Текст документа:

Про розвиток лісового господарства області


ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 25 листопада 2008 року № 1620


Про розвиток лісового господарства області


 Ліси відіграють надзвичайно важливу роль в екології області, мають великий вплив на розвиток сільського господарства, промисловості, організацію відпочинку.

За відсутності державного замовлення практично зведено до мінімуму створення нових полезахисних та водоохоронних лісових смуг, яружно-балкових насаджень на землях, що використовуються в сільськогосподарському  виробництві, при цьому на цей час в області не закріплено за юридичними та фізичними особами 29,5 тис. га полезахисних та 20 тис. га яружно-балкових лісосмуг.
Досвід захисного лісорозведення однозначно підтвердив економічну ефективність захисного лісорозведення в боротьбі з водною та вітровою ерозією ґрунтів та переміщенням пісків. Але створення нових захисних лісів це не тільки вирішення питань боротьби з ерозією ґрунтів та ефективності сільськогосподарського виробництва, а й питання збільшення лісистості області і поліпшення загального стану навколишнього природного середовища, оскільки ліс – це фабрика по виробництву кисню.
Для досягнення оптимальної лісистості, а це 16 % для області (на сьогодні тільки 12,6), за якої ліси найефективніше впливають на клімат, ґрунти, водні ресурси, протидіють ерозійним процесам, необхідно створити додатково 100 тис. га лісових насаджень. Особливо малолісні райони: Троїцький – 5,2 %, Білокуракинський – 6,7 %, Марківський – 7,0 %, Сватівський – 6,8 %, Біловодський – 8,0 %, Міловський – 8,4 %  та промислові регіони області: Лисичансько-Первомайський, Стаханово-Брянківський, Свердловсько-Краснодонський, а також Перевальсько-Алчевський.
На виконання пункту 6 статті 3 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19.08.2008 «Про реалізацію органами виконавчої влади заходів, спрямованих на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації природного характеру в зонах надзвичайної екологічної ситуації в окремих місцевостях Вінницької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей», введеного в дію Указом Президента України від 10.09.2008 № 826, відповідно до ч. 1 п. 9 ст. 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», на виконання   Указу Президента України від 04.11.2008 № 995/2008 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів і зелених насаджень», з метою підвищення лісистості і поліпшення екологічної ситуації в області:
 
1. Створити обласну робочу групу з питань розвитку лісового господарства області (далі – обласна робоча група), затвердивши її у складі, що додається.
 
2. Головам районних державних адміністрацій:
2.1. Утворити до 10 грудня 2008 року комісії для проведення інвентаризації усіх не переданих у користування лісів, захисних лісових насаджень, земельних ділянок, природно засіяних лісом, а також земель, не придатних для сільськогосподарського виробництва, які підлягають залісненню, розташованих на території району, та у строк до 01.01.2009 забезпечити їх передачу у користування державним спеціалізованим лісогосподарським підприємствам.
2.2. З метою підвищення врожайності сільськогосподарських культур, охорони, раціонального використання, догляду за полезахисними та яружно-балковими смугами запропонувати сільгосптоваровиробникам у строк до 01.01.2009 укласти договори їх оренди  за формою, розробленою Головним управлінням Держкомзему у Луганській області та Луганським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.
2.3. Розробити плани створення нових лісів на період до 2020 року (далі – районний план) з метою збільшення лісистості кожного району не менше ніж на 3 % та надати їх до 20 грудня 2008 року обласній робочій групі за формою, що додається.
2.4. Сприяти лісогосподарським підприємствам у своєчасному освоєнні земельних ділянок під лісорозведення та заліснення, забезпеченні їх охорони від пожеж і пошкоджень.
2.5. Розглянути можливість виділення коштів місцевих бюджетів для створення на переданих до Держлісфонду області землях нових лісів та виготовлення правовстановлюючих документів на землю і на право користування розміщеними на них лісами.
 
3. Обласній робочій групі до 25 грудня 2008 року на основі районних планів підготувати пропозиції щодо внесення змін до регіональної програми «Ліси Луганщини – 2015».
 
4. Запропонувати Луганському обласному управлінню лісового та мисливського господарства активізувати роботу з виготовлення та оформлення державних актів на право постійного користування земельними ділянками лісогосподарського призначення з оформленням проектів відведення земель, які будуть передані у користування державним спеціалізованим лісогосподарським підприємствам, та провести попередні розрахунки необхідних коштів і джерел фінансування цих робіт.
             
5. Доручити Головному управлінню Держкомзему у Луганській області до кінця 2008 року:
надати Луганському обласному управлінню лісового та мисливського господарства план (схему) земельних ділянок в розрізі районів області, які пропонується передати в Держлісфонд;
встановити площі усіх земельних ділянок, які пропонуються для переведення до земель лісогосподарського призначення з подальшою передачею їх державним лісогосподарським підприємствам Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства.
 
6. Рекомендувати Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Луганській області підготувати пропозиції щодо здійснення фінансування природоохоронних лісозахисних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2009 році.
 
7. Управлінню у справах преси та інформації облдержадміністрації (Желєзний В.О.) забезпечувати широке висвітлення в засобах масової інформації заходів щодо відтворення лісів, озеленення населених пунктів.
 
8. Контроль за виконанням цього розпорядження  покласти на заступника голови облдержадміністрації Ольшанського О.П.
 
 
 
 
Перший заступник голови,
виконуючий обов’язки голови
обласної держадміністрації                                                                           Ю.Є.АРЕФ’ЄВ

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження голови
облдержадміністрації
« 25 » листопада 2008 р. № 1620
 
С К Л А Д
обласної робочої групи з питань розвитку лісового господарства області
 
ОЛЬШАНСЬКИЙ
Олександр Петрович
-
заступник голови облдержадміністрації, голова робочої групи
 
МІЛЄХІН
Петро Опанасович
-
начальник Головного управління Держкомзему у Луганській області, заступник голови робочої групи (за згодою)
 
ЯНЧЕНКО
Володимир Іванович
-
начальник Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства, заступник голови робочої групи (за згодою)
 
 
Члени робочої групи:
 
АРАПОВ
Олександр Анатолійович
-
начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Луганській області (за згодою)
 
БАЛКОВИЙ
Юрій Іванович
-
начальник Головного фінансового управління обласної державної адміністрації
 
БОРІДЬКО
Сергій Григорович
-
директор ДП «Луганський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (за згодою)
 
ДЖОС
Анатолій Миколайович
-
директор ЛОКП «Земельно-інформаційний центр» (за згодою)
 
КИРИЧЕНКО
Микола Єгорович
 
-
депутат обласної ради (за згодою)
ШЕВЧЕНКО
Володимир В’ячеславович
-
заступник начальника Луганського обласного  управління лісового та мисливського господарства (за згодою)
 
 
Заступник голови – керівник
апарату облдержадміністрації                                           С.Г.ТИХОНОВСЬКИЙ

 

Додаток
                                                                                                                                    до розпорядження голови
                                                                                                                                   облдержадмінстрації
                                                                                                                                    « 25 » листопада 2008 р. № 1620
 
Програма
заходів щодо створення нових лісів на території
__________________________________________ району
 на період до 2020 року
Площа району, тис. га
Площа лісів на території району, тис. га
Лісистість району станом на 01.01.2008,
%
 
 
Очікуване доведення площі лісів та лісистості району станом на 01.01.2021
 
Всього площа земель запасу та резерву станом на 01.10.2008
Наявність земель у складі Держлісфонду, придатних для заліснення, станом на 01.10.2008
Обсяги створення лісів для досягнення запланованої лісистості району, га
Обсяг земель,  які необхідно додатково передати до складу держліс-фонду для створення нових лісів, га
 
всього
 
в тому числі за роками створення
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016-2020
площа лісів, тис. га
лісис-тість , %
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Голова районної
держадміністрації                                                                                                     _________________________________                                                                                           
                                                                                                                                                                                            (ПІБ)
Заступник голови-керівник
апарату облдержадміністрації                                                                                                           С.Г.Тихоновський