Текст документа:

Про затвердження в новій редакції Положення про юридичний відділ апарату облдержадміністрації, посадових інструкцій начальника, його заступника та головного спеціаліста цього відділу


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 27 січня 2014 року № 61

(Документ втратив чинність)


Про затвердження в новій редакції Положення про юридичний відділ апарату облдержадміністрації, посадових інструкцій начальника, його заступника та головного спеціаліста цього відділу


Відповідно до  Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2008  № 1040:

 

         затвердити в новій редакції Положення про юридичний відділ апарату облдержадміністрації, посадові інструкції начальника, його заступника та головного спеціаліста цього відділу, що додаються.

        

 

 

 

Голова                                                                                        В.М. ПРИСТЮК

 

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови

облдержадміністрації

« 27 »  січня 2014 р. № 61

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про юридичний відділ апарату Луганської обласної

державної адміністрації
 

     1. Юридичний відділ апарату Луганської обласної державної адміністрації (далі – відділ) є його структурним підрозділом, підпорядкованим безпосередньо голові Луганської обласної державної адміністрації (далі – облдержадміністрація), а з питань організації роботи апарату облдержадміністрації - заступнику голови - керівнику апарату облдержадміністрації.

 

2. У своїй діяльності відділ керується Конституцією та законами України, указами Президента України і постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно  до  Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами України, розпорядженнями голови обласної державної адміністрації та цим Положенням.

З питань організації та проведення правової роботи відділ керується актами Мін’юсту.

 

3. Основним завданням відділу є організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, інших нормативних актів облдержадміністрацією та її структурними підрозділами, їх керівниками та працівниками під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов'язків, а також представлення інтересів облдержадміністрації в судах та інших органах під час розгляду правових питань та спорів.

 

4. Відділ спрямовує, координує правову роботу, здійснює методичне керівництво, перевіряє її проведення у районних держадміністраціях.

 

5. Видання нормативно-правового акта, а також подання проекту такого акта голові облдержадміністрації для його прийняття чи погодження без попереднього розгляду та погодження з відділом не допускається.

 

6. Пропозиції відділу щодо приведення розпоряджень голови облдержадміністрації та інших документів у відповідність із законодавством є обов’язковими для розгляду відповідним керівником.

У разі неврахування пропозицій відділу або часткового їх врахування відділ подає відповідному керівнику письмовий висновок до проекту акта.

7. Відділ відповідно до покладених на нього завдань:

7.1. Організовує та бере участь у забезпеченні реалізації державної правової політики з питань, що належать до компетенції облдержадміністрації, правильного застосування законодавства в облдержадміністрації та її структурних підрозділах, у представленні інтересів облдержадміністрації в судах та інших органах під час розгляду правових питань.

7.2. Перевіряє відповідність законодавству і міжнародним договорам України проектів розпоряджень голови облдержадміністрації, рішень обласної ради, що виносяться на її розгляд головою облдержадміністрації, наказів заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації, погоджує (візує) їх за наявності віз відповідних керівників.

7.3. Розробляє та бере участь у розробленні розпоряджень голови облдержадміністрації та інших документів з питань, що належать до компетенції облдержадміністрації.

7.4. Проводить юридичну експертизу проектів нормативно-правових актів, підготовлених структурними підрозділами облдержадміністрації, за результатами якої готує висновки за формою, що затверджується Мін’юстом, погоджує (візує) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів.

7.5. Переглядає разом із структурними підрозділами обласної державної адміністрації розпорядження голови облдержадміністрації та інші документи з питань, що належать до її компетенції, з метою приведення їх у відповідність із законодавством.

7.6. Інформує голову облдержадміністрації про необхідність вжиття заходів для внесення змін до розпоряджень голови облдержадміністрації та інших документів, визнання їх такими, що втратили чинність, або скасування.

7.7. Вносить голові облдержадміністрації пропозиції щодо подання нормативно-правового акта на державну реєстрацію в порядку, визначеному Мін’юстом.

7.8. Разом із заінтересованими структурними підрозділами облдержадміністрації узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до її компетенції, готує пропозиції щодо його вдосконалення, подає їх на розгляд голови обласної державної адміністрації для вирішення питання щодо підготовки проектів відповідних актів, внесення їх в установленому порядку до державного органу, уповноваженого приймати такі акти.

7.9. Здійснює у межах своєї компетенції заходи щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

7.10. Організовує роботу, пов'язану з укладенням договорів (контрактів), бере участь у їх підготовці та здійсненні заходів, спрямованих на виконання договірних зобов'язань, забезпеченні захисту майнових прав і законних інтересів облдержадміністрації, а також погоджує (візує) проекти договорів за наявності погодження (візи) керівників заінтересованих структурних підрозділів.

7.11. Організовує претензійну та позовну роботу, здійснює контроль за її проведенням.

7.12. Аналізує матеріали, що надійшли від правоохоронних і контролюючих органів, результати позовної роботи, а також отримані за результатами перевірок, ревізій, інвентаризацій дані статистичної звітності, що характеризують стан дотримання законності облдержадміністрацією та районними державними адміністраціями, готує правові висновки за фактами виявлених правопорушень та бере участь в організації роботи з відшкодування збитків.

7.13. Подає пропозиції голові облдержадміністрації про притягнення до відповідальності працівників апарату облдержадміністрації та керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, з вини яких були допущені порушення законодавства та/або заподіяно шкоду.

7.14. Сприяє правильному застосуванню актів законодавства про працю, у разі невиконання або порушення їх вимог подає голові облдержадміністрації письмовий висновок з пропозиціями щодо усунення таких порушень.

7.15. Здійснює методичне керівництво правовою роботою в облдержадміністрації та її структурних підрозділах, перевіряє стан правової роботи та подає пропозиції на розгляд голови облдержадміністрації щодо її поліпшення, усунення недоліків у правовому забезпеченні діяльності обласної державної адміністрації, вживає заходів до впровадження новітніх форм і методів діяльності відділу, виконання актів Мін'юсту та його територіальних органів.

7.16. Веде облік актів законодавства і міжнародних договорів України, забезпечує підтримання їх у контрольному стані та зберігання.

7.17. Збирає інформацію про офіційне оприлюднення актів законодавства в друкованих виданнях.

7.18. Визначає разом із заінтересованими структурними підрозділами потребу в юридичних кадрах.

7.19. Погоджує кандидатуру претендента на посаду керівника юридичної служби, а в разі відсутності такої служби - юрисконсульта відповідної категорії, структурних підрозділів облдержадміністрації.

7.20. Організовує і проводить роботу, пов'язану з підвищенням кваліфікації працівників відділу, роз'яснює застосування законодавства, надає правові консультації з питань, що належать до компетенції облдержадміністрації, готує інформаційні та доповідні записки з правових питань.

7.21. За дорученням голови облдержадміністрації та його заступників бере участь у розгляді звернень громадян, їх об’єднань, підприємств, установ, організацій, звернень та запитів народних депутатів, готує відповідні пропозиції та відповіді.

7.22. Здійснює заходи, спрямовані на підвищення рівня правових знань працівників облдержадміністрації.

7.23. Здійснює реєстрацію договорів, укладених облдержадміністрацією, та облік і зберігання матеріалів судових справ.

7.24. Сприяє доступу до публічної інформації, яка є в розпорядженні відділу.

7.25. Забезпечує в установленому порядку представлення інтересів облдержадміністрації в судах та інших органах.

 

8. Відділ має право:

8.1. Перевіряти дотримання законності структурними підрозділами облдержадміністрації, райдержадміністраціями, виконавчими органами міських рад міст обласного значення (в частині виконання делегованих повноважень).

8.2. Одержувати в установленому порядку для виконання покладених на відділ завдань необхідні документи, інформацію, довідки, розрахунки, інші матеріали від посадових осіб структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, територіальних органів, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління облдержадміністрації.

З метою забезпечення своєчасного виконання завдань, які потребують оперативного вжиття відповідних заходів, посадові особи зобов'язані невідкладно подавати необхідні матеріали на вимогу відділу.

8.3. Залучати за згодою керівників структурних підрозділів облдержадміністрації відповідних спеціалістів з метою підготовки проектів розпоряджень голови облдержадміністрації та інших документів, а також розроблення і здійснення заходів, які проводяться відділом відповідно до покладених на нього завдань.

8.4. Інформувати голову облдержадміністрації про надання відділу доручень та вказівок, що виходять за межі його компетенції, а також про випадки неподання або несвоєчасного подання на вимогу відділу необхідних матеріалів посадовими особами структурних підрозділів облдержадміністрації, районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, територіальних органів, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління облдержадміністрації.

 

9. Облдержадміністрація зобов'язана створювати умови для належної роботи і підвищення кваліфікації працівників відділу, забезпечувати їх окремим приміщенням, телефонним та електронним зв'язком, сучасними комп'ютерами та оргтехнікою, транспортом для виконання службових обов'язків, нормативно-правовими актами і довідковими матеріалами, іншими посібниками та літературою з правових питань, електронною системою інформаційно-правового забезпечення, а також доступом до інформаційних баз.

 

10. На посаду начальника відділу, його заступника призначається особа з вищою юридичною освітою за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста і стажем роботи за фахом на державній службі та/або за фахом на керівних посадах в інших сферах не менш як п'ять років.

 

11. На посаду головного спеціаліста відділу призначається особа з вищою юридичною освітою за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста і стажем роботи за фахом на державній службі на посаді не нижче провідного спеціаліста не менш як один рік або стажем роботи за фахом в інших сферах не менш як три роки.

 

12. Начальник відділу:

12.1. Забезпечує виконання завдань, покладених на відділ.

12.2. Здійснює контроль та координує діяльність юридичних служб структурних підрозділів облдержадміністрації.

12.3. Подає голові облдержадміністрації пропозиції щодо прийняття на роботу, переведення, звільнення працівників відділу, їх заохочення або притягнення до відповідальності згідно із законодавством.

12.4. Надає пропозиції керівникам самостійних структурних підрозділів облдержадміністрації щодо заохочення, притягнення до відповідальності або звільнення керівників юридичних служб структурних підрозділів та головних спеціалістів-юрисконсультів.

 

 

Заступник голови – керівник апарату                              С.Г. ТИХОНОВСЬКИЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                           Розпорядження голови

         облдержадміністрації

           « 27 »  січня 2014 р. № 61

 

 

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

начальника юридичного відділу апарату

облдержадміністрації

 

Загальна частина

Посада начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації (далі - начальник відділу) згідно із чинним законодавством віднесена до четвертої категорії посад державних службовців.

Призначення на посаду начальника  відділу та звільнення з неї здійснюється розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

Начальник  відділу підпорядковується безпосередньо голові облдержадміністрації.

На посаду начальника відділу призначається особа, яка має:

вищу юридичну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра;

стаж роботи за фахом на державній службі та/або за фахом на керівних посадах в інших сферах не менш як 5 років.

У своїй діяльності начальник юридичного відділу керується Конституцією та законами України, указами Президента України і постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами України,  Положенням про відділ, а також іншими нормативно-правовими актами.

 З питань організації та проведення правової роботи начальник відділу керується актами Мін'юсту.

 

Завдання та обов’язки

Завданнями начальника відділу є організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, інших нормативних актів головою, заступниками голови, керівниками структурних підрозділів та працівниками облдержадміністрації    під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов'язків, а також представлення інтересів облдержадміністрації  в судах та інших органах.

На начальника відділу покладено такі обов?язки:

здійснення керівництва діяльністю юридичного відділу, розподіл обов'язків між   працівниками та контроль за їх роботою;

забезпечення виконання покладених на відділ завдань щодо реалізації державної правової політики у сфері діяльності обласної державної адміністрації в межах наданих йому повноважень;

здійснення юридичної експертизи проектів розпоряджень голови облдержадміністрації, наказів заступника голови - керівника апарату облдержадміністрації, договорів, гарантійних листів  та інших актів, які підписуються уповноваженими особами облдержадміністрації, та візування їх;

здійснення контролю та координація діяльності юридичних служб структурних підрозділів облдержадміністрації та райдержадміністрацій;

         розробка та взяття участі  у розробленні проектів розпоряджень голови облдержадміністрації та інших документів з питань, що належать до компетенції облдержадміністрації;

         перевірка дотримання вимог законодавства під час підготовки розпоряджень голови облдержадміністрації, наказів заступника голови -керівника апарату облдержадміністрації та інших актів правового характеру;  погодження (візування) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів;

здійснення  юридичної експертизи проектів нормативно-правових актів, підготовлених структурними підрозділами облдержадміністрації, за результатами якої готує висновки за формою, що затверджується Мін'юстом, погоджує (візує) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів;

перегляд разом із структурними підрозділами облдержадміністрації розпоряджень голови облдержадміністрації  та інших документів з питань, що належать до компетенції облдержадміністрації, з метою приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства;

інформування голови облдержадміністрації про необхідність вжиття заходів для внесення змін до розпоряджень голови облдержадміністрації  та інших документів, визнання їх такими, що втратили чинність, або скасування;

внесення голові облдержадміністрації пропозицій щодо подання нормативно-правового акта на державну реєстрацію в порядку, визначеному Мін'юстом;

разом із заінтересованими структурними підрозділами облдержадміністрації узагальнювати практику застосування законодавства у відповідній сфері, готувати пропозиції щодо його вдосконалення, подавати їх на розгляд голови облдержадміністрації для вирішення питання щодо підготовки проектів відповідних актів, внесення їх в установленому порядку до державного органу, уповноваженого приймати такі акти;

здійснення у межах  компетенції заходів щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу;

організація роботи, пов'язаної з укладенням договорів (контрактів), взяття участь у їх підготовці та здійсненні заходів, спрямованих на виконання договірних зобов'язань, забезпеченні захисту майнових прав і законних інтересів облдержадміністрації, а також погодження (візування) проектів договорів за наявності погодження (візи) керівників заінтересованих структурних підрозділів;

організація претензійної та позовної роботи, здійснення контролю за її проведенням;

         аналіз матеріалів, що надійшли від правоохоронних і контролюючих органів, результатів позовної роботи, а також отриманих за результатами перевірок, ревізій, інвентаризацій даних статистичної звітності, що характеризують стан дотримання законності облдержадміністрацією, райдержадміністраціями; підготовка правових висновків за фактами виявлених правопорушень та взяття участі в організації роботи з відшкодування збитків;

подання пропозицій голові облдержадміністрації про притягнення до відповідальності працівників апарату та керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, з вини яких було допущено порушення законодавства та (або) заподіяно шкоду;

сприяння правильному застосуванню актів законодавства про працю, у разі невиконання або порушення їх вимог подання голові облдержадміністрації письмового висновку з пропозиціями щодо усунення таких порушень;

здійснення методичного керівництва правовою роботою в структурних підрозділах облдержадміністрації, перевірка стану правової роботи та подання пропозицій на розгляд голови облдержадміністрації щодо її поліпшення, усунення недоліків у правовому забезпеченні діяльності облдержадміністрації, вжиття заходів до впровадження новітніх форм і методів діяльності юридичного відділу, виконання актів Мін'юсту та його територіальних органів;

організація роботи щодо ведення обліку  актів законодавства і міжнародних договорів України, забезпечення підтримання їх у контрольному стані та зберігання;

організація роботи щодо збору інформації про офіційне оприлюднення актів законодавства в друкованих виданнях;

визначення разом із заінтересованими структурними підрозділами облдержадміністрації потреби в юридичних кадрах;

погодження кандидатури претендента на посаду керівника юридичної служби (головного спеціаліста – юрисконсульта) структурного підрозділу облдержадміністрації;

організація і проведення роботи, пов'язаної з підвищенням кваліфікації працівників відділу, роз'ясненням  застосування законодавства, надання правової консультації з питань, що належать до компетенції облдержадміністрації, а також за дорученням голови або його заступників взяття участі у розгляді звернень громадян, звернень та запитів народних депутатів України, підготовка відповідних пропозицій та відповідей, інформаційних, доповідних та службових  записок з правових питань;

здійснення заходів, спрямованих на підвищення рівня правових знань працівників облдержадміністрації;

надання пропозицій голові облдержадміністрації щодо прийняття на роботу, переведення, звільнення працівників відділу, їх заохочення або притягнення до відповідальності згідно із чинним законодавством;

сприяння доступу до публічної інформації, яка є в розпорядженні відділу;

представлення в установленому порядку інтересів облдержадміністрації  в судах та інших органах.

Начальник відділу повинен знати:

          Конституцію України, закони України, акти законодавства, що стосуються державної служби та діяльності облдержадміністрації, укази Президента України, постанови та розпорядження Верховної Ради України,  Кабінету Міністрів України, інші нормативно-правові акти, що регулюють організацію та методику ведення правової роботи у сфері державного управління;

порядок підготовки та внесення на розгляд проектів законодавчих та нормативно-правових актів;

державну політику з напряму діяльності юридичної служби;

основи державного управління;

порядок укладення та оформлення договорів і угод;

порядок ведення правової документації з використанням сучасних інформаційних технологій;

форми та методи роботи із засобами масової інформації;

правила ділового етикету;

правила поведінки державного службовця;

правила та норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту;

основні принципи роботи на комп’ютері та відповідні програмні засоби.

 

 

Права

Відповідно до покладених завдань та обов’язків начальник відділу має право:

1) перевіряти дотримання законності структурними підрозділами облдержадміністрації, райдержадміністраціями, виконкомами міських рад міст обласного значення (в частині виконання ними делегованих повноважень);

2) у  встановленому порядку отримувати від посадових осіб структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління облдержадміністрації, інформацію, необхідну для виконання покладених на відділ завдань.

 З метою забезпечення своєчасного виконання завдань, які потребують оперативного вжиття відповідних заходів, посадові особи зобов'язані невідкладно подавати необхідні матеріали на вимогу юридичної служби.

3) залучати за згодою керівника структурного підрозділу облдержадміністрації відповідних спеціалістів для підготовки проектів розпоряджень голови облдержадміністрації   та інших документів, а також для розробки заходів, що вживаються відділом відповідно до покладених на нього обов?язків;

4) інформувати голову облдержадміністрації  про надання доручень та вказівок відділу, що виходять за межі його компетенції, а також про випадки неподання або несвоєчасного подання на свою вимогу посадовими особами структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування,  територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій  матеріалів, необхідних для виконання покладених на відділ завдань;

5) надавати пропозиції керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації щодо заохочення, притягнення до відповідальності та звільнення керівників юридичних служб та головних спеціалістів-юрисконсультів.

 

Відповідальність

Начальник відділу несе відповідальність:

за неналежне виконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, порушення норм етики поведінки державного службовця – дисциплінарну – в межах, визначених чинним законодавством про працю та Законом України «Про державну службу»;

за правопорушення, скоєні в процесі виконання посадових обов'язків, – в межах, визначених адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України;

за завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

Діяльність начальника відділу підлягає атестації та щорічній оцінці. Показниками оцінки його роботи є якість і своєчасність виконання посадових завдань та обов'язків, дотримання етики поведінки державного службовця.

 

Взаємовідносини (зв’язки) за посадою

Начальник відділу у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє зі структурними підрозділами облдержадміністрації та її апарату, райдержадміністраціями, центральними органами виконавчої влади та їх територіальними підрозділами, підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності, об'єднаннями громадян з питань виконання завдань, що покладені на відділ.

 

 

Заступник голови – керівник апарату                           С.Г. ТИХОНОВСЬКИЙ

 

 

                                                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                           Розпорядження голови

         облдержадміністрації

            « 27 »  січня 2014 р. № 61

 

 

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

заступника начальника юридичного відділу апарату

облдержадміністрації

 

Загальна частина

Посада заступника начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації (далі - заступник начальника відділу) згідно із чинним законодавством віднесена до четвертої категорії посад державних службовців.

Призначення на посаду заступника начальника  відділу та звільнення з неї здійснюється розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

Заступник начальника юридичного відділу підпорядковується безпосередньо начальнику відділу.

На посаду заступника начальника відділу призначається особа, яка має:

вищу юридичну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра;

стаж роботи за фахом на державній службі та/або за фахом на керівних посадах в інших сферах не менш як 5 років.

У своїй діяльності заступник начальника відділу керується Конституцією та законами України, указами Президента України і постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами України,  Положенням про відділ, а також іншими нормативно-правовими актами.

 З питань організації та проведення правової роботи заступник начальника відділу керується актами Мін'юсту.

 

Завдання та обов’язки

Завданнями заступника начальника відділу є організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, інших нормативних актів головою, заступниками голови, керівниками структурних підрозділів та працівниками облдержадміністрації    під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов'язків, а також представлення інтересів облдержадміністрації  в судах та інших органах в частині наданих йому повноважень.

На заступника начальника відділу покладено такі обов?язки:

здійснення керівництва діяльністю юридичного відділу в межах наданих йому повноважень, виконання обов’язків начальника відділу в разі його відсутності;

участь у розробці проектів законодавчих та інших нормативно-правових  актів, а також інших документів правового характеру;

перевірка дотримання вимог законодавства під час підготовки розпоряджень голови облдержадміністрації, наказів заступника голови -керівника апарату облдержадміністрації, договорів та інших документів;  погодження (візування) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів;

здійснення  юридичної експертизи проектів нормативно-правових актів, підготовлених структурними підрозділами облдержадміністрації, за результатами якої готує висновки за формою, що затверджується Мін'юстом, погоджує (візує) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів;

надання правової допомоги структурним підрозділам облдержадміністрації;

          підготовка за участю структурних підрозділів облдержадміністрації матеріалів до судових, слідчих та інших правоохоронних органів, забезпечення обліку та зберігання судових справ. Аналіз та узагальнення результатів розгляду судових справ;

          участь за дорученням начальника відділу у розгляді матеріалів за наслідками перевірок, ревізій, інвентаризацій;

          участь у роботі з укладення договорів, у здійсненні організаційно-практичних заходів щодо зміцнення фінансової та трудової дисципліни, збереження майна, соціального захисту працівників облдержадміністрації, притягнення працівників облдержадміністрації до дисциплінарної та матеріальної відповідальності;

проведення за дорученням начальника відділу роботи, пов'язаної з підвищенням кваліфікації працівників відділу, роз'ясненням  застосування законодавства, надання правової консультації з питань, що належать до компетенції облдержадміністрації, а також за дорученням голови або його заступників в межах компетенції взяття участі у розгляді звернень громадян, звернень та запитів народних депутатів України, підготовці інформаційних, доповідних та службових  записок з правових питань;

          участь у роботі консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, служб та комісій, які утворюються головою облдержадміністрації, для сприяння здійсненню повноважень облдержадміністрації;

          проведення роботи з правової освіти, сприяння інформуванню посадових осіб облдержадміністрації про нормативні акти, що стосуються їх  діяльності;

перегляд разом із структурними підрозділами облдержадміністрації розпоряджень голови облдержадміністрації  та інших документів з питань, що належать до компетенції облдержадміністрації, з метою приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства;

інформування голови облдержадміністрації про необхідність вжиття заходів для внесення змін до розпоряджень голови облдержадміністрації  та інших документів, визнання їх такими, що втратили чинність, або скасування;

         здійснення в межах наданих повноважень  контролю за роботою юридичних служб структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій;

          підготовка висновків, доповідних та службових записок з правових питань, які виникають в процесі діяльності структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, розробка пропозицій щодо вдосконалення їх діяльності;

здійснення заходів, спрямованих на підвищення рівня правових знань працівників облдержадміністрації;

представлення в установленому порядку інтересів облдержадміністрації  в судах та інших органах;

виконання інших обов’язків відповідно до покладеного на відділ завдання.

Заступник начальника відділу повинен знати:

          Конституцію України, закони України, акти законодавства, що стосуються державної служби та діяльності облдержадміністрації, укази Президента України, постанови та розпорядження Верховної Ради України,  Кабінету Міністрів України, інші нормативно-правові акти, що регулюють організацію та методику ведення правової роботи у сфері державного управління;

порядок підготовки та внесення на розгляд проектів законодавчих та нормативно-правових актів;

державну політику з напряму діяльності юридичної служби;

основи державного управління;

порядок укладення та оформлення договорів і угод;

порядок ведення правової документації з використанням сучасних інформаційних технологій;

форми та методи роботи із засобами масової інформації;

правила ділового етикету;

правила поведінки державного службовця;

правила та норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту;

основні принципи роботи на комп’ютері та відповідні програмні засоби.

 

 

Права

Відповідно до покладених завдань та обов’язків заступник начальника відділу має право:

1) перевіряти дотримання законності структурними підрозділами облдержадміністрації, райдержадміністраціями, виконкомами міських рад міст обласного значення (в частині виконання ними делегованих повноважень);

2) у  встановленому порядку отримувати від посадових осіб структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на відділ завдань.

 З метою забезпечення своєчасного виконання завдань, які потребують оперативного вжиття відповідних заходів, посадові особи зобов'язані невідкладно подавати необхідні матеріали на вимогу юридичної служби.

3) залучати за згодою керівника структурного підрозділу облдержадміністрації відповідних спеціалістів для підготовки проектів розпоряджень голови облдержадміністрації   та інших документів, а також для розробки заходів, що вживаються відділом відповідно до покладених на нього обов?язків;

4) інформувати голову облдержадміністрації  про надання доручень та вказівок відділу, що виходять за межі його компетенції, а також про випадки неподання або несвоєчасного подання на свою вимогу посадовими особами структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування,  територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій  матеріалів, необхідних для виконання покладених на відділ завдань.

 

Відповідальність

Заступник начальника відділу несе відповідальність:

за неналежне виконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, порушення норм етики поведінки державного службовця – дисциплінарну – в межах, визначених чинним законодавством про працю та Законом України «Про державну службу»;

за правопорушення, скоєні в процесі виконання посадових обов'язків, – в межах, визначених адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України;

за завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

Діяльність заступника начальника відділу підлягає атестації та щорічній оцінці. Показниками оцінки його роботи є якість і своєчасність виконання посадових завдань та обов'язків, дотримання етики поведінки державного службовця.

 

Взаємовідносини (зв’язки) за посадою

Заступник начальника відділу у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє зі структурними підрозділами облдержадміністрації та її апарату, райдержадміністраціями, центральними органами виконавчої влади та їх територіальними підрозділами, підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності, об'єднаннями громадян з питань виконання завдань, що покладені на відділ.

 

 

Заступник голови – керівник апарату                          С.Г. ТИХОНОВСЬКИЙ

 

                                                                                      ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                      Розпорядження голови

    облдержадміністрації

       « 27 »  січня 2014 р. № 61

 

 

 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ

головного спеціаліста юридичного відділу апарату

облдержадміністрації

 

Загальні положення

Посада головного спеціаліста юридичного відділу апарату облдержадміністрації (далі - головний спеціаліст відділу) згідно зі ст. 25 Закону України “Про державну службу” віднесена до п’ятої категорії посад державних службовців.

Призначення на посаду головного спеціаліста  відділу та звільнення з неї здійснюється розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

На посаду головного спеціаліста відділу призначається особа, яка має:

вищу юридичну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра;

стаж роботи за фахом на державній службі на посаді не нижче провідного спеціаліста не менш як один рік або стаж роботи за фахом в інших сферах не менш як три роки.

У своїй діяльності головний спеціаліст керується Конституцією та законами України, указами Президента України і постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, міжнародними договорами України,  Положенням про відділ, а також іншими нормативно-правовими актами.

З питань організації та проведення правової роботи головний спеціаліст відділу керується актами Мін'юсту.

 

Завдання та обов’язки

Завданнями головного спеціаліста  відділу є:

дотримання вимог законодавства під час підготовки розпоряджень голови облдержадміністрації, наказів заступника голови - керівника апарату облдержадміністрації та інших актів правового характеру;

забезпечення в межах своїх повноважень законності в діяльності обласної державної адміністрації і захист її правових інтересів;

забезпечення виконання інших завдань, покладених на відділ.

На головного спеціаліста юридичного відділу покладено такі обов’язки:

          участь у забезпеченні реалізації державної правової політики, у підготовці та аналізі проектів актів законодавства та інших нормативних актів;

           здійснення юридичної експертизи проектів розпоряджень голови облдержадміністрації, наказів заступника голови - керівника апарату облдержадміністрації, договорів, гарантійних листів, які підписуються уповноваженими особами облдержадміністрації, підготовка письмових висновків та зауважень до них;

         візування наказів заступника голови - керівника апарату облдержадміністрації, господарських договорів, які підписуються уповноваженими особами облдержадміністрації;

         участь за дорученням начальника відділу у роботі консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, служб та комісій, які утворюються головою облдержадміністрації для сприяння здійсненню повноважень облдержадміністрації;

         розроблення поточних та взяття участі у  підготовці перспективних планів роботи відділу;

         надання необхідної правової допомоги працівникам структурних підрозділів облдержадміністрації у виконанні завдань, доручень;

         узагальнення у межах наданої компетенції практики застосування законодавства та хід реалізації державної правової політики;

         в межах наданої компетенції забезпечення підготовки проектів розпоряджень та пропозицій керівництву відділу або керівництву облдержадміністрації на виконання доручень органів виконавчої влади вищого рівня;

         разом із заінтересованими структурними підрозділами облдержадміністрації узагальнення практики застосування законодавства у відповідній сфері, підготовка  пропозицій щодо його вдосконалення, подання їх на розгляд голови облдержадміністрації для вирішення питання щодо підготовки проектів відповідних актів, внесення їх в установленому порядку до державного органу, уповноваженого приймати такі акти;

          участь за дорученням начальника відділу в підготовці матеріалів щодо притягнення працівників апарату та керівників структурних підрозділів  облдержадміністрації до дисциплінарної та матеріальної відповідальності;

         ведення інформаційно-довідкової роботи, підготовка керівництву облдержадміністрації довідкової інформації з питань законодавства;

         забезпечення правильного застосування законодавства в структурних підрозділах облдержадміністрації, райдержадміністраціях, на підприємствах, установах і організаціях, що належать до сфери управління облдержадміністрації та надання їм консультативно-методичної допомоги;

         здійснення у межах повноважень контролю діяльності виконкомів міських рад міст обласного значення  в частині виконання ними делегованих повноважень органів виконавчої влади та дотримання законодавства при прийнятті актів з питань делегованих повноважень;

розгляд проектів розпоряджень голови облдержадміністрації  та інших документів, які надійшли для погодження, з питань, що належать до компетенції облдержадміністрації, та підготовка пропозицій до них;         

розгляд в межах компетенції звернень структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, інших органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій та громадян;

          здійснення аналізу правової роботи в структурних підрозділах облдержадміністрації та райдержадміністраціях;

     здійснення реєстрації договорів, угод, що укладаються обласною державною адміністрацією;

      виконання інших обов’язків відповідно до покладених на відділ завдань.

Головний спеціаліст відділу повинен знати:

Конституцію України, закони України, акти законодавства, що стосуються державної служби та діяльності облдержадміністрації, укази Президента України, постанови та розпорядження Верховної Ради України,  Кабінету Міністрів України, інші нормативно-правові акти, що регулюють організацію та методику ведення правової роботи у сфері державного управління;

порядок підготовки та внесення на розгляд проектів законодавчих та нормативно-правових актів;

державну політику з напряму діяльності правової служби;

основи державного управління;

порядок укладення та оформлення договорів і угод;

порядок ведення правової документації з використанням сучасних інформаційних технологій;

форми та методи роботи із засобами масової інформації;

правила ділового етикету;

правила поведінки державного службовця;

правила та норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту;

основні принципи роботи на комп’ютері та відповідні програмні засоби.

 

Права

Відповідно до покладених завдань та обов?язків головний спеціаліст  відділу має право:

            представляти у встановленому законодавством порядку інтереси облдержадміністрації в судах та інших органах у межах наданих йому повноважень;

            надавати пропозиції начальнику відділу про притягнення працівників облдержадміністрації до дисциплінарної та матеріальної відповідальності;

            використовувати отримані в установленому порядку від посадових осіб структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій інформацію, документи та інші матеріали, необхідні для виконання покладених на відділ завдань;

          брати участь у разі необхідності у засіданнях, нарадах, семінарах, що проводяться в облдержадміністрації;

         вносити в установленому порядку начальнику відділу пропозиції щодо вдосконалення роботи юридичного відділу.

 

 Відповідальність

Головний спеціаліст відділу  несе відповідальність:

за неналежне виконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, порушення норм етики поведінки державного службовця – дисциплінарну – в межах, визначених чинним законодавством про працю та Законом України «Про державну службу»;

за правопорушення, скоєні в процесі виконання посадових обов'язків, – в межах, визначених адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України;

за завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

Діяльність головного спеціаліста відділу підлягає атестації та щорічній оцінці. Показниками оцінки його роботи є якість і своєчасність виконання посадових завдань та обов'язків, дотримання етики поведінки державного службовця.

 

 Взаємовідносини (зв’язки) за посадою

Головний спеціаліст відділу у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє зі структурними підрозділами облдержадміністрації та її апарату, райдержадміністраціями, центральними органами виконавчої влади та їх територіальними підрозділами, підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності, об'єднаннями громадян з питань виконання завдань, що покладені на відділ.

 

 

Заступник голови – керівник          апарату                              С.Г. ТИХОНОВСЬКИЙ