Текст документа: ЗВІТ голови Перевальської райдержадміністрації про діяльність райдержадміністрації щодо соціально-економічного розвитку району за І півріччя 2007 року


Додаток до розпорядження голови облдержадміністрації
від 29 серпня 2007 року № 1083


ЗВІТ голови Перевальської райдержадміністрації про діяльність райдержадміністрації щодо соціально-економічного розвитку району за І півріччя 2007 року

В цілому підсумки роботи у I півріччі 2007 року свідчать про дотримання за більшістю позицій наших зобов'язань. Забезпечено виконання планово-нормативної бази мобілізації платежів до місцевого бюджету, зростання доходів населення.
Відповідно до минулого року рівень власних доходів загального фонду збільшився на 37 % і досяг 11,9 млн грн, розрахункові показники Мінфіну виконані на 118 %, більше плану одержано 1,8 млн грн. На 43 % (3,1 млн грн) виросли надходження податку з доходів фізичних осіб, на 2,3 % (3,3 тис. грн) – місцеві податки і збори, на 3 % (20,7 тис. грн) – надходження плати за землю.
Це дозволило зберегти мережу установ охорони здоров'я, освіти, культури, фізкультури і спорту, а також збільшити їх фінансування.
На 23 % збільшені витрати на утримання пацієнтів в лікувальних закладах, на 4,5 тис. грн збільшилися обсяги коштів, спрямованих на безкоштовне лікування інвалідів ВВВ, учасників бойових дій, майже на 60 % більше безкоштовно протезовано громадян пільгового контингенту.
З районного бюджету виділено 295 тис. грн на ремонт поліклініки м. Перевальська.
За звітний період майже в 2 рази збільшені позабюджетні надходження, що дозволило відремонтувати інфекційне відділення, придбати медобладнання і почати заміну системи опалення.
Для забезпечення надання кваліфікованої допомоги жителям віддалених сіл і селищ діє виїзна лікувальна амбулаторія (бригада).
Обсяг фінансування закладів освіти в поточному році склав  10,6 млн грн проти 9,3 млн грн у минулому році. Соціальні гарантії, передбачені педагогічним працівникам (відпускні, матеріальна допомога тощо), виплачені в повному обсязі.
На підготовку шкіл до нового навчального року освоєно 280 тис. грн коштів районного бюджету, 150 тис. грн – позабюджетних спонсорських коштів (в 2 рази більше порівняно з минулим роком).
За рахунок асигнувань районного бюджету розпочато роботу з установки газової котельні в школі № 25 селища Центрального на суму 145 тис. грн.
Особлива увага надається організації відпочинку дітей, цього сезону оздоровлено 4180 осіб, або 78 % дітей шкільного віку, з них 497 – дітей пільгових категорій, для чого з районного бюджету виділено 102,16 тис. грн.
Діти, схильні до бродяжництва, перебувають під постійним контролем відділів і служб райдержадміністрації, кримінальної міліції у справах неповнолітніх: проведено 36 рейдів в місця вірогідного перебування дітей і неблагополучні сім'ї району. Всі виявлені неповнолітні направлені в інтернати, сім’ї, віддані під опіку.
Відроджуються спортивні традиції. В першому півріччі 2007 р. в районі було проведено 20 спортивних змагань серед різних категорій населення, спортсмени району взяли участь у 17-ти обласних змаганнях з різних видів спорту, вихованці ДЮСШ у складі збірної взяли участь в чемпіонаті України з баскетболу.
В рамках реалізації культурної політики в районі, відродження народної творчості, свят і обрядів організовувалися концерти і фестивалі дитячої творчості, конкурси.
Мережа клубних закладів поповнилася 4-ма одиницями, переданих Міністерством вугільної промисловості України в територіальну власність міст, сіл, селищ району. Зараз там активно ведуться ремонтні роботи. На капітальний ремонт БК «Гірник» з місцевого бюджету виділено 200 тис. грн.
Для завершення ремонту в БК ім. Паризької Комуни і створення на його базі районного центру культури і відпочинку залучаються кошти підприємств, установ, організацій, підприємців району – на сьогодні зібрано більше 200 тис. грн.
Одним з чинників соціальної стабільності в районі є робота з профілактики правопорушень і злочинів. В результаті її активізації щодо розкриття скоєних злочинів в І півріччі 2007 р. розкриваємість склала 74,6% , що більше порівняно з минулим роком на 10,6 відсоткових пункта та вище за середньобласний показник на 3,7 відсоткових пункта.
В системі соціального захисту населення здійснювалися заходи, спрямовані на підтримку малозабезпечених громадян, інвалідів і пенсіонерів.
Середній розмір пенсій в районі – один з найвищих в області – складає 697,48 грн і виріс на 26,3 %.
Вирішення соціальних питань, поліпшення якості життя може базуватися лише на стабільному розвитку реального сектору економіки, розвитку підприємницьких ініціатив.
Динамічний розвиток промислового комплексу – один з ключових напрямів регіональної політики.
З початку 2007 року промисловими підприємствами району вироблено товарної продукції в порівняних цінах на суму 94,2 млн грн, або 81 % до аналогічного періоду 2006 року
Незважаючи на стабілізацію роботи більшості галузей обробної промисловості скорочення майже на третину обсягів виробництва у добувній галузі спричинило загальний спад по району.
За січень-червень видобуто 179 тис. тонн вугілля, що відповідає 68 % планового завдання і 85 % рівня аналогічного періоду 2006 року, недоотримано 56 тис. тонн вугілля.
Причини кризового стану вугільної галузі загальновідомі і характерні не лише для району. Хронічне бюджетне недофінансування вугледобувних підприємств протягом багатьох років (рівень держпідтримки за 6 минулих місяців складає 62,5 % від розрахунковонеобхідного), гострий дефіцит власних оборотних коштів, низька інвестиційна привабливість (внаслідок значної капіталоємності і повільної окупності) погіршує і без того критичний стан шахтного фонду.
В результаті – випередження темпів вибуття основних фондів над їх надходженням, невиконання програм проведення гірничих виробок, несвоєчасність введення до експлуатації нових очисних вибоїв, аритмія виробництва.
Стан справ у цій сфері є віддзеркаленням реального стану в економіці і соціальній сфері.
У всіх сферах економічної діяльності збільшена на 26,3 % (на  238,9 грн) середньомісячна заробітна плата, досягнувши 1148,1 грн, що перевищує рівень мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму
в 2,7
 раза і 2,1 раза, відповідно, і серед районів області ми стабільно перебуваємо в першій п'ятірці. Зменшені (до 10 відсотків) міжгалузеві дисбаланси у рівні зарплати.
Проте через нарощування боргів з оплати праці на 2-х підприємствах району (ДП «Шахта «Перевальська» і філія «Перевальськтеплокомуненерго»), що майже на 90 % сформували загальнорайонну суму боргу, заборгованість з виплати заробітної плати станом на 01.07.2007 склала 2,37 млн грн
(в 2,9 раза, або на 1561,2 тис. грн, більше показника початку року).
В решті галузей планомірно і поступально ці борги знижуються.
За звітний період на 0,4 відсоткових пункта знизився рівень безробіття і склав 1,2 % – 3-е місце в області.
На районному ринку праці працевлаштовано 817 осіб (це наполовину більше, ніж у І півріччі 2006 року), з них 517 – на новостворені робочі місця. Одноразово виплачена допомога з безробіття для організації підприємницької діяльності 19 безробітним в сумі 59,3 тис. грн.
Стабільно розвивається недержавний сектор економіки. У сфері малого бізнесу функціонує 1732 економічно активних суб'єкти підприємницької діяльності, які збільшили на 15 % в поточному році надходження до бюджету району: всього надійшло 2,7 млн грн.
В районі розгорнена масштабна робота з виявлення і легалізації суб'єктів, що ведуть незаконну господарську діяльність.
Функціонує інфраструктура фінансової підтримки підприємництва. Загальна сума кредитів, наданих суб'єктам малого і середнього бізнесу склала 260,7 тис. грн, для підтримки молодіжного бізнесу – майже 42 тис. грн.
Продовжено розширення мережі торгового і побутового обслуговування: відкрито 5 підприємств торгівлі. Обсяг роздрібного товарообігу в I півріччі п. р. зріс на 7 %. У розрахунку на душу населення – 694,7 грн, збільшення відповідно до попереднього року складає 13,7 %.
На споживчому ринку в І півріччі 2007 р. підприємствами всіх форм власності майже на 2 % збільшено виробництво товарів народного споживання (вироблено товарної продукції на суму 29,5 млн грн).
З метою недопущення зростання цін на основні продукти харчування спільно з органами місцевого самоврядування ведеться робота щодо насичення торгової мережі продукцією місцевих товаровиробників із застосуванням мінімальних рівнів торгових надбавок.
Намітилася тенденція до поліпшення стану справ в сільськогосподарському секторі. Перш за все, за рахунок залучення інвестиційних ресурсів в сумі більше 21 млн грн у відродження традиційної спеціалізації району – птахівництво.
На повну потужність працюють три птахофабрики з виробництва яєць, нарощує обсяги випуску м'яса птиці ПП СВФ «Агро», ведуться відновлювальні роботи виробничих потужностей птахогосподарства «Мирний».
В І півріччі поточного року сільгосппідприємствами району вироблено в 2,2 раза більше м'яса – 1501 тонна, на 13 % більше вироблено яєць –                 114,3 млн шт. На 3 % збільшено надій на одну фуражну корову, на стільки ж –продуктивність курей-несучок.
Ведеться робота щодо недопущення скорочення поголів'я великої рогатої худоби, у тому числі корів. Активізовано оновлення машинно-тракторного парку – за 6 місяців на придбання обладнання витрачено майже 11 млн грн.
Незважаючи на посушливий рік і значний недобір урожаю зернових культур (зібрано 3 тис. тонн в бункерній вазі при середній врожайності 13 ц/га), агроформуваннями району на 129 % виконано завдання обласної державної адміністрації із здачі зерна в регіональні ресурси, продовжується поставка зерна до Аграрного фонду.
Ведеться робота із вдосконалення структури посівних площ.
В першому півріччі поточного року в районі освоєно 41,7 млн грн капітальних вкладень за рахунок всіх джерел фінансування, що в 2 рази більше рівня 2006 року.
Розроблено 3 бізнес-плани розвитку підприємств району, 4 інвестпроекти соціального характеру.
Перший раз район взяв участь у Всеукраїнському конкурсі розвитку місцевого самоврядування: були розроблені і пройшли попередню оцінку 2 інвестпроекти.
Відкрито сайт Перевальського району. Розробляється база даних про діючі державні, міжнародні інвестиційні програми, яка для максимального охвату зацікавленої аудиторії також буде розміщена на сайті.
Галузь житлово-комунального господарства залишається однією з найпроблемніших в економіці району. Шляхи вирішення проблем в цій сфері лягли в основу Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства району на 2007-2010 роки, екологічної програми. Крім цього укладено 42 соціальні договори, спрямовані на вирішення проблем благоустрою, ремонт доріг тощо.
Продовжено освоєння коштів, виділених Мінпаливенерго на передачу соціальної сфери шахт. З одержаних 19,7 млн грн освоєно 6,3 млн грн (майже 32 %). За рахунок цих коштів проводиться капітальний ремонт дахів, внутрішньопідвальних систем водопостачання і водовідведення житлових будинків міст Зоринська, Перевальська, смт Бугаївки, Селезнівки, Фащівки. Проводиться робота з реформування житлово-комунального господарства району: в шести міських, селищних радах створені й укомплектовані кадрами житлово-експлуатаційні підприємства, в районному центрі на базі трьох ЖЕКів створено єдине об'єднання.
В смт Селезнівці організовано перше в районі об'єднання співвласників багатоквартирного будинку.
Для забезпечення безперебійної подачі води жителям міст і селищ району (Перевальськ, Артемівськ, Зоринськ, Байрачки) за рахунок коштів ОКП «Компанія «Луганськвода» замінено 2862 погонних метри водопровідних мереж на загальну суму 405,5 тис. грн, виконані ремонтні роботи насосних агрегатів.
Проблеми теплопостачання, підготовки об'єктів житлово-комунального господарства, соціальної сфери до зими - на першому плані. Ведуться роботи з ремонту теплових мереж, ревізії котельного устаткування і запірної арматури. Розпочато капітальний ремонт котельних із заміною низькоефективних джерел теплопостачання.
Також проводиться оптимізація мереж котельних м. Перевальська, що дозволить створеному міському комунальному підприємству «Перевальськтепло» при збереженні чинного тарифу (5,02 грн/м2) доводити тепло до споживача, обслуговуючи внутрішньобудинкові мережі, і при цьому не бути збитковим.
В поточному році з обласного бюджету виділені кошти на газифікацію м. Зоринська, селищ Комсомольського і Центрального. Роботи з будівництва підвідного газопроводу в с-щі Центральному виконані в повному обсязі і 26 червня поточного року його жителі вперше одержали газ. Введення до експлуатації підвідних газопроводів у Зоринську і Комсомольському заплановано на вересень.
З 29 протокольних доручень за підсумками відвідування району губернатором в березні 2007 року виконано 12. Залишається на регулярному контролі 5 протокольних доручень.
Невирішеними залишилися питання щодо передачі автобусного парку
4-го воєнізованого гірничорятувального загону в комунальну власність територіальних громад Перевальського району у зв'язку з його повним списанням та утилізацією, а також включення до плану  ВАТ «Укртелеком» телефонізації міст Артемівська та Зоринська.
У стадії виконання - 9 протокольних доручень.
 
 
Голова Перевальської
райдержадміністрації                                                            І.М.Бутенко