Sub_Class with id 258 does not exist
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія) Діяльність ОДА Офіс реформ Новини
Луганська обласна державна адміністрація
| |


ГоловнаЛист адміністратору Веб-сервераКарта сайту

Гаряча лінія
Гаряча лінія
Довідник посадовців
Телефонний довідник
ОпитуванняОпитування

Сьогодні: четвер, 28 березня 2024

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАОфіс реформ
Новини

21 жовтня 2015, 21:11
Щастинська об'єднана громада проходить останній етап створення
Петрівська селищна та Передільська сільська ради Станично-Луганського району отримали від облдержадміністрації позитивні висновки про відповідність  проектів рішень цих рад  "Про добровільне об'єднання територіальних громад"  Конституції України та Законам України. Тепер ніщо не заважає їм разом із Щастинською міською радою Новоайдарського району, яка вже отримала позитивний висновок від ЛОДА,  прийняти остаточні рішення про об'єднання та створення в Луганській області четвертої Щастинської об'єднаної громади. 

докладніше »



17 жовтня 2015, 10:38
Створення об’єднаних громад – від лозунгів до прорахованих кроків
15 жовтня 2015р. під головуванням першого заступника голови Луганської облдержадміністрації Єлизавети Пушко-Цибуляк проведено робочу нараду по організації супроводу процесу створення об’єднаних територіальних громад в області. В нараді прийняли участь керівники департаменту економічного розвитку ОДА експерти Офісу реформ в Луганській області.  представник Адміністрації Президента України Ігор Оприщенко. В ході наради були обговорені питання впровадження механізмів стимулювання вже створених громад, а саме підтримки проектів соціально-економічного розвитку останніх через фонд регіонального розвитку Державного Бюджету України на 2016 рік. Крім того були розглянуті проблеми державної реєстрації органів влади та перерозподіл об’єктів комунальної власності соціальної і гуманітарної сфер, як найбільш важливі на першому етапі створення інституцій нових громад. Особливу увагу Єлизавета Пушко-Цибуляк звернула на необхідність чіткого розрахунку бюджетів нових громад для забезпечення їх спроможності, як основної мети децентралізації влади. За результатами обговорення прийнято рішення провести  виїзні кущові наради щодо вивчення стану соціально-економічного розвитку територій в першу чергу для районів, де створені об’єднані територіальні громади. Це дасть змогу на місці, із залученням всіх необхідних спеціалістів облдержадміністрації, опрацювати конкретні кроки для реального створення громад та вирішення проблем соціально-економічного розвитку кожної території.



15 жовтня 2015, 16:53
Стан виконання реформи по децентралізації влади в Луганській області
Станом на 15.10.2015 р. на території області утворені Білокуракинська, Новоайдарська та Новопсковська об’єднані територіальні громади. Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 07.09.2015 №232 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року» в Білокуракинській та Новопсковській об’єднаних територіальних громадах призначені перші місцеві вибори. В Новоайдарській об’єднаній територіальній громаді перші місцеві вибори не призначені, оскільки відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 29 серпня 2015 року №208 «Про неможливість проведення чергових виборів депутатів окремих районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад Луганської області та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року» на територіях Бахмутівської, Гречишкинської та Муратівської сільських рад Новоайдарського району, які надали згоду на об’єднання, вибори депутатів відповідно до положень Закону України «Про місцеві вибори» провести неможливо. В шести інших сільських радах призначені чергові вибори, тобто вибори до органів місцевого самоврядування територіальних громад, яких вже практично не існує, оскільки вони своїм рішенням законно, у добровільному порядку об’єдналися в одну громаду. Крім того, позитивний висновок облдержадміністрації отримала Щастинська міська рада щодо проекту рішення про об’єднання в Щастинську об’єднану територіальну громаду разом із Петрівською селищною та Передільською сільською радами. Петрівська селищна та Передільська сільська ради також звернулись 9 жовтня 2015 року до облдержадміністрації для одержання відповідного висновку. Тобто створення Щастинської об’єднаної територіальної громади цілком можливе до проведення чергових виборів.

докладніше »



09 жовтня 2015, 16:01
В Луганській області майже створено четверту Щастинську об'єднану громаду
Петрівська cелищна та Передільська сільська ради Станично-Луганського району схвалили проекти рішень відповідних рад  "Про добровільне об'єднання територіальних громад" та направили їх до Луганської обласної державної адміністрації для отримання висновку про відповідність цих проектів Конституції України та Законам України. Разом із Щастинською міською радою Новоайдарського району, яка вже отримала позитивний висновок від ЛОДА,  вони планують найближчим часом створити Щастинську об'єднану територіальну громаду. Це буде четверта об'єднана громада створена в Луганській області.



08 жовтня 2015, 12:58
Офіс рефрм продовжує навчання громад Луганщини з питань децентралізації
07 квітня 2015 року Офіс реформ спільно із Луганським регіональним відділенням Асоціації міст України прийняли участь у засіданні Клубу громадського діалогу м.Щастя. Серед 30 учасників заходу - керівництво міста, ТОВ ДТЕК Східенерго, Агенція розвитку міста Щастя, керівники комунальних підприємств, відділів виконкому, директори шкіл та громадськість. Члени громади мали змогу обговорити основні питання децентралізації влади в Україні, основні етапи реформування в Луганській області та створення Щастинської об'єднаної спроможної громади. Серед питань, які звучали на заході: 1) повноваження районів та система взаємодії об'єднаних спроможних громад із районними ОВВ; 2) формування бюджету об'єднаної спроможної громади; 3) розвиток мережі закладів освіти, охорони здоров'я, культури, спорту; 4) формування штату працівників тощо

докладніше »



04 жовтня 2015, 13:33
Комітет регіонів ЄС готовий надавати експертну та фінансову підтримку у впровадженні децентралізації в Україні
Комітет регіонів (Committee of the Regions) Європейського союзу висловив готовність з початку 2016 року надавати експертну та фінансову підтримку у подальшому впровадженні децентралізації та реформи місцевого самоврядування в Україні. Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода за результатами першого спільного засідання Робочої групи Комітету регіонів ЄС з Україною 30 вересня у Брюсселі. За його словами, на даному етапі проведення реформи першочерговим завданням є підтримка об’єднаних територіальних громад необхідними фінансовими ресурсами та здійснення організаційного та методичного супроводу їхньої діяльності. Його вирішення потребує, в тому числі, і допомоги міжнародних партнерів. «На даний час реформування щодо децентралізації владних повноважень потребуються 22 галузі та сфери. Зокрема, негайного – освіта, охорона здоров’я, соціальний захист та сфера надання адміністративних послуг», - зауважив урядовець. В’ячеслав Негода додав, що також важливими завданнями є забезпечення розробки проектів типових документів, необхідних для діяльності об’єднаних територіальних громад, моделювання їхніх бюджетів та посилення кадрового забезпечення (навчання новообраних голів, персоналу виконавчих органів, старост, депутатів), створення новоутвореними громадами центрів надання адміністративних послуг, покращення якості та доступності інших публічних послуг для громадян, підтримка у розвитку інфраструктури об'єднаних територіальних громад та інше. «Залучення такого потужного консультативного органу ЄС як Комітет регіонів дозволить сформувати концептуальне бачення подальшого впровадження реформи в Україні, підготувати «дорожню карту» її імплементації, а також посилить секторальну співпрацю на рівні міст та областей України з партнерами з держав - членів ЄС», - зазначив він. В’ячеслав Негода нагадав, що наразі триває робота з розробки пакету законодавства з питань децентралізації, прийняття якого передбачене змінами до Конституції України. Йдеться про проекти Законів України «Про адміністративно-територіальний устрій України», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про префекта», Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо введення в дію окремих Перехідних положень Конституції України», «Про місцевий референдум», «Про органи самоорганізації населення». «Також необхідно прийняти великий пакет законопроектів у 22 сферах і галузях, зокрема: земельні відносини, міжбюджетні відносини, місцеві податки і збори, адмінпослуги, соціальні стандарти у сферах освіти і охорони здоров’я, містобудування, житлово-комунального господарства, зміни до Водного кодексу, муніципальна варта, служба в органах місцевого самоврядування, тощо», - додав Перший заступник Міністра.  

докладніше »



02 жовтня 2015, 18:37
Луганський обласний Офіс реформ прийняв участь у міжнародній кофнеренції
Директор Офісу реформ Сергій Тихоновський прийняв участь у міжнародній конференції «Міжмуніципальне співробітництво: моделі розвитку місцевого самоврядування», яка вібулася у місті Києві 01 жовтня 2015 року.. Під час конференції «Міжмуніципальне співробітництво: моделі розвитку місцевого самоврядування» Мінрегіон, Асоціація міст України та Рада Європи підписали Меморандум про співробітництво у сфері підтримки процесу об’єднання територіальних громад та створення сприятливого середовища для проведення реформи місцевого самоврядування і забезпечення широкої підтримки децентралізації влади в Україні, зокрема, через підтримку та сприяння діяльності регіональних Офісів реформ. Меморандум набирає чинності з моменту його підписання та діє до 25 грудня 2015 року. Зі сторони Мінрегіону Меморандум підписав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, зі сторони Асоціації міст України - Перший заступник Виконавчого директора Асоціації Олександр Слобожан, зі сторони Ради Європи - Голова офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовскі. Меморандум має на меті формалізувати принципи співпраці між Сторонами у сфері підтримки процесу об’єднання територіальних громад та створення сприятливого середовища для проведення реформи системи місцевого самоврядування і забезпечення широкої підтримки децентралізації влади в Україні, зокрема, через сприяння діяльності Офісів реформ. Сторони – підписанти документу – співпрацюватимуть у напрямках: залучення територіальних громад до процесу об’єднання відповідно до перспективних планів формування територій громад; надання методичної допомоги та консультацій щодо організації роботи місцевих рад об’єднаних територіальних громад та їх виконавчих комітетів; популяризація процесу формування спроможних громад та децентралізації влади. Для реалізації цих завдань Мінрегіон, Асоціація міст України та Рада Європи спільно формуватимуть кадровий склад Офісів реформ. Відповідно до умов Меморандуму, Міністерство надаватиме організаційно-методичну підтримку Офісам, а також забезпечуватиме їх співпрацю з обласними державними адміністраціями. Асоціація міст України забезпечуватиме технічну реалізацію експертно-фінансової та операційної підтримки Ради Європи працівникам Офісів реформ. Рада Європи надаватиме експертно-фінансову та операційну підтримку працівникам Офісів реформ через Асоціацію. «Ми сподіваємося, що робота регіональних офісів реформ активізується і всі питання по співробітництву, об’єднанню територіальних громад та регіональному розвитку вийдуть на новий рівень. Ми разом будемо впроваджувати реформи і йти до їх успішної реалізації», - зауважив В’ячеслав Негода.  

докладніше »



25 вересня 2015, 14:37
Луганщина переймає досвід польських колег щодо об'єднання громад
23-24 вересня 2015 року в Сєвєродонецьку пройшли два одноденних семінари "Польський досвід та український шлях до децентралізації - питання та відповіді". Організатор заходу - Луганський обласний Офіс реформ, Луганська обласна державна адміністрація та Фонд "TERRA HUMANA" (Варшава, Польща). В семінарах взяли участь майже 50 представників райдержадміністрацій, міських, селищних, сільських рад, громадські активісти, які опікуються проблемами реформи місцевого самоврядування та створення спроможних об'єднаних територіальних громад. Польські експерти розповіли про досвід Польщі в процесі децентралізації влади, створення та функціонування органів місцевого самоврядування. Сільські, селищні голови, інші учасники семінару в ході дискусії ще раз підтримали ідею децентралізації влади, необхідність створення спроможних територіальних громад.

докладніше »



25 вересня 2015, 13:00
Органи місцевого самоврядування пройшли сертифікацію навчального курсу по децентралізації
22 та 23 вересня 2015 року у рамках Проекту «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні» ГО «Інститут громадянського суспільства» в співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за фінансової підтримки Європейського Союзу та Швейцарсько-українського проекту DESPRO, провів Інформаційну зустріч «Функціональна децентралізація в Україні» та дводенний навчальний курс «Практичні аспекти децентралізації та формування дієздатних громад» для представників органів місцевого самоврядування та працівників громадських організацій Луганської області. В інформаційнй зустрічі прийняли участь національні експерти Анатолій Ткачук та Юрій Ганущак, а також представник Фонду "Східна Європа" Юрій Піскалюк. Близько 50 представників органів місцевого самоврядування та громадських лідерів мали можливість задати актуальні питання щодо об'єднання громад, а саме подальшого врегулювання нормативно-правового поля об'єднання громад, ліквідації та реєстрації ОМС, перереєстрації майнових прав, а також майбутнього фінансування об'єднаних спроможних громад. Не обійшлося і без специфічних для Луганщини питань, а саме оголошення  виборів в громадах, в яких небезпечно проводити виборчий процес. Після інформаційної зустрічі учасники переїхали до міста Святогорська, де прийняли участь у дводенному семінарі, після закінчення якого пройшли випробульні тести та отримали сертифікати про проходження навчального курсу.  

докладніше »



25 вересня 2015, 13:00
Органи місцевого самоврядування пройшли сертифікацію авчального курсу по децентралізації
22 та 23 вересня 2015 року у рамках Проекту «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні» ГО «Інститут громадянського суспільства» в співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за фінансової підтримки Європейського Союзу та Швейцарсько-українського проекту DESPRO, провів Інформаційну зустріч «Функціональна децентралізація в Україні» та дводенний навчальний курс «Практичні аспекти децентралізації та формування дієздатних громад» для представників органів місцевого самоврядування та працівників громадських організацій Луганської області. В інформаційнй зустрічі прийняли участь національні експерти Анатолій Ткачук та Юрій Ганущак, а також представник Фонду "Східна Європа" Юрій Піскалюк. Близько 50 представників органів місцевого самоврядування та громадських лідерів мали можливість задати актуальні питання щодо об'єднання громад, а саме подальшого врегулювання нормативно-правового поля об'єднання громад, ліквідації та реєстрації ОМС, перереєстрації майнових прав, а також майбутнього фінансування об'єднаних спроможних громад. Не обійшлося і без специфічних для Луганщини питань, а саме оголошення  виборів в громадах, в яких небезпечно проводити виборчий процес. Після інформаційної зустрічі учасники переїхали до міста Святогорська, де прийняли участь у дводенному семінарі, після закінчення якого пройшли випробульні тести та отримали сертифікати про проходження навчального курсу.  

докладніше »



20 вересня 2015, 13:25
Увага! Анонс!
Анонс! 23 та 24 вересня у місті Сєвєрдонецьку (вул.Науки, 13, Бізнес-клуб «Європейський вибір») Луганський обласний Офіс реформ за підтримки Луганської обласної військово-цивільної адміністрації разом із Фондом "TERRA HUMANA" (Варшава, Польща) проводять два одноденних семінари «Польський досвід та український шлях до децентралізації – питання та відповіді». Початок роботи о 10.00 ранку. До участі запрошуються представники  райдержадміністрацій, міських, селищних та сільських рад, громадські активісти, які опікуються проблемами реформи місцевого самоврядування та створення спроможних об’єднаних територіальних громад. Контактна особа: Тихоновський Сергій, 050-477-33-34

докладніше »



14 вересня 2015, 13:33
Інформаційна зустріч «Функціональна децентралізація в Україні» та дводенний навчальний курс «Практичні аспекти децентралізації та формування дієздатних громад»
Шановні колеги! 22 та 23 вересня 2015 року у рамках Проекту «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні» ГО «Інститут громадянського суспільства» в співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за фінансової підтримки Європейського Союзу та Швейцарсько-українського проекту DESPRO, проводить Інформаційну зустріч «Функціональна децентралізація в Україні» та дводенний навчальний курс «Практичні аспекти децентралізації та формування дієздатних громад» для представників органів місцевого самоврядування та працівників громадських організацій Луганської області. 22 вересня 2015 року в рамках інформаційної зустрічі «Функціональна децентралізація в Україні» буде презентовано Проект ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні» та обговорено практику застосування законодавства про об’єднання громад. Якщо Ви бажаєте зареєструватись для участі в інформаційній зустрічі, просимо Вас до 18 год. 00 хв. 18 вересня 2015 року заповнити електрону On-line форму, за посиланням http://goo.gl/forms/tvCMcri531, такими даними: прізвище, ім’я, по-батькові (повністю), організація, посада, телефон, email. Також повідомляємо, що для бажаючих прийняти участь у навчальному курсі «Практичні аспекти децентралізації та формування дієздатних громад» ведеться окрема реєстрація. Для реєстрації Вашої участі на навчальний курс, необхідно до 18 год. 00 хв. 18 вересня 2015 року надіслати  на електрону пошту project@lgr.org.ua такі данні: прізвище, ім’я, по-батькові (повністю), організація, посада, телефон, email. Звертаємо Вашу увагу, що учасники, відібрані для участі у тренінгу, додатково отримають індивідуальні запрошення з вказанням місця проведення навчального курсу та детальною програмою.

докладніше »



09 вересня 2015, 12:25
В Луганській області призначені перші місцеві вибори у об’єднаних громадах
Постановою Центральної виборчої комісії № 232 від 07 липня 2015 року «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року» призначені на неділю, 25 жовтня 2015 року перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів у Білокуракинській та Новопковській об’єднаних територіальних громадах Луганської області. Білокуракинська  та Новопсковська об’єднані територіальні громади створені до 15 серпня  і стали першими пілотними громадами в процесі реформування місцевого самоврядування в Луганській області. В результаті даної роботи 13 липня розпорядженням керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації було створено першу в Україні Новопсковську об’єднану спроможну громаду, а 14 серпня – Білокуракинську. В теперішній час, процес об’єднання територіальних громад в Луганській області продовжується. Кількість територіальних громад, які ініціювали процес об`єднання  - 20, в яких проходить процес громадського обговорення – 19, в яких прийняті рішення сесій про надання згоди на добровільне об`єднання – 16 (59 сільських, селищних та міських рад). 

докладніше »



07 вересня 2015, 12:55
Парламент ще більше спростив процедуру створення об’єднаних територіальних громад, ніж того вимагали самі громади
Парламент ще більше спростив процедуру створення об’єднаних територіальних громад, ніж того вимагали самі громади. Тепер ні обласним радам не потрібно приймати рішення про створення ОТГ, як це раніше регламентувало законодавство, ні Уряду, як про це просили об’єднані громади, які зіткнулися з небажанням облрад приймати такі рішення. Депутати внесли поправки в авторський законопроект народних депутатів України Романа Заставного і Тараса Юрика, якими визначено, що обласні державні адміністрації, проаналізувавши на відповідність чинному законодавству рішення ОТГ про її створення, направляють документи до Центральної виборчої комісії для призначення перших місцевих виборів в ОТГ. Тепер доля об’єднаних громад залежить від злагодженої і оперативної роботи обласних державних адміністрацій та ЦВК. В об’єднаних громадах сподіваються, що і ОДА, і ЦВК так само дослухаються до них, як і парламент, і всі 105 ОТГ, від яких відвернулися обласні ради, все таки зможуть провести перші місцеві вибори 25 жовтня 2015 року. На цю ж дату ЦВК вже призначила вибори у 74 ОТГ (рішенням ЦВК від 28.08.2015). Нагадаємо, перша редакція законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»  пропонувала, щоб саме Уряд приймав рішення про створення ОТГ.

докладніше »



04 вересня 2015, 13:45
Тепер «м’яч на полі» ОДА та ЦВК у процесі створення об’єднаних громад та призначення в них перших місцевих виборів на 25 жовтня 2015 року, - парламент прийняв відповідні законодавчі зміни
Перша перемога об’єднаних територіальних громад (ОТГ) – тепер вони не залежатимуть від політичної кон’юктури  в обласних радах, багато з яких сьогодні не пояснюючи причини, не приймають рішення про створення об’єднаних територіальних громад. Верховна Рада України прийняла зміни до виборчого законодавства та Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», які  дозволяють обласним державним адміністраціям, отримавши подання про своє утворення від ОТГ та провівши аналіз відповідності такого рішення Конституції та законодавству України,  направляти документи одразу  до Центральної виборчої комісії для призначення в об’єднаних громадах перших місцевих виборів. Нагадаємо, цього вимагали самі об’єднані громади, які зіткнулися з небажанням обласних рад приймати рішення про їх створення. Минулого тижня на зустрічі з Президентом України Петром Порошенком у Києві, представники об’єднаних громад отримали підтримку Глави держави у цьому питанні. «Ми провели десятки зустрічей в громадах, ми спілкували з кожним, хто хотів почути про суть реформи. І наша Скалатська територіальна громада, і ще 34 громади нашої області прийняли рішення про об’єднання. Це все було, м’яко кажучи, не просто. Але ми це зробили, бо розуміємо, щоб не об’єднавшись, не матимемо майбутнього. Проте обласна рада нас не чула. А Президент України і парламент нас почули. Сьогоднішній крок парламенту назустріч  об’єднаним громадам, говорить про те, що ми не одні, нас підтримують і допомагають. Це говорить про те, що не все втрачено, це породжує віру і додає сил рухатися далі. Сподіваємося, що Президент України так само швидко підпише цей закон», -прокоментувала Скалатськийміський голова (Тернопільщина) Наталія Станьковська.             Авторами змін до законодавства виступили народні депутати України саме від Тернопільщини – Роман Заставний та Тарас Юрик. «Депутати обласної ради ігнорують рішення об’єднаних громад і не дають їм можливості рухатися далі. Тому необхідний закон, який дозволить громадам провести перші місцеві вибори на новій територіальній основі саме 25 жовтня цього року разом з черговими виборами до місцевих рад. Це дозволить зекономити кошти і не розтягувати в часі цей процес», - сказав народний депутат України Роман Заставний, коментуючи зокрема ситуацію, що склалася в Тернопільській області. Проте в багатьох областях ситуація схожа. Тепер «м’яч на полі» обласних державних адміністрацій та Центральної виборчої комісії – перші повинні якнайшвидше направити до ЦВК подання про створення ОТГ, а ЦВК – призначити в них перші місцеві вибори на 25 жовтня 2015 року. Раніше заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода повідомляв, що на ці зміни до законодавства в країні очікують 105 ОТГ, які об’єднали в собі 504 сільські, селищні, міські ради. Крім цих громад, перші місцеві вибори пройдуть в 74 ОТГ (рішенням ЦВК від 28.08.2015).

докладніше »



02 вересня 2015, 22:47
Парламентський комітет підтримав законопроект, на який очікують 105 об’єднаних територіальних громад, - В’ячеслав Негода
Очікується, що на найближчому засіданні сесії Верховної Ради України народні депутати розглянуть зміни до виборчого законодавства та Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», якими пропонується, щоб рішення про утворення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) приймав Кабінет Міністрів України (сьогодні це у сфері повноважень обласних рад), а Центральна виборча комісія призначала перші місцеві вибори в об’єднаних громадах. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода. «Ймовірно, ці зміни парламент розгляне вже завтра», - сказав він і додав, що даний законопроект сьогодні на своєму засіданні підтримав Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. «Цих змін чекає 105 об’єднаних територіальних громад. До їх складу ввійшли 504 сільські, селищні, міські ради. Всі ці громади прийняли однозначне рішення – об’єднатися і тим самим створити умови для розвитку своїх територій. Та вчасних рішень обласних рад про своє утворення об’єднані громади не дочекалися, тому, мабуть, і виступили ініціаторами внесення змін до чинного законодавства, які їм дозволять рухатися далі в цьому напрямку», - сказав В’ячеслав Негода. Авторами проекту закону виступили народні депутати України від Тернопільщини Тарас Юрик та Роман Заставний. Саме в Тернопільській області найбільше громад висловилися за об’єднання – 35 (231 сільська. селищна, міська рада), населення яких складає половину населення всієї області (близько 500 тисяч).

докладніше »



26 серпня 2015, 17:03
Луганський обласний Офіс реформ звітував про результати роботи по об'єднанню громад
25 серпня 2015 року у прес-центрі Луганської обласної військово-цивільної адміністрації відбулася прес-конференція, на якій директор Луганського обласного Офісу реформ Сергій Тихоновський звітував про результати роботи офісу протягом квітня – серпня 2015 року.          Виступаючим було зазначено наступне: «Наприкінці квітня 2015 року за ініціативи Мінрегіону Асоціацією міст України за фінансової підтримки проекту ДІАЛОГ (Агентство США з Міжнародного розвитку USAID) було створено Офіс реформ.  Основна мета та завдання Офісу : організація роботи по розробці проекту Перспективного плану формування територій громад Луганської області, експертне супроводження об’єднання громад, організація діалогу між зацікавленими сторонами, надання консультацій посадовим особам місцевого самоврядування з питань реформи місцевого самоврядування, проведення інформаційно-просвітницької компанії серед населення області.          Матеріально-технічне забезпечення роботи Офісу було покладено на Луганську обласну військово-цивільну адмінстрацію, в результаті Офіс разом із Луганським РВ АМУ розташувався у будівлі Луганської ВЦА. У травні – червні 2015 року Офісом реформ спільно із управлінням архітектури та містобудування Луганської ОДА, а також організаційним відділом апарату ОДА проведено роботу по розробці проекту Перспективного плану формування територій громад Луганської області, який ухвалено розпорядженням керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації від 10 червня 2015 року № 234 та Постановою КМУ від 05 серпня 2015 року № 833-р. 17 червня 2015 року проект перспективного плану був презентований для сільських, селищних та міських голів, керівництва районів, громадських організацій та ЗМІ Луганської області. Експерти Офісу реформ здійснювали  консультаційну та просвітницьку діяльність, а також побували у всіх районах та містах обласного значення Луганської області. Офісом реформ було створено веб-сторінку «Офіс реформ» на сайті Луганської військово-цивільної адміністрації, де були розміщені нормативно-правові акти, методичні рекомендації та здійснювалося постійне інформування щодо ходу реформи у Луганській області. За результатами кожного заходу готувалися  прес-релізи, які направлялися по електронній пошті місцевим та регіональним ЗМІ. Громадам надавалася методична допомога, розповсюджувалися аналітичні матеріали та буклети. В результаті даної роботи 13 липня розпорядженням керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації було створено першу в Україні Новопсковську об’єднану спроможну громаду, а 14 серпня – Білокуракинську та Новоайдарську об’єднані спроможні громади, які встигли об’єднатися до 15 серпня, які набули можливості йти на вибори на об’єднаній територіальній основі. В теперішній час, Офісом реформ продовжується робота по супроводженню 16 громад до моменту об’єднання. До кінця року є можливість створення ще 5 – 6 об’єднаних громад, наприклад, Щастинська, Кремінська, Марківська, Старобільська, Троїцька, Біловодська."          Серед проблем, які гальмують процес реформування виступаючий відмітив: стислі строки проведення реформування, що знижує якість проведення роз’яснювальної роботи, незацікавленість, а іноді спротив деяких  сільських голів та  керівників районних рад процесам об’єднання та недосконалість існуючої нормативно-правової бази.           Тому, на думку директора, Офіс реформ має продовжувати свою роботу з метою прискорення процесів реформування місцевого самоврядування, створення та розбудови об’єднаних спроможних громад та формування ефективної публічної влади в Луганській області.           Необхідне подальше проведення ефективної інформаційно-просвітницької компанії серед населення та відповідного експертного супроводження прийняття рішень на місцевому та регіональному рівнях по практичному об’єднанню громад.

докладніше »



20 серпня 2015, 11:32
Громадські обговорення щодо ініціативи створення Біловодської об'єднаної спроможної громади
19 серпня 2015 року експерти Офісу реформ прийняли участь у громадських обговорення у Шуліківській та Брусівській сільських громадах ініціативи щодо утворення Біловодської об’єднаної спроможної громади. Після громадських обговорень сесія Брусівської сільської ради прийняла рішення щодо надання згоди на об’єднання із суміжними громадами та утворення Біловодської об’єднаної спроможної громади.

докладніше »



19 серпня 2015, 12:30
Підготовлено проект законодавчих змін: рішення про утворення ОТГ пропонується приймати Уряду, а вибори в них - призначати ЦВК
Група народних депутатів та експертів пропонують законодавчий шлях виходу із ситуацій, за яких територіальним громадам, що прийняли рішення про об’єднання, окремі обласні ради «перекрили дорогу» до завершення процесу об’єднання та проведення перших місцевих виборів на новій територіальній основі. Підготовлено зміни до чинного виборчого законодавства та Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», основні з яких пропонують передати повноваження щодо утворення об’єднаних територіальних громад(ОТГ) Кабінету Міністрів України. Так змінами до статті 7 Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» пропонується, щоб сільський, селищний, міський голова звертався з поданням про утворення ОТГ не до обласної ради, як це поки що регламентує чинне законодавство, а до обласної державної адміністрації. Та, в свою чергу, протягом 5 робочих днів з дня отримання рішення щодо добровільного ОТГ, перевіряє відповідність рішення Конституції, законам України, і направляє його в Кабінет Міністрів України з метою утворення відповідної ОТГ та ініціювання проведення перших виборів депутатів сільської, селищної, міської ради ОТГ та відповідно сільського, селищного, міського голови в установленому законом порядку. Також змінами пропонується, що після прийняття рішення про утворення ОТГ, Кабінет Міністрів України звертається до Центральної виборчої комісії щодо призначення перших місцевих виборів ОТГ відповідно до закону. За словами народного депутата України Тараса Юрика, зволікати з прийняттям цих змін не можна. «За цими законодавчими змінами стоїть доля громад, які повірили в реформу і вирішили об’єднатися, які заявили про готовність взяти на себе відповідальність за розвиток територій своїх громад. Ми зобов’язані їм допомогти, адже альтернативи цій реформі немає на шляху побудови справжнього, дієздатного місцевого самоврядування і створення таких громад, які зможуть стати повноправними господарями на своїй землі. Найближчим часом законопроект зареєструємо у Верховній Раді України. Ми докладемо зусиль, щоб на найближчому сесійному засіданні цей документ розглянули. Можливо це буде набагато швидше, ніж ми на те сподіваємося», - прокоментував Тарас Юрик.

докладніше »



19 серпня 2015, 12:28
Підготовлено проект законодавчих змін: рішення про утворення ОТГ пропонується приймати Уряду, а вибори в них - призначати ЦВК
Група народних депутатів та експертів пропонують законодавчий шлях виходу із ситуацій, за яких територіальним громадам, що прийняли рішення про об’єднання, окремі обласні ради «перекрили дорогу» до завершення процесу об’єднання та проведення перших місцевих виборів на новій територіальній основі. Підготовлено зміни до чинного виборчого законодавства та Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», основні з яких пропонують передати повноваження щодо утворення об’єднаних територіальних громад(ОТГ) Кабінету Міністрів України. Так змінами до статті 7 Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» пропонується, щоб сільський, селищний, міський голова звертався з поданням про утворення ОТГ не до обласної ради, як це поки що регламентує чинне законодавство, а до обласної державної адміністрації. Та, в свою чергу, протягом 5 робочих днів з дня отримання рішення щодо добровільного ОТГ, перевіряє відповідність рішення Конституції, законам України, і направляє його в Кабінет Міністрів України з метою утворення відповідної ОТГ та ініціювання проведення перших виборів депутатів сільської, селищної, міської ради ОТГ та відповідно сільського, селищного, міського голови в установленому законом порядку. Також змінами пропонується, що після прийняття рішення про утворення ОТГ, Кабінет Міністрів України звертається до Центральної виборчої комісії щодо призначення перших місцевих виборів ОТГ відповідно до закону. За словами народного депутата України Тараса Юрика, зволікати з прийняттям цих змін не можна. «За цими законодавчими змінами стоїть доля громад, які повірили в реформу і вирішили об’єднатися, які заявили про готовність взяти на себе відповідальність за розвиток територій своїх громад. Ми зобов’язані їм допомогти, адже альтернативи цій реформі немає на шляху побудови справжнього, дієздатного місцевого самоврядування і створення таких громад, які зможуть стати повноправними господарями на своїй землі. Найближчим часом законопроект зареєструємо у Верховній Раді України. Ми докладемо зусиль, щоб на найближчому сесійному засіданні цей документ розглянули. Можливо це буде набагато швидше, ніж ми на те сподіваємося», - прокоментував Тарас Юрик.

докладніше »




Попередня сторінка || Наступна сторінка
Сторінки:
1234567

Архів по роках:

20152016
Sub_Class with id 0 does not exist
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.loga.gov.ua є обов'язковим.
Технічна підтримка: Відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату
Лист адміністратору Веб-сервера