Текст документа: ПОРЯДОК проведення конкурсу з відбору банків для розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на вкладних (депозитних) рахунках в установах комерційних банків України


Додаток до розпорядження голови облдержадміністрації
від 13 листопада 2008 року № 1548


ПОРЯДОК проведення конкурсу з відбору банків для розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на вкладних (депозитних) рахунках в установах комерційних банків України

 
            1. Порядок проведення конкурсу з відбору банків для розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на вкладних (депозитних) рахунках в установах комерційних банків України (далі – Порядок) визначає механізм проведення конкурсу з відбору банків для розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на вкладних (депозитних) рахунках в установах комерційних банків України.
 
2. Основні терміни, використані в Порядку, мають таке значення:
тимчасово вільні кошти обласного бюджету - обсяг коштів, який визначається Головним фінансовим управлінням Луганської облдержадміністрації (далі – Управління), виходячи з наявного залишку коштів на рахунках обласного бюджету, очікуваних надходжень доходів, за вирахуванням суми коштів, необхідних для здійснення фінансування бюджетних установ і заходів, передбачених розписом обласного бюджету;
банк - юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії Національного банку України здійснювати у сукупності такі операції: залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб;
конкурсна комісія – комісія з відбору банків для розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на вкладних (депозитних) рахунках в установах комерційних банків України (далі – Комісія), створена розпорядженням голови облдержадміністрації;
лот - сума тимчасово вільних коштів обласного бюджету, яка пропонується для розміщення на вкладних (депозитних) рахунках в установах комерційних банків України.
 
3. Максимальний розмір тимчасово вільних коштів обласного бюджету, що можуть бути одночасно розміщені в установі одного комерційного банку, не може перевищувати 15,0 млн грн з урахуванням раніше розміщених та неповернених коштів бюджету в цьому банку на дату проведення конкурсу.
 
4. У конкурсному відборі можуть брати участь банки, які:
провадять діяльність на банківському ринку України не менше трьох років;
розташовані на території Луганської області;
письмово підтвердили свій намір взяти участь у конкурсі;
надали до Комісії пакет документів, передбачений пунктом 8 Порядку.
 
5. Для проведення конкурсу створюється Комісія. Персональний склад Комісії та Положення про неї затверджується розпорядженням голови облдержадміністрації.
 
6. Управління, виходячи з обсягу тимчасово вільних коштів обласного бюджету, визначає лоти для участі у конкурсі та повідомляє про них голову Комісії.
 
7. Оголошення про проведення конкурсу розміщується на веб-сайті облдержадміністрації: www. loga. gov. ua, в якому повинні міститися такі відомості:
умови, місце та дата проведення конкурсу;
перелік лотів, які запропоновані на конкурс;
граничний термін подання документів для участі в конкурсі та конкурсних пропозицій.
 
8. Банки, що бажають взяти участь у конкурсному відборі, до Комісії у термін, зазначений в оголошенні, подають:
1) заяву на участь у конкурсі згідно з додатком 1 до Порядку;
2) довіреність на ім’я особи, яка буде представляти інтереси банку-претендента під час проведення конкурсу;
3) нотаріально   засвідчені копії засновницьких документів банку-претендента;
4) копію банківської ліцензії та письмового дозволу Національного банку України на здійснення банківських та інших операцій, засвідчену нотаріально;
5) висновок зовнішнього   аудиту про фінансовий стан банку-претендента на кінець останнього календарного року (завірену в установленому порядку копію);
6) інформацію про фінансовий стан банку-претендента за останній звітний рік та станом на перше число місяця, в якому подаються документи;
7) фінансовий звіт та баланс на останню звітну дату банку-претендента;
8) конкурсну пропозицію щодо ставок винагороди за користування тимчасово вільними коштами обласного бюджету у разі їх розміщення на депозитних рахунках банківської установи по кожному з лотів.
 
9. Банк, який вже брав участь у конкурсному відборі та протягом бюджетного періоду знов подав заяву на участь у конкурсі, може не надавати Комісії копії документів, зазначених у підпунктах 3, 4 пункту 8 Порядку.
 
 
10. Конкурсні пропозиції щодо ставок винагороди за користування тимчасово вільними коштами обласного бюджету у разі їх розміщення на вкладних (депозитних) рахунках банківської установи по кожному з лотів подаються до Комісії у закритому конверті, на якому зазначається назва банка-претендента та його адреса, номер лоту, до якого надається пропозиція.
 
11. Подані документи перевіряються секретарем Комісії та реєструються в день їх надходження в спеціальному журналі, форму якого Управління затверджує наказом.
 
12. Подані не в повному обсязі документи, зазначені у пункті 8 Порядку, не реєструються та повертаються банку у той же день із зазначенням причин повернення.
 
13. На наступний день після закінчення терміну подання документів на конкурс Комісія проводить засідання, на якому:
оголошує номер лоту та строк, на який пропонується розміщення лоту на депозитних рахунках в установах комерційних банків України;
розкриває конверти з конкурсними пропозиціями, оголошує та заносить їх до протоколу;
розглядає подані документи та конкурсні пропозиції;
визначає переможця по кожному лоту;
оформлює протокол про визначення переможців конкурсу.
 
14. Переможцем по кожному лоту визнається банк - претендент, документи якого відповідають вимогам пункту 8 Порядку, та який запропонував найвищу відсоткову ставку за користування тимчасово вільними коштами обласного бюджету.
 
15. У разі, якщо по лоту розмір найвищої відсоткової ставки за користування тимчасово вільними коштами обласного бюджету запропоновано більше ніж одним банком, переможець по ньому не визначається і такий лот знімається з конкурсу.
 
16. Протокол про визначення переможців конкурсу протягом одного робочого дня з моменту його підписання передається Управлінню. Протокол є підставою для укладання договорів Управлінням з переможцями конкурсу за встановленою формою (додаток 2 до Порядку).
Договір повинен бути укладений не пізніше 5 робочих днів після підписання протоколу про визначення переможців конкурсу.
         У разі, коли договір не укладено протягом зазначеного терміну, Комісія може за поданням Управління продовжити термін його укладання, але не більше ніж на 10 робочих днів або скасувати результати конкурсу щодо цих переможців.
        
17. Тимчасово вільні кошти обласного бюджету на підставі договору, укладеного Управлінням з банком-переможцем, перераховуються з рахунків обласного бюджету, відкритих Управлінням у Головному управлінні Державного казначейства у Луганській області, на вкладні (депозитні) рахунки, що відкриті Управлінням у відповідній банківській установі.
 
18. Обов’язковою умовою розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на депозитних рахунках є повне та безумовне повернення коштів бюджету без застосування будь-яких санкцій та зміни відсоткової ставки на рахунок обласного бюджету за першою вимогою Управління не пізніше 3 робочих днів після отримання банком такої вимоги.
Ця умова в обов’язковому порядку вноситься до договору про розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на вкладному (депозитному) рахунку.
 
19. Кошти (відсотки), одержані від розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на вкладному (депозитному) рахунку, зараховуються до складу загального фонду обласного бюджету і використовуються відповідно до законодавства.
  
 
Заступник голови – керівник
апарату облдержадміністрації                                         С.Г.ТИХОНОВСЬКИЙ