Текст документа:

Про стан енергозбереження в області та заходи щодо підвищення енергоефективності регіональної економіки


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 28 травня 2010 року № 529


Про стан енергозбереження в області та заходи щодо підвищення енергоефективності регіональної економіки


 

Аналіз стану роботи з впровадження енергозберігаючих заходів і енергоефективних технологій в рамках виконання Комплексної програми енергозбереження Луганської області на 1999–2010 роки показав, що протягом 2009 року на зазначені цілі витрачено 830,3 млн грн (40,6 % до 2008 року).
Економія паливно-енергетичних ресурсів в області склала 642,1 тисяч тонн умовного палива (на 36 % більше, ніж у 2008 році) вартістю 452,9 млн грн і становить 5 % від загального обсягу використаних енергоресурсів.
Природного газу заощаджено 213,7 млн куб. м (на 40 % більше, ніж у 2008 році).
У тому числі за рахунок впровадження нетрадиційних джерел енергії та альтернативних видів палива заощаджено 121,6 тисяч тонн умовного палива (на 40,4 % більше, ніж в 2008 році) вартістю 80,2 млн грн (більше на 71,4 %), вивільнено із споживання 49,3 млн куб. м природного газу (більше на 52,2 %).
У першому кварталі поточного року на впровадження енергозберігаючих заходів направлено 34,53 млн грн (на 65 % більше, ніж за аналогічний період 2009 року), заощаджено 139,3 тис. тонн умовного палива (більше на 33,3 %) на суму 121,9 млн грн (більше на 78 %).
Фінансування енергозберігаючих заходів здійснювалося майже повністю за рахунок власних коштів підприємств та залучених інвестицій. Частка фінансування цих заходів з державного та місцевих бюджетів склала майже       1 %. Внаслідок цього фактично не впроваджуються енергозберігаючі заходи у житлово-комунальному господарстві та в організаціях бюджетної сфери.
Враховуючи викладене, з метою забезпечення розроблення і впровадження заходів з енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії, поліпшення стану енергозбереження в області та визначення напрямів подальшої роботи щодо підвищення енергоефективності регіональної економіки:
 
1. Інформацію про стан енергозбереження в області та заходи щодо підвищення енергоефективності регіональної економіки взяти до відома (додається).
 
2. Головному управлінню промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації (Безлепкін В.М.) продовжити щоквартальний    моніторинг стану виконання додаткових заходів до Комплексної програми енергозбереження Луганської області на 1999 – 2010 роки.
 
3. Обласній робочій групі із розробки основних напрямків енергозбереження та впровадження науково-технічних енергозберігаючих заходів розробити у тримісячний строк проект регіональної Програми енергоефективності Луганської області на 2011 – 2015 роки.
 
4. Райдержадміністраціям, рекомендувати виконкомам міських рад міст обласного значення у поточному році розглянути можливості щодо впровадження проектів із застосуванням біологічних видів палива (біогаз, паливні пелети та брикети, біодизельне паливо тощо) для опалення об’єктів комунальної власності сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єктів їх спільної власності, що перебувають в управлінні районних, обласних рад.
 
5. Головним управлінням облдержадміністрації: економіки (Агібалов І.В.), житлово-комунального господарства (Махуренко С.В.), промисловості та розвитку інфраструктури (Безлепкін В.М.) підготувати узгоджені пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази у сфері регулювання виробництва та застосування  енергозберігаючих обладнання та матеріалів.
 
6. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації Лозовського Е.М.
 
 
 

Голова обласної
держадміністрації 
 
                                           В.М.ГОЛЕНКО

 


 

Додаток
до розпорядження голови
облдержадміністрації
«____» ___________ 2010 р. № _____
 
Інформація
про стан енергозбереження в області та заходи щодо підвищення енергоефективності регіональної економіки
 
Відповідно до Комплексної програми енергозбереження Луганської області на 1999 – 2010 роки у 2009 році на впровадження енергозберігаючих заходів і енергоефективних технологій витрачено 830,3 млн грн, що складає 40,6 % від витрат за 2008 рік.
Проте, завдяки ефекту від раніше вкладених засобів, економія паливно-енергетичних ресурсів в області склала 642,1 тисяч тонн умовного палива, що на 36 % більше, ніж в 2008 році, і становить 5 % від загального об'єму використаних енергоресурсів.
Вартість заощаджених ресурсів склала 452,9 млн грн. 
Природного газу заощаджено 213,7 млн куб. м, або на 40 % більше, ніж в 2008 році.
У тому числі за рахунок впровадження нетрадиційних джерел енергії та альтернативних видів палива заощаджено 121,6 тисяч тонн умовного палива (на 40,4 % більше, ніж в 2008 році) вартістю 80,2 млн грн (більше на 71,4 %), вивільнено 49,3 млн куб. м природного газу (більше на 52,2 %).
Протягом першого кварталу поточного року на впровадження енергозберігаючих заходів направлено 34,53 млн грн (на 65 % більше, ніж за аналогічний період 2009 року), заощаджено 139,3 тис. тонн умовного палива (більше на 33,3 %) на суму 121,9 млн грн (більше на 78 %).
У 2010 році планується направити на фінансування енергозберігаючих проектів 1237,6 млн грн, що на 29 % менше, ніж минулого року, проте очікувана економія енергоресурсів повинна скласти 716 тис. тонн умовного палива, що на 11,5 % більше торішнього. 
За наслідками моніторингу реалізації регіональних програм енергоефективності і енергозбереження, проведеного Національним агентством України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР), область за підсумками 2009 року займає третє місце в Україні за валовим обсягом заощаджених енергоресурсів (642 тис. тонн умовного палива) після Донецької і Дніпропетровської.
Крім того, областю досягнутий один з найвищих по Україні рівень економії паливно-енергетичних ресурсів – 5 % нарівні з Автономною Республікою Крим (6,9 %), Рівненською (5,1 %) і Закарпатською (5 %) областями.
Таким чином, незважаючи на кризові явища в економіці, у 2009 році в господарському комплексі регіону продовжувалося активне впровадження енергозберігаючих заходів, яке дало відчутний позитивний результат.
У той же час є низка проблем, що вимагають оперативного рішення. Однією з них є розробка регіональної програми енергоефективності Луганської області.
У минулому році програму не було затверджено через те, що розробник надавав на розгляд неякісні проекти програми із порушенням строків. Такі матеріали, згідно з експертними висновками, не могли бути внесені на розгляд обласної ради.
 Для того, щоб робота із впровадження заходів щодо підвищення енергоефективності господарського комплексу області продовжувалася, на 2010 рік розроблені і представлені до Національного агентства України з питань ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів (НАЕР) додаткові заходи до Комплексної програми енергозбереження Луганської області на    1999 – 2010 роки, які узгоджені НАЕР без зауважень.
У поточному році відновлено процес розробки регіональної програми енергоефективності. Для цього направлено запит про можливість фінансування розробки такої програми з обласного бюджету та оголошено відкриті тендерні торги для визначення розробника програми.
З питання про участь в розробці нової програми 26 березня поточного року, за тиждень до закінчення прийому тендерних пропозицій, проведено нараду з керівниками наукових установ – потенційними учасниками розробки програми енергоефективності.
Учасники наради практично одноголосно висловили готовність взяти участь в розробці Програми за своїми напрямами діяльності.
На участь у тендерних торгах було подано 4 замовлення, проте торги не відбулися, тому що тендерні пропозиції трьох учасників не відповідали вимогам до тендерної документації і не були допущені до участі в торгах, а за наявності менше двох учасників торги проводити забороняється.
Таким чином, на сьогодні розробник регіональної програми енергоефективності не визначений.
Проте розробка такої програми продовжує залишатися нагальною потребою для регіону.
Для вирішення цієї проблеми керівництвом облдержадміністрації ухвалено рішення здійснити розробку програми під керівництвом і за участю обласної робочої групи із розробки основних напрямків енергозбереження та впровадження науково-технічних енергозберігаючих заходів.
На цей час сформовано оновлений склад зазначеної робочої групи.
Відбулося її попереднє засідання, на якому ухвалено рішення про розподіл роботи з розробки програми за напрямами, визначеними керівниками цих напрямів.
На сайті Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації розміщені їх контактні телефони й електронні адреси.
 
Заступник голови – керівник
апарату облдержадміністрації                                                               О.С.ОСТАПЕНКО