні транспортом, охороні громадського порядку і збереженні виборчої документації.
Вжиті райдержадміністраціями заходи щодо усунення вищезазначених недоліків сприятимуть покращанню соціально-економічного стану в районах і виконанню у 2007 році Програми економічного і соціального розвитку області.
 
 
 
Перший заступник голови
обласної держадміністрації                                                  Ю.Є.АРЕФ’ЄВ