Sub_Class with id 258 does not exist
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія) Діяльність ОДА Офіс реформ Новини
Луганська обласна державна адміністрація
| |


ГоловнаЛист адміністратору Веб-сервераКарта сайту

Гаряча лінія
Гаряча лінія
Довідник посадовців
Телефонний довідник
ОпитуванняОпитування

Сьогодні: п'ятниця, 29 березня 2024

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАОфіс реформ
Новини

27 липня 2016, 12:02
Потенційна Красноріченська об’єднана територіальна громада: тричі міряй, а раз одріж
На інформаційну зустріч у сел. Кресноріченськ Кремінського району щодо обговорення децентралізаційної реформи зібралися громадський актив, посадовці, працівники освітянської сфери та депутати селищної ради. До зустрічі долучилися Красноріченський селищний голова Віталій Жувако, заступник голови Кремінської районної ради Борис Руденко, заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Валерій Косинський, консультанти Луганського регіонального відділення Асоціація міст України. Сергій Тихоновський, регіональний консультант з правових питань, доповів про стан проведення реформи в Україні та Луганській області, про переваги об’єднання, фінансову спроможність та перспективу розвитку спроможних громад, про напрацювання та зміни у житті Новопсковської та Білокуракинської громад після об’єднання. «Є різні дискусії щодо об’єднання на Кремінщині з боку Кремінської районної влади і втілити в життя одну з ідей створення об'єднаної територіальної громади в масштабах району із адміністративним центром у м. Кремінна було б простіше. За попередніми розрахунками потенційна Красноріченська об’єднана територіальна громада є спроможною і має всі необхідні ресурси для об’єднання, а це є шанс громади жити в тих умовах на які вона заслуговує, затягувати процес не варто», - зауважив він. Валерій Косинський наголосив про підтримку з боку обласної військово-цивільної адміністрації будь-яких ініціатив селищної ради щодо проведення децентралізаційної реформи; розповів про ініційований проект вивчення та обміну досвідом позитивних прикладів об’єднання громад під час тижневої поїздки зі Сходу на Захід України та запросив Красноріченського селищного голову взяти участь у наступній поїздці, яка планується пройти у вересні поточного року. Не оминули і проблем, які турбують чи не всіх сільських голів, депутатів, жителів Кремінщини – питання фінансування закладів освіти, гарантій соціального захисту населення при об’єднанні, здатність вижити у разі від'єднання від районного центру. Наостанок селищний голова Віталій Жувако висловив зацікавленість у створенні Кресноріченської об’єднаної територіальної громади. Довідково: захід відбувся в рамках проекту  «Експертний супровід проведення реформи місцевого самоврядування та об'єднання територіальних громад в Україні» Луганським регіональним відділенням Асоціації міст України. Підтримка цього Проекту була здійснена Фондом Східна Європа за рахунок коштів, наданих Європейською комісією через Інститут Громадянського Суспільства.



25 липня 2016, 14:02
У Кремінській громаді відбулась дискусія стосовно створення об'єднаних громад Кремінського району
Під час круглого столу, який відбувся у місті Кремінна за участі Кремінського міського голови Юрія Прокопенко, голів Єпіфанівської, Булгаківської, Боровенської, Бараниківської, Голубівської, Новомикільської, Варварівської, Новоолександрівської, Невської, Нововодянської, Варварівської, Новоастраханської, Макеївської, Червонопопівської, Михайлівської, Новокраснянської  сільської рад відбулося обговорення можливостей створення об'єднаних громад в Кремінському районі. Валерій Косинський, заступник голови Луганської обласної державної адміністрації підкреслив важливість створення об'єднаних громад та запропонував створити моделі об'єднаних громад на базі Кремінського району із фінансово-економічним обгрунтуванням та прогнозом інфраструктурного забезпечення за участі спеціалістів Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. Тихоновський С.Г., експерт АМУ з правових питань децентралізації довів присутнім номативно-правову базу об'єднання громад, підкреслив переваги об'єднання та розповів про хід реформування в Луганській області. Голубівський сільський голова Бобильова І.I. зазначила про основну проблему сільської ради - погане сполучення через незадовільний стан доріг із потенційним центром ОТГ. Голова Невської сільської ради також підкреслив про незадовільний стан доріг та сполучення із сільською радою, але за попередніми даними проведення громадських слухань громада сільської ради виявила бажання приєднання до міста Кремінна. Голова Булгаківської сільської ради зазначив про бажання приєднання до Новоастраханської ОТГ. Червонопопівська сільська рада залишається байдужою до об'єднання. Голови Варварівської та Кудряшівської сільських рад виявили бажання про об'єднання із містом Кремінна, а не містом Рубіжне як за Перспективним планом через негативний досвід співпраці із Рубіжанською міською радою. Серед основних питань, які задавали учасники - це створення ОТГ не за Перспективним планом, дефіцит кадрів в ОТГ, необхідність підвищення їх кваліфікації та перенавчання, велика вартість оцінки землі, відсутність ініціювання з боку Кремінної об'єднання та створення Кремінської ОТГ, безініціативність деяких сільських рад, які відрізають бажаючі сільські громади до об'єднання. Красноріченський сільський голова виявив бажання про ініціативу в створенні Красноріченської ОТГ. Довідково: захід відбувся в рамках проекту  «Експертний супровід проведення реформи місцевого самоврядування та об'єднання територіальних громад в Україні» Луганським регіональним відділенням Асоціації міст України. Підтримка цього Проекту була здійснена Фондом Східна Європа за рахунок коштів, наданих Європейською комісією через Інститут Громадянського Суспільства.



22 липня 2016, 07:22
У чому сила об’єднання - дискутували в Шульгинській сільській раді
У рамках "Децентралізаційного марафону" консультанти Асоціації міст України завітали на інформаційну зустріч до села Шульгинка Старобільського району Луганської області, у якій взяв участь голова районної державної адміністрації Анатолій Іванович Гаркавий. На сьогодні Шульгинська громада проявила ініціативу та пройшла перший етап об'єднання і створила спільну робочу групу для підготовки проекту рішення про добровільне об'єднання та створення Шульгинської ОТГ шляхом об'єднання Шульгинської сільської, Байдівської сільської та Хворостянівської сільської рад. Експерт АМУ з правових питань Сергій Тихоновський поінформував учасників зустрічі про норми діючого законодавства у сфері децентралізації та наголосив про невідповідність Шульгинської ОТГ існуючому Перспективному плану формування територій громад Луганської області, що вносить відповідні ризики в процес функціонування та державної підтримки цієї ОТГ. Людмила Євсєєва, експерт з бюджетної децентралізації, представила учасникам розрахунки прогнозного бюджету ОТГ. За результатами ознайомлення із прогнозним бюджетом у учасників зустрічі виникли питання щодо можливостей забезпечення якісних послуг з боку майбутньої ОТГ. Так, бюджет без трансфертів такої громади складатиме 3 811,29 тис.грн., без урахування трансфертів, ПДФО на одну особу складатиме 403,39 грн. на одну особу. З урахуванням трансфертів бюджет ОТГ може скласти 10 191,13 тис.грн. Наталія Бойко, виконавчий директор Луганського РВ АМУ, зазначила про необхідність обґрунтованого вибору адміністративного центру майбутньої ОТГ, який обов'язково має бути центром економічного зростання. Лариса Бичкова, керівник Агенції економічного розвитку Східного Донбасу, запропонувала доопрацювати наявний фінансово-економічні дослідження майбутньої громади для прийняття остаточного рішення.



21 липня 2016, 13:32
Увага прес-анонс! В Кремінській громаді відбудеться дискусія про можливості створення ОТГ
22 липня 2016 року в Кремінській громаді відбудеться дискусія за круглим столом стосовно створення та функціонування Кремінської об'єднаної територіальної громади. У заході приймуть участь керівництво району, заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Валерій Косинський, Кремінський міський голова Юрій Прокопенко. Захід відбудеться в рамках проекту  «Експертний супровід проведення реформи місцевого самоврядування та об'єднання територіальних громад в Україні» Луганським регіональним відділенням Асоціації міст України. Підтримка цього Проекту була здійснена Фондом Східна Європа за рахунок коштів, наданих Європейською комісією через Інститут Громадянського Суспільства. В ході круглого столу будуть обговорені питання стосовно політики Луганської ОДА в сприянні створенню об’єднаних громад Луганської області, Про хід реформування місцевого самоврядування в Луганській області, переваги створення об’єднаних територіальних громад: отримання додаткових повноважень, ресурсів (результати фінансових показників Білокуракинської та Новопсковської ОТГ за І півріччя 2016 року), можливості створення ОТГ в Кремінському районі: за результатами  обговорення із громадами.



20 липня 2016, 16:25
Старобільськ: децентралізаційний марафон продовжується...
У рамках "Децентралізаційного марафону" консультанти Асоціації міст України відвідали Старобільськ Луганської області та обговорили із сільськими головами Старобільського району можливості створення Старобільської об'єднаної територіальної громади. В інформаційній зустрічі взяли участь голова районної державної адміністрації Анатолій Іванович Гаркавий та голова районної ради Кулачка Микола Олександрович. Після розгляду правових питань об'єднання територіальних громад та ходу реформування в Луганській області забезпечення ОТГ професійними кадрами у зв'язку із збільшенням учасники ознайомилися із питаннями бюджетної децентралізації та бюджетом потенційної Старобільської об'єднаної територіальної громади. На підставі Перспективного плану формування територій громад Луганської області Старобільська ОТГ має утворитися шляхом об'єднання Старобільської міської та 17 сільських рад. До об'єднання прогнозний сумарний бюджет всіх рад на 2016 рік складає 30341,84 грн. без урахування трансфертів, після створення бюджет ОТГ має складати 98016,45 грн. З урахуванням освітньої та медичної субвенції бюджет ОТГ збільшиться 193866,95 грн. При цьому ПДФ на одну особу складатиме 1482,17 грн., що майже на 700 грн. вище за середню по Україні. Серед основних питань учасників турбували питання створення опорних шкіл та доля сільських шкіл, професійне забезпечення ОТГ, державна підтримка ОТГ. Учасники також ознайомилися із позицією керівництва району, а саме - в основі вибору адміністративного центру ОТГ має бути фінансово-економічне обгрунтування спроможності.



19 липня 2016, 20:11
Новопсковська ОТГ навчається розробці проектних листків
18 липня 2016 року в Новопсковській селищній раді відбулося навчання посадовців місцевого самоврядування розробці проектних листків. Цей захід відбувся в рамках проекту «Експертний супровід проведення реформи місцевого самоврядування та об'єднання територіальних громад в Україні» Луганського регіонального відділення Асоціації міст України, який здійснюється в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом. Навколо 20 осіб прийняли участь у навчанні та обговорювали проекти, які увійдуть в основу Стратегії розвитку Новопсковської селищної об'єднаної громади до 2020 року. Серед цікавих проектів: 1) Створення освітнього округу та опорної школи Новопсковської ОТГ; 2) Впровадження ефективного енергоменеджменту та моніторингу енергоресурсів; 3) Упорядкування структури апарату селищної ради та створення нових виконавчих органів 4) Створення комплексної ефективної системи поводження з твердими побутовими відходами 5) Створення Центру надання адміністративних послуг 6) Затвердження Статуту та залучення громадськості до управління 7) Підтримка сільськогосподарських кооперативів з метою зниження виробничих витрат та максимізації ціни продажу сільськогосподарської продукції 8) Розбудова соціальних мереж сільської громади шляхом встановлення ділових зв'язків, пропагування локальних ініціатив, фандрайзинг тощо. На наступний день керівник проекту Наталія Бойко відвідала сільськогосподарський кооператив "Слобожанський" для беспосереднього вивчення проблематики та пропозицій від керівництва кооперативу. Микола Романченко зазначив, що розвиток сільського господарства - це пріоритетний напрямок розвитку Новопсковської ОТГ. І саме головне - відродження тваринництва. Серед проблем - втрата ринків на території окупованого Донбасу (збут м'яса до переробних підприємств Луганська). Серед основних проектів майбутнього розвитку ОТГ - підвищення рівня знань та залучення громадськості до управління громадою, проекти соціального партнерства, духовний розвиток молоді.



19 липня 2016, 16:17
Новопсковська об’єднана територіальна громада збільшує надходження до бюджету розвитку та впроваджує проекти місцевого економічного розвитку
Рішенням селищної ради від 17 червня 2016 року «Про внесення змін до бюджету Новопсковської селищної ради» було затверджено такий Перелік об’єктів, видатки на які у 2016 році будуть проводитися за рахунок коштів бюджету розвитку на суму 7 362 052 грн.: придбання оргтехніки та меблів – 30 000 грн., капітальний ремонт КЗ ДНЗ ясла-садок «Світлячок» - 15 734 грн., придбання обладнання для дитячого майданчика ДНЗ «Світлячок» - 32 000 грн., капітальний ремонт покрівлі двоповерхової будівлі КЗ «ДНЗ ясла-садок «Світлячок» - 391 416 грн., капітальний ремонт ДНЗ «Дзвіночок» (утеплення фасаду) – 179 660 грн., придбання обладнання для дитячого майданчика ДНЗ «Дзвіночок» – 32 000 грн., ., капітальний ремонт будівлі КЗ «ДНЗ «Теремок» - 15 734 грн., придбання дитячого та спортивного обладнання – 513 165 грн., капітальний ремонт тротуарних доріжок по вул. Магістральна – 488 699 грн., по вул. Шкільна – 114 066 грн., будівництво цвинтаря – 3 395 290 грн., впровадження вуличного освітлення за інноваційними технологіями, встановлення фотомодулей на опорі – 30 275 грн. і 138 015 грн., придбання меблів та обладнання для закладів культури – 125 000 грн., реконструкція даху КЗ «Новопсковський селищний будинок культури» по вул. Шкільна, 15 «б» - 360 975 грн., капітальний ремонт асфальтобетонного покриття вул. Газопроводська. Слобожанська, Українська, шкільна, кв. Тепличний смт.Новопсков, вул.Вишнева с.Осинове – 1 500 000 грн.



18 липня 2016, 13:10
Новопсковська об’єднана територіальна громада розширила штатну чисельність працівників селищної ради та її виконавчого органу з метою надання населенню якісних послуг
Рішенням Новопсковської селищної ради № 10/2 від 17 червня 2016 року затверджено структуру апарату Новопсковської селищної ради та її виконавчого органу. В результаті до структури та загальної чисельності апарату введено додатковий відділ культури, спорту та туризму у кількості 3 осіб. Дане рішення продиктоване необхідністю економічного розвитку ОТГ та виникло в результаті розробки Стратегічного плану економічного розвитку  Новопсковської об’єднаної селищної громади до 2020 року. Робоча група зі стратегічного планування на підставі проведеного аналізу дійшла висновку, що економічне зростання Новопсковської ОТГ може базуватися на одному із стратегічних напрямів розвитку, а саме «Чисте довкілля – активний відпочинок, оздоровлення та туризм». Загальна чисельність апарату Новопсковської селищної ради та її виконавчого органу складає 36 осіб, серед яких відділ бюджетного та фінансово-господарського забезпечення - 9 осіб, відділ комунальної власності та земельних ресурсів - 7 осіб, відділ муніципальних послуг та правових питань - 9 осіб. Стратегічний план розробляється в рамках  проекту ««Експертний супровід проведення реформи місцевого самоврядування та об'єднання територіальних громад в Україні» Луганського регіонального відділення Асоціації міст України, який здійснюється в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом. 



17 липня 2016, 19:44
В Новопсковській ОТГ відбудеться семінар з навчання службовців розробці проектних листків
В Новопсковській ОТГ відбудеться семінар на тему "ЯК РОЗРОБИТИ ПРОЕКТНИЙ ЛИСТОК?" 18 липня 2016 року .  Захід відбудеться в рамках  проекту ««Експертний супровід проведення реформи місцевого самоврядування та об'єднання територіальних громад в Україні» Луганського регіонального відділення Асоціації міст України, який здійснюється в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом. Контактна особа Наталія Бойко, boyko.amu@gmail.com, 050-281-45-68    



15 липня 2016, 00:44
Застосування органами місцевого самоврядування законодавства в сфері освіти в умовах децентралізації обговорили під час практикуму на Луганщині у рамках проекту «ПУЛЬС»
14 липня у Сєвєродонецьку Луганської області відбувся практикум із застосування законодавства в сфері освіти в умовах децентралізації.  Захід відбувся в рамках реалізації проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (проект «ПУЛЬС»), що впроваджує Асоціація міст України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.  В заході взяли участь заступники міських (селищних) голів, начальники управлінь (відділів) освіти міст та селищ - членів ВАОМС «Асоціація міст України» Луганської області (21 особа).   Модератором практикуму виступила Ірина Цимбал, колишній директор департаменту освіти та науки Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, ректор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.  Під час практикуму проведений аналіз нормативно-правових актів Уряду та ОДА, що регламентують децентралізаційну реформу в освітній сфері: - Постанова Кабінету Міністрів України №777 від 27.08.2010 р. «Про затвердження Положення про освітній округ» - Постанова Кабінету Міністрів України № 79 від 20.01.2016 року (нова редакція Положення про освітній округ) - Розпорядження Кабінету Міністрів України № 1340 від 16.12.2015 року - Наказ департаменту освіти та науки ЛОДА №48/1С від 24.02.2016 року  Необхідність реформування школи обумовлена відсутністю сучасного навчального обладнання, не готовності випускників шкіл до свідомого вибору життєвого шляху.   «Завданнями у сфері реформування освіти для місцевих органів влади є: організаційна підготовка до початку роз’єднання різних ступенів навчальних закладів системи загальної середньої освіти; створення (або збереження) відповідно до місцевих потреб за узгодженням з територіальними громадами різних видів навчально-виховних закладів; підготовка до проведення зовнішнього незалежного оцінювання після отримання базової середньої освіти і організація вступу до академічних і професійних ліцеїв випускників шкіл ІІ ступеня за показниками ЗНО; прогнозування потреб у педагогічних працівниках для забезпечення нової структури і змісту загальної середньої освіти; узгодження обсягів державного замовлення на підготовку педагогічних працівників; організація перепідготовки (додаткового навчання) вчителів початкової школи, учителів інтегрованих навчальних курсів. Тим більше, що всі дії підкріплені фінансовими ресурсами», - зазначила Ірина Цимбал.  У ході практикуму учасники обговорили проблемні питання створення освітніх округів та опорних закладів, а саме: - аналіз діючої мережі та вивчення демографічної ситуації в громадах; - аналіз та забезпечення ресурсів для створення й розвитку матеріально-технічної бази загальної середньої освіти; - розроблення проектів регіональних планів оптимізації мережі навчальних закладів системи загальної середньої освіти - обговорення проектів планів оптимізації мережі навчальних закладів з територіальними громадами та працівниками системи освіти - уточнення планів оптимізації мережі навчальних закладів - забезпечення управлінсько-організаційного супроводу підвищення кваліфікації педагогів загальноосвітніх навчальних закладів.  Ткачова Тетяна Миколаївна, в.о. директора освіти та науки ЛОВЦА поділилась результатами проведення обласного конкурсу на створення опорних закладів, про перерозподіл видатків державного бюджету для здійснення методичного та матеріально-технічного забезпечення діяльності цих закладів та обсяги освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. «Я пропоную розглядати опорну школу трохи ширше. Це повинна бути школа XXI століття і це повинна бути школа майбутнього», - зазначила Тетяна Ткачова.  Марина Донцова, начальник відділу освіти Попаснянської РДА поділилася досвідом підготовки конкурсів на кращу опорну школу та розповіла про створення опорних шкіл у Попаснянському районі.  Тихоновський Сергій Гаврилович, експерт АМУ з правових питань зазначив про необхідність системної роботи та узгодження створення освітніх округів та опорних шкіл із Перспективним планом формування територій громад Луганської області.  За підсумками обговорення були затверджені певні рекомендації щодо створення освітніх округів та опорних закладів на Луганщині: 1.Необхідна розробка плану створення освітніх округів на території всієї Луганської області (частині підконтрольній українській владі).  2. Опорні школи мають брати участь у складанні карти доріг, які слід відремонтувати, бо йдеться про життя 30–40 дітей, які будуть їхати в шкільному автобусі. Причому мова повинна йти не тільки про покриття доріг, а й про створення лісозахисних смуг на випадок снігопадів, які паралізують довезення учнів до школи вчасно та безпечно.  3.Необхідно створення зразкових опорних закладів, які повинні стати зразком інновацій у навчальному процесі, викладанні, педагогічній думці. Ініціативу створення мають проводити на місцевому рівні. 4. Необхідно на Луганщині об’єднати малокомплектні школи до 1 вересня 2016 року.  5. Паралельно зміни мають відбутися у самій системі керівництва освітою «на місцях», тобто райвно мають поступитися місцем відповідним органам об’єднаних територіальних громад, які керуватимуть освітою.



13 липня 2016, 23:24
Золоте чи Гірське - у місті Золоте Попаснянського району дискутували щодо визначення адміністративного центру майбутньої об’єднаної територіальної громади
  Сьогодні, 13 липня, виконавчий директор Луганського РВ АМУ Наталія Бойко та регіональні консультанти АМУ зустрілися з мешканцями міст Золоте та Гірське Попаснянського району. Зустріч відбулася за участі заступника голови Луганської військово-цивільної адміністрації Романа Косинського, представників міських рад, що мають увійти до потенційної Золотівської об’єднаної територіальної громади, яка визначена у Перспективному плану формування територій громад Луганської області. Регіональні консультанти розповідали про сутність реформи, її реальні переваги та проблеми, що можуть виникнути під час впровадження децентралізаційної реформи, методи та форми роботи громади, правове підґрунтя створення громад, тощо. Після основної частини зустрічі відбулася жива дискусія мешканців міст, що мали утворити потенційну об’єднану територіальну громаду. Який адміністративний центр має бути у майбутньої громади Золоте чи Гірське; державна підтримка вугільних підприємств; як створити та організувати роботу ЦНАП та чи буде він передаватися на баланс ОТГ; як будуть проходити вибори і кому будуть підпорядковуватися амбулаторії та лікарні; чи закриють школи та проблеми малокомплектних шкіл - ось далеко не повний перелік питань, які ставили жителі міст під час дискусії. За підсумками зустрічі було зазначено, що децентралізація влади – це можливість створення фінансово незалежних громад.



13 липня 2016, 21:42
Кампанію щодо роз’яснення децентралізації підтримала РДА та міськрада у Сватовому
Для просування децентралізації Сватівська  районна державна адміністрація уклала угоду про співпрацю з громадською організацією «Інформаційно-аналітичний центр «Логос».             Підписання документу відбулося за результатами зустрічі Голови Сватівської РДА Дмитра Мухтарова з представником Інформаційно-аналітичного центру «Логос» Олегом Яценком та старшокласниками-волонтерами, які залучилися до інформаційно-просвітницької кампанії під час «Уроків децентралізації» у навчальних закладах, а тепер роз’яснюють у селах Сватівської громади необхідність реформи.             Угода про співпрацю керується засадами взаємодії між демократичною державною і громадянським суспільством, передбаченими Указом Президента «Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні». Метою документу є підтримка реформ, зокрема, сприяння реалізації на Сватівщині стратегічних напрямків та завдань затвердженої урядом Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.             У співпраці зі Сватівською РДА Центр «Логос» планує подальші заходи,  спрямовані на підвищення усвідомлення серед населення і цільових груп необхідності децентралізації,  а також покращення розуміння серед депутатів місцевих рад, посадових осіб органів місцевого самоврядування та виконавчої влади таких понять як «спроможна громада», «планування розвитку території», «сталий розвиток  територій» тощо. Аналогчну угоду центром «Логос» підписано зі Сватівською міською радою.             Представникам РДА та міськради, членам робочої групи щодо впровадження реформи передано матеріали Інституту Громадянського Суспільства з децентралізації, зокрема, збірник «Децентралізація. Питання відповіді», а також брошуру Анатолія Ткачука «Децентралізація для всіх: від загальної інформації до конкретних порад».             На Сватівщині презентації реформи було проведено у місті Сватовому та у восьми селах: Мілуватка, Гончарівка, Хомівка, Свистунівка, Коломийчиха, Райгородка, Ковалівка, Куземівка. Популяризація реформи з децентралізації відбувається на Сватівщині у рамках проекту «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини», який реалізовує Інформаційно-аналітичний центр «Логос» у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні». Ця програма фінансується Європейським Союзом та впроваджується Інститутом Громадянського Суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа.              



12 липня 2016, 21:02
Попаснянська міська громада обговорила із прилеглими сільськими громадами можливість створення об’єднаної громади
Децентралізаційний марафон експертів Луганського регіонального відділення Асоціації міст України завітав до Попаснянської міської громади, яка знаходиться поруч із лінією розмежування із зоною АТО.   У інформаційній зустрічі прийняли участь 50 осіб, у тому числі Попаснянський міський, Комишуваський селищний та Врубівський сільський голови.   В заході прийняли участь також заступник голови Луганської обласної державної адмінстрації  Валерій Косинський, голова Попаснянської районної адмінстрації Роман Власенко та голова Попаснянської районної ради Костянтин Желдаков.   Після основних питань, які були презентовані експертами АМУ Сергієм Тихоновським та Людмилою Євсєєвою учасники перейшли безпосередньо до дискусії.   Юрій Онищенко, Попаснянський міський голова зазначив, що від об’єднання Попаснянська громада тільки виграє, тому що 50% бюджету району сьогодні складають податки та надходження від підприємництва міста Попасна. Тільки податок на доходи фізичних осіб – це порядку 18 млн.грн. Він звернувся до присутніх сільських голів і закликав їх не боятися об’єднуватися навколо Попасної, бо у Попаснянському районі – це найкраща інфраструктура, яка може забезпечити якісні послуги.    Голова районної адміністрації Роман Власенко також підтримав міського голову про необхідність створення Попаснянської міської об’єднаної громади, зазначивши підтримку держави об’єднаних громад у вигляді державної субвенції на розвиток інфраструктури та від ФДРР. Особливо важливим був акцент на розрахунках освітньої субвенції для об’єднаних громад із коефіцієнтом 1,2, що значно збільшує освітню субвенцію для ОТГ.   Голова районної ради Костянтин Желдаков оголосив позитивне відношення до об’єднання, зазначивши ряд проблем, а саме відсутність змін до Конституції України в частині децентралізації, відсутність законодавчого врегулювання повноважень старост тощо.   Після виступів основних ключових осіб відбулась дискусія. Обговорені питання можливостей проведення місцевих виборів після створення Попаснянської ОТГ, повноваження префектів та старост, механізм передачі повноважень по утриманню інфраструктури із району в об’єднану громаду, можливостей внесення змін до Перспективного плану формування громад Луганської області, створення ЦНАП в об’єднаних громадах тощо.



11 липня 2016, 16:13
У Сватівському районі шукають варіанти об'єднання в територіальні громади
На цей раз обговорення ходу децентралізаційної реформи на Луганщині відбулося у селі Містки Сватівського району. Так, 08.07.2016 пройшли збори потенційної Містківської об’єднаної територіальної громади, на яких були присутні заступник голови облдержадміністрації Роман Косинський, голова Сватівської райдержадміністрації Дмитро Мухтаров, представники Сватівської райради, Круглівської, Рудівської та Петрівської сільських рад, фермери, працівники закладів освіти, сфери культури, медичні та фармацевтичні працівники, небайдужі жителі сел. Регіональні консультанти Луганського РВ АМУ розповіли про хід об’єднання та переваги функціонування діючих ОТГ області, державні стимули фінансової децентралізації, алгоритм та процедури об’єднання. Учасниками обговорювалися можливі конфігурації меж майбутньої громади, в результаті чого експертами  було зазначена важливість створення об’єднаних громад саме за Перспективним планом формування громад Луганської області для набуття відповідної фінансової спроможності та виходу ОТГ на прямі міжбюджетні відносини із Державним бюджетом України. Протягом заходу також обговорені питання: будівництво та утримання доріг; формування, фінансування та створення опорних шкіл; підпорядкованість медичних закладів в ОТГ; застосування земельного та містобудівного законодавства; стимули для заохочення молоді працювати в селі; створення нових інституцій для ОТГ - Центру надання адміністративних послуг тощо. За результатами обговорення більшість присутніх представників громад висловила бажання об’єднатися з урахуванням місцевих особливостей, та ознайомитися із досвідом новостворених Новопсковської та Білокуракинської громад.



11 липня 2016, 15:39
Мінрегіон просить повідомляти про блокування держадміністраціями процесу добровільного об’єднання громад
Мінрегіон просить асоціації органів місцевого самоврядування своєчасно інформувати про факти зволікань з боку місцевих державних адміністрацій або блокування рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Про це йдеться в офіційному листі Міністерства, адресованому всеукраїнським асоціаціям органів місцевого самоврядування. «До Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України надходять звернення від органів місцевого самоврядування щодо неприхованого супротиву з боку місцевих державних адміністрацій стосовно ініціатив місцевих територіальних громад сіл, селищ міст щодо їх добровільного об’єднання з метою підвищення спроможності таких громад. З метою упередження зволікань з боку місцевих державних адміністрацій або блокування рішень органів місцевого самоврядування щодо добровільного об’єднання територіальних громад, просимо своєчасно інформувати Міністерство про подібні факти  для відповідного реагування», — йдеться в листі. Нагадаємо, в раніше Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода заявляв про прецеденти звільнення чиновників, в діях яких мало місце стримування процесу об’єднання або змушування до об’єднання громад.



08 липня 2016, 21:06
Надходження від акцизного податку залишаться в містах, селищах, селах і ОТГ.
6 липня парламентський Комітет з питань бюджету підтримав позицію Асоціації міст України та прийняв рішення відхилити три законопроекти, які мають на меті перерозподіл частини надходжень від акцизного податку на користь обласних бюджетів: Проект Закону «Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України (щодо розподілу акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, які використовуються як компоненти моторних палив, палива моторного альтернативного)» (№4495) Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо спрямування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, які використовуються як компоненти моторних палив, палива моторного альтернативного) (№4495-1) Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин які використовуються як компоненти моторних палив, палива моторного альтернативного (№4495-2) Асоціація міст України вітає цей крок парламентського Комітету з питань бюджету, який дасть можливість громадам зберегти фінансову самодостатність і вкладати отримані у своє розпорядження кошти на вирішення нагальних соціальних потреб жителів. Адже спрямування частини місцевого акцизу до обласних бюджетів могло призвести до зменшення надходжень місцевих бюджетів на 2,9 млрд грн та поставити під загрозу фінансування у 2017 році низки місцевих програм соціально-економічного розвитку. Відібрання з місцевих бюджетів доходів від місцевого акцизу знівелювало б усі підходи до побудови нової моделі децентралізованого управління та звело б нанівець всі здобутки, запровадженої в грудні 2014 року, фінансової децентралізації в частині самоврядних повноважень. Адже завдяки коштам від місцевого акцизу органи місцевого самоврядування вперше за багато років суттєво збільшили видатки на оновлення комунальної інфраструктури та змогли здійснити значні обсяги робіт по будівництву та ремонту доріг, благоустрою, громадському транспорту, ремонту будівель, заходах з енергоефективності, освітленню вулиць, ЖКГ. http://www.auc.org.ua/news



08 липня 2016, 21:03
Децентралізаційний марафон вивчив думку громадськості потенційної Марківської ОТГ, яка межує із Російською Федерацією
07 липня 2016 року у залі засідань Марківської районної державної адміністрації на зустріч з питань реформування місцевого самоврядування та формування спроможних територіальних громад зібралися сільські голови, депутати селищної та сільських рад, державні службовці, освітяни, працівники медичної сфери, жителі громад. Серед сільських голів у заході взяли участь голови Марківської селищної, Гераськівської сільської, Краснопільської сільської, Кризької сільської, Просянської сільської рад, які у відповідності до Перспективного плану формування громад Луганської області мають об’єднатися та створити Марківську ОТГ. На заході були присутні також заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Роман Косинський, голова райдержадміністрації Віктор Чернік, заступник голови районної ради Галина Худик. В ході зустрічі були обговорені законодавчі аспекти створення спроможних об’єднаних громад. Консультанти АМУ презентували етапи та механізми об’єднання громад, практичні результати на прикладах новостворених Білокуракінської і Новопсковської об’єднаних громад. Серед проблем, які було порушено протягом інформаційної зустрічі – це безробіття, яке гальмує процеси економічного зростання та підвищення якості життя у відділеній сільській місцевості. Близькість РФ як фактор перетягування робочої сили та відтік кадрів особливо негативного впливає на розвиток території. Віддаленість від Сєвєродонецька, який перебрав на себе функції обласного центру та став центром проведення реформ в Луганській області, а також дефіцит інформаційних послуг призводить до низького рівня обізнаності громадськості щодо проведення українських реформ, в тому числі децентралізаційної. Дефіцит ЗМІ, громадських організацій та роботи грантових програм негативно впливає на реформування віддалених сільських територій Луганщини.



07 липня 2016, 16:28
«СПРОМОЖНІ ГРОМАДИ – СИЛЬНА ДЕРЖАВА» - конкурс для регіональних ЗМІ на краще висвітлення «Децентралізаційного марафону»
Асоціація міст України оголошує конкурс серед регіональних засобів масової інформації на краще висвітлення заходів Всеукраїнської акції «Децентралізаційний марафон».   Старт «Децентралізаційному марафону» було дано 21 червня в Одесі під час ХІІ Українського муніципального форуму у присутності майже 250 голів громад з усіх регіонів України. Цю всеукраїнську акцію ініціювала Асоціації міст України з метою активізації та стимулювання процесу об’єднання і  формування спроможних громад (лінк на публікацію на сайті АМУ).  «Децентралізаційний марафон» - це широкомасштабна акція, яка охоплює всі регіони України. Протягом півроку (з червня по грудень 2016 року) у громадах відбудеться близько 1000 виїзних заходів, які організують регіональні відділення Асоціації. Регіональні консультанти проінформують про переваги децентралізації, роз’яснять процеси та етапи об’єднання громад, проконсультують і допоможуть підготувати необхідні документи та проекти рішень. Важливим мотиваційним стимулом та чинником переконання у користі формування спроможних громад стане участь у марафоні керівників уже діючих об’єднаних територіальних громад та їх розповідь про життя після об’єднання.   Мета Конкурсу Залучити регіональні ЗМІ до просування децентралізаційної реформи, висвітлення процесу об’єднання та формування спроможних громад, поширення інформації про життя громад після об’єднання, їх успіхи та розвиток.    Проведення Конкурсу Конкурс проводиться у кожній області окремо, організаторами виступають регіональні відділення  Асоціації міст України.   Номінації Конкурсу Публікація в друкованих або Інтернет ЗМІ Телевізійна програма (або серія програм) Радіопрограма (або серія програм)   Участь у Конкурсі Для участі у Конкурсі потрібно подати у відповідне регіональне відділення АМУ заявку та матеріали, що були опубліковані або вийшли в ефір у період липень-жовтень 2016 року у регіональних медіа (державних, комунальних, приватних). Головна вимога – змістовне висвітлення «Децентралізаційного марафону». Контакти Луганського регіонального відділення АМУ  http://investlugansk.com/index.php/uk/ Календар проведення Конкурсу Оголошення Конкурсу  2 липня Прийом публікацій 4 липня – 4 жовтня Оголошення переможців в областях – 15 листопада Церемонія нагородження переможців в областях – листопад Спеціальний захід АМУ для журналістів регіональних ЗМІ у Києві - грудень   Нагородження переможців Конкурсу Переможці Конкурсу, визначені у кожній області, отримають грошові премії та будуть запрошені в Київ на спеціальний захід для регіональних ЗМІ.     Конкурс для регіональних ЗМІ на краще висвітлення «Децентралізаційного марафону» проводиться в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), яку реалізує АМУ за підтримки USAID. 



07 липня 2016, 16:23
Децентралізаційний марафон на Луганщині набирає обертів
06 липня 2016 року в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)», який реалізує Асоціація міст України, відбулась інформаційна зустріч консультантів проекту від Луганської області із сільськими головами потенційної Нижньодуванської об’єднаної територіальної громади. Захід пройшов дуже жваво та ефективно, оскільки в ньому взяли участь сільські голови прилеглих до Нижньодуванської селищної ради територіальних громад, які планують об’єднатися, а саме: Арапівської, Верхньодуванської, Новоолександрівської, Новочервоненської, Оборотнівської, Покровської, Преображенської, Тарасівської рад. До заходу долучилися заступник голови облдержадміністрації Роман Косинський, голова Сватівської райдержадміністрації Дмитро Мухтаров, помічник народного депутата України Віталія Курила Олексій Либа, представники Троїцької райдержадміністрації та райради, які виступили із позитивним меседжем про об’єднання та створення спроможних громад. Основні питання, які були обговорені в ході зустрічі – це не тільки законодавчі аспекти та правові питання об’єднання, але і конкретні приклади та фінансові результати вже діючих на Луганщині Новопсковської та Білокуракинської ОТГ. Серед питань, які також турбували учасників – це подальша доля шкіл в сільській місцевості в результаті створення опорних шкіл, повноваження старост та наділення їх функціями «нотаріату», якості медичної послуги в сільській місцевості та необхідності проведення медичної реформи, стан доріг, що погіршує комунікацію між селами в об’єднаній територіальній громаді, відсутність державної підтримки сільського господарства та необхідність будівництва в селах холодильних станцій для зберігання молока.



03 липня 2016, 13:22
Увага! Прес-анонс! Щастинська ОТГ обговорить спільні проекти розвитку на четвертому засіданні Комітету зі стратегічного планування
Увага! 04 липня 2016 року в Щастинській ОТГ (м.Щастя, міський Будинок култури) об 14.00 відбудеться четверте засідання Комітету зі стратегічного планування, ня якому відбудеться обговорення проектів розвитку потенційної об'єднаної громади. За результатами SWOT - аналізу учасники обговорять плани дій до кожного стратегічного напрямку. До плану дій входять стратегічні цілі та оперативні цілі (проекти), які і стануть спільними  проектами ровитку ОТГ. 




Попередня сторінка || Наступна сторінка
Сторінки:
1234567

Архів по роках:

20152016
Sub_Class with id 0 does not exist
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.loga.gov.ua є обов'язковим.
Технічна підтримка: Відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату
Лист адміністратору Веб-сервера