Текст документа: Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за 9 місяців 2008 року та заходи щодо мінімізації впливу економічної та фінансової кризи на економіку області


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 15 грудня 2008 року № 1753


Про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за 9 місяців 2008 року та заходи щодо мінімізації впливу економічної та фінансової кризи на економіку області

З метою прискорення вирішення проблем та мінімізації наслідків світової фінансової кризи, які стримують соціально-економічний розвиток області, та виходячи з підсумків виконання за 9 місяців 2008 року Програми економічного і соціального розвитку Луганської області, керуючись п. 2 частини першої ст. 13 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:
 
1.          Інформацію про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за 9 місяців 2008 року взяти до відома (додається).
 
2.          Головному управлінню промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації (Дрожжин Д.Ю.):
 
            2.1. Провести аналіз виконання Комплексної програми енергозбереження Луганської області на 1999-2010 роки та у разі необхідності підготувати пропозиції щодо внесення відповідних змін й погодити їх з Національним агентством України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів.
 
            2.2. Підготувати пропозиції до Кабінету Міністрів України з питань:
надання державного замовлення Укрзалізниці під закупівлю рейкового рухомого складу національного виробництва із включенням заявки на виготовлення на підприємствах області (ВАТ “ХК “Луганськтепловоз”,
ВАТ “Стахановський вагонобудівний завод”, Товариство з додатковою відповідальністю “Попаснянський вагоноремонтний завод”);
гарантованого держзамовлення на весь обсяг видобутку вугілля державними підприємствами і своєчасну його оплату.
 
3.          Головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам міст обласного значення до 10.12.2008 створити робочі групи для оперативного розгляду проблем окремих галузей економіки територій та стану справ на бюджетоутворюючих підприємствах.
 
4.          Головному управлінню економіки облдержадміністрації
(Агібалов І.В.):
визначити перелік соціально значущих товарів (послуг), по яких забезпечити проведення постійного моніторингу цін (тарифів) та в разі їх надмірного зростання надавати пропозиції щодо запровадження їх тимчасового регулювання відповідно до статті 8 Закону України «Про ціни і ціноутворення»;
забезпечити оперативну підготовку та внесення проектів розпоряджень щодо стабілізації цін та тарифів на соціально значущі продовольчі товари та послуги відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів місцевих рад щодо регулювання цін (тарифів)».
 
5.          Головам райдержадміністрацій, рекомендувати головам міст обласного значення:
запровадити систему щодекадного моніторингу цін на соціально значущі товари з наданням відповідної інформації Головному управлінню економіки облдержадміністрації (Агібалов І.В.) для узагальнення;
з метою зменшення посередників та створення сприятливих умов для місцевих товаровиробників взяти під особистий контроль виконання заходів, спрямованих на розширення спеціалізованої та виїзної торгівлі, виділення додаткових торговельних площ виробникам продукції харчової промисловості, звільнення її від сплати ринкового збору тощо.
 
6.          Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації (Хворостяненко С.І.), головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам міст обласного значення здійснити організаційні заходи щодо:
створення резерву паливно-мастильних матеріалів для проведення весняно-польових робіт;
накопичення та придбання мінеральних добрив, засобів захисту рослин.
 
7.          Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації (Хворостяненко С.І.) спільно з Головним управлінням економіки облдержадміністрації (Агібалов І.В.):
у двомісячний строк підготувати та надати Мінагрополітики пропозиції до проекту Державної цільової програми створення оптових ринків сільськогосподарської продукції відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 19.11.2008 № 1447-р;
здійснити аналіз фактичного стану забезпечення потреб населення в продуктах харчування, підготувати пропозиції щодо насичення споживчого ринку продуктами харчування місцевого виробництва.
 
8.          Управлінню капітального будівництва облдержадміністрації (Афанасьєва Л.В.) здійснити заходи щодо прискорення реконструкції
ЛОКП “Міжнародний аеропорт м. Луганськ” за рахунок субвенції обласного бюджету.
 
9.          Управлінню містобудування та архітектури облдержадміністрації (Поречний В.О.), головам райдержадміністрацій та рекомендувати міським головам міст обласного значення:
підготувати перелік об’єктів незавершеного будівництва комунальної власності з 60 % та більше рівнем готовності;
          проаналізувати результати реалізації інвестиційних проектів та вжити заходів щодо освоєння у повному обсязі коштів, передбачених у відповідних бюджетах на капітальні вкладення, насамперед на завершення будівництва пускових об’єктів.
 
10.      Активізувати роботу Головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації (Махуренко С.В.) щодо взаємодії з органами місцевого самоврядування в частині створення умов для інвестування сфери житлово-комунального господарства області та залучення коштів міжнародної технічної допомоги на вирішення актуальних проблем територій.
 
11.      Головному управлінню житлово-комунального господарства (Махуренко С.В.), управлінню містобудування та архітектури
(Поречний В.О.) облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій та рекомендувати міським головам міст обласного значення розглянути питання щодо підвищення ефективності експлуатації об’єктів житлово-комунального господарства, зокрема шляхом передачі їх у концесію.
 
12.      Головному управлінню економіки (Агібалов І.В.) разом з управлінням у справах преси та інформації (Желєзний В.О.) облдержадміністрації з метою ефективного використання коштів обласного бюджету, виділених на підтримку підприємництва, у строк до 15.12.2008 провести роз’яснювальну роботу у засобах масової інформації щодо можливостей отримання фінансової допомоги суб’єктами малого та середнього бізнесу за рахунок часткового відшкодування відсоткових ставок за залученими у банках кредитами.
 
13.      Головному фінансовому управлінню облдержадміністрації (Балковий Ю.І.), головам райдержадміністрацій та рекомендувати Державній податковій адміністрації в Луганській області (Рекіянов С.О.) і міським головам міст обласного значення здійснювати щотижневий моніторинг виконання затверджених відповідними місцевими радами планів мобілізації податків і зборів до місцевих бюджетів у 2008 році.
 
14.      Звернути увагу міських голів міст Брянки (Грязев М.С.) та Луганська (Кравченко С.І.) на неповне та несвоєчасне освоєння субвенцій з державного бюджету та забезпечити їх використання у повному обсязі до кінця року.
 
15.      З метою забезпечення виконання місцевих бюджетів у 2008 році в обсягах, затверджених місцевими радами, рекомендувати Державній податковій адміністрації в Луганській області (Рекіянов С.О.) та виконавчим органам місцевого самоврядування вжити вичерпних заходів щодо мобілізації податків і зборів в обсягах, затверджених місцевими радами на 2008 рік, а також щодо зменшення існуючого податкового боргу до державного та місцевих бюджетів.
 
16.      Рекомендувати Державній податковій адміністрації в Луганській області (Рекіянов С.О.) взяти під контроль своєчасність відшкодування з державного бюджету сум податку на додану вартість підприємствам області відповідно до чинного законодавства.
 
17.      Першому заступнику голови облдержадміністрації, голові робочої групи з розробки та впровадження антикризових заходів у Луганській області Ареф’єву Ю.Є. забезпечити моніторинг виконання антикризових заходів і щотижневе інформування голови облдержадміністрації і голови обласної ради про економічну ситуацію в області.
 
18.      Головному управлінню економіки облдержадміністрації
(Агібалов І.В.), головам райдержадміністрацій та рекомендувати міським головам міст обласного значення провести роботу щодо оновлення:
каталогу вільних приміщень комунальної і державної власності з метою надання підприємствам для організації бізнес-проектів;
переліку вільних земельних ділянок під реалізацію інвестиційних проектів;
каталогу анкет бізнес-планів інвестиційних проектів.
 
19.      Головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації (Поліщук О.А.), головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам міст обласного значення вжити невідкладних заходів щодо виконання графіків погашення заборгованості із заробітної плати на економічно активних підприємствах області.
 
20.      Рекомендувати Луганському обласному центру зайнятості (Черкасов А.В.) підготувати пропозиції щодо можливостей забезпечення зайнятості вивільнених працівників за рахунок громадських робіт.
 
21.      Управлінню культури і туризму облдержадміністрації (Овчаренко Г.Е.) з метою забезпечення збереження та повноцінного функціонування закладів культури області розглянути стан матеріально-технічного забезпечення закладів культури, які є об’єктами спільної власності територіальних громад.
 
22.      Управлінням облдержадміністрації: у справах преси та інформації (Желєзний В.О.), з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю (Фурсенко Р.В.) забезпечити оприлюднення в місцевих засобах масової інформації підсумків соціально-економічного розвитку області за 9 місяців 2008 року.
 
23.      Структурним підрозділам облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій, рекомендувати територіальним органам міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, міським головам міст обласного значення інформацію про хід виконання розпорядження надати Головному управлінню економіки облдержадміністрації (Агібалов І.В.) до 20.01.2009.
 
24.      Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації Ареф’єва Ю.Є.
 
 
Голова обласної
держадміністрації                                                                                                                             О.М.АНТІПОВ
 

Додаток
до розпорядження голови
облдержадміністрації
« 15 » грудня 2008 р. № 1753
 
Інформація
про підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку Луганської області за 9 місяців 2008 року
 

Аналіз виконання завдань за 9 місяців п. р. Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2008 рік (далі – Програма) свідчить про те, що позитивні зрушення в господарському комплексі області здійснюються переважно заданими темпами.

За січень-вересень 2008 року темп зростання промислового виробництва становив 105,1 % до січня-вересня 2007 року (при запланованому Програмою темпі 106,9 %) (за січень-жовтень 2008 р. – 99,4 %).

Темпи виробництва, вище запланованих на поточний рік Програмою, забезпечено в таких галузях: легка промисловість – 112,3 % (за Програмою – 102 %) (січень-жовтень п. р. – 109,8 %), хімічна та нафтохімічна – 109,8 % (103,2 %) (січень-жовтень – 107,6 %), виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції – 125,4 % (100,0 %) (січень-жовтень – 124,0 %), машинобудування – 139,5 % (133,4 %) (січень-жовтень – 133,6 %), виробництво та розподілення електроенергії, газу та води – 104,8 % (100,8 %) (січень-жовтень – 102,0 %).

Нижче показників Програми темпи зростання у добувній промисловості – 105,8 % (за Програмою – 109,2 %) (січень-жовтень – 105,6 %), виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 95,5 % (105,6 %) (січень-жовтень – 95,9 %), целюлозно-паперовому виробництві та видавничій діяльності – 87,3 % (112,7 %) (січень-жовтень – 87,1 %), виробництві коксу, продуктів нафтоперероблення – 86,9 % (91,9 %) (січень-жовтень – 78,6 %), металургії та обробленні металу – 124,8 (127,9 %) (січень-жовтень – 117,4 %),.

У січні-вересні 2008 року проти аналогічного періоду 2007 року збільшили обсяги виробництва промислові підприємства 10 міст та 8 районів області. Найбільший приріст обсягів промислового виробництва забезпечили підприємства міст: Алчевська (26,7 %), Луганська (23,6 %), Кіровська (21,3 %), Антрацита та Краснодона (по 12,0 % %), Стаханова (9,6 %) та Перевальського (39,9 %), Марківського (37,2 %), Біловодського (26,6 %), Антрацитівського (25,4 %) та Краснодонського (20,1 %) районів. Водночас скоротили обсяги промислового виробництва у січні-вересні 2008 року проти відповідного періоду попереднього року підприємства міст: Лисичанська (на 16,4 %), Свердловська (на 4,6 %) та Новоайдарського (на 67,3 %), Сватівського (на 38,0 %), Троїцького (на 31,3 %), Новопсковського
(на 17,3 %) та Міловського (на 11,7 %) районів.

За підсумками 9 місяців 2008 року область посіла третє місце в Україні за обсягами реалізованої промислової продукції, що склали майже 57 млрд грн, або 9,3 % від загальнодержавного обсягу.

У поточному році дещо покращилася структура реалізованої продукції. Частка сировинної продукції у загальному обсязі реалізованої продукції за 9 місяців 2008 року у порівнянні з відповідним періодом 2007 року залишилася незмінною і склала 90,0 %, частка інвестиційної продукції зросла із 6,0 % до 7,2 %.

В агропромисловому комплексі у січні-вересні 2008 року обсяг сільськогосподарської продукції в усіх категоріях господарств порівняно з відповідним періодом 2007 року зріс на 119,2 % (за Програмою – на 8,5 %) (січень-жовтень – 119,9 %), у тому числі в сільськогосподарських підприємствах – на 36,6 % (січень-жовтень – 37,7 %), у господарствах населення – на 8,2 % (січень-жовтень – 7,3 %).

Обсяг продукції тваринництва збільшився у порівнянні із січнем-вереснем 2007 року на 3,1 % (за Програмою – на 8,4 %) (січень-жовтень – на 1,7 %). Усіма категоріями господарств з початку поточного року реалізовано на забій худоби та птиці 43,6 тис. т (93,8 %) (січень-жовтень – 94,0 %), молока – 258,3 тис. т (92,4 %) (січень-жовтень – 91,9 %), яєць – 562,1 млн шт (119,8 %) (січень-жовтень – 118,9 %). У 2008 році передбачається забезпечити реалізацію худоби та птиці на рівні 114,3 % до попереднього року, виробництво молока – 100,9 %, яєць – 106,5 %.

У січні-вересні поточного року чисельність птиці становила 6,4 млн голів. Приріст за 9 місяців 2008 року в усіх категоріях господарств становить 8,6 %, у тому числі у сільськогосподарських підприємствах –
17,3 %.

Не подолана тенденція щодо скорочення чисельності корів у всіх категоріях господарств, але темпи її призупинилися – з 13,4 % за 9 місяців 2007 року до 8,1 % у звітному періоді. Поголів’я свиней зменшено на 20,5 %.

Інвестиційна діяльність є одним із пріоритетних напрямів у досягненні стабільного соціально-економічного розвитку регіону.

За січень-вересень 2008 року освоєно 7085,4 млн грн капітальних інвестицій. Переважну частку з них 6177,2млн грн, або 87,2 % від загального обсягу, становили інвестиції в основний капітал, що на 18,9 % менше, ніж у січні-вересні 2007 року (за Програмою – зростання на 14,9 %).

На будівництво житлових будівель освоєно 260 млн грн, що на 19,5 % менше, ніж у відповідному періоді минулого року. Темпи освоєння інвестицій в будівництво індивідуального житла зменшилися на 16,3 %.

За січень-вересень 2008 року введено в експлуатацію житла загальною площею 161093 кв м, що на 4,4 % менше, ніж у січні-вересні 2007 року. Більшість введеного житла побудовано у міських поселеннях – 128348 кв м (79,7 % загального обсягу), що на 5,8 % менше, ніж у січні-вересні 2007 року. У сільській місцевості відбулося збільшення обсягів введеного житла на 1,6 %.

За рахунок усіх джерел фінансування введено в експлуатацію 1201 квартиру, у тому числі у сільській місцевості – 266.

За січень-вересень 2008 року значне скорочення житлового будівництва відбулося у містах: Краснодоні (на 64,7 %) та Алчевську (на 41,6 %), у Білокуракинському та Новопсковському районах (на 74,1 % та 70,5 % відповідно). Разом з тим обсяги введеного житла порівняно із січнем-вереснем 2007 року зросли у 7 містах та 6 районах області. Значного приросту введеного в експлуатацію житла досягли забудовники міст: Лисичанська, Рубіжного та Новоайдарського району. Найбільше житла збудовано у м. Луганську – 49188 кв м, або 30,5 % від загального обсягу введеного в області.

За рахунок коштів Державного бюджету України введено в експлуатацію житла загальною площею 1704 кв м.

За січень-вересень 2008 року підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 1316,8 млн грн, що на 23,4 % менше, ніж у січні-вересні 2007 року (за січень–жовтень 2008 р. – 1499,0 млн грн, або 74,7 %, або 2,9 % загальнодержавного обсягу. Серед регіонів України по вищезазначеному показнику Луганщина займає 10 місце).

Зниження обсягів будівельних робіт у січні-вересні 2008 року спостерігалося у 13 міст та 14 районів області.

Більше половини (61,6 %) загального обсягу будівельних робіт області виконано підприємствами міст: Луганська, Сєверодонецька та Алчевська.  

Зокрема, 28,6 % обсягів робіт області виконано будівельниками м. Луганська, які знизили обсяги будівництва на 23,5 %.

У січні-вересні 2008 року працювало 88,2 % загальної кількості підприємств (у січні-вересні 2007 р. – 89,4 %). Наростили обсяги будівництва 35,3 % працюючих підприємств, що на 18,2 в. п. менше, ніж у січні-вересні попереднього року.

За січень-вересень 2008 року в область іноземними інвесторами вкладено 46,9 млн дол. США прямих інвестицій, у т.ч. з країн СНД – 1,9 млн дол. (4,1 % до загального обсягу), з інших країн світу – 45,0 млн дол. (95,9 %). У той же час нерезидентами вилучено капіталу на 5,6 млн дол. США.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в область на 1 жовтня 2008 року становив 348,0 млн дол. США, що складає 147,2 долара на одну особу.

Інвестиції надійшли із 41 країни світу, при цьому на чотири з них припадає майже 81,7 % їх загального обсягу, це Сполучені Штати Америки – 129,3 млн дол. (37,2 % загального обсягу), Кіпр – 85,4 млн дол. (24,5 %), Угорщина – 37,1 млн дол. (10,7 %), Сполучене Королівство – 32,3 млн дол. (9,3 %). Також основними країнами-інвесторами постають Іспанія – 9,2 млн дол. (2,6 %) та Віргінські острови, Британські – 7,2 млн дол (2,1 %).

Підприємства транспорту і зв`язку розвивалися стабільно. У порівнянні з 9 місяцями 2007 року обсяги перевезення вантажів зросли на 5,3 %, пасажирів громадським транспортом – на 5,4 %, вантажообігу – на 5,4 %, пасажирообігу – на 18,8 %.

Оборот зовнішньої торгівлі товарами за січень-вересень 2008 року склав 9376,3 млн дол. США і проти січня-вересня 2007 року збільшився у 1,7 раза.

Обсяг експорту зовнішньої торгівлі товарами за січень-вересень 2008 року становив 5380,4 млн дол. і збільшився порівняно із січнем-вереснем 2007 року у 1,9 раза, імпорту – 3995,9 млн дол. і збільшився у 1,5 раза. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 1384,5 млн дол. (у січні-вересні 2007 р. – 283,5 млн дол.).

Зовнішньоторговельні операції з товарами область здійснювала з партнерами зі 121 країною світу.

Основу товарної структури зовнішньої торгівлі області, як і раніше, складають недорогоцінні метали та вироби з них, мінеральні продукти, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, транспортні засоби та шляхове обладнання, полімерні матеріали, пластмаси та каучук, механічне та електричне обладнання, текстиль та вироби з текстилю.

Отримав подальший розвиток споживчий ринок області. Оборот роздрібної торгівлі (до якого залучено роздрібний товарооборот підприємств роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках та фізичними особами-підприємцями) за січень-вересень 2008 року становив 13089,7 млн грн, що на 23,5 % більше обсягу січня-вересня 2007 року (за Програмою – на 20 %) (січень-жовтень 2008 р. – 14803,3 млн грн, або на 21,6 % більше, ніж у відповідному періоді 2007 р.). У структурі обороту роздрібної торгівлі на організовані і неформальні ринки припадало 37,1 %.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) у січні-вересні 2008 року проти січня-вересня 2007 року збільшився на 10,0 % і становив 515,3 млн грн (січень-жовтень 2008 р. – 584,1 млн грн, або на 15,7 % більше, ніж у відповідному періоді 2007 р.).

Індекс споживчих цін (індекс інфляції) на споживчому ринку області у вересні 2008 року становив 101,2 %, що на 0,1 в. п. вище за загальнодержавний рівень (101,1 %) і на 1,1 в. п. менше відповідного показника по Луганській області, що склався у вересні 2007 року (102,3 %). За січень-вересень 2008 року – 116,8 % (по Україні – 116,1).

Аналіз динаміки зміни індексів споживчих цін за 9 місяців 2008 року свідчить про більш низькі темпи інфляції по області у порівнянні із середніми показниками по Україні у січні, березні, липні та серпні п. р.

Меншими темпами, ніж по Україні, зростали ціни (тарифи) на послуги закладів освіти – на 22,6 % (по Україні – на 27,6 %), ресторанів та готелів – на 21,5 % (по Україні – на 23,0%), а також на різні товари та послуги – на 17,3 % (по Україні – на 19,7 %).

Незначно більші середньоукраїнських темпи зростання цін (тарифів) на продукти харчування – на 21,8 % (по Україні – на 21,6%), алкогольні напої та тютюнові вироби – на 13,9 % (по Україні – на 12,3 %), одяг і взуття – на 3,4 % (по Україні – на 1,2 %), житлово-комунальні послуги (житло, вода, електроенергія, газ і інші види палива) – на 8,2 % (по Україні – на 7,5 %), предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла – на 7,9 % (по Україні – на 6,2 %), медичні послуги – на 17,1 % (по Україні – на 14,8 %), транспортні послуги – на 22,6 % (по Україні – на 19,2 %).

Більше середньоукраїнських темпи зростання цін (тарифів) за розділом відпочинок і культура – на 11,7 % (по Україні – на 5,7 %).

Стабільна робота реального сектору економіки сприяла зростанню надходжень до бюджетів усіх рівнів. До зведеного бюджету за січень-вересень 2008 року юридичними і фізичними особами Луганської області сплачено 4640,7 млн грн, що на 1082,0 млн грн більше минулорічного збору. За вересень зібрано на 93,2 млн грн більше, ніж торік (за вересень 2007 р. – 381,8 млн грн, за вересень ц. р. – 475,0 млн грн) (за січень-жовтень 2008 року – 5081,3 млн грн, що на 1089,6 млн грн, або на 27,3 % більше минулорічного збору, за жовтень зібрано на 7,6 млн грн більше, ніж торік (за жовтень 2007 р. – 432,9 млн грн, за жовтень п. р. – 440,6 млн грн).

До Державного бюджету за січень-вересень п. р. зібрано 2746,3 млн грн, що на 557,0,1 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року (125,4 %). Контрольні показники Міністерства фінансів України по збору платежів до Державного бюджету виконані на 100,0 %, що на 1,2 млн грн більше запланованого (за січень-жовтень п. р. – 2971,5 млн грн, що на 513,9 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року (120,9 %). Контрольні показники Міністерства фінансів України по збору платежів до державного бюджету виконані на 100,3 %, що на 9,8 млн грн більше запланованого.)

За січень-вересень до Загального фонду Державного бюджету України за січень-вересень ц. р. зібрано 1993,6 млн грн, що на 600,3 млн грн більше минулорічного збору (143,1 %). Контрольні показники Міністерства фінансів України виконані на 110,5 % (додатково надійшло 188,8 млн грн) (за січень-жовтень 2008 р. зібрано 2150,9 млн грн, що на 585,2 млн грн більше минулорічного збору (137,4 %). Контрольні показники Міністерства фінансів України виконані на 107,1 % (додатково надійшло 143,2 млн грн).

Станом на 01.10.2008 року податковий борг підприємств області (з врахуванням банкрутів) складає: до зведеного бюджету – 825,2 млн грн, до державного бюджету – 681,1 млн грн. У порівнянні з 01.01.2008 податковий борг до державного бюджету збільшився на 1,7 млн грн, або на 0,3 %, до зведеного бюджету – 9,0 млн грн, або на 1,1 %. (Станом на 01.11.2008 податковий борг підприємств області (з врахуванням банкрутів) складає: до зведеного бюджету – 840,5 млн грн, до державного бюджету – 693,2 млн грн. У порівнянні з 01.01.2008 податковий борг до державного бюджету збільшився на 13,8 млн грн, або на 2 %, до зведеного бюджету – 24,3 млн грн, або на 3,0 %).

За січень-вересень2008 року до загального фонду фонду місцевих бюджетів області надійшло з початку цього року 1841,9 млн грн, що перевищує рівень аналогічного періоду минулого року на 188,9 млн грн, або на 39,5 %. До спеціального фонду надійшло 437,3 млн грн. (За січень-жовтень п. р. до загального фонду місцевого бюджету області надійшло 2054,2 млн грн, що перевищує рівень аналогічного періоду минулого року на 572,7 млн грн, або на 38,7 %. Розрахункові показники Мінфіну України виконано на 114,2 %, план затверджено місцевими радами з урахуванням змін – 110,2 %).

Серед міст обласного значення не забезпечено виконання прийнятих зобов’язань по наповненню загального фонду місцевих бюджетів за доходами по містах: Краснодонському району – 97,6 % (10 місяців 2008 р. – 97,9 %).

Усіма районами забезпечено виконання прийнятих зобов’язань по наповненню загального фонду місцевих бюджетів за доходами. У порівнянні з минулим роком надходження до загального фонду збільшилися по всіх місцевих бюджетах.

На фінансування видатків загального фонду місцевих бюджетів області за 10 місяців 2008 року спрямовано 3585,8 млн грн, що на 31,5 % більше показників минулого року і складає 76 % до обсягу, передбаченого розписом на звітний період.

Забезпечені своєчасні розрахунки з працівниками бюджетних установ з виплати заробітної плати та соціальних виплат.

Фінансовий результат суб’єктів господарювання від звичайної діяльності до оподаткування (крім малих, сільськогосподарських підприємств та установ, що утримуються за рахунок бюджету) за січень-серпень 2008 року склав 3362,2 млн грн прибутку. Питома вага прибуткових підприємств становила 64,0 %. Ними отримано прибутку 4261,1 млн грн, що у 2,7 раза більше проти січня-серпня 2007 року. Прибуток склався за рахунок ВАТ «Алчевський металургійний комбінат», ВАТ «Краснодонвугілля», ЗАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот».

Питома вага збиткових підприємств становила 36,0 % і в порівнянні з минулим роком зменшилася на 0,1 в. п. Сума отриманих збитків по області за січень-серпень 2008 року складає 898,9 млн грн, що на 1,9 % більше обсягів аналогічного періоду 2007 року.

На 1 жовтня 2008 року дебіторська та кредиторська заборгованість суб’єктів господарювання (з урахуванням довгострокової, без малих підприємств та бюджетних установ) становить відповідно 24494,6 млн грн та 32683,4 млн грн.

З початку року дебіторська заборгованість збільшилася на 43,3 %, кредиторська – на 28,6 %. У порівнянні з даними на 1 липня 2008 року дебіторська заборгованість збільшилася на 12,2 %, кредиторська – на 98,5 %.

Частка довгострокової дебіторської і кредиторської заборгованості в загальному обсязі боргів становила 0,8 % та 8,0 %. Частка поточної дебіторської і кредиторської заборгованості в загальному обсязі боргів складає 99,2 % та 92,0 %.

Розвиток реального сектору економіки обумовив зростання доходів населення, у тому числі їх основної складової – заробітної плати. У січні-вересні 2008 року розмір нарахованої заробітної плати одного штатного працівника становив 1745,33 грн, що на 37,4 % більше, ніж за відповідний період 2007 року (за Програмою – на 21,2 %). Середньомісячна номінальна заробітна плата в розрахунку на одного штатного працівника області у вересні п. р. склала 1922,35 грн і перевищує рівень мінімальної заробітної плати та рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 3,7 та 3,0 раза відповідно.

За розміром заробітної плати Луганська область займає 6 місце серед регіонів України (заробітна плата в цілому по Україні – 1773 грн).

Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати в цілому по Луганській області на 1 жовтня 2008 року становила 103,7 млн грн, що на 33,2 %, або 25,9 млн грн більше, ніж на 1 січня 2008 року (за попередніми даними станом на 01.11.2008 загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати становить – 114,4 млн грн, що на 47,0 % або 36,6 млн грн більше, ніж на 01.01.2008).

По економічно активних підприємствах сума боргу по заробітній платі становила 67,3 млн грн, що на 63,9 %, або 26,2 млн грн більше, ніж на 1 січня 2008 року (на 01.11.2008 – 77,6 млн грн, що на 88,8 % або 36,5 млн грн більше, ніж на 01.01.2008).

По підприємствах-банкрутах сума боргу по заробітній платі становила 33,8 млн грн, що на 13,2 %, або 4,0 млн грн більше, ніж на 1 січня 2008 року (на 01.11.2008 – 34,3 млн грн, що на 14,9 % або 4,4 млн грн більше, ніж на 01.01.2008).

По економічно неактивних підприємствах, що призупинили діяльність у 2007 році та попередніх роках, сума боргу по заробітній платі становила 2,6 млн грн, що на 62,8 %, або 4,3 млн грн менше, ніж на 1 січня 2008 року (на 01.11.2008 – 2,6 млн грн, що на 62,8 % або 4,3 млн грн більше, ніж на 01.01.2008).

В області станом на 01.10.2008 чисельність пенсіонерів усіх категорій складає 732,3 тис. осіб (на 01.11.2008 – 733,3 тис. осіб). Середній розмір призначених пенсій – 1082,38 грн. Протягом поточного року забезпечено своєчасну виплату пенсій.

За січень-вересень п. р. надійшло власних коштів до Пенсійного фонду України 3652,4 млн грн. Проти відповідного періоду минулого року доходи збільшилися на 1028,3 млн грн, або 39,2 %. (січень-жовтень п. р. – 4083,8 млн грн., що на 39,1 %, або 1147,6 млн грн більше).

Виплачено пенсій та грошової допомоги за 9 місяців 2008 році на суму 6918,3 млн грн, що на 2488,0 млн грн більше, ніж у відповідному періоді минулого року (за 10 місяців 2008 р. – 7709,5 млн грн, що на 3417,1 млн грн більше, ніж у відповідному періоді 2007 р.).

Станом на 01.10.2008 заборгованість суб’єктів господарювання перед Пенсійним фондом України дорівнює 358,9 млн грн і збільшилася проти 01.01.2008 на 66,3 млн грн, або 21,5 % (станом на 01.11.2008 – 375,2 млн грн і збільшилася проти 01.01.2008 на 66,3 млн грн, або 21,5 %).

Тривають позитивні процеси на ринку праці.

Чисельність економічно активного населення у віці 15-70 років у середньому за січень-червень 2008 року становила 1141,2 тис. осіб, що на 0,1 % менше, ніж торік. При цьому чисельність зайнятого населення у віці 15-70 років збільшилася на 0,2 % і становила 1062,3 тис. осіб, а безробітних, за методологією Міжнародної організації праці (МОП), становила 78,7 тис. осіб, що на 4,4 % менше, ніж у січні-червні 2007 року. Рівень безробіття населення у віці 15-70 років, визначений за методологією МОП, за січень-червень 2008 року відносно січня-червня 2007 року зменшився на 0,3 в. п. і становив 6,9 % економічно активного населення відповідного віку.

На обліку в державній службі зайнятості на 1 жовтня 2008 року перебувало 23,0 тис. осіб, що на 3,3 % більше відносно 1 вересня 2008 року та на 18,9 % менше, ніж на 1 жовтня попереднього року. (на 01.11.2008 – 23,5 тис. осіб, що на 2,3 % більше відносно 01.10.2008 та на 11,0 % менше, ніж на 01.11.2007).

Офіційного статусу безробітних на 1 жовтня п. р. набули 94,0 % незайнятих громадян, з них 71,8 % отримували допомогу по безробіттю. (на 01.11.2008 – 92,6 % незайнятих громадян, з них 69,2 % отримували допомогу по безробіттю).

Рівень зареєстрованого безробіття в цілому по області на 1 жовтня 2008 року становив 1,5 % від чисельності населення працездатного віку, що на 0,3 в. п. менше, ніж на 1 жовтня попереднього року. (на 01.11.2008 – 1,5 %, що на 0,2 в. п. менше, ніж на 01.11.2007).

Навантаження незайнятого населення, яке звернулося за сприянням у працевлаштуванні до державної служби зайнятості, порівняно з серпнем і вереснем 2008 року не змінилося і становило 4 особи на 1 вільне робоче місце (вакансію).

Протягом січня-вересня 2008 року в області створено 32311 нових робочих місць. Рівень виконання річного завдання складає 76,9 %. (за січень-жовтень 2008 року – 34613 нових робочих місць, рівень виконання річного завдання – 82,4 %).

Позитивні зміни в економічному розвитку області сприяли поліпшенню ситуації в соціальній тагуманітарній сферах.

В області функціонує мережа дошкільних закладів усіх форм власності, яка складається із 418 установ, в них виховується 44,5 тис. дітей, що становить 57,1 % від загальної кількості дітей віком від 2 до 6 років, що на 1,1 % більше, ніж в середньому в Україні.

Відсоток дітей п’ятирічного віку, охоплених усіма формами дошкільної освіти, становить 82,7 %, що на 6,7 % більше, ніж у 2007 році.

Збільшується мережа дошкільних навчальних закладів. Поновлено роботу трьох дошкільних закладів у м. Лисичанськ, Троїцькому та Сватівському районах. До кінця року планується відкриття ще чотирьох закладів.

До комунальної власності передано 3 дошкільних заклади, відкрито додатково 52 групи.

В місцевих бюджетах Кремінського (160,4 тис. грн), Лутугинського, Марківського та Міловського (по 160,5 тис. грн) районів були передбачені видатки на забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів сучасними технічними засобами навчання з природничо-математичних і технологічних дисциплін. В вищеназваних районах проведено необхідні заходи та закуплено сучасні технічні засоби навчання для трьох кабінетів хімії (Лутугинський, Міловський, Кремінський райони) та одного кабінету біології (Марківський район).

Учні 1-4-х класів навчальних закладів забезпечені харчуванням на 100 % (у 2007 році – 94,7 %).

На капітальні й поточні ремонти закладів освіти в бюджетах міст та районів області у 2008 році виділено 10656,4 тис. грн. Проведення ремонтних робіт та будівництво на 8 об’єктах освіти фінансувалося в 2008 році за рахунок державної субвенції на суму 2867,3 тис. грн. (м. Рубіжне, Краснодонський, Слов’яносербський, Старобільський, Троїцький райони – по 1 об’єкту, м. Свердловськ – 3 об’єкта). У вересні 2008 року із обласного бюджету виділені асигнування на проведення капітальних ремонтів 4 загальноосвітніх навчальних закладів у сумі 1170,0 тис. грн (ремонт покрівель: ЗОШ № 13 м. Антрациту, Біловодської гімназії, Свтівської гімназії; на капітальний ремонт Гірської гімназії м. Первомайськ).

На утримання закладів освіти обласного підпорядкування у 2008 році виділено 161,1 млн грн, що у 1,5 раза більше, ніж у 2007 році На ремонтні роботи та будівництво виділено 21,14 млн грн, що майже у 2 рази більше, ніж у 2007 році.

Затверджені видатки на одного вихованця в школах-інтернатах у 2008 році склали 25,5 тис. грн, що на 40,4 % більше, ніж у 2007 році. Протягом року бюджет закладів освіти збільшився і станом на 01.10.2008 видатки на одного вихованця на рік склали 27,9 тис. грн, що більше від затвердженого на 9,3 %.

На придбання одягу та взуття для вихованців затверджені видатки склали 4,1 млн грн, що на 28 % більше, ніж у 2007 році. Вартість харчування одного вихованця становить 21,0 грн (2007 р. – 15,0 грн). На поліпшення та модернізацію матеріально-технічної бази закладів освіти обласного підпорядкування з обласного бюджету виділено 4148,9 тис. грн.

В області збережена мережа позашкільних навчальних закладів. У 108 позашкільних навчальних закладах системи освіти навчається 69,6 тис. дітей. На базі позашкільних навчальних закладів функціонує 3956 гуртків різноманітних профілів, 164 клубів за інтересами
(6,9 тис. учнів).

З метою збільшення охоплення дітей позашкільною освітою розширено мережу гуртків та творчих об’єднань на базі навчальних закладів (6090 гуртків різних профілів, в них – 112,2 тис. дітей).

За 9 місяців поточного року професійно-технічними навчальними закладами підготовлено, перепідготовлено та випущено 13,8 тис. кваліфікованих робітників. Загальна зайнятість випускників професійно-технічних навчальних закладів складає 94,2 %, що в основному відповідає плановим показникам.

За визначений період професійно-технічними навчальними закладами перепідготовлено понад 520 слухачів, направлених обласною службою зайнятості та додатково отримано закладами профтехосвіти понад 590 тис. грн.

Станом на 01.10.2008 державне замовлення на підготовку кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах виконано на 100 %, зараховано на навчання 12,0 тис. осіб.

Продовжується робота щодо співпраці інтернатних закладів з міжнародними гуманітарними організаціями. За 9 місяців 2008 року Петровським навчально-реабілітаційним центром «Шанс» отримано 165,8 тис. грн від жіночої групи Норвезької спілки миру на заміну віконних блоків, придбання трактора, та кормів для підсобного господарства.

На реконструкцію лівого крила спального корпусу та придбання меблів Баварським Червоним Хрестом у 2008 році надано допомогу Щотівській школі-інтернату на суму 41 тис. Євро.

На поліпшення матеріально-технічної бази шкіл-інтернатів від установ, організацій та підприємств отримані кошти у сумі 1405,0 тис. грн. 

Охорону здоров'я області представляють 862 лікувально-профілактичні заклади, у тому числі: 123 лікарні, 33 диспансери, 120 амбулаторно-поліклінічних установ, 13 станцій та 32 відділення швидкої медичної допомоги, 399 фельдшерсько-акушерських пунктів, 10 санаторіїв і 2 будинки дитини, в яких медичну допомогу надають 8991 лікар і 21644 середніх медичних працівники, що складає відповідно 38,2 та 92,1 на
10 тис. населення.

Загальна кількість населення, що обслуговується сімейними лікарями збільшилась з 271 248 у 2007 до 308 965 у 2008 (на 13,9 %). Кількість відвідувань до сімейних лікарів збільшилась з 77 216 у 2007 році до 424 855 у 2008.

Обсяг фінансування закладів охорони здоров’я склав 858,5 млн грн, що на 38,0 % більше, ніж у 2007 році (9 місяців 2007 р. – 621,9 млн грн).

За звітний період проведено капітальні ремонти на загальну суму 26,4 млн грн, у тому числі за рахунок загального фонду – 24,5 млн грн, за рахунок спеціального фонду – 1,9 млн грн.

За рахунок коштів обласного бюджету за 9 місяців 2008 року для закладів охорони здоров’я області придбано 33 одиниці санітарного автотранспорту на загальну суму 2,1 млн грн, за рахунок бюджетів міст та районів – 18 одиниць на загальну суму 985,0 млн грн.

На реконструкцію першої черги Слов’яносербської обласної туберкульозної лікарні з обласного бюджету освоєно 3,3 млн грн, за рахунок субвенції з державного бюджету – 6,9 млн грн. Для поліпшення соціально-побутових умов працівників протитуберкульозної служби на регіональному рівні облдержадміністрацією і обласною радою вирішено питання щодо надання житла співробітникам Слов’яносербської обласної туберкульозної лікарні (53 квартири).

Завершено будівництво дитячого туберкульозного санаторію у м. Краснодон. Вперше в Україні на базі Ровеньківського протитуберкульозного диспансеру відкрито хоспісне відділення на 25 ліжок.

Після реконструкції відкрито дитяче поліклінічне відділення багатопрофільної лікарні в м. Первомайськ. Освоєно 750 тис. грн.

Продовжується будівництво підстанції швидкої медичної допомоги у м. Луганськ (освоєно 5,3 млн грн).

Сільське населення області чисельністю 318,3 тис. чоловік обслуговує мережа лікувально-профілактичних закладів у складі 17 центральних районних лікарень, 4 районних лікарень, 74 сільських лікарських амбулаторій і 399 фельдшерсько-акушерських пунктів.

У поточному році на роботу до закладів охорони здоров’я на селі спрямовано кожного третього випускника Луганського державного медичного університету.

Проведення професійної орієнтації випускників шкіл на медичні спеціальності дозволило поліпшити проблему наповнення кадрів на селі. У поточному році за цільовим направленням з районів області в Луганський державний медичний університет поступило 74 особи.

У 2008 році за фахом «загальна практика – сімейна медицина» пройшли перепідготовку 38 лікарів-педіатрів і терапевтів.

Кількість закладів та підрозділів загальної практики – сімейної медицини у сільській місцевості досягла 48.

З метою наближення медичної допомоги населенню сільських районів обласними виїзними консультативними поліклініками у 2008 р. здійснено 58 планових та 1 240 екстрених виїздів. Оглянуто 13 238 осіб. На місцях проведено 204 оперативних втручання. Для госпіталізації до обласних лікувальних закладів направлено 712 осіб.

Протягом 2008 року в районах області було проведено роботу з поліпшення доступності швидкої медичної допомоги сільському населенню (відкрито 3 цілодобових пункти швидкої медичної допомоги в Кремінському, Білокуракинському районах).

Для сільських лікувально-профілактичних закладів придбано 5 одиниць санітарного автотранспорту.

У 2008 році медичні установи первинної ланки в сільській місцевості (фельдшерські і фельдшерсько-акушерські пункти, лікарські амбулаторії, дільничні лікарні) за рахунок коштів сільських і селищних рад профінансовано на загальну суму 16,7 млн грн. З них на проведення поточних і капітальних ремонтів витрачено 1,1 млн грн, на придбання медичного обладнання – 0,2 млн грн.

За рахунок коштів районних і селищних бюджетів проведено капітальні ремонти дільничної лікарні с. Шульгінка (освоєно 35,5 тис. грн) і лікарської амбулаторії с. Половинкино (освоєно 61,0 тис. грн) Старобільського району, лікарських амбулаторій с. Гречишкино (освоєно 62,4 тис. грн) і с. Штормово (освоєно 22,6 тис. грн) Новоайдарського району, 3 фельдшерсько-акушерських пунктів Попаснянського району.

У 2008 р. підлягало переводу в інші приміщення 5 установ первинної ланки, переведено – 4 (Кремінський – 2, Краснодон – 1, Лутугинський – 1).

У поточному році за рахунок Німецького фонду соціальних інвестицій здійснюється реконструкція 2 сільських лікарських амбулаторій (Лозовська, Трьохізбенська). Освоєно 299,0 тис. грн.

За рахунок Українського фонду соціальних інвестицій проведені ремонтні роботи 2 сільських лікарських амбулаторій в Новоайдарському районі (Муратовська, Новоахтирська). Освоєно 318,0 тис. грн.

У 2008 році проведені поточні ремонти приміщень 155 фельдшерсько-акушерських пунктів, 27 лікарських амбулаторій, 2 дільничних лікарень.

У поточному році в рамках виконання програми економії енергоресурсів для сільських лікарських амбулаторій придбано 10 газових котлів на загальну суму 50,6 тис. грн, проведена установка теплоізоляційних дверей і вікон в лікарських амбулаторіях (Марківський, Лутугинський, Попаснянський та ін. райони).

Впродовж 2008 року газифіковано 5 фельдшерсько-акушерських пунктів (Старобільський, Троїцький і Попаснянський райони) і 2 лікарські амбулаторії (Троїцький і Перевальський райони). На газифікацію освоєно 95,5 тис. грн.

Встановлена газова міні-котельна для лікарської амбулаторії с. Лозова Слов’яносербського району за рахунок субвенції з державного бюджету у сумі 184,5 тис. грн.

З метою зміцнення матеріально-технічної бази установ первинної ланки в районах області укладено 202 трибічних договорів між сільгосптоваровиробниками, головами райдержадміністрацій і головними лікарями районів на загальну суму 399,5 тис. грн.

За рахунок коштів обласного бюджету для Луганської обласної лікарні № 2 придбано медичного обладнання на загальну суму 214,5 тис. грн, проведено капітальних ремонтів – на 1,1 млн грн.

Проводиться планове забезпечення ветеранів війни слуховими апаратами. В поточному році з обласного бюджету на ці цілі освоєно 899 тис. грн (374 од.).

Функціонують 18 пунктів прокату засобів догляду за хворими, які перебувають вдома, 17 кімнат і 3 територіальні центри для медико-соціальної допомоги ветеранам війни.

У 32 центральних і міських аптеках створено спеціалізовані відділи для забезпечення ветеранів війни медикаментами із знижкою 20,0 % на вітчизняні препарати і 10,0 % – на імпортні.

Станом на 01.09.2008 культурне обслуговування населення області здійснюють 575 державних публічних бібліотек (373 – на селі), 506 клубних закладів, серед яких 385 у сільській місцевості, 5 театрів, обласна філармонія, обласний будинок творчої інтелігенції «Світлиця», 26 музеїв, 79 шкіл естетичного виховання, 8 парків культури і відпочинку.

Оптимізовано мережу шкіл естетичного виховання області за результатами проведеної Державної атестації. На сьогоднішній день в області працює 79 навчальних закладів, з яких 24 музичні школи, 7 художніх і 48 шкіл мистецтв (3 школи естетичного виховання було реорганізовано у філії місцевих музичних шкіл).

При клубних закладах області та школах естетичного виховання працює більше 3 тис. творчих колективів (153 мають звання «народний», 26 – «зразковий»), що об’єднують близько 35 тис. учасників.

У поточному році надано почесні звання: «Народний артист України» – 1 особі, «Заслужений працівник культури України» – 3 особам, «Заслужений артист України» – 2 особам, «Заслужений діяч мистецтв України»; ордени: «За заслуги перед Україною» III ступеню – 1 особі, «За заслуги перед Україною» I ступеню – 1 особі, Княгині Ольги III ступеню – 1 особі, медаль «За працю і звитягу» – 1 особі.

У звітному періоді п. р. обласними бібліотеками придбано книжкову продукцію і передплачено періодичні видання, Краснодонським обласний музеєм «Молода гвардія» та Луганською обласною бібліотекою для дітей придбано автомобілі.

Продовжується проведення капітальних ремонтів в обласних установах культури. За рахунок субвенції з Державного бюджету виділені асигнування в сумі 15,2 млн грн на реконструкцію будівлі обласної філармонії.

За дев’ять місяців поточного року обласними театрами показано більше 650 вистав, які відвідало понад 300 тис. глядачів. Відповідно доходи обласних театрів від вистав склали 710,4 тис. грн.

Всього за звітний період закладами культури проведено понад 25 тис. масових культурно-мистецьких заходів та акцій.

На території Луганської області розташовано близько 6000 пам’яток історії і культури. Підлягають занесенню до державного реєстру 4691 пам’яток, з них: 2961 пам’яток археології та археологічних об’єктів, 1177 пам’яток історії, пам’яток монументального мистецтва – 225; пам’яток архітектури – 328.

У 2008 році на фотофіксацію пам’ятників в містах і районах області витрачено 16,0 тис. грн., виділених з обласного бюджету (у 2006 р. – 24,0 тис. грн).

Особливу увага надається збереженню пам'ятників, встановлених в 50-70 роки ХХ століття. Здійснено ремонтно-реставраційні роботи на 804 пам’ятниках історії і 125 – монументального мистецтва. На реставрацію меморіального комплексу «Гостра могила» в м. Луганську з міського і обласного бюджетів виділено 4  171,515 тис. грн.

Сталими темпами збільшується кількість приватних підприємств туристичної галузі в області. Кількість суб’єктів туристичної діяльності на становить 142 од., що на 35,2 % більше, ніж у відповідному періоді 2007 року.

Досягнуто певних результатів у роботі з фізичного виховання молоді, впровадження здорового способу життя.

У поточному році збільшилась кількість спортивних залів та майданчиків до 968 та 1835 відповідно (2007 р. – 967 та 1803), додатково встановлено 68 дитячих спортивних майданчиків за місцем проживання.

Зростає кількість населення, охопленого всіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи з 183500 у 2007 році до 183800 осіб у 2008.

Протягом 2008 року луганські спортсмени взяли участь у 237 Всеукраїнських заходах та 62 міжнародних. Проведено 239 спортивно-масових заходів обласного рівня.

Дев’ять спортсменів Луганської області взяли участь у ХХІХ літніх Олімпійських іграх, які проходили з 8 по 24 серпня 2008 року у Пекіні (Китай). Заслужені майстри спорту України В’ячеслав Глазков (бокс), Леся Калітовська (велоспорт), Олександр Воробйов (гімнастика спортивна), Вікторія Терещук (сучасне п’ятиборство ) вибороли бронзові нагороди та Микола Жабняк (легка атлетика ) срібна нагорода в метанні диску серед інвалідів на ХІІІ Паралімпійських іграх.

На чемпіонатах та кубках України спортсмени області здобули 134 золотих, 98 срібних та 90 бронзових медалі.

За 9 місяців 2008 року підготовлено 69 майстрів спорту України та 7 майстрів спорту України міжнародного класу. Лесі Калітовській з велоспорту на треку присвоєно звання «Заслужений майстер спорту», двом фахівцям – «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України», двом фахівцям – «Почесний працівник фізичної культури та спорту України», двом тренерам – «Заслужений тренер України»

В області великої уваги надається розвитку спорту вищих досягнень. Провідним спортсменам і тренерам виплачуються іменні стипендії на загальну суму 488,8 тис. грн.

За 9 місяців 2008 року луганські спортсмени на чемпіонатах, кубках світу та Європи в олімпійській програмі завоювали 8 золотих, 9 срібних, 3 бронзові медалі.

Найкращі досягнення в цьому році виявили спортсмени зі стрибків у воду, спортивної гімнастики, боксу, важкої атлетики, велотреку, греко-римської боротьби, плавання та сучасного п’ятиборства.

Стабільно працює обласний центр з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт».

Тренерсько-викладацьким складом обласного центру «Інваспорт» підготовлено 5 майстрів спорту України, 3 майстри спорту України міжнародного класу. На чемпіонаті Європи здобуто 10 золотих, 12 срібних та 13 бронзових нагород.

Для провідних спортсменів-інвалідів проведено 9 навчально-тренувальних зборів на суму більш 40 тисяч гривень за кошти обласного та місцевого бюджетів. Проведено понад 30 спортивно-масових заходів.

Проводиться робота щодо надання методичної і практичної допомоги існуючим спортивним школам, приділяється увага фізичному вихованню молоді і дітей.

Працює 73 спортивні школи: 56 дитячо-юнацьких спортивних шкіл та 17 спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву із 46 видів спорту, вище училище фізичної культури і обласна школа вищої спортивної майстерності. Почала діяти ДЮСШ для інвалідів.

У спортивних школах взагалі займається близько 35 тисяч дітей і підлітків, з якими працює 1030 тренерів (у т. ч. 725 – штатних).

В області та містах обласного значення створюється мережа центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», основними завданнями якої є надання фізкультурно-оздоровчих послуг різним верствам населення за місцем проживання та масового відпочинку населення. В цьому році відкрито 4 нових міських центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Проведення професійного аналізу стану сфери фізичної культури і спорту, визначення основних пріоритетів її розвитку дозволили не тільки зберегти колишні позиції, але і добитися значних результатів з розвитку видів спорту.

 

 
 
 
 
 
Заступник голови – керівник
апарату облдержадміністрації                                                                                              С.Г.ТИХОНОВСЬКИЙ