Sub_Class with id 258 does not exist
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія) Діяльність ОДА Прес-центр Архів новин 2001-2007
Луганська обласна державна адміністрація
| |


ГоловнаЛист адміністратору Веб-сервераКарта сайту

Гаряча лінія
Гаряча лінія
Довідник посадовців
Телефонний довідник
ОпитуванняОпитування

Сьогодні: четвер, 02 травня 2024

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАПрес-центр
Архів новин 2001-2007
15 травня 2007,10:27 Версія для друку

Промислові підприємства 7 міст і 11 районів області перевищили обсяги виробництва в квітні.

За даними Головного управління статистики у Луганській області, перевищили обсяги виробництва березня 2007 року промислові підприємства 7 міст і 11 районів. Найбільш помітний приріст обсягів виробництва продукції одержано підприємствами міст Брянка - 13,8%, Рубіжне - 4,3% та районів: Марківського - 39,3%, Старобільського - 32%, Сватівського - 26,5%, Кремінського - 19,8%, Біловодського - 14,2%.
Зростання обсягів виробництва в квітні поточного року спостерігалось у більшості основних видів діяльності. Перевищено обсяги березня 2007 року у легкий промисловості - майже на третину, обробленні деревини та виробництві виробів з деревини, виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції – на 4,4%, виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – на 3,1%. Значний вплив на показники області мали підприємства з виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення, які збільшили обсяги промислового виробництва на 2,4%.
За січень-квітень 2007 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року виробництво в цілому по області зросло на 13,5%. У переробній промисловості зафіксовано більш значне зростання обсягів продукції – на 15,8%. У добувній промисловості обсяги виробництва зросли на 3,8%, у виробництві та розподіленні електроенергії – на 1,4%. Приріст продукції проти січня-квітня 2006 року по області одержано за рахунок підприємств машинобудування - 67,4%, інших галузей промисловості - 26%, з оброблення деревини та виробництва виробів з деревини, крім меблів, виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення - 17,4%, целюлозно-паперового виробництва, видавничої діяльності - 13,5%, з виробництва іншої неметалевої мінеральної продукції - 13,4%, металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів - 8,8%, хімічної і нафтохімічної промисловості - 7,4%.
З головних видів продукції промисловості, які вироблялися у січні-квітні 2007 року, зріс випуск свинини, олії соняшникової нерафінованої, кормів готових для сільськогосподарських тварин та свійської птиці, міцних спиртових напоїв, вікон, дверей, перероблено більше нафти та зросло виробництво бензину моторного, палива дизельного для транспорту автомобільного і залізничного, пластмас, цегли керамічної невогнетривкої будівельної, електродвигунів універсальних тощо у порівнянні як з попереднім, так і аналогічним місяцем та періодом минулого року.
За І квартал поточного року промисловими підприємствами області реалізовано промислової продукції (робіт, послуг) на 11,4 млрд. грн. У структурі реалізації 73,5% обсягів всієї реалізованої продукції складала продукція переробної промисловості, з якої найбільша частка припадала на продукцію підприємств з виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення - 33,5%, металургійного виробництва та виробництва готових металевих виробів - 19,2%. В області обсяги реалізованої промислової продукції (робіт, послуг) на одну особу у січні-березні 2007 року становили 4742,1 грн.

15 травня 2007,09:59 Версія для друку

На Луганщині готуються до відзначення 75-их роковин Голодомору 1932-1933 років.

Цього року Україна вшановуватиме пам’ять жертв Голодомору, що відбувся в країні 75 років тому. Щодо організації меморіальних заходів, ще у березні Президент України підписав відповідний Указ. У зв’язку з цим на Луганщині розпорядженням голови Луганської облдержадміністрації Олександра Антипова створена Координаційна рада з підготовки заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років. Очолив координаційну раду сам губернатор. До її складу також увійшли заступник голови Луганської облдержадміністрації Володимир Заблоцький, голова Луганської обласної філії Асоціації дослідників голодоморів в Україні Ірина Магрицька, керівники зацікавлених структурних підрозділів облдержадміністрації, активісти дослідницького руху, історики, музейні працівники.
За свідченням істориків, на території Луганської області в період 1932-1933 років голодною смертю загинуло до 25 % сільського населення. Постраждали, в основному, північні (сільські) райони області: Новопсковський, Старобільський, Марківський, Новоайдарський, Верхньо-Теплянський. Згідно із програмою дослідження наслідків голодомору 1932-33 рр. в Луганській області організовано дві дослідницькі групи щодо пошуку людей, які пережили голодомор. Літом минулого року дослідниками було обстежено понад 60 селищ Троїцького та 59 сіл Старобільського районів. На цей час ведеться робота з розшифровки зібраного матеріалу. У тісному контакті з музеями та Державним архівом Луганської області проводиться дослідницька робота в Біловодському, Марківському, Міловському районах області.

15 травня 2007,09:51 Версія для друку

У господарствах Луганщини завершується сівба просапних культур.

За повідомленням Головного управління агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації, станом на 14 травня поточного року сівба кукурудзи на зерно проведена на 61,5 тис. га, що становить 99% до прогнозу. На 103-128% виконали намічені обсяги сівби цієї культури в сільгосппідприємствах Старобільського, Марківського, Новопсковського, Троїцького та Міловського районів. Повністю завершили сівбу кукурудзи в половині районів області.
Враховуючи, що сівба ранніх зернових та зернобобових культур виконана на 101% до прогнозу (посіяно 174,4 тис. га), посіви зернових культур становитимуть 520 тис. га і складуть, як і намічалось, 55% до загальної посівної площі.
Сівба соняшнику продовжується. Станом на 14 травня вона проведена на 228,8 тис. га (81% до прогнозу), у тому числі в сільгосппідприємствах відповідно на 171,1 тис. га та 76%.
Господарства області приступили до сівби пізніх культур, зокрема проса та гречки.
Незважаючи на те, що фітосанітарна обстановка на полях у поточному році сприятливіша, ніж у минулому, проти захворювань рослин оброблено 12 тис. га, шкідників – 47 тис. га, бур’янів – 90 тис. га. Догляд за посівами триває.

15 травня 2007,09:48 Версія для друку

На 4,5 млн. грн. зменшилась заборгованість із зарплати на підприємствах області. Робота з погашення боргів триває та знаходиться на постійному контролі в облдержадміністрації.

За оперативними даними щотижневого моніторингу працівникам усіх категорій підприємств, установ та організацій області станом на 11 травня поточного року не виплачено боргу на суму 87,6 млн. грн., що на 4,5 млн. грн. або 4,9% менше у порівнянні з 4 травня 2007 року. Про це повідомила начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук.
За її словами, по економічно активних підприємствах заборгованість із виплати заробітної плати склала 39,7 млн. грн. і зменшилася на 2,7 млн. грн.
Протягом тижня борги із виплати заробітної плати працівникам підприємств державної та державно-корпоративної форм власності скоротилася на 1,6 млн. грн. і станом на 11 травня становили 12,7 млн. грн.
По підприємствах комунальної та комунально-корпоративної форм власності сума невиплаченого боргу становила 6,8 млн. грн, що на 0,9 млн. грн менше у порівнянні з 4 травня 2007 року.
По підприємствах, які проходять процедуру санації або банкрутства, сума невиплаченого боргу скоротилася на 1,8 млн. грн. і склала 40,5 млн. грн.
Як зазначила Елеонора Поліщук, з метою підвищення ефективності провадження процедур банкрутства на підприємствах області до Міністерства економіки України направлені пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».
Крім того, за словами Елеонори Поліщук, відпрацьований ряд історій реалізації процедур банкрутства, внаслідок чого в Мінекономіки України направлені матеріали на позбавлення ліцензій по шести арбітражних керуючих. По одному з них прийнято рішення про позбавлення ліцензії, інші знаходяться на розгляді.
По економічно неактивних підприємствах заборгованість із виплати заробітної плати склала 7,4 млн. грн. і зросла на 0,2 млн. грн.
Також начальник Головного управління праці та соцзахисту населення облдержадміністрації повідомила, що до Міністерства вугільної промисловості України направлено звернення стосовно вирішення питання виплати заробітної плати працівникам шахтобудівних підприємств. З метою поновлення роботи ДВАТ ЦЗФ «Маяк», наказом Мінвуглепрому України підприємство передається до складу створеного ДП «Вуглезбагачення», яке входить до Державного концерну «Укрвуглевторзбагачення». «Проведена реорганізація дозволить погасити борги з виплати заробітної плати працівникам підприємства», - впевнена Елеонора Поліщук.
Міськими та районними комісіями з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків і погашення заборгованості із заробітної плати та соціальних виплат протягом тижня проведено 13 засідань, у тому числі в містах: Алчевську, Антрациті, Брянці, Красному Лучі, Лисичанську, Ровеньках, Рубіжному, Сєвєродонецьку, Стаханові, Антрацитівському, Краснодонському, Перевальському та Слов’яносербському районах. Керівникам надані відповідні доручення.
З метою здійснення контролю за додержанням законодавства про працю спеціалістами управлінь праці та соціального захисту населення проведено перевірки 17 підприємств, у тому числі тих, що мають заборгованість із заробітної плати. Для вжиття заходів до керівників, які порушують законодавство про працю, матеріали перевірок по 3 підприємствах направлені до прокуратури на місцях, у тому числі: МКП «Міськтеплокомуненерго» (Красний Луч), ПП «АМЗ» (Лисичанськ), НВП «Апісофт» (Сєверодонецьк).
Робота з погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах області триває та знаходиться на постійному контролі в обласній держадміністрації.

15 травня 2007,09:33 Версія для друку

В містах та районах області: Новоайдарський район

Для проведення комплексу весняно-польових робіт агроформуваннями району закуплено 2 тис. тонн мінеральних добрив, у тому числі 1,8 тис. тонн аміачної селітри, 165 тонн карбаміду, 19 тонн нітроамофоски та 72 тонни тукосуміші. Забезпеченість району засобами захисту рослин складає 77%, у тому числі протруйниками - 100%, гербіцидами - 75%, інсектицидами - 62% та фунгіцидами - 86%.
За 4 місяці поточного року агроформуваннями району реалізовано 174 тонн худоби в живій вазі, 1,4 тис. тонн молока та 5105 тис. шт. яєць. Станом на 11 травня 2007 року сільгосптоваровиробникам району виплачено за посів озимих зернових 903 тис. грн. та частково компенсовано вартість закуплених мінеральних добрив на суму 127,5 тис. грн. За цей період селищними та сільськими радами у населення району закуплено 1,8 тис. тонн молока (90%) та 172 тонн м’яса ВРХ (89%). Управлінням ветеринарної медицини у приватних господарствах Бахмутівської сільської ради проведено діагностичне дослідження 97 голів ВРХ на туберкульоз. Проведено також обстеження ветеринарної аптеки приватного підприємця та ветеринарного кіоску «Фауна» з метою перевірки дотримання виконання вимог ветеринарної медицини.

14 травня 2007,14:21 Версія для друку

Подведены итоги ХІІ Международного фестиваля «Учитель года».

10-13 мая в Луганске под девизом «Россия, Украина, Беларусь: интернациональный проект №1» прошёл ХІІ Международный фестиваль «Учитель года». В фестивале приняли участие 9 делегаций: Белгородской, Курской, Липецкой, Тамбовской областей Российской Федерации, Донецкой, Полтавской, Сумской, Харьковской и Луганской областей Украины. В составе делегаций - руководители управлений (департаментов, комитетов) образования, ректоры (проректоры) педагогических высших учебных учреждений, ректоры (проректоры) институтов последипломного педагогического образования, учителя-участники конкурса «Учитель года», а также творческие коллективы педагогов.
По результатам ХІІ Международного фестиваля «Учитель года» в конкурсной программе педагогических команд КВН «Век новый дарит новые шедевры…» лауреатами стали:
- в номинации «За глубину раскрытия темы» победила команда Харьковской области;
- в номинации «За оригинальность художественного замысла» - команда Тамбовской области;
- в номинации «За артистизм и вдохновение» - команда Луганской области;
- в номинации «За инновационный подход к презентации педагогических идей» - команда Сумской области;
- в номинация «За лучшую режиссуру и сценографию» - команда Курской области;
- в номинации «За лучший сценарий выступления» - команда Полтавской области;
- в номинации «За успешный дебют» - команда Донецкой области;
- в номинации «За слияние традиционного и новаторского в презентации педагогических идей» - команда Белгородской области;
- в номинации «За преданность благородному учительскому труду» победителем стала команда Липецкой области.

Победители в конкурсе плакатов «Педагогическая акварель»:
Дипломами за занятое І место в конкурсе награждены команды педагогов Белгородской области, Курской, Тамбовской областей; ІІ место – команды педагогов Сумской, Луганской, Полтавской областей; ІІІ место – команды педагогов Харьковской, Донецкой, Липецкой областей.

Победители в конкурсе макетов «Ненаглядное пособие для учителей»:
І место - команда педагогов Белгородской, Сумской и Тамбовской областей;
ІІ место - команда педагогов Харьковской, Луганской, Полтавской областей;
ІІІ место – команды педагогов Липецкой, Курской и Донецкой областей.

«За профессионализм и творческий подход к проведению мастер-класса» дипломами ХІІ Международного фестиваля «Учитель года» награждены команды педагогов областей-участников фестиваля: Белгородской, Курской, Липецкой, Тамбовской областей Российской Федерации, Луганской, Донецкой, Полтавской, Сумской и Харьковской областей Украины.

14 травня 2007,13:18 Версія для друку

Рост розничных цен на бензин вызван увеличением оптово-отпускных цен в Украине. – Георгий Вискин.

„Рост розничных цен на бензин в Луганской области вызван увеличением оптово-отпускных цен в Украине”, – об этом заявил начальник Госинспекции по контролю за ценами в Луганской области Георгий Вискин на брифинге в облгосадминистрации. Он охарактеризовал ценовую ситуацию на потребительском рынке области как в целом стабильную. При этом отметил, что наблюдается неуклонный рост цент на бензин и дизтопливо. Так, бензин марки А-95 подорожал по сравнению с 11 мая с 4,11 грн. за 1 литр до 4,18 грн. за литр. При этом торговая надбавка продавцами в розничной торговле была снижена на 4 %.
По данным оперативного мониторинга розничных цен на рынке нефтепродуктов Луганской области за последнюю неделю цены выросли: на дизельное топливо - на 0,3%, бензин марки А-80 - на 1,4%, бензин марки А-92 - на 1,6%, бензин марки А-95 - на 2%, бензин марки А-76 - на 2,4%. Среди регионов области самый дорогой бензин в Луганске, Антраците, Рубежном и Алчевске, самый дешевый – в Красном Луче и Лисичанске.
Георгий Вискин объяснил подорожание топлива на бензозаправках тем, что производители и торговые дома, реализующие светлые нефтепродукты, подняли оптово-отпускные цены, корректируя их в соответствии с ценами на мировом рынке. По его словам, «сложно спрогнозировать дальнейшую динамику цен на бензин, так как она зависит от мировых тенденций на нефтяном рынке и от политической ситуации в целом». Вместе с тем, с учетом тех же международных тенденций, Георгий Вискин не исключает, что в ближайшие недели цены на бензин в Украине несколько снизятся.

14 травня 2007,13:15 Версія для друку

Долги газопотребителей области порождают проблемы по подготовке к новому отопительному сезону. – Игорь Жданов.

О работе газового хозяйства Луганской области в прошедшем отопительном сезоне и перспективах на будущий рассказал журналистам на брифинге в облгосадминистрации заместитель председателя правления ОАО «Луганскгаз» Игорь Жданов. Он отметил, что аномально теплая зима текущего года позволила газовикам, не снижая качества услуги, сэкономить более 200 млн. куб.м природного газа. Вместе с тем, это не принесло какой-либо прибыли «Луганскгазу», который занимается транспортировкой и поставкой газа потребителям области, в том числе предприятиям ЖКХ и населению.
Как отметил на брифинге Игорь Жданов, по итогам отопительного сезона ОАО «Луганскгаз» имеет задолженность по газу на сумму 270 млн. грн. Вместе с тем, самому предприятию только предприятия теплокоммунэнерго задолжали более 226 млн. 134 тыс. 859 грн. Наиболее крупными должниками из года в год являются ГП «Северодонецкая ТЭЦ» - более 50 млн. грн., ЛГКП «Теплокоммунэнерго» - более 49 млн. грн., СП «Лисичансктеплосеть» – почти 31 млн. грн.
По словам Игоря Жданова, низкий уровень расчетов за газ со стороны населения также создает проблемы для газовщиков области. Только за текущий год население Луганщины прирастило свою задолженность на 56 млн. грн. Общий долг населения за газ составляет 112,6 млн. грн. «Безусловно, сказывается увеличение тарифов на коммунальные услуги», – отметил Игорь Жданов. Однако, по его словам, даже владельцы автономно отапливаемых квартир в текущем году недоплатили за газ порядка 2 млн. грн. Всего в Луганской области 685 тыс. квартир и домов, потребляющих природный газ, из них 80 тыс. оборудованы автономными системами отопления, то есть получают безусловно качественную услугу. На сегодня газовики подали более 520 исков на недисциплинированных плательщиков и ждут решения судов.
Рассказывая о подготовке к отопительному сезону 2007-2008 гг., Игорь Жданов отметил, что пик ремонтных работ на газосетях области придется на летние месяцы и высказал надежду, что финансовые проблемы не затормозят плановые работы по подготовке к работе в зимний период. При этом Игорь Жданов заверил: «Перебоев с газом в Луганской области не будет!».

14 травня 2007,12:04 Версія для друку

Более 145 тысяч детей из Луганской области планируется оздоровить этим летом.

Сегодня на аппаратном совещании у председателя облгосадминистрации Александра Антипова был рассмотрен ход подготовки к летней оздоровительной кампании 2007 года.
Как сообщил первый заместитель начальника управления по делам молодежи и спорта Луганской облгосадминистрации Андрей Касаткин, этим летом планируется оздоровить 145 тысяч 651 ребенка, или 71,9% от общего количества детей, проживающих на территории области (в 2006 году – 136 тыс. 53 ребенка), из них в загородных детских оздоровительных лагерях - 50,8% детей.
По словам Андрея Касаткина, всего из областного и государственного бюджетов на приобретение путевок 2007 году выделено 13 млн. 196 тыс. грн., из них: областным бюджетом на оздоровление детей льготных категорий выделено 8 млн. 343 тыс. грн. (в 2006 году - 8 млн. 447 тыс. грн.). Из местных бюджетов выделено 4 млн. 853 тыс.грн. (в 2006 году - 4 млн. 227 тыс.грн.). Кроме того, из средств Фонда социального страхования по временной потере трудоспособности по состоянию на 1 апреля 2007 года выделено 6 млн. 289 тыс. грн. (в 2006 году - 5 млн. 835 тыс.грн.). Среднеобластной показатель финансирования летней оздоровительной кампании 2007 года из расчета на 1 ребенка 7-17 лет составляет 22,3 грн. (в 2006 году - 17,5 грн.). Средняя стоимость путевки летом текущего года составит 45 грн. за 1 койко-день (в 2006 году - 40,1 грн.).
Летом 2007 года планируется работа 996 лагерей всех типов (в 2006 году - 970). Из общего числа детских оздоровительных лагерей наибольшее количество, или 65% (654 лагеря), составляют лагеря дневного пребывания. В них летом 2006 года отдохнуло 57 тыс. 596 детей, или 67% от общего количества оздоровленных детей.
«В этом году приостановлена тенденция закрытия загородных детских оздоровительных лагерей», - отметил Андрей Касаткин. По его словам, летом текущего года планируется возобновить работу лагеря «Заря» Рубежанского казенного химзавода «Заря».
На данное время в области существуют 20 нефункционирующих детских оздоровительных лагерей. Из них 6 лагерей, которые подлежат возобновлению работы. В частности, ДОЛ «Лесная сказка» ОАО «Северодонецкхимбуд» прекратил работу летом 2006 года, лагерь находится в удовлетворительном состоянии. На восстановление и возобновление работы лагеря необходимо около 300 тыс.грн. По результатам рассмотрения проблемы местным Координационным советом по вопросам оздоровления детей собственнику было рекомендовано возобновить работу за счет собственных средств или на частичном участии других предприятий, передать лагерь в коммунальную собственность.
Также Андрей Касаткин привёл ещё один пример: ДОЛ «Юбилейный» ОАО «Машзавод» г.Красный Луч, прекратил работу летом 2006 года, лагерь находится в хорошем состоянии, готовность к работе летом 2006 года составила 90%, средств на его открытие завод не имеет, так как находится в стадии санации. 12 декабря 2006 года принято решение сессии Краснолучского городского совета о передаче оздоровительного учреждения на баланс управлению здравоохранения для дальнейшего использования как медико-реабилитационного центра для детей.
Александр Антипов поручил председателям райгосадминистраций, городским головам, руководителям соответствующих управлений облгосадминистрации до 1 июня провести необходимые ремонтные и подготовительные работы в детских оздоровительных заведениях, создать надлежащие условия для их эффективной работы летом этого года.
Председателю Белокуракинской райгосадминистрации Сергею Иванюченко губернатор дал поручение до 20 мая принять меры по увеличению до среднеобластного уровня количества детей, оздоровленных в детских загородных оздоровительных заведениях. Так, в загородных лагерях Белокуракинского района на этот год предусматривается оздоровить лишь 9,5% от общего количества детей района.
Начальнику управления образования и науки облгосадминистрации Ирине Цымбал поручено принять меры по обеспечению работы пришкольных лагерей в течение всего лета.
«Оздоровительный сезон в детских оздоровительных заведениях области должен начаться своевременно - 1 июня», - подчеркнул Александр Антипов.

По итоговым показателям летней оздоровительной кампании 2006 года Луганская область заняла 4 место в Украине.

14 травня 2007,10:31 Версія для друку

Зниження цін на деякі продукти зафіксовано на споживчому ринку області.

Державна інспекція з контролю за цінами в Луганській області повідомляє, що за даними моніторингу цін на основні споживчі товари на підприємствах торгівлі та продовольчих ринках області за першу декаду травня 2007 року цінова ситуація на основні споживчі товари характеризується наступними змінами.
Базовим підприємством товаровиробником ТОВ СФ «Агроукрптаха» знижені оптово-відпускні ціни на курчат-бройлерів на 7,1% - з 9,90 до 9,20 грн/кг - за рахунок чого на підприємствах торгівлі та продовольчих ринках області відбулося зниження роздрібних цін на птицю (кури) на 4,4% (з 11,45 до 10,95 грн/кг) та 3,9% (з 11,65 до 11,20 грн/кг) відповідно.
Також відбувалося подальше зниження роздрібних цін на яйця курячі, обумовлене зниженням оптово-відпускних цін товаровиробниками області: на підприємствах торгівлі - на 8,4% (з 3,58 до 3,28грн/дес); на продовольчих ринках - на 7,8% (з 3,48 до 3,21грн/дес).
Зафіксовано підвищення середніх цін на масло вершкове, як на підприємствах торгівлі (на 1,8%) так і на продовольчих ринках області (на 3,4%), за рахунок підвищення оптово-відпускних цін окремими товаровиробниками області.
На підприємствах торгівлі області спостерігалося підвищення середнього рівня ціни на борошно пшеничне вищого ґатунку на 1,6% (з 1,90 до 1,93грн/кг) за рахунок підвищення торговельних надбавок у межах граничних рівнів окремими торговельними підприємствами.
На продовольчих ринках області спостерігалося подальше зниження середніх цін на яловичину та сало, відповідно на 1,1% та на 7,1%, проте, середні ціни на свинину зросли на 3,9% за рахунок підвищення споживчого попиту. Середні роздрібні ціни на молоко та молочні вироби на продовольчих ринках області продовжували знижатися на 2,6-10,6%. Зростання середніх цін на продовольчому ринку області зафіксовано на олію соняшникову - на 3,1%, макаронні вироби - на 2,6%, зниження - на цукор-пісок - на 2,7%.


Сторінки:
272829303132333435363738394041

Архів по роках: | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 |
Sub_Class with id 0 does not exist
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.loga.gov.ua є обов'язковим.
Технічна підтримка: Відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату
Лист адміністратору Веб-сервера