25 червня 2015, 16:56

Експерти Офісу реформ обговорили із студенством перспективи реформування місцевого самоврядування

Експерти Офісу реформ зустрілися із студенством та обговорили перспективи реформування місцевого самоврядування.
 
Луганчанки - студенти Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Марина Кліменко та Інна Боровик навмисно обрали дипломні роботи з питань децентралізації влади. Сьогодні вони активно займаються написанням робіт та висловлюють своє бачення щодо реформування місцевого самоврядування.
 
Марина Кліменко, яка навчається на кафедрі "управління проектами" зазначила: "Вже сьогодні реформа місцевого самоврядування показала, що процес її гальмування передусім відбувається з двох причин. Це стосується або недостатньої обізнаності щодо сутності реформи з боку пересічних громадян України. Або гальмування конкретними посадовими особами процесу об'єднання громад, які навмисно проводять відповідну антирекламу реформам, боючись втратити ту чи іншу посаду. Боротися з цими явищами можливо, якщо активізувати інформаційну та просвітницьку компанію серед населення громад міст, сіл та селищ. Ми з Інною займаємося створенням моделі такої інформаційної підтримки реформам місцевого самоврядування в рамках наших дипломних робіт. Вважаємо, що зараз громадські активісти можуть створювати по всіх регіонах України такі Ресурсні Центри підтримки реформам у формі юридичних осіб - громадських організацій та залучати грантові та приватні кошти на реалізацію даних функцій.
 
Сьогодні дуже відчутний брак нрових каналів розповсюдження інформації в сільській місцевості, де б люди малу змогу знайомитися із сутністю впроваджуваних реформ Урядом України. 
 
Давайте подумаємо, де простий селянин може сьогодні отримати відповідну інформацію в Луганській області? Обласне телебачення тільки розпочало свою роботу. Національні газети взагалі не доходять до сел, особливо це стосується газет "Голос України", "Урядовий кур'єр".  Сильних громадських сільських осередків, які б займалися цими питаннями немає. А районні газети взагалі дуже слабко висвітлюють сутність реформування, бо це їм нецікаво. За приватні засоби масової інформації взагалі не приходиться говорити.
 
Створений Ресурсний центр міг би не тільки проводити семінари-тренінги по селам у співпраці із створеним Офісом реформ. Він взагалі міг би розширити інформаційну підтримку, а саме видавати прості листівки для селян, створювати по селах та в районах відповдні інформаційні стенди. Видавати різноманітні інформаційні продукти- відео-роліки, статті, аналітичні матеріали тощо. Проводити програми стажувань, наприклад, селяни Луганської області їдуть до селян Львівської області для обміну інформацією та вивчення досвіду. Такі обміни можна проводити для всіх бажаючих категорій громадян. І це дуже важливий елемент підтримки реформування.
 
Після навчання ми плануємо повернутися додому до Луганщини. Ще ніколи ми так не переймалися питаннями розвитку своєї маленької Батьківщини, як зараз. Звісно, через біль та страждання приходить ОНОВЛЕННЯ. Ми сподіваємося, що нам вдастся прийняти участь у оновленні нашої Луганщини. Сподіваємося, що наші ідеї ми втілемо у життя і наші громади стануть не тільки спроможними, але й взірцем Європейського життя і Європейських цінностей!