Текст документа: Звіт першого заступника голови, виконуючого обов'язки голови Міловської районної державної адміністрації щодо соціально-економічного розвитку району за І півріччя 2007 року


Додаток до розпорядження голови облдержадміністрації
від 11 вересня 2007 року № 1143


Звіт першого заступника голови, виконуючого обов'язки голови Міловської районної державної адміністрації щодо соціально-економічного розвитку району за І півріччя 2007 року

Головні задачі, рішенням яких ми займаємося в поточному році, це, передусім, створення умов для забезпечення нормального життєвого рівня мешканців нашого району, його трудового потенціалу, зниження боргів по заробітній платі, всебічний розвиток освіти, культури, поліпшення охорони здоров'я.
За підсумками роботи у І півріччі 2007 року до прибуткової частини загального фонду бюджету району без урахування міжбюджетних трансфертів надійшло 1931,6 тис. грн податків, зборів та інших обов'язкових платежів, що становить 110,4 % до плану. Розрахункові показники Міністерства фінансів України за І півріччя 2007 року виконані по загальному фонду на 113,5 %.
Заходи, що вживаються, дозволили зберегти мережу установ охорони здоров'я. Медична допомога населенню району надається мережею лікувально-профілактичних установ у складі центральної районної лікарні на 115 ліжок,    2 сільських лікарських амбулаторій та 15 фельдшерських пунктів.
В амбулаторно-поліклінічних установах функціонують стаціонари на дому, в яких проліковано 310 хворих, в денному стаціонарі - 488 чоловік, що в 2 рази більше, ніж за аналогічний період 2006 року.
Однією з невирішених проблем на сьогоднішній день залишається неукомплектованість лікарськими кадрами. Медичну допомогу населенню району надають 25 лікарів і 114 медичних працівників середньої ланки. На 10 тисяч населення приходиться 15,4 лікаря і 70 середніх медичних працівників, фактична укомплектованість якими становить 58,1 %, і 100 % відповідно. Для зміцнення кадрового потенціалу Головному управлінню охорони здоров'я облдержадміністрації надана заявка щодо направлення до району лікарів: педіатра, хірурга, гінеколога, терапевта, отоларинголога.
Недостатнє фінансування та оновлення матеріально-технічної бази медичних установ є однією з головних причин надання неякісних лікарських послуг населенню. Відсутність апарату для ультразвукового обстеження, застаріле обладнання - рентген-апарат, флюорограф і медичні хірургічні інструменти не можуть забезпечити надання кваліфікованої медичної допомоги.
Важливою складовою частиною соціальної сфери району є освіта. У 2006-2007 навчальному році в районі функціонувало 13 загальноосвітніх закладів (1686 учнів, 198 педпрацівників). Середня наповнюваність класів становить 14,3. Тенденція погіршення демографічної ситуації в районі зумовлює скорочення кількості учнів в закладах освіти. У районі прогнозується зменшення мережі навчальних класів в 2007-2008 н. р. на 101 учня, яка становитиме 1585 проти 1686.
Усі загальноосвітні школи комп'ютеризовані, але на сьогоднішній день стоїть проблема заміни комп'ютерного класу Великоцької ЗОШ, оскільки існуюча комп'ютерна техніка не відповідає сучасним вимогам. В Микільській і Мусіївській ЗОШ відмічається нестача комп'ютерів. В усіх комп'ютерних класах відсутні кондиціонери.
На постійному контролі райдержадміністрації знаходиться питання організації відпочинку дітей і підлітків. З початку літнього оздоровчого сезону в районі з 1686 учнів оздоровлено 611, або 36 %. 
Кадровий потенціал установ освіти не скоротився, в навчальних закладах району працюють 198 педагогічних працівників. Проте дефіцит кадрів становить 6 педагогів.
Для організації на належному рівні навчально-виховного процесу в районі актуальними на сьогодні залишаються питання:
- підвезення учнів і вчителів, що проживають в сільській місцевості на відстані більше ніж за 3 км від шкіл (необхідно додатково 4 шкільних автобуси);
- капітальний ремонт раніше існуючого інтернату Міловської гімназії.
У системі соціального захисту населення здійснювалися заходи, направлені на підтримку малозабезпечених громадян, інвалідів і пенсіонерів. Реалізується державна політика у сфері надання всіх видів державної допомоги.
У районі проживає 644 інваліди різних категорій населення. Всі вони користуються соціальними пільгами і мають право на отримання щорічної одноразової допомоги.
Всі населені пункти району охоплені соціальним обслуговуванням.
Для соціально-побутової реабілітації самотніх непрацездатних громадян і інвалідів працює кімната «Здоров'я» і клуб «Ветеран». Ведеться робота по підготовці до зими, але на сьогодні проблемним є забезпечення твердим паливом. Єдиним джерелом отримання його в натуральній формі є підприємство «Луганськоблпаливо», найближчий вугільний склад якого - Старобільський вугільний склад. У зв'язку з цим витрати на транспортування вугілля для пільговиків складають 135,80 грн.
У районі станом на 1 серпня 2007 року нараховується 4255 пенсіонерів. Середній розмір пенсій   становить 508,33 грн і збільшений на 22,6 процента.
Підвищення життєвого рівня громадян пов'язано з динамічним розвитком сільськогосподарського, промислового виробництва, а також інших сфер господарського комплексу району.
Промисловість району представлена одним підприємством ЗАТ «МЗРО «Стрілецький степ». За 6 місяців поточного року обсяг промислового виробництва становив 44,7 млн грн, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року 91,7 %.
Аграрний сектор представлений 11-ма сільськогосподарськими підприємствами, трьома малими приватними структурами, одним державним і 45 фермерськими господарствами.
Станом на 1 липня поточного року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва використовується 48,9 тис. га землі сільськогосподарського призначення.
Негативно впливає на розвиток земельних відносин часта зміна землекористувачів, а також обробка земельних паїв без реєстрації договорів.
З метою ефективного використання земельних ресурсів, створення нових робочих місць в район залучені агропромислові формування - «Агротон» і «Лотуре Агро», з якими укладені договори на обробку 1647 га ріллі, що раніше не використовувалася.
У І півріччі 2007 року в галузі рослинництва проведена певна робота по виконанню завдань Програми економічного і соціального розвитку району.
Незважаючи на посуху валовий збір зерна ранніх зернових отримано на рівні минулого року, хоча посівні площі значно менші, ніж у 2006 році. Це було досягнуто завдяки комплексу заходів, проведених господарствами в період посіву і догляду за рослинами (застосування мінеральних добрив і засобів захисту рослин, посів якісного насіння).
На проведення весняно-польових робіт підприємства АПК в поточному році отримали банківські кредити на суму 2,2 млн грн.
Стан справ у галузі тваринництва залишається складним. Відбувся істотний перерозподіл чисельності худоби, а також виробництва молока і м'яса між сільгосптоваровиробниками й населенням.
Для рішення невідкладних задач щодо виходу з кризової ситуації розроблені заходи із заміни малопродуктивних корів за рахунок придбання високопродуктивних тварин за власні кошти сільгосптоваровиробників і фінансування за цільовими програмами розвитку тваринництва, кардинального поліпшення кормової бази підприємств.
В усіх сферах економічної діяльності середньомісячна заробітна плата збільшена на 25,6 % і досягла 835,76 грн, що   в 1,7 раза перевищує законодавчо встановлений прожитковий мінімум для працездатних громадян і в 2 рази розмір мінімальної заробітної плати.
Станом на 1 серпня 2007 року сума заборгованості по виплаті заробітної плати економічно активних підприємств становить 556,5 тис. грн. У порівнянні з початком поточного року сума заборгованості зросла на 46 %.
Найбільшу суму боргу має державне підприємство «Стрілецький кінний завод № 60» - 552,5 тис. грн, що становить 99 % від загальної суми боргу. У зв'язку з прийняттям низки ефективних заходів підприємством очікується позитивна динаміка скорочення заборгованості по заробітній платі у другому півріччі поточного року.
Сьогоднішній споживчий ринок району характеризується насиченістю основними продовольчими і непродовольчими товарами, стабільним постачанням, відсутністю товарного дефіциту.
За І півріччя 2007 року роздрібний товарообіг становив 2,9 млн грн, темп зростання до аналогічного періоду минулого року 121,3 % і на душу населення   181,7 грн, або 129,1 %.
Мережа об'єктів торгівлі за рахунок відкриття фізичними особами нових сучасних магазинів зросла.
З 1 серпня ц. р. в селищі почав роботу торговий комплекс «Городок» з наданням 200 робочих місць приватним підприємцям для здійснення торговельної діяльності в стаціонарних павільйонах. Найближчим часом на території торгівельного комплексу планується відкрити кафе й пиріжкову.
Цінова ситуація в районі знаходиться на постійному контролі райдержадміністрації.
Особлива увага приділяється стриманню зростання цін на хлібобулочні вироби - це соціально значущі сорти хліба: «Успенський», «Пшеничний», «Український» і м'ясну продукцію, ціни на які різко зросли в Україні. Ось чому в райдержадміністрації неодноразово проводилися робочі наради з питання дотримання встановлених рівнів торгівельних надбавок з керівниками підприємств торгівлі.
Платні послуги в районі щомісяця надають 7 підприємств - юридичних осіб, що звітують до відділу статистики. 
Обсяг наданих послуг на 1 серпня поточного року становив 964,7 тис. грн, що на 37,3 % перевищує рівень минулого року.
Проблемним питанням в цій галузі залишається відсутність в районі послуг хімчистки та бані.
Сфера житлово-комунального господарства залишається однією з найскладніших в економіці району.
У галузі будівництва в першому півріччі 2007 року обсяг дорожніх, ремонтних і будівельних робіт виконано на суму 267 тис. грн, що на 60,7 % більше, ніж за аналогічний період попереднього року.
Виконання програми газифікації населених пунктів району є пріоритетом в роботі і направлене на реалізацію державної політики забезпечення села газом. Рівень газифікації району становить 78 %.
За звітний період газифіковано 16 будинків, встановлено 58 газових лічильників, з них 17 пільгових. Замовлена проектно-кошторисна документація на підвідний газопровід до села Зоринівки. У 2008 році планується почати будівництво цього газопроводу, розробити проектно-кошторисну документацію на   підвідний газопровід до села Діброви.
Продовжується розвиток недержавного сектору економіки. У сфері малого бізнесу функціонує 576 економічно активних суб'єктів підприємницької діяльності. З загальної кількості діючих малих підприємств найбільшу питому вагу (74 %) мають підприємства, зайняті у сфері сільського господарства.
Рівень зареєстрованого безробіття на 1 серпня 2007 року по району становив 7,6 % від населення працездатного віку, що менше на 1,2 % аналогічного періоду минулого року (8,8 %).
Співвідношення кількості заявлених вакансій і професійного складу осіб, які шукають роботу, вказує на невідповідність попиту і пропозиції робочої сили на ринку праці. Із заявлених 316 вакансій укомплектовано 149, або 40 %. Налагоджено зв'язок з роботодавцями району. У поточному році 53 безробітних пройшли курси підвищення кваліфікації за заявкою роботодавця, 100 % громадян працевлаштовані на сільгосппідприємствах району.
Проблемним питанням на ринку праці залишається прихований трудовий потенціал. Мова йде про людей, зайнятих в особистих підсобних господарствах, які живуть за рахунок реалізації своєї сільгосппродукції, не мають соціального захисту й елементарних соціальних гарантій. Хоча зайнятість в особистому господарстві і дає можливість вижити, вона не забезпечує належної ефективності виробництва.
В області культури протягом року до всіх свят і пам'ятних дат проводилися концерти художньої самодіяльності. Народні аматори брали участь в обласних і міжнародних фестивалях, концертах, оглядах і неодноразово займали призові місця. У районі 14 клубних установ і 16 сільських бібліотек, які знаходяться на балансі сільських рад.
Проблемним на сьогодні залишається капітальний ремонт будівель і опалення в сільських і селищних клубних установах, оскільки протягом 10-15 років ця робота практично не проводилася.
На постійному контролі райдержадміністрації знаходяться питання криміногенної ситуації та боротьби з контрабандою.
Для посилення забезпечення належної правоохорони життя мешканців району на його території діють три суспільних формування. Регулярно проводяться операції «Мігрант», «Готель», «Ринок» для виявлення нелегальних мігрантів, які перебувають на території обслуговування з подальшою депортацією за межі держави.
З метою посилення боротьби з контрабандою створено спеціальну групу з виявлення й припинення каналів незаконного переміщення вантажів. Уся робота здійснюється у взаємодії з митницею, прокуратурою, прикордонною заставою, службою безпеки, а також із Старобільською міжрайонною податковою міліцією. У ході цих операцій було неодноразово виявлено переміщення товарно-матеріальних цінностей за межами пункту пропуску. Матеріали за виявленими фактами направлено за належністю.
Загалом соціально-політична ситуація в районі стабільна. Станом на 1 серпня 2007 року із зареєстрованих в управлінні юстиції 42 районних партій найбільш чисельні по структурі Партія регіонів, Всеукраїнське об'єднання „Батьківщина", Народна партія, Соціалістична партія України, Комуністична партія України. Налагоджена співпраця між райдержадміністрацією і об'єднаннями громадян через роботу громадської колегії.
 
 
Перший заступник голови,
виконуючий обов'язки голови
Міловської райдержадміністрації                                                   О.П.Коломієць