Текст документа:

Про затвердження Плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини в Луганській області на період до 2020 року


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 20 січня 2014 року № 24


Про затвердження Плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини в Луганській області на період до 2020 року


Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.09.2013                                № 701-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року», враховуючи доручення Кабінету Міністрів України від 09.12.2013 № 46485 /1/1-13:

 

1. Затвердити План заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини в Луганській області на період до 2020 року (далі – План заходів), що додається.

 

2. Рекомендувати виконкомам міських рад міст обласного значення, зобов’язати керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, голів райдержадміністрацій, відповідальних за виконання Плану заходів, забезпечити його своєчасне виконання та подання щороку до 15 січня управлінню культури, національностей та релігій облдержадміністрації інформації про стан його виконання для узагальнення та подання до Міністерства культури України.

 

3. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови  облдержадміністрації  Івченка А.Г.

 

 

 

Перший заступник голови,

виконуючий обов’язки голови                                                Е.М.ЛОЗОВСЬКИЙ     

 

         ЗАТВЕРДЖЕНО

         Розпорядження голови

 облдержадміністрації

                                                                         « 20 » січня 2014 р. № 24

 

 

ПЛАН ЗАХОДІВ

щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини в Луганській області

на період до 2020 року

        

         1. Провести інформаційно-просвітницьку роботу, спрямовану на протидію упередженому ставленню до осіб, які належать до ромської національної меншини, та підвищення обізнаності останніх про права людини.

 

 

Департаменти: масових комунікацій,

освіти і науки облдержадміністрації, управління культури,

національностей та релігій облдержадміністрації

 

2014-2020 роки

 

         2. Організувати роботу щодо забезпечення  у місцях компактного проживання осіб, які належать до ромської національної меншини, проведення соціальними службами та правоохоронними органами профілактичних заходів, спрямованих на запобігання бездоглядності, безпритульності дітей, недопущення їх втягування у злочинну та іншу діяльність, запобігання насильству в сім’ї, наркоманії, тютюнопалінню та алкоголізму.                                                     

 

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, служба у справах дітей облдержадміністрації, обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (за згодою),  Головне управління МВС України у Луганській області (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         3. Забезпечити співробітництво між органами виконавчої влади і  громадськими об’єднаннями ромів з питань життєдіяльності ромської національної меншини, залучати їх представників до громадської оцінки ефективності здійснення заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

 

Управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, департаменти: масових комунікацій, освіти і науки, охорони здоров’я облдержадміністрації

 

2014-2020 роки

        

4. Забезпечити виявлення та охоплення соціальними послугами ромських сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 

 

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (за згодою)

 

2014-2020 роки

        

5. Провести моніторинг призначення та використання державної соціальної допомоги, зокрема при народженні дитини. 

                                                   

 

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

6. Сприяти     залученню    благодійних,     громадських     і    релігійних

організацій до надання соціальної допомоги особам, які належать до ромської національної меншини.

 

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації, обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

          7. Забезпечити проведення серед осіб, які належать до ромської національної меншини, роз’яснювальної роботи щодо важливості здобуття освіти, особливо дітьми та молоддю.

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації,

служба у справах дітей облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         8. Забезпечити проведення постійно діючих семінарів-практикумів для педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів, у яких навчаються особи, які належать до ромської національної меншини.

 

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації

 

2014-2020 роки

 

         9. Вивчити питання щодо забезпечення учнів ромської національності безоплатним транспортом у місцях компактного проживання осіб, які належать до ромської національної меншини, розташованих на відстані більш як три кілометри від найближчого загальноосвітнього навчального закладу.

 

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації, управління інфраструктури та туризму облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014 рік

 

         10. Провести роботу щодо збільшення кількості дітей ромської національності віком від трьох до шести років, які відвідують дошкільні навчальні заклади.

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації, служба у справах дітей облдержадміністрації, обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (за згодою), райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         11. Забезпечити ведення обліку дітей шкільного віку ромської національності з метою максимального їх залучення до навчального процесу.

 

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         12. Налагодити контроль за відвідуванням учнями ромської національності загальноосвітніх закладів та вжити заходів до батьків або осіб, що їх замінюють, у разі невиконання останніми покладених на них обов’язків, з метою забезпечення систематичного відвідування дітьми занять.

 

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації, служба у справах дітей облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

        

13. Провести роботу із збільшення кількості учнів ромської національності, які завершують навчання у загальноосвітніх навчальних закладах.

 

Департамент освіти і науки,  облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         14. Сприяти залученню учнів ромської національності до позаурочної, позашкільної роботи, участі у тематичних конкурсах, спортивних змаганнях, гуртках тощо.

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації, управління молоді та спорту облдержадміністрації

 

2014-2020 роки

 

        15. Забезпечити надання шкільними психологами психологічної допомоги учням ромської національності з метою їх успішної адаптації до навчального процесу.

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації

 

2014-2020 роки

 

16. Вивчити потребу у підготовці вчителів ромської мови.

 

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації

 

2014-2015 роки

 

         17. Забезпечити підвищення кваліфікації та стажування педагогічних кадрів загальноосвітніх навчальних закладів, у яких навчаються учні ромської національності.

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації

 

2014-2020 роки

        

18. Організувати профорієнтаційну роботу із стимулювання осіб, які належать до ромської національної меншини, до отримання професійно- технічної та вищої освіти.

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації

 

2014-2020 роки

 

         19. Забезпечити інформування працівників державних закладів охорони здоров’я  про особливості національної ментальності осіб, які належать до ромської національної меншини.

 

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації

 

2014 рік

 

         20. Провести у місцях компактного проживання осіб, які належать до ромської національної меншини,  роз’яснювальну роботу щодо здорового способу життя, необхідності проходження профілактичного обстеження, важливості своєчасного та повноцінного лікування.

 

 

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації, Головне управління Держсанепідслужби у Луганській області (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         21. Забезпечити розміщення у закладах охорони здоров’я та поширення у місцях компактного проживання осіб, які належать до ромської національної меншини, пам’яток, листівок, стендів тощо з питань пропаганди здорового способу життя.

 

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації, Головне управління Держсанепідслужби у Луганській області (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         22. Забезпечити поширення серед осіб, які належать до ромської національної меншини, інформації про місця розташування закладів охорони здоров’я, порядок звернення до них та користування їх послугами.

 

 

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації

 

2014-2020 роки

 

         23. Сприяти спрощенню доступу осіб, які належать до ромської національної меншини, до медичного обстеження, надання стаціонарного лікування та екстреної медичної допомоги в державних і комунальних закладах охорони здоров’я.

 

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації

 

2014-2020 роки

 

         24. Забезпечити, згідно з календарем щеплень, проведення імунізації осіб, які належать до ромської національної меншини.

 

 

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації, Головне управління Держсанепідслужби у Луганській області (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         25. Провести у місцях компактного проживання осіб, які належать до ромської національної меншини, обов’язкові профілактичні огляди на туберкульоз.

 

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації

 

2014-2020 роки

 

         26. Забезпечити проведення санітарно-епідеміологічних обстежень місць компактного проживання осіб, які належать до ромської національної меншини, із залученням представників громадських об’єднань ромів.

 

 

Головне управління Держсанепідслужби у Луганській області (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         27. Сприяти у вирішенні, згідно із законодавством,  питань забезпечення осіб, які належать до ромської національної меншини, житлом, покращення житлово-побутових умов, соціальної інфраструктури, відповідних комунікацій та благоустрою територій у місцях їх компактного проживання.

 

 

Департаменти: житлово-комунального господарства та будівництва,  соціального захисту населення облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         28. Забезпечення у місцях компактного проживання осіб, які належать до ромської національної меншини, поширення інформації про програми пільгового кредитування придбання та будівництва житла.

 

 

Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         29. Сприяти у виділенні, відповідно до вимог чинного законодавства, для осіб, які належать до ромської національної меншини, земельних ділянок для індивідуального житлового (кооперативного) будівництва та ведення особистого селянського господарства.

 

 

Райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

        

30. Сприяти відповідно до законодавства участі осіб, які належать до ромської національної меншини і перебувають на квартирному обліку, у програмі забезпечення соціальним житлом.

 

 

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         31. Сприяти, за клопотаннями представників громадських об’єднань ромів, утворенню та діяльності центрів ромської культури у місцях компактного проживання осіб, які належать до ромської національної меншини.

 

 

Управління культури, національностей  та релігій облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

         32. Забезпечити надання підтримки ромським художнім колективам.

 

 

Управління культури, національностей  та релігій облдержадміністрації, райдержадміністрації, виконкоми міських рад міст обласного значення (за згодою)

 

2014-2020 роки

 

        

 

Заступник голови – керівник апарату                        С.Г.ТИХОНОВСЬКИЙ