Текст документа: Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за I півріччя 2008 року


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 26 серпня 2008 року № 1119


Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за I півріччя 2008 року

З метою прискорення вирішення проблем, які стримують соціально-економічний розвиток області, та виходячи з підсумків виконання у I півріччі 2008 року Програми економічного і соціального розвитку Луганської області, керуючись п. 2 частини першої ст. 13 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:
 
1. Інформацію про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за I півріччя 2008 року взяти до відома (додається).
 
2. Головним управлінням облдержадміністрації: промисловості та розвитку інфраструктури (Дрожжин Д.Ю.), економіки (Агібалов І.В.), головам райдержадміністрацій та рекомендувати міським головам міст обласного значення сприяти:
реалізації процедур санації на машинобудівельних підприємствах області із залученням інвесторів для відновлення їх роботи;
впровадженню реалізації проектів створення нових підприємств по видобутку вугілля, які передбачають вирішення соціальних питань територій.
 
3.  Головним управлінням облдержадміністрації: промисловості та розвитку інфраструктури (Дрожжин Д.Ю.), агропромислового розвитку (Хворостяненко С.І.), управлінню освіти і науки (Цимбал І.І.) облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам міст обласного значення провести роботу щодо залучення галузевих науково-дослідних установ до інноваційної діяльності у регіоні з пріоритетною орієнтацією бюджетних науково-дослідних робіт на потреби регіону.
 
4. Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Луганській області (Арапов О.А.), Державній екологічній інспекції в Луганській області (Гацько А.А.) забезпечити контроль щодо реалізації проектів з ліквідації шахт, яку проводить ДП “ОД “Луганськвуглеторфреструктуризація”, звернувши особливу увагу на радіаційну безпеку при ліквідації шахти “Пролетарська”.
 
5.  Комісії з питання погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат облдержадміністрації відновити практику проведення виїзних засідань у містах та районах області за участю керівників підприємств, які мають найбільшу заборгованість до бюджету та Пенсійного фонду України.
 
6.  Запропонувати Луганському обласному управлінню лісового і мисливського господарства (Янченко В.І.), державному підприємству «Кремінське лісомисливське господарство» (Латинін О.І.), Головному управлінню земельних ресурсів в Луганській області (Мілєхін П.О.) до 10.11.2008 вжити заходів щодо створення національного природного парку «Сіверсько-Донецький».
 
7.  Головам райдержадміністрацій, рекомендувати Луганському обласному управлінню лісового і мисливського господарства (Янченко В.І.), міським головам міст обласного значення до 25.11.2008 розробити заходи по збільшенню обсягів лісорозведення.
 
8.  Зобов’язати голів райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам міст обласного значення:
  • провести аналіз стану закладів культури та вжити заходів щодо підвищення ефективності їх використання, залучення бюджетних коштів на їх ремонт та функціонування;
  • передбачити видатки на збільшення штатної чисельності соціальних працівників при територіальних центрах соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян для поліпшення надання соціальних послуг одиноким непрацездатним громадянам похилого віку;
  • забезпечити виконання заходів щодо введення до експлуатації об’єктів та виконання робіт з благоустрою територій, приурочених до 70-ї річниці утворення Луганської області;
  • провести аналіз причин погіршення фінансового стану підприємств та організацій комунальної власності територіальних громад, підготувати та внести пропозиції щодо його поліпшення відповідним радам;
  • з метою безперебійного функціонування підприємств житлово-комунального господарства забезпечити розрахунки в повному обсязі за спожиті енергоносії до початку опалювального сезону 2008-2009 років;
  • забезпечити упорядкування правовідносин, що виникають між виробниками, виконавцями, споживачами житлово-комунальних послуг;
  • забезпечити виконання заходів з енергозбереження та зниження собівартості житлово-комунальних послуг;
  • завершити роботу по затвердженню тарифів на житлово-комунальні послуги на економічно обґрунтованому рівні із застосуванням двоставкових тарифів на послуги теплопостачання;
  • провести організаційну роботу щодо прийняття об’єктів соціального призначення, які належать підприємствам та організаціям, у комунальну власність територіальних громад, передбачивши відповідне бюджетне фінансування.
 
9.  Управлінням облдержадміністрації: у справах преси та інформації (Желєзний В.О.), з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю (Фурсенко Р.В.) забезпечити оприлюднення в місцевих засобах масової інформації підсумків соціально-економічного розвитку області за I півріччя 2008 року.
 
10. Структурним підрозділам облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій, рекомендувати територіальним органам міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, міським головам міст обласного значення звіт про хід виконання розпорядження надавати Головному управлінню економіки облдержадміністрації (Агібалов І.В.) до 20.10.2008, 20.01.2009.
 
11. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації Кривулю В.М.
 
 
Голова обласної
держадміністрації                                                                      О.М.АНТІПОВ
 
Додаток
до розпорядження голови
облдержадміністрації
« 26 » серпня 2008 р. № 1119
 
 
Інформація
про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку
Луганської області за I півріччя 2008 року
 
Аналіз виконання завдань у I півріччі п.р. Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2008 рік (далі – Програма) свідчить про те, що позитивні зрушення в господарському комплексі області здійснюються переважно заданими темпами.
За січень-червень 2008 року темп зростання промислового виробництва становив 105,9 % до січня-червня 2007 року (при запланованому Програмою темпі 106,9 %).
Темпи виробництва, вищезапланованих на поточний рік Програмою, забезпечено в таких галузях: легка промисловість – 110,2 % (за Програмою – 102 %), хімічна та нафтохімічна – 110,5 % (103,2 %), виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції – 125,9 % (100,0 %), металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів – 135,8 % (127,9 %), машинобудування – 134,7 % (133,4 %), виробництво та розподілення електроенергії, газу та води – 105,1 % (100,8 %).
Нижче показників Програми темпи зростання у добувній промисловості – 101,9 % (за Програмою – 109,2 %), виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 96,8 % (105,6 %), виробництві коксу, продуктів нафтоперероблення – 85,1 % (91,9 %), целюлозно-паперовому виробництві та видавничій діяльності – 84,9 % (112,7 %).
У січні-червні 2008 року проти аналогічного періоду 2007 року збільшили обсяги виробництва промислові підприємства 10 міст та 9 районів області. Найбільший приріст обсягів промислового виробництва забезпечили підприємства міст: Алчевська (37,7 %), Луганська (27,3 %), Кіровська (21,6 %), Антрацита (15,0 %), Первомайська (12,4 %) та Біловодського (37,8 %), Марківського (35,6 %), Перевальського (32,8 %), Краснодонського (25,4 %) та Антрацитівського (20,7 %) районів. Водночас скоротили обсяги промислового виробництва у січні-червні 2008 року проти відповідного періоду попереднього року підприємства міст: Лисичанська (на 18,7 %), Свердловська (на 9,3 %), Брянки (на 8,4 %), Ровеньків (на 6,6 %) та Новоайдарського (на 67,6 %), Сватівського (на 41,4 %), Попаснянського (на 40,4 %), Троїцького (на 35,8 %), Міловського (на 16,5 %) та Новопсковського (на 16,4 %) районів.
За підсумками І півріччя 2008 року область посіла третє місце в Україні за обсягами реалізованої промислової продукції, що склали
35,9 млрд грн, або 9,2 % від загальнодержавного обсягу.
У поточному році дещо покращилася структура реалізованої продукції. Частка сировинної продукції у загальному обсязі реалізованої продукції у І півріччі 2008 року у порівнянні з відповідним періодом 2007 року залишилася незмінною і склала 90,8 %, частка інвестиційної продукції зросла із 6,0 % до 6,4 %.
В агропромисловому комплексі у січні-червні 2008 року обсяг сільськогосподарської продукції в усіх категоріях господарств порівняно з відповідним періодом 2007 року зріс на 13,9 % (за Програмою – на 8,5 %), у тому числі в сільськогосподарських підприємствах – на 21,2 %,
у господарствах населення – на 8,9 %.
Обсяг продукції тваринництва збільшився у порівнянні із січнем-червнем 2007 року на 6,0 % (за Програмою – на 8,4 %). Усіма категоріями господарств з початку поточного року реалізовано на забій худоби та птиці 31,3 тис. т (95,7 %), молока – 161,2 тис. т (93,5 %), яєць – 364,7 млн шт (115,0 %). У 2008 році передбачається забезпечити реалізацію худоби та птиці на рівні 114,3 % до попереднього року, виробництво молока – 100,9 %, яєць – 106,5 %.
У січні-червні поточного року чисельність птиці становила 6,4 млн голів. Приріст у І півріччі 2008 року в усіх категоріях господарств становить 6,4 %, у тому числі у сільськогосподарських підприємствах – 16,4 %.
Не подолана тенденція щодо скорочення чисельності корів у всіх категоріях господарств, але темпи її призупинилися – з 13,0 % у І півріччі 2007 року до 6,3 % у звітному періоді. Поголів’я свиней зменшено на 27,4 %.
Інвестиційна діяльність є одним із пріоритетних напрямів у досягненні стабільного соціально-економічного розвитку регіону.
За січень-червень 2008 року освоєно 3844,3 млн грн капітальних інвестицій. Переважну частку з них 3315,9 млн грн, або 86,3 % від загального обсягу, становили інвестиції в основний капітал, що на 19,6 % менше, ніж у січні-червні 2007 року.
За січень-червень 2008 року підприємствами та організаціями освоєно 3315,9 млн грн інвестицій в основний капітал, що на 19,6 % менше у порівнянні із січнем-червнем 2007 року (за Програмою – 114,9 %).
Основним джерелом фінансування залишаються власні кошти підприємств, які становлять 78,8 % від загального обсягу інвестицій в основний капітал.
За видами економічної діяльності найвагомішу частку (72,7 %) усіх інвестицій в основний капітал спрямовано у розвиток промислового виробництва, з них 73,1 % освоєно на підприємствах переробної промисловості. Зокрема, підприємствами металургійного виробництва використано 61,2 % від усіх вкладень у переробну промисловість, з яких 46,7 % становили витрати на придбання обладнання, інструменту, інвентарю.
На будівництво житлових будівель освоєно 163,0 млн грн, що на 20,3 % менше, ніж у відповідному періоді минулого року. Темпи освоєння інвестицій в будівництво індивідуального житла зменшилися на 14,2 %.
За січень-червень 2008 року введено в експлуатацію житла загальною площею 109299 кв м, що на 3,7 % менше, ніж у січні-червні 2007 року. Більшість введеного житла побудовано у міських поселеннях – 86157 кв м (78,8 % загального обсягу), що на 7,3 % менше, ніж у січні-червні 2007 року. У сільській місцевості відбулося збільшення обсягів введеного житла  на 12,4 %.
За рахунок усіх джерел фінансування введено в експлуатацію 832 квартири, у тому числі у сільській місцевості – 196.
За січень-червень 2008 року значне скорочення житлового будівництва відбулося у містах: Краснодоні (на 62,4 %) та Алчевську (на 45,7 %), у Новопсковському та Білокуракинському районах (на 92,4 % та 66,6 % відповідно). Разом з тим обсяги введеного житла порівняно із січнем- червнем 2007 року зросли у 14 регіонах області. Значного приросту введеного в експлуатацію житла досягли забудовники міста Рубіжного, Новоайдарського та Попаснянського районів. Найбільше житла збудовано у м. Луганську – 34220 кв м, або 31,3 % від загального обсягу введеного в області.
За рахунок коштів Державного бюджету України введення в експлуатацію житла не здійснювалося.
За січень-червень 2008 року підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 808,9 млн грн, що на 12,3 % менше, ніж у січні-червні 2007 року.
Зменшення обсягів будівельних робіт у січні-червні 2008 року спостерігалося у 23 містах та районах області.
Більше половини (62,3 %) загального обсягу будівельних робіт області виконано підприємствами міст: Луганська, Алчевська та Сєвєродонецька.  
Зокрема, 26,9 % обсягів робіт області виконано будівельниками  м. Луганська, які знизили обсяги будівництва на 15,2 %.
У січні-червні 2008 року працювало 85,0 % загальної кількості підприємств (у січні-червні 2007 р. – 87,9 %). Наростили обсяги будівництва 41,1 % працюючих підприємств, що на 9,5 в.п. менше, ніж у січні- червні попереднього року.
По програмі розвитку житлового будівництва за звітний період введено в експлуатацію 109,3 тис. кв м загальної площі житла, у населених пунктах області –  137,1 км газопроводів, газифіковано 4788 будинків та квартир. 
За січень-червень 2008 року в область іноземними інвесторами вкладено 13,5 млн дол. США прямих інвестицій, у т.ч. з країн СНД – 1,9 млн дол. (14,1 % до загального обсягу), з інших країн світу – 11,6 млн дол. (85,9 %). У той же час нерезидентами вилучено капіталу
на 3,4 млн дол. США.
Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в область на 1 липня 2008 року становив 328,0 млн дол. США, що складає  138,7 доларів на одну особу.
Інвестиції надійшли із 41 країни світу, при цьому на чотири з них припадає майже 80 % їх загального обсягу, це Сполучені Штати Америки – 129,5 млн дол. (39,5 % загального обсягу), Кіпр – 80,1 млн дол. (24,4 %), Угорщина – 39,8 млн дол. (12,1 %), Сполучене Королівство – 12,7 млн дол. (3,9 %). Також основними країнами-інвесторами постають Іспанія – 9,2 млн дол. (2,8 %) та Віргінські острови, Британські – 6,5 млн дол (2,0 %).
Підприємства транспорту і зв`язку розвивалися стабільно. У порівнянні з І півріччям 2007 року обсяги перевезення вантажів зросли на 6,1 %, пасажирів громадським транспортом – на 8,0 %, вантажообігу – на 4,1 %, пасажирообігу – на 20,4 %.
Оборот зовнішньої торгівлі товарами за січень-червень 2008 року склав 5797,7 млн дол. США і проти січня-червня 2007 року збільшився на 1,6 раза.
Обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами за січень-червень  2008 року становив 3306,3 млн дол. і збільшився порівняно із січнем-червнем 2007 року у 1,8 раза, імпорту – 2491,4 млн дол. і збільшився на 51,0 %. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 814,9 млн дол. (у січні-червні 2007 р. – 223,4 млн дол.).
Зовнішньоторговельні операції з товарами область здійснювала з партнерами зі 116 країн світу.
Основу товарної структури зовнішньої торгівлі області, як і раніше, складають недорогоцінні метали та вироби з них, мінеральні продукти, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, транспортні засоби та шляхове обладнання, полімерні матеріали, пластмаси та каучук, механічне та електричне обладнання, текстиль та вироби з текстилю.
Отримав подальший розвиток споживчий ринок області. Оборот роздрібної торгівлі (до якого залучено роздрібний товарооборот підприємств роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках та фізичними особами-підприємцями) за   січень-червень 2008 року становив 8090,6 млн грн, що на 30,1 % більше обсягу січня-червня 2007 року (за Програмою – на 20 %). У структурі обороту роздрібної торгівлі на організовані і неформальні ринки припадало 36,7 %.
Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) у січні-червні 2008 року проти січня-червня 2007 року збільшився на 7,3 % і становив 302,7 млн грн.
Індекс споживчих цін (індекс інфляції) на споживчому ринку області у червні 2008 року становив 101,7 %, що на 0,9 в.п. вище за загальнодержавний рівень (100,8 %) і на 1,5 в.п. менше відповідного показника по Луганській області, що склався у червні 2007 року (103,2%).
Протягом червня п.р. зростання споживчих цін відбулося в більшості регіонах України. Максимально (на 1,9 %) вони зросли в Полтавській області. Разом з тим в Закарпатській, Одеській, Сумській, Чернівецькій областях та Автономній республіці Крим споживчі ціни були нижче за стовідсотковий рівень. Серед областей східного регіону найнижчий індекс споживчих цін з початку року спостерігався у Харківській області (113,1 %).
Стабільна робота реального сектору економіки сприяла зростанню надходжень до бюджетів усіх рівнів. До зведеного бюджету за січень-червень 2008 року юридичними і фізичними особами Луганської області сплачено 2955,2 млн грн податків та зборів, що на 670,0 млн грн, або на 29,3 % більше минулорічного збору. За червень зібрано на 76,4 млн грн більше, ніж торік (за червень 2007 р. – 418,1 млн грн, за червень ц.р. – 494,4 млн грн).
За ІI квартал 2008 року до державного бюджету за січень-червень п.р. підприємствами і організаціями сплачено 1477,6 млн грн, що на
319,3 млн грн, або на 22,4 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. Контрольні показники Міністерства фінансів України по збору платежів до Державного бюджету України виконані на 103,3 %, що на 55,6 млн грн більше запланованого. За червень зібрано на
11,5 млн грн більше, ніж за червень минулого року (червень 2007 р. – 255,6 млн грн, червень 2008 р. – 267,1 млн грн).
За січень-червень ц.р. до загального фонду Державного бюджету України зібрано 1202,8 млн грн, що на 364,3 млн грн більше минулорічного збору (143,5 %.). Контрольні показники Міністерства фінансів України виконано на 112,3 % (додатково надійшло 132,1 млн грн).
Станом на 01.07.2008 податковий борг підприємств області (з врахуванням банкрутів) складає: до зведеного бюджету – 767,5 млн грн, до державного бюджету – 630,0 млн грн. У порівнянні з 01.01.2008 податковий борг до державного бюджету скоротився на 49,4 млн грн, або на 7,8 %, до зведеного бюджету – 48,7 млн грн, або на 6,3 %.
З початку року до загального фонду місцевого бюджету області надійшло 1180,8 млн грн, що перевищує рівень аналогічного періоду минулого року на 349,9 млн грн, або на 42,1 %. Розрахункові показники Мінфіну України виконано на 116,9 %, план затверджено місцевими радами з урахуванням змін – 112,5 %.
Серед міст обласного значення не забезпечено виконання прийнятих зобов’язань по наповненню загального фонду місцевих бюджетів за доходами по містах: Кіровську – 79 % та Рубіжному – 95,4 %.
Усіма районами забезпечено виконання прийнятих зобов’язань по наповненню загального фонду місцевих бюджетів за доходами. У порівнянні з минулим роком надходження до загального фонду збільшилися по всіх місцевих бюджетах.
На фінансування видатків загального фонду місцевих бюджетів області за II квартал 2008 року спрямовано 2122,5 млн грн, що на 37,5 % більше показників минулого року і складає 47,6 % до обсягу, передбаченого розписом на звітний період.
Забезпечені своєчасні розрахунки з працівниками бюджетних установ з виплати заробітної плати та соціальних виплат.
Фінансовий результат суб’єктів господарювання від звичайної діяльності до оподаткування (крім малих, сільськогосподарських підприємств та установ, що утримуються за рахунок бюджету) за січень-травень 2008 року склав 638,3 млн грн прибутку. Питома вага прибуткових підприємств становила 64,1 %. Ними отримано прибутку 1857,9 млн грн, що у 2 рази більше проти січня-травня 2007 року. Прибуток склався за рахунок ВАТ “Алчевський металургійний комбінат”, ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання “Азот”, ВАТ “Алчевський коксохімічний завод”.
Питома вага збиткових підприємств становила 35,9 % і в порівнянні з минулим роком зменшилася на 0,7 в.п. Сума отриманих збитків по області за січень-травень 2008 року складає 1219,6 млн грн, що на 93,0 % більше обсягів аналогічного періоду 2007 року.
Значні збитки склалися за рахунок ВАТ “Лисичанськнафтооргсинтез”, ОКП “Компанія “Луганськвода”, ДП “Луганськвугілля”.
На 1 липня 2008 року дебіторська та кредиторська заборгованість суб’єктів господарювання (з урахуванням довгострокової, без малих підприємств та бюджетних установ) становить відповідно 21833,5 млн грн та 30132,6 млн грн.
З початку року дебіторська заборгованість збільшилася на 27,7 %, кредиторська – на 18,6 %. У порівнянні з даними на 1 квітня 2008 року дебіторська заборгованість збільшилася на 15,8 %, кредиторська – на 9,5 %.
Частка довгострокової дебіторської і кредиторської заборгованості в загальному обсязі боргів становила 0,9 % та 8,2 %. Частка поточної дебіторської і кредиторської заборгованості в загальному обсязі боргів складає 99,1 % та 91,8 %.
Розвиток реального сектору економіки обумовив зростання доходів населення, у тому числі їх основної складової – заробітної плати. У січні-червні 2008 року розмір середньої заробітної плати становив 1676,37 грн, що на 38,1 % більше, ніж за відповідний період 2007 року (за Програмою – на 21,2 %). Середньомісячна заробітна плата в розрахунку на одного штатного працівника області склала 1820,88 грн і перевищує рівень мінімальної заробітної плати та рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 3,5 та 2,8 раза відповідно. Порівняно з попереднім місяцем заробітна плата збільшилася на 4,2 %, або на 74,07 грн.
За розміром заробітної плати Луганська область займає 7 місце серед регіонів України (заробітна плата в цілому по Україні – 1883 грн).
Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати в цілому по Луганській області на 1 липня 2008 року становила 66,7 млн грн, що на 13,6 %, або на 8,0 млн грн більше, ніж на 1 квітня 2008 року і на 14,3 %, або на 11,2 млн грн менше, ніж на 1 січня 2008 року.
По економічно активних підприємствах сума боргу по заробітній платі становила 31,7 млн грн, що на 23,7 %, або на 6,1 млн грн більше, ніж на 1 квітня 2008 року і на 22,8 %, або на 9,4 млн грн менше, ніж на 1 січня 2008 року.
По підприємствах-банкрутах сума боргу по заробітній платі становила 32,3 млн грн, що на 7,8 %, або на 2,3 млн грн більше, ніж на 1 квітня 2008 року і на 8,4 %, або на 2,5 млн грн більше, ніж на 1 січня 2008 року.
По економічно неактивних підприємствах, що призупинили діяльність у 2007 році та попередніх роках, сума боргу по заробітній платі становила
2,6 млн грн, що на 14,1 %, або на 0,4 млн грн менше, ніж на 1 квітня  2008 року і на 62,2 %, або на 4,3 млн грн менше, ніж на 1 січня 2008 року.
В області станом на 01.07.2008 чисельність пенсіонерів усіх категорій складає 732,2 тис. осіб. Середній розмір призначених пенсій – 957,68 грн. Протягом січня-червня поточного року забезпечено своєчасну виплату пенсій.
З початку року надійшло власних коштів до Пенсійного фонду України 2370,1 млн грн, або на 6,6 % більше планових показників. Проти відповідного періоду минулого року доходи збільшилися на 699,6 млн грн, або 41,9 %.
Виплачено пенсій та грошової допомоги за 6 місяців 2008 році на суму 4463,0 млн грн, що на 1726,4 млн грн більше, ніж у відповідному періоді минулого року.
Станом на 01.07.2008 заборгованість суб’єктів господарювання перед Пенсійним фондом України дорівнює 338,3 млн грн і збільшилася проти
01.01.2008 на 29,3 млн грн, або 9,5 %.
Тривають позитивні процеси на ринку праці.
Чисельність економічно активного населення у віці 15–70 років у середньому за I квартал 2008 року становила 1127,9 тис. осіб, що на 0,2 % менше, ніж у середньому за I квартал 2007 року. При цьому чисельність зайнятого населення у віці 15–70 років збільшилася на 0,3 % і становила 1045,8 тис. осіб, а безробітних, за методологією Міжнародної організації праці (МОП), становила 82,1 тис. осіб, що на 7,2 % менше, ніж у I кварталі 2007 року. Рівень безробіття населення у віці 15–70 років, визначений за методологією МОП, за I квартал 2008 року відносно I кварталу 2007 року зменшився на 0,5 в.п. і становив 7,3 % економічно активного населення відповідного віку.
На обліку в державній службі зайнятості на 1 липня 2008 року перебувало 23,0 тис. осіб, що на 4,6 % менше відносно 1 червня 2008 року та на 24,3 %, ніж на 1 липня попереднього року.
Офіційного статусу безробітних на зазначену дату набули 95,8 % незайнятих громадян, з них 70,9 % отримували допомогу по безробіттю.
Рівень зареєстрованого безробіття в цілому по області на 1 липня 2008 року становив 1,5 % від чисельності населення працездатного віку, що на 0,1 в.п. менше показника попереднього місяця та на 0,5 в.п., ніж на 1 липня попереднього року. Рівень безробіття сільського населення на 1 липня 2008 року становив 3,6 % населення працездатного віку, що в три рази перевищує рівень зареєстрованого безробіття міського населення (1,2 %).
Навантаження незайнятого населення, яке звернулося за сприянням у працевлаштуванні до державної служби зайнятості, порівняно з травнем
2008 року зменшилося з 5 до 4 осіб на 1 вільне робоче місце (вакансію).
У січні-червні 2008 року було працевлаштовано 24,4 тис. осіб, що на 2,7 % більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Із зазначеної кількості 877 осіб отримали роботу шляхом надання дотацій роботодавцям, а 814 осіб організували власну справу за рахунок виплат одноразової допомоги по безробіттю.
Рівень працевлаштування незайнятих громадян у січні-червні 2008 року порівняно із січнем-червнем 2007 року зріс на 6,6 в.п. та становив 40,4 %. Зростання спостерігалося по всіх містах та районах області, крім Слов’яносербського району. Зазначений показник знаходився в межах від 30,4% у Міловському районі до 50,1% у м. Луганську.
Протягом січня-червня 2008 року в області створено 22258 нових робочих місць. Рівень виконання річного завдання складає 53 %.
Позитивні зміни в економічному розвитку області сприяли поліпшенню ситуації в соціальній та гуманітарній сферах.
В області функціонує мережа дошкільних закладів усіх форм власності, яка складається із 417 установ, в них виховується 44,5 тис. дітей, що становить 57,1 % від загальної кількості дітей дошкільного віку (показник по Україні – 56 %).
Відсоток дітей п’ятирічного віку, охоплених усіма формами дошкільної освіти, становить 82,7 % (показник по Україні – 61,9 %).
Фінансовий норматив утримання однієї дитини в дошкільних закладах збільшився з 3510,4 грн у 2007 році до 4989,2 грн у 2008 році (25 %).
З метою збільшення відсотка охоплення дітей дошкільного віку освітою кількість груп у функціонуючих дитячих садках збільшилася на 50, з яких 3 – санаторного типу для дітей з особливими потребами, у м. Брянці створено навчально-виховний комплекс «Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад». 
У I півріччі 2008 року відновили роботу дошкільні заклади «Червона шапочка» м. Лисичанська та с. Воєводського Троїцького району.
В області функціонувало 745 загальноосвітніх навчальних закладів з контингентом 197,9 тис. учнів, у т.ч. у місті – 467 шкіл (170,4 тис. учнів), на селі – 278 шкіл (27,6 тис. учнів). Випуск з 9-х класів складає 23,8 тис. учнів, з 11-х – 16,0 тис. учнів.
У 2008 році у сфері освіти передбачено фінансування 12 регіональних та 5 державних програм, діючих на території Луганської області, на які було заплановано 237752,2 тис. грн, у тому числі за рахунок державного бюджету – 223379,1 тис. грн, обласного бюджету – 13638,1 тис. грн.
За I півріччя 2008 року програми профінансовано на 48 % від затверджених річних асигнувань. Закінчено комп’ютеризацію шкіл І-ІІІ ступенів сільської місцевості і розпочато комп’ютеризацію шкіл І-ІІ ступенів.
481 школа області має 541 навчально-комп’ютерний комплекс, що складає 65,8 %. З них до мережі Інтернет підключено 219 закладів (34 %). На 2008 рік область отримала на комп’ютерізацію та інформатизацію загальноосвітніх закладів субвенцію у сумі 7069,1 тис. грн, на Програму «Шкільний автобус» – 2820,0 тис. грн.
Продовжується співпраця шкіл-інтернатів з громадськими іноземними організаціями щодо поліпшення умов утримання та виховання дітей. Так, на реалізацію спільного проекту з жіночою групою Норвезької спілки Миру Петровська обласна спеціальна школа-інтернат отримала 107 тис. грн. За ці кошти замінено віконні блоки та придбано кормів для підсобного господарства.
Відповідно до Обласної програми підготовки кваліфікованих робітників на 2005-2010 роки за І півріччя 2008 року професійно-технічні навчальні заклади області підготували, перепідготували і випустили 12913 кваліфікованих робітників, у т.ч. 11333 (87,3 %) випускники отримали робітничу професію за кошти державного бюджету, з них 468 випускників (3,6 %) одержали дипломи з відзнакою, 6596 випускників (51 %) отримали робітничу кваліфікацію з двох і більше професій, що підвищує їх конкурентоспроможність на ринку праці. При плані фінансування у 2008 році зазначеної програми в обсязі 211662 тис. грн у І півріччі профінансовано в обсязі 106930 тис. грн, що відповідає плановим показникам.
За І півріччя 2008 року професійно-технічні навчальні заклади області перепідготували 520 слухачів, направлених Луганським обласним центром зайнятості.
У професійно-технічних навчальних закладах області продовжено проведення моніторингових досліджень апробації проектів державних стандартів ПТО із 40 професій у 37 ПТНЗ. У 2008 році розпочато розробку проектів державних стандартів ще з двох професій: «Машиніст електровоза (підземний)» і «Апаратник синтезу».
За всіма формами навчання у вищих навчальних закладах області у I півріччі 2008 року навчалося 119,0 тис. студентів, що на 1,7 % менше у порівнянні з 2007 роком. За бюджетною формою навчання отримували освіту   40,4 тис. студентів (що на 0,15 % менше, ніж у 2006 році), за контрактною – 78,7 тис. студентів, 47,1 % студентів, які навчалися за денною формою навчання, отримували стипендію.
У I півріччі поточного року у ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації навчалося 2004 іноземних студентів (Китай – 82, Індія – 350, Іран – 3, Йорданія – 57, Ліван – 1 , Малайзія – 37, Молдова – 11, Марокко – 11, Пакистан – 54, В’єтнам – 2, Сірійська Арабська Республіка – 42, Туніс – 30, Туркменістан – 5, інших країн – 174 ). Найбільша чисельність з них є громадянами Російської Федерації (1137 осіб).
Навчальний процес у вищих навчальних закладах здійснювали 7888 педагогічних та науково-педагогічних працівників, що на 2,7 % менше, ніж у 2007 році.
На виконання Державної програми інформатизації та комп’ютеризації вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації на 2005-2008 роки чотирьом   навчальним закладам виділено комп’ютерні комплекси. Згідно з Державною програмою забезпечення загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладів сучасними технічними засобами навчання з природничо-математичних і технологічних дисциплін виділено чотири навчальних кабінети з природничо-математичних і технологічних дисциплін для ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. 
Охорону здоров'я області представляють 862 лікувально-профілактичні заклади, у тому числі: 123 лікарні, 33 диспансери, 120 амбулаторно-поліклінічних установ, 13 станцій та 32 відділення швидкої   медичної допомоги, 399 фельдшерсько-акушерських пунктів, 10 санаторіїв і 2 будинки дитини, в яких медичну допомогу надають 8991 лікар і 21644 середніх медичних працівники, що складає відповідно 38,2 та 92,1 на 10 тис. населення. Питома вага лікарів, що мають атестаційну категорію, складає 75,7 %, а середніх медичних працівників – 63,3 %.
Станом на 01.07.2008 чисельність населення області має тенденцію до скорочення і складає 2342,7 тис. осіб (01.04.2007 – 2377,2 тис.). Загальна народжуваність збільшується. У I півріччі 2008 року народилося 10191 немовля (I півріччя 2007 р. – 9559 дітей), померло –  21867 дітей (I півріччя 2007 р. – 21516 дітей).
Показник загальної народжуваності збільшується і становить 8,7 ‰, показник загальної смертності зріс до 20,2 померлих на 1000 жителів (аналогічний період 2007 р. – 8,2 та 19,2 на 1000 жителів). Природне скорочення населення спостерігається практично в усіх регіонах області та складає -11676 чоловік (I півріччя 2007 р. –  -11957 чоловік) і складає -11,5 ‰, за аналогічний період 2007 р. – -10,46 ‰.
Рівень смертності дітей віком до 1 року в області за I півріччя 2008 року складає 14,93 ‰ (I півріччя 2007 р. – 13,78 ‰).
Рівень загальної захворюваності всього населення зменшився з 109506,65 (I півріччя 2007 р.) до 109256,07 на 100 тис. населення. 
Показник первинної інвалідності зменшився з 25,21 за I півріччя 2007 р. до 23,11 на 10 тисяч дорослого населення.
Розроблено Програму розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики – сімейної медицини в Луганській області на 2007-2011 роки. 
Дану форму медичного обслуговування запроваджено у 93 лікувально-профілактичних закладах області, де організовано 172 ділянки сімейної медицини та працює 151 лікар і 256 молодших медичних працівників. Загальна кількість населення, що обслуговується сімейними лікарями, збільшилась з 271248 до 308965 (на 13,9 %). Схвалено Програму реформування спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів Луганської області.
Проводилася реорганізація ліжкового фонду стаціонарів (скорочено 265 ліжок) та розвиток стаціонарозамінюючих форм медичного обслуговування (додатково відкрито 68 ліжок у денних стаціонарах, що на 1,5 % більше, ніж у минулому році і що дозволило оздоровити в амбулаторних умовах понад 64 тис. хворих). Видатки на утримання закладів охорони здоров’я області затверджено на рік з урахуванням змін у сумі 1 206, 0 млн грн. За I півріччя 2008 року витрати з бюджету по закладах охорони здоров’я області виконано в сумі 566 296,0 тис. грн, що складає 47,04 % до річного плану.
На 2008 рік затверджено видатки на виконання цільових програм на території Луганської області в обсязі 68,5 млн грн, у тому числі за рахунок обласного бюджету – 26,9 млн грн та місцевих – 4,8 млн грн.
У I півріччі 2008 року профінансовано 9 державних та регіональних цільових програм на загальну суму 23,1 млн грн, у тому числі за рахунок обласного бюджету – 8,5 млн грн та місцевих – 3,4 млн грн.
За станом на 01.07.2008 у Луганській області офіційно зареєстровано 4271 ВІЛ-інфікований. У І півріччі 2008 року зареєстровано 374 нових випадків ВІЛ-інфекції. Зростання порівняно з аналогічним періодом 2007 року складає 31,6 %.
У 2008 році на виконання заходів щодо профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДУ з обласного бюджету виділено 1032,1 тис. грн.
Значна увага в області приділяється безпеці донорської крові.
Запроваджується застосування лейкофільтрації для забезпечення безпеки донорської крові на всіх міських станціях переливання крові. З метою профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ-інфекції в області впроваджено консультування і добровільне тестування вагітних жінок на ВІЛ-інфекцію. У І півріччі 2008 року обстежено на ВІЛ 25014 вагітних, з позитивним результатом – 46. Відсоток обхвату обстеженням на ВІЛ вагітних складає 99,8 %. Затверджена обласна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2007-2011 роки, план фінансування якої складає 638937,0 тис. грн, у т.ч. з обласного бюджету – 138177,0 тис. грн, з державного бюджету – 500760,0 тис. грн.
На фінансування протитуберкульозних заходів у I півріччі 2008 року виділено асигнувань на суму 8838,8 тис. грн, у тому числі на профілактичні огляди населення – 720,8 тис. грн, харчування хворих на туберкульоз – 2501,7 тис. грн. (12 грн. на 1 ліжко-день), патогенетичне та хірургічне лікування – 1735,8 тис. грн, профілактичні заходи у вогнищах туберкульозної інфекції – 22,8 тис. грн, зміцнення матеріально-технічної бази протитуберкульозних закладів – 3857,7 тис. грн. Крім того, у I півріччі 2008 року на придбання медичного обладнання з обласного бюджету виділено 853,3 тис. грн.
Збільшення асигнувань на виконання Програми позитивно впливає на стан епідемічної ситуації з туберкульозу в області.
Захворюваність усіма формами туберкульозу серед населення за I півріччя 2008 р. зменшилася на 0,9 % порівняно з першим півріччям 2007 року та склала 53,0 на 100 тис. населення. Помітне зниження на захворюваність бактеріальними формами туберкульозу на 0,6 % (показник – 17,4 на 100 тис. населення).
Серед дитячого населення віком до 14 років немає випадків захворювання деструктивними та бактеріальними формами туберкульозу.  
Охоплення туберкулінодіагностикою дитячого населення збільшилось на 5,5 % та становить 470,9 на 1000 відповідного населення від річного плану.
У поточному році охоплення флюорографічними оглядами дорослого населення збільшилось на 0,7 % та становить 334,0 на 1000 населення. Виявляємість хворих на туберкульоз при профоглядах у I півріччі 2008 року склала 58,2 % проти 56,9 % у 2007 р.
Не менш актуальною проблемою є діагностика та лікування онкологічних захворювань.
У Луганській області зареєстровано зниження захворюваності злоякісними новоутвореннями на 100 тис. населення – з 135,1 в I півріччі 2007 р. до 132,7 у I півріччі 2008 р. – зниження на 1,78 %.
Занедбані випадки злоякісних новоутворень за 6 місяців 2008 р. знизилися з 24,6 % до 21,7 %.
З метою динамічного спостереження та визначення потреби інсуліну в області створено реєстр хворих на цукровий діабет першого типу.
На диспансерному обліку перебуває 45195 хворих на цукровий діабет, у тому числі інсулінозалежних – 8131, з них 369 дітей і підлітків.
Постачання інсулінів у I півріччі 2008 р. проведено на загальну суму 2593,1 тис. грн.
Сільське населення області чисельністю 318,3 тис. чоловік обслуговує мережа лікувально-профілактичних закладів у складі 17 центральних районних лікарень, 4 районних лікарень, 74 сільських лікарських амбулаторій і 399 фельдшерсько-акушерських пунктів.
Станом на 01.07.2008 кількість закладів сімейної медицини у сільських районах досягла 48 (збільшення в 3 рази в порівнянні з 2002 р.).
Зросла кількість сільських сімейних амбулаторій – з 13 до 36 (в 2,8 раза), сімейних лікарів – до 60 (в 3 рази).
Кількість населення, що обслуговується сімейними лікарями зросла з 32 763 до 114 833 чоловік (в 4,4 раза).
Збільшилась і кількість відвідувань сімейних лікарів з 46 612 до 286218 (в 6,1 раза).
З метою наближення медичної допомоги населенню сільських районів обласними виїзними консультативними поліклініками здійснено 23 планових виїзди. Оглянуто 8 638 осіб. Пересувним рентгенологічним обладнанням зроблено 5189 досліджень.
Відповідно до потреб населення проводиться оптимізація мережі закладів охорони здоров’я.
Поступово покращується матеріально-технічне забезпечення закладів охорони здоров’я у сільській місцевості.
У відповідності до програми розвитку аптечної мережі у поточному році в області відкрито 2 аптеки у Білокуракинському та Краснодонському районах.
Для сільських лікувально-профілактичних закладів за кошти місцевого бюджету придбано 4 одиниці санітарного автотранспорту.
У I півріччі 2008 року з місцевих бюджетів районів області було профінансовано 14 регіональних програм на загальну суму 1 744,9 тис. грн.
Культурне обслуговування населення області здійснювали 575 державних публічних бібліотек (373 – на селі), 506 клубних установ, серед яких 385 в сільській місцевості, 5 театрів, обласна філармонія, обласний будинок творчої інтелігенції «Світлиця», 26 музеїв, 82 школи естетичного виховання, 8 парків культури і відпочинку.
У звітному періоді зусилля закладів сфери культури області були спрямовані на реалізацію цілої низки нормативно-правових актів,   державних і регіональних програм у сфері культури, серед яких: Державна програма розвитку культури на період до 2007 року, Комплексна програма паспортизації об’єктів культурної спадщини на 2003-2010 роки, Державна програма розвитку і функціонування української мови, розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.04.2006 № 183-р «Про забезпечення збереження та відновлення діяльності об’єктів соціально-культурного призначення в сільській місцевості» та обласні програми: «Патріот Луганщини», Програма реалізації молодіжної політики у Луганській області на 2007-2010 роки, Програма розвитку та функціонування української та російської мов у Луганській області на 2007-2010 роки, обласна програма «Луганська родина» на 2007-2012 роки тощо. У рамках реалізації Регіональної програми паспортизації об’єктів культурної спадщини на 2003-2010 роки в області ведеться фотофіксація пам’яток культури, історії області та створення паспортів для них; продовжується реалізація Програми охорони та збереження нематеріальної культурної спадщини Луганської області на 2006-2008 роки.
Всього за звітний період закладами культури області проведено понад 27 тис. культурно-масових заходів, які відвідало близько 2,5 млн осіб, що майже на третину більше порівняно з відповідним періодом 2007 року.
У 72 населених пунктах області встановлено 81 пам’ятний знак, присвячений жертвам Голодомору 1932-1933 років. На початку року управлінням культури і туризму облдержадміністрації було проведено обласний конкурс на кращий проект пам’ятного знаку жертвам Голодомору на Луганщині в м. Луганську. На цей час ведеться робота щодо підготовки його встановлення в обласному центрі.
Досягнуто певних результатів у роботі з фізичного виховання молоді, впровадження здорового способу життя.
Для занять фізичною культурою і спортом область має 60 стадіонів, 1835 ігрових спортивних майданчиків, з них: 25 – із штучним покриттям та 54 тенісні корти, 427 майданчиків з тренажерним обладнанням, 392 футбольних поля, 41 плавальний басейн, 965 спортивних залів, 7 легкоатлетичних доріжок, 25 легкоатлетичних ядер, які не входять до складу стадіонів, 963 приміщення для фізкультурно-оздоровчих занять, 1 кінноспортивну базу, 2 споруди із штучним льодом, 1 веслувально-спортивну базу, 8 лижних баз. 
Ведеться будівництво спортивно-видовищного комплексу на тис. місць для глядачів Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, спортивного комплексу з критим 25-метровим плавальним басейном та другого ігрового тренувального спортзалу СК “Старт” для дитячої міні-футбольної академії Луганської телекомпанії “ЛТК”, спортивних залів ЗОШ в Новоайдарському районі, на території стадіону “Нива” в Станично-Луганському районі.
З метою збільшення рухової активності дітей та учнів в загальноосвітніх навчальних закладах працюють 875 спортивних секцій та гуртків спортивного спрямування із загальною кількістю дітей 14453 особи.
У професійно-технічних навчальних закладах відповідно працюють 152 секції з кількістю зайнятих в них 2740 чоловік.
Робота спортивних клубів організована в 309 загальноосвітніх навчальних закладах, 24 професійно-технічних навчальних закладах, 6 вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації та 3 вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації.
За звітний період тренерським складом області підготовлено 5 майстрів спорту України міжнародного класу, 50 майстрів спорту України.
148 спортсменів (у 2007 р. – 137) увійшли до складу збірних команд України (члени основного складу – 69 осіб, кандидати – 26, резерв – 53). До складу олімпійської збірної команди України від Луганщини увійшло 22 спортсмени, з них 10 мають ліцензії на участь у ХХІХ літніх Олімпійських іграх у Китаї.
Спортсмени Луганської області на чемпіонатах, кубках України та всеукраїнських змаганнях з олімпійських видів спорту у І півріччі п.р. здобули 292 медалі, з них: 115 – золотих, 98 – срібних, 79 – бронзових.
На чемпіонатах, кубках світу та Європи в олімпійських видах програми здобуто 8 золотих, 9 срібних і 3 бронзові медалі. Ще 25 результатів спортсменів увійшло до шістки кращих.
Спостерігаються позитивні зрушення у розвитку матеріально-спортивної бази у містах: Луганську, Ровеньках, Алчевську, Стаханові, Свердловську, Краснодонському, Старобільському, Лутугинському та Слов’яносербському районах, а саме: збереження наявної матеріально-технічної бази галузі, утримання у належному санітарно-технічному стані, дообладнання фізкультурно-спортивних об’єктів.
В області проведено паспортизацію спортивних майданчиків та одноразовий облік спортивної бази за місцем мешкання населення з оцінкою технічного стану.
На базі діючих спортивних споруд створено 179 реабілітаційно-відновлювальних центрів, 224 тренажерних зали, 19 консультаційних пунктів, 25 пунктів прокату спортивного інвентарю та обладнання, 7 кімнат психологічного розвантаження, що дає змогу збільшувати обсяги надання платних послуг з фізичної культури і спорту.
За ініціативою управління у справах сім'ї, молоді та спорту цього року прийнято обласну програму розвитку фізичної культури і спорту на період до 2011 року.
У перелік пріоритетних напрямів включені питання підготовки й участі спортсменів області в Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських іграх, забезпечення необхідних умов для тренувань, будівництво, реконструкція і ремонт спортивних споруд.
Проведення професійного аналізу стану сфери фізичної культури і спорту, визначення основних пріоритетів її розвитку дозволили не тільки зберегти колишні позиції, але і добитися значних результатів з розвитку видів спорту.
 
 
 
 
 
 
Заступник голови – керівник
апарату облдержадміністрації                                    С.Г.ТИХОНОВСЬКИЙ