Текст документа: ПОРЯДОК надання одноразової грошової допомоги за рахунок коштів обласного бюджету


Додаток до розпорядження голови облдержадміністрації
від 29 серпня 2007 року № 1093


ПОРЯДОК надання одноразової грошової допомоги за рахунок коштів обласного бюджету

Порядок надання одноразової грошової допомоги за рахунок коштів обласного бюджету визначає механізм надання зазначеної допомоги особам, які перебувають в складних життєвих умовах та потребують додаткового соціального захисту через низький рівень доходів.
 
1. Одноразова грошова допомога (далі – грошова допомога) є одним з видів адресної соціальної допомоги, що надається громадянам, які постійно приживають в селах, селищах та містах Луганської області і опинилися в скрутному матеріальному становищі через хворобу, стихійне лихо, нещасний випадок, втрату близьких родичів тощо.
 
2. Грошова допомога надається з урахуванням доходів, матеріального становища заявника та його сім′ї, причин скрутного матеріального становища та потреби в допомозі, а також виходячи з можливостей обласного бюджету. Грошова допомога може надаватися не більше одного разу на рік.
 
3. Питання про надання грошової допомоги розглядається спеціально створеною комісією (далі – Комісія), на підставі наданих заявником документів:
- заяви на ім′я начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації із зазначенням обставин, причин звернення за допомогою;
- довідки за місцем реєстрації про склад сім’ї, засвідчену відповідною житлово-експлуатаційною організацією або органом самоорганізації населення;
- документа, який підтверджує обставини, з якими пов′язана необхідність надання грошової допомоги (довідка лікувальної установи, МСЕК, органу внутрішніх справ, акт обстеження житла, посвідчення про інвалідність тощо), якщо його можливо отримати;
- копії паспорта й ідентифікаційного коду заявника;
- довідки про доходи всіх членів родини за останні шість місяців (відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України, Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України від 15.11.2001 № 486/202/524/455/3370, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07.02.2002 за № 112/6400, зі змінами та доповненнями).
4. У разі сумніву в доцільності надання грошової допомоги Комісія може запропонувати заявнику надати додатково:
- клопотання відповідної міської, сільської, селищної, районної ради, районної держадміністрації про надання матеріальної допомоги;
- клопотання депутата обласної, міської, районної, селищної, сільської ради про надання матеріальної допомоги;
- акт обстеження матеріально-побутових умов за місцем проживання заявника, складений представниками органів місцевого самоврядування;
- довідки про інші види отриманої матеріальної та грошової допомоги у поточному році.
 
5. Подані заяви та додані до них документи реєструються секретарем Комісії в журналі обліку заяв і формуються в окремі справи.
 
6. Сума грошової допомоги визначається Комісією в кожному конкретному випадку і не може бути меншою ніж п’ятдесят гривень. Максимальний розмір грошової допомоги обмежений сумою, яка дорівнює подвійному розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого чинним законодавством на день звернення за допомогою.
 
7. Рішення Комісії про надання грошової допомоги оформлюється протоколом, який надається Головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації для прийняття відповідного наказу про виплату.
 
8. Виплата грошової допомоги здійснюється Головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації на підставі відповідного наказу поштовим переказом, за видатковими касовими ордерами, відомостями через банківські установи або шляхом перерахування грошових коштів на особистий банківський рахунок особи, якій призначено грошову допомогу, при пред’явленні нею паспорта.
 
9. Для обліку виплати грошової допомоги Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації веде реєстр отримувачів грошової допомоги, в який заносяться відомості про її розмір та підстави надання.
 
10. Рішення Комісії може бути оскаржене заявником у голови облдержадміністрації в десятиденний строк з дня повідомлення.