Текст документа: Звіт голови Антрацитівської районної державної адміністрації про діяльність райдержадміністрації щодо соціально-економічного розвитку району за І півріччя 2007 року


Додаток до розпорядження голови облдержадміністрації
від 10 вересня 2007 року № 1132


Звіт голови Антрацитівської районної державної адміністрації про діяльність райдержадміністрації щодо соціально-економічного розвитку району за І півріччя 2007 року

Сьогодні розглядається головний напрям діяльності відділів та служб райдержадміністрації і районної ради – стан соціального й економічного розвитку району. Головним документом, який визначає цілі і завдання вирішення цих питань, є Програма соціально-економічного і культурного розвитку району. Приймаючи цей документ на поточний рік, основними завданнями були визначені:        
- забезпечення   збалансованого розвитку економіки,   стабільного функціонування соціальної сфери;
- сприяння ефективному   і    раціональному   використанню трудових, фінансових і природних ресурсів;
- послідовне підвищення рівня доходів населення, поліпшення умов побуту наших жителів.
Починаючи з характеристики соціального блоку і,   перш за все, з питань функціонування установ охорони здоров'я, освіти і культури, необхідно відзначити, що на сьогодні ці об'єкти збережені і працюють стабільно, виконують поставлені перед ними завдання, практично підготовлені до осінньо-зимового сезону. З 53 котелень готові до роботи 49 (92,5 %), завезено 410 тонн вугілля при нормативному двотижневому запасі 278 тонн. За рахунок бюджетних і позабюджетних коштів проведено капітальний ремонт системи опалювання Рафайлівської та Фащівської шкіл, системи водозабезпечення і будівлі котельні Краснокутської школи, на завершальній стадії ремонт опалювальної системи Ребриківської школи, свердловини питної води в Червонополянській школі. Загальна сума освоєних коштів на 1 серпня 2007 р. склала 226,1 тис. грн.
За підсумками роботи у першому півріччі п. р. районний бюджет по доходах виконано на 126,9 %, податків надійшло на 364,7 тис. грн більше, ніж у минулому році. З цього питання в районі працює комісія, на засіданнях якої заслуховуються керівники підприємств, що мають недоїмки. Організовано перегляд раніше укладених договорів оренди землі, проведено інвентаризацію всіх платників за землю. Підсумки цієї роботи будуть розглянуті на засіданні колегії райдержадміністрації у вересні 2007 р. Але незважаючи на це в районі існує значна сума податкового боргу, яка на 01.08.2007 склала 3661,8 тис. грн.  
Одного нашого бажання погасити борг явно недостатньо. Наприклад, з цієї суми 948,6 тис. грн, або 26 відсотків, приходиться на плату за землю. Найбільші наші боржники – ДП «Донбасантрацит», сума боргу якого на 1 серпня п. р. склала 372,3 тис. грн, тобто майже 40 відсотків від загального боргу; Антрацитівська дирекція з ліквідації шахт – 110,6 тис. грн, шахта           71 «Індустрія» – 73,4 тис. грн. Це підприємства, які адміністративно не підпорядковані району і направляють свої кошти в першу чергу на платежі до бюджетів за місцем реєстрації.
Останнім часом все більше практикується укладання договорів спільної діяльності з суб'єктами малого бізнесу. Це дозволило, зокрема, в селі Леськиному добудувати госпбудівлі під вугілля і привести до належного вигляду грунтові дороги, в с. Кошарах – придбати огорожу для дитячого саду, в смт Єсаулівці - будівельні матеріали і   провести ремонтно-будівельні роботи у відновлюваній будівлі дитячого саду, в   смт Маломиколаївці – здійснити   поточні ремонти в приміщенні клубу і ФАПу. Подібні приклади можна привести практично по кожній територіальній громаді. Тому ми маємо намір таку співпрацю розвивати й надалі.
У Програмі соціально-економічного розвитку району передбачено комплекс заходів, направлених на соціальне забезпечення і захист населення. Серед основних – дотримання законодавства при вирішенні питань оплати праці наших громадян. Слід зазначити, що за підсумками першого півріччя п. р. середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника склала 907 грн, або 126,7 відсотка до аналогічного періоду минулого року. За сім місяців     2007 р. її рівень досяг 919 гривень. Зростає зарплата в основних галузях господарського комплексу і соціальної сфери. Але ми розуміємо, що цей показник залишається нижчим за середньобласний, тому вживаємо відповідних заходів.
Разом з цим і на таких же умовах працюємо в питаннях погашення заборгованості по заробітній платні, яка на сьогодні повністю відсутня на економічно активних і державних підприємствах, немає боргів в бюджетній сфері. Наявний борг у 1004,2 тис. грн приходиться на два підприємства-банкрути. Це ВАТ «Променистий», де ведеться процедура ліквідації, і ВАТ «Іванівський верстатозавод», де здійснюється процедура санації.
Говорячи про соціальний захист населення, слід зазначити, що за перше півріччя ц. р. в управління праці і соціального захисту населення райдержадміністрації звернулося за призначенням різних видів допомоги 665 чоловік, збільшилося число сімей, які отримують державну допомогу. Послідовні кроки із наближення розміру допомоги до прожиткового мінімуму дали змогу збільшити асигнування на ці цілі в 1,5 раза. Ефективно розв'язуються питання надання соціальних послуг, на що з місцевого бюджету виділено 48 тисяч гривень. В цілому даний вид допомоги одержують 77 чоловік.
Забезпечення соціального захисту населення в умовах підвищення  тарифів на комунальні послуги проводилося через програму житлових субсидій. У порівняні з минулим роком кількість сімей, яким призначені субсидії, збільшилася у 1,7 раза, середній розмір субсидії склав 583 гривні.
Вживалися заходи із забезпечення пільгової категорії населення твердим паливом і скрапленим газом. На сьогодні з 582 пільговиків вугіллям забезпечено 524 на загальну суму 164,6 тис. грн, балонний газ одержали 122 особи зі 136.
Критична ситуація склалася із забезпеченням побутовим паливом пенсіонерів району державним підприємством «Обласна дирекція «Луганськвуглереструктуризація», яке забезпечило вугіллям лише 247 з 1017 пенсіонерів (25 %). Наші звернення у вищезгадану організацію залишаються безрезультатними, тому ми були вимушені просити сприяння в Міністерстві вугільної промисловості України.
У районі працює територіальний центр по обслуговуванню самотніх громадян з охопленням 418 пенсіонерів і самотніх непрацездатних громадян. Крім наданих їм послуг, більше п'ятисот чоловік одержали допомогу в натуральному вигляді на суму 9,3 тисяч гривень.
Послідовно вирішуються питання поліпшення умов утримання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки. Протягом 2006-2007 років на території району створено три прийомних сім'ї, в які влаштовано четверо дітей. У поточному році дві неповнолітні дитини знайшли своїх нових батьків, над трьома оформлена опіка. Здійснюється контроль за виплатою допомоги на дітей вказаної категорії, проводиться перевірка умов їх утримання і виховання.
          На оздоровлення дітей пільгової категорії з районного бюджету витрачено 46,8 тисяч гривень. Протягом літнього періоду оздоровлено 93 дітей-сиріт і позбавлених батьківської опіки, 21 інваліда, 46 чорнобильців, 635 дітей з малозабезпечених і багатодітних сімей. 
Рівень газифікації району складає 11,7 відсотка. Безумовно, це дуже низький показник, але, не виправдовуючись, хочу привести таку статистику. До 2005 року цей показник складав 7,6 відсотка. У 2005 році було побудовано      9,1 км газопроводу, газифіковано 182 будинки, в 2006 році відповідно 45,2 км і 380 будинків, в першому півріччі поточного року – 8,7 км і 92 будинки. На ці цілі одержана субвенція з державного бюджету, яка дозволить продовжити газифікацію смт Іванівки (500 тис. грн) і села Єгорівки (200 тис. грн).
Разом з тим, хотілося б бачити віддачу й розуміння від населення. Я маю на увазі стан розрахунків за комунальні послуги. У цьому напрямку ми співпрацюємо з сільськими і селищними радами, активом територіальних громад, засобами масової інформації. Але заборгованість ще повністю не ліквідована. Станом на 10 серпня п. р. по населенню вона складає:
-  за газ – 42,5 тис. грн, скоротилася до попереднього місяця на 43,1 відсотка;
-  за воду 193,1 тис. грн, зросла на 0,7 відсотка,
-  за електроенергію – 5869,5 тис. грн, зниження на 0,17 відсотка.
Бюджетні організації розраховуються за енергоносії в повному об'ємі. Цю роботу ми проводитимемо і надалі, з тим, щоб стан платіжної дисципліни за надані послуги було істотно покращено.
За перше півріччя поточного року в промисловості району збереглася позитивна динаміка зростання товарної продукції. Її випущено на суму 136,8 млн грн (111,6 %), це плюс 62,2 млн грн до рівня минулого року при програмному показнику 105,6 відсотка.
У поточному році в районі збільшені на 13,6 відсотка площі ярих культур. Сівбу зернових і технічних культур у більшості агроформувань було проведено перспективними сортами. У районі з'явилося приватне підприємство «Флінт», що оформило ліцензію на ведення насіннєвого господарства. Збільшилася кількість внесених мінеральних добрив, засобів захисту рослин. Були витримані оптимальні терміни проведення весняно-польових робіт. Однак, погода внесла свої корективи. Через посуху в районі загинуло 701 га зернових культур, в т. ч. 185 га озимої пшениці, 395 га ячменю, 50 га вівса,   25 га кукурудзи, 46 га інших сільгоспкультур. Недоотриманий урожай виливається в чималу суму збитків – в межах чотирьохсот тисяч гривень, які були б незайвими для наших аграріїв.
Господарствами району    із загальних збиральних площ у 7700 га одержано валовий збір ранніх зернових в кількості 10,9 тисяч тонн. Врожайність складає 14 ц/га і коливається від 29,3   ц/га в ПП «Агросвіт» до 10 ц/ га в ПСП «Алекс».
Ці цифри ще раз переконують в тому, що там, де дотримуються технології вирощування культур, де нові сорти, є можливість протистояти стихії і одержувати стійкі урожаї.
Як позитивний факт, слід відзначити, що район виконав в повному об'ємі завдання із здачі зерна в регіональні ресурси в кількості    1160 тонн.
В галузі тваринництва, на жаль, не виконані вимоги облдержадміністрації щодо стабілізації поголів'я худоби. Сьогодні ми мінусуємо по цих позиціях, а це означає, що недоотримані такі продукти харчування, як молоко і м'ясо. Але проблема не тільки в цьому. Ми розуміємо, що при нинішньому рівні безробіття на селі, тваринництво дає значну частину робочих місць. Тому стало більше уваги приділятися розвитку інших напрямків галузі, таких як свинарство. Поголів'я свиней з початку року зросло на 267 голів і складає    3067. У районі почало відроджуватися птахівництво, є ферма по вирощуванню бройлерів з сучасним оснащенням і управлінням всіма виробничими процесами. Середньомісячні об'єми реалізації складають 80-100 тонн. Посилено увагу до риборозведення.
Сьогодні зміцнення економіки немислиме без залучення інвестицій. За підсумками роботи за перше півріччя 2007 р. їх отримано на суму 13863 тис. грн, зокрема в основний капітал 13058 тис. грн, 165,3 відсотка до аналогічного періоду минулого року. Але при цьому іноземні інвестиції в звітному періоді не залучалися.
Важливу роль в поліпшенні інвестиційної діяльності покликаний зіграти малий бізнес. Сьогодні в районі має місце зростання кількості суб'єктів підприємницької діяльності. За шість місяців зареєстровано 8 юридичних і 53 фізичні особи, це більше проти рівня минулого року на 2 і 18 осіб відповідно. У першому півріччі збільшена сума надходжень податків від суб'єктів малого бізнесу до бюджетів всіх рівнів. Їм створюються всі умови для розвитку своєї діяльності. Це робота реєстраційного і дозвільного офісів, виїзні консультаційні пункти з питань розвитку підприємництва на селі, проведення семінарів. Незважаючи на труднощі з районного бюджету на розвиток малого бізнесу виділено 15 тис. грн, які до кінця року будуть освоєні.
Суспільно-політична ситуація в районі стабільна, налагоджена співпраця зі всіма політичними партіями і громадськими організаціями. Працюємо в тісному контакті з районною радою, депутатським корпусом, активом територіальних громад.
 В світлі останніх політичних подій хочу відзначити, що в районі своєчасно розпочата і ведеться робота з підготовки і проведення позачергових виборів народних депутатів України. Створена і працює робоча група з обліку виборців. Питання підготовки до виборів розглянуті на нараді з головами і секретарями сільських і селищних рад. Вирішене питання про виділення приміщень для роботи дільничних виборчих комісій, їх матеріально-технічне забезпечення. Встановлено тісний зв'язок з окружною виборчою комісією. В цілому, всі законодавчі норми цього процесу витримуються в повному обсязі і у визначені законодавством України терміни.
 
 
Голова Антрацитівської
райдержадміністрації                                                                       О.І.Коробкин