15 липня 2015, 11:46

В Україні створено першу об'єднану спроможну громаду на території Луганській області

Станом на 14.07.2015 року в Луганській області створено Новопсковську об’єднану територіальну громаду  з центром у селищі Новопскові (розпорядження керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації від 13.07.2015 року № 296).

Процес об’єднання був розпочатий за ініціативою Новопсковського селищного голови. Після проведення консультацій з територіальними громадами Ганусівської, Донцівської, Заайдарівської, Закотненської, Кам’янської, Новорозсошанської, Осинівської, Пісківської, Риб’янцівської та Рогівської сільських рад, було проведено громадське обговорення із Новопсковською громадою, яка надала згоду на таке добровільне об’єднання. Сесія Новопсковської селищної ради також надала згоду на об’єднання.

Після цього дана пропозиція була направлена до суміжних територіальних громад. За результатами громадських обговорень згоду на добровільне об’єднання надала тільки Осинівська громада.

Тому, Новопсковська об’єднана територіальна громада була створена шляхом об’єднання Новопсковської селищної та Осинівської сільської територіальних громад (розпорядження керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації від 13.07.2015 року № 296).

Позитивним прикладом може бути також робота щодо створення Новоайдарської та Старобільської об’єднаних спроможних громад.

В Новоайдарському районі ініціатива селищного голови щодо об’єднання в громаду з центром у селищі Новоайдар, була підтримана на громадських обговореннях Новоайдарської громади та сесії селищної ради. Така пропозиція була направлена до всіх сільських громад Новоайдарського району: Штормовської, Денежніковської, Співаківської, Гречишкінської, Новоохтирської, Бахмутівської, Олексіївської, Дмитрівської, Колядівської, Обєдівської, Муратівської, Смолянинівської.

В Старобільському районі пропозиція щодо об’єднання надійшла від депутатів Старобільської міської ради. Вона була підтримана на громадських обговореннях та сесії Старобільської міськради. Після чого направлена всім сільським громадам району: Байдівської, Бутівської, Веселівської, Верхньопокровської, Вишнівської, Калмиківської, Караяшницької, Курячівської, Лиманської, Підгорівської, Половинківської, Садківської, Титарівської, Хворостянівської, Чмирівської, Шпотинської, Шульгинської, Нижньопокровської, Малохатської, Новоборівської та Світлівської.

В теперішній час, в громадах Старобільського та Новоайдарського районів триває процес громадських обговорень щодо утворення таких об’єднаних спроможних громад.

До початку виборчого процесу в Луганській області можливо створення 3-5 спроможних (об’єднаних) громад.

Всі об’єднані спроможні громади, які утворяться до місцевих виборів зможуть провести їх на новій територіальній основі і набудуть збільшення ресурсів та повноважень, як у міст обласного значення.