Sub_Class with id 258 does not exist
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія) Діяльність ОДА Прес-центр Архів новин 2001-2007
Луганська обласна державна адміністрація
| |


ГоловнаЛист адміністратору Веб-сервераКарта сайту

Гаряча лінія
Гаряча лінія
Довідник посадовців
Телефонний довідник
ОпитуванняОпитування

Сьогодні: субота, 20 квітня 2024

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАПрес-центр
Архів новин 2001-2007
17 листопада 2006,13:46 Версія для друку

Харчові підприємства Луганщини почали зменшувати ціни на основні продукти від 2 коп. до 4,50 грн.

Відповідно до окремого доручення Кабінету Міністрів України, на Луганщині почалося зниження цін на продукти щоденного вживання. Здешевлення пояснюється зменшенням в Україні цін на паливо і, відповідно, його долі в собівартості продуктів харчування.
За повідомлення Луганського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, виконуючи доручення Голови АМКУ, ним надано 21 рекомендація щодо зменшення цін адекватно зниженню у собівартості товарів відповідних статей витрат (транспортні витрати, паливно-мастильні матеріали тощо) товаровиробникам на ринках хліба та хлібобулочних виробів, молока та молочних продуктів, м’яса та м’ясопродуктів, м’яса птиці та яєць. Також надано 6 рекомендацій щодо перегляду торгівельної надбавки на основні продовольчі товари (молочну продукцію, хліб та хлібобулочні вироби, борошно, цукор, птицю та яйця, олію, м’ясо та м’ясопродукти) у бік зменшення пропорційно до зниження вартості транспортних витрат та витрат на паливно-мастильні матеріали крупним операторам роздрібної торгівлі в Луганській області.
В результаті АТЗТ «Лисичанська птахофабрика» зменшило 2-3 коп. ціни на курячі яйця різних категорій. ЗАТ «Універсал» за останній час зменшило ціни реалізації м’яса свиней у живій вазі на 30%. ПП СФ «Агро» відділення «Марківський сироробний завод» зменшило у структурі собівартості статтю витрат паливно-мастильні матеріали на 9 коп. ТОВ «СФ «Агроукрптаха» зменшило оптово-відпускні ціни від 20 коп. до 1 грн. на різні види курячого м’яса: грудка курчат бройлерів „Агроукрптаха” тепер буде коштувати на 85 коп. менше, філе грудки фасоване по 1 кг – на 80 коп., чверть задня подешевшала на 30 коп., крила курчат бройлерів – на 1 грн. та м’ясо рублене фасоване по 1 кг - на 20 коп. ЗАТ «Біловодський маслоробний завод» зменшило на 50 коп. за 1 кг оптово відпускні ціни на селянське масло та на 1 грн.32 коп. – на сир „Адигейський”. ТОВ «МПЗ «МилаМ» зменшило оптово-відпускні ціни на 7 видів напівкопченої ковбаси з 1,70 грн. до 4,50 грн.

17 листопада 2006,13:22 Версія для друку

Проблемы медпомощи и социальной защиты «чернобыльцев» Луганской области обсуждались сегодня в облгосадминистрации.

Проблемы медицинского обслуживания и социальной защиты лиц, пострадавших в результате аварии на ЧАЭС, обсудили сегодня члены совета директоров Общественной организации «Союз Чернобыль Луганской области» с представителями Луганской облгосадминистрации. В заседании приняли участие заместитель Министра труда и социальной политики Украины Виктор Дьяченко и и.о. заместителя облгосадминистрации Юрий Хунов.
В августе Луганская облгосадминистрация и областная организация «Союз Чернобыль» подписали соглашение о сотрудничестве. В нем облгосадминистрация обязалась обеспечить в рамках своих полномочий и действующего законодательства решение вопросов, связанных с медицинским и социальным обеспечением «чернобыльцев». На заседании совета директоров рассматривались результаты выполнения пунктов этого соглашения.
По словам и.о. начальника управления здравоохранения облгосадминистрации Сергея Антонова, проблемы «чернобыльцев» напрямую связаны с общими проблемами здравоохранения области. Недостаточное финансирование чернобыльских программ стационарного и амбулаторного лечения происходит вместе с недостатком средств на другие программы по медобеспечению ветеранов войны и других льготных категорий. В среднем в больницах области в сутки на 1-го больного расходуется 4,75 грн. на медикаменты и 5 грн. – на питание. Почти во всех местных стационарах выделены специальные койко-места для «чернобыльцев». Полностью профилирована на медицинской обслуживание этой категории областная больница №2. Здесь на одного больного в сутки идет 5 грн. на медикаменты и 10 грн. на питание. Финансирование осуществляется из областного бюджета. В текущем году для этой больницы будет приобретен рентген-аппарат и аппарат УЗИ, проведен ремонт, запущены мини-котельные. На организацию амбулаторной помощи и обеспечение «чернобыльцев» льготными рецептами в области было затрачено около полумиллиона гривен. «Это недостаточная сумма, но на региональном уровне увеличить ее не представляется возможным», - отметил Сергей Антонов. В текущем году для Луганщины из Госбюджета на это выделено 143,1 тыс. грн., но на сегодня профинансировано только 58 тыс. грн. В 2007 году запланировано увеличение субвенций на льготные медикаменты для «чернобыльцев». Управлению здравоохранения облгосадминистрации Юрий Хунов поручил согласовать с Минздравом вопрос об увеличении объема этих средств для Луганской области.
В рамках программы санаторно-курортного оздоровления «чернобыльцев» в здравницах Украины уже отдохнули и поправили свое здоровье 80% нуждающихся. При этом потребность в оздоровлении за последний год удвоилась с 1600 чел. до 3162 чел. Как отметила и.о. начальника Главное управление труда и социальной защиты населения облгосадминистрации Аида Задорожная, создана подробная информационная база, проведены тендерные торги на закупку путевок в 7 санаториев. За счет экономии средств удалось закупить дополнительных 100 путевок.
Как отметил руководитель областной организации «Союз Чернобыль» Иван Волчанский, у «чернобыльцев» в этом году было много нареканий на качество санаторного обслуживания. На это замминистра Виктор Дьяченко заверил, что в следующем году закупка путевок для «чернобыльцев», как и для других льготников, будет проводиться на центральном уровне, Министерством труда и соцполитики. Дешевизна путевок играет решающую роль при их закупке, но качеству на этот раз будет уделяться большее внимание. «Поэтому путевок, возможно, будет несколько меньше», - предположил Виктор Дьяченко. Он также отметил, что в проект Госбюджета -2007 заложено 4 млрд. грн. на социальные «чернобыльские» программы, и что в следующем году ожидается увеличение пенсий «чернобыльцам».
Кроме того, недавно Президент Украины Виктор Ющенко подписал Указ, согласно которому ежегодно 14 декабря в Украине будет отмечаться День ликвидатора аварии на Чернобыльской АЭС. Эта дата выбрана потому, что именно 14 декабря было завершено строительство саркофага над ЧАЭС.

В Луганской области зарегистрировано около 17 тысяч лиц, пострадавших в результате аварии на ЧАЭС, из них около 3 тысяч – дети.

17 листопада 2006,13:02 Версія для друку

Відбулося засідання першої профільної групи у рамках проекту «Моніторинг регіональної політики європейської та євроатлантичної інтеграції».

Політика в сфері підприємств, конкуренція, співробітництво в галузі регуляторної політики – тема засідання першої робочої групи в рамках спільного проекту обласної державної адміністрації і Луганської обласної фундації «Регіон і Громада» «Моніторинг регіональної політики європейської та євроатлантичної інтеграції».
В роботі профільної групи взяли участь фахівці відділу регіонального розвитку та європейської інтеграції, управління регуляторної політики і реформування споживчого ринку Головного управління економіки, управління промисловості, управління преси та інформації облдержадміністрації, представництва державного Комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Луганській області, громадських організацій.
Учасники розглянули широке коло питань стосовно можливих ризиків і переваг для економіки області в умовах вступу України до СОТ, регіональних заходів з підтримки розвитку малого і середнього бізнесу та модернізації промислових підприємств, приведення регуляторної й адміністративної практики у відповідність до стандартів Євросоюзу. Заслухати інформацію стосовно реалізації завдань, визначених Планом дій Україна – Європейський Союз та Цільового плану Україна – НАТО в рамках Плану дій Україна – НАТО, а також конкретних заходів впровадження регіональної політики євро- та євроатлантичної інтеграції на Луганщині.
Як зазначив начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності та європейської інтеграції Головного управління економіки облдержадміністрації Борис Червоний, значна частина великих підприємств області експортно-орієтована. 28 відсотків від загального обсягу експорту товарів припадає на металопродукцію. При цьому в країни СНД експортується близько семи відсотків металопродукції, решта - 21 відсоток - до держав Європи та Азії.
За оцінками аналітиків, вступ України до СОТ дозволить збільшити долю експорту прокату до країн Європи та Америки (до 35 відсотків), будуть значно зменшені антидемпингові розслідування, скасовані санкції на експорт металопрокату до США.
Більш проблемною видається ситуація у машинобудівному комплексі. Значна кількість машинобудівних підприємств області мають застаріле обладнання, ступень зношення якого сягає 80 відсотків. Тому на першому етапі вступу до СОТ слід очікувати невелике падіння виробництва у цій галузі. Особливо постраждають підприємства, котрі здійснюють експортні поставки в країни СНД. Збільшення вартості енергоносіїв призведе до збільшення собівартості продукції на 20-30 відсотків, відповідно виникне потреба в оновленні основних фондів та впровадженні новітніх технологій за рахунок інвестицій.
Особливе значення в контексті регіональної політики євро- та євроатлантичної інтеграції України в Луганській області набуло впровадження регуляторної діяльності. Заступник голови представництва державного Комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Світлана Новікова відзначила зменшення впливу на підприємницьке середовище області з боку державних органів. Якщо порівнювати статистику поданих на погодження до представництва проектів регуляторних актів за роками, то спостерігається стійка тенденція до зменшення документообороту: 2003 рік – 310 проектів, 2004 рік – 135, 2005 рік – 98, 9 місяців 2006 року – 40.
На засіданні також було розглянуто питання щодо створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу в Луганській області. Станом на 1 жовтня 2006 року в регіоні діє 26 бізнес-центрів, 3 бізнес-інкубатора, 10 фондів підтримки підприємництва, 134 кредитних союзи, 29 інвестиційних фондів та компаній. Суб’єкти підприємницької діяльності беруть участь в міжрегіональних та міжнародних ярмарках, виставках та конкурсах. 255 тис. грн. виділено із Державного бюджету на підготовку управлінських кадрів для сфери підприємництва в рамках програми «Українська ініціатива».
Отримана під час профільної робочої групи інформація буде узагальнена та надана для проведення громадського моніторингу учасникам проекту.

17 листопада 2006,12:34 Версія для друку

У ряді районних поліклінік Луганської області виявлені ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Фахівцями Луганського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету в ході перевірки організації платних послуг у ряді районних поліклінік Луганської області були виявлені ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у виді зловживання монопольним становищем на ринку послуг зі здійснення обов’язкових профілактичних і періодичних медичних оглядів.
У границях окремого району такі послуги надає винятково центральна районна поліклініка. Як правило, абсолютна більшість громадян проходять медичний огляд за місцем проживання. Нормативно передбачено, що послуги по проведенню 6 видів обов’язкового медичного огляду надаються на платній основі за рахунок замовників - фізичних і юридичних осіб.
Разом з цим при перевірці було встановлено, що, формуючи тарифи на медогляди, поліклініки неправомірно включали в калькуляцію витрати на оплату праці додаткових фахівців, послуги яких не були обов’язковими для проведення конкретних видів медогляду. Також неправомірно включалися витрати на проведення додаткових аналізів. У результаті сформовані тарифи виявилися завищеними й економічно не обґрунтованими.
Виконуючи рекомендації адміністративної колегії обласного територіального відділення Антимонопольного комітету, поліклініки припинили неправомірні дії по формуванню необґрунтованих тарифів на послуги зі здійснення медоглядів і розробили нові, які у більшості випадків є значно нижчими, ніж ті, що діяли раніше.

17 листопада 2006,12:15 Версія для друку

Второй выпуск слушателей в рамках проекта ОБСЕ «Помощь в социальной адаптации уволенным военнослужащим Вооруженных Сил Украины» состоялся в Луганске.

16 ноября в Луганском институте труда и социальных технологий при участии и.о. заместителя председателя Луганской облгосадминистрации Юрия Хунова состоялся второй выпуск слушателей групп по переподготовке военнослужащих, уволенных в запас и в отставку в рамках реализации проекта ОБСЕ «Помощь в социальной адаптации уволенным военнослужащим Вооруженных Сил Украины». Этот проект реализуется по запросу и в тесном сотрудничестве с Министерством обороны Украины с 19 июля 2006 года.
«Процесс реформирования Вооруженных Сил Украины и сокращения их численности остро ставит вопросы социальной защиты военнослужащих, уволенных в запас или в отставку, оказания им конкретной помощи в адаптации к гражданской жизни», - отметил Юрий Хунов. По его словам, только в прошлом году в Луганской области, где полноценных воинских частей практически не осталось, в запас было уволено 435 офицеров. До конца этого года их число увеличится еще на 200 человек. «А ведь это относительно молодые люди, профессионально образованные и дисциплинированные, которые могут успешно продолжить свою служебную карьеру в других государственных учреждениях», - подчеркнул Юрий Хунов и добавил, что в решении этих проблем, переобучении бывших военнослужащих, их скорейшей социальной адаптации огромную помощь Луганской области оказывают международные организации.
Двенадцать лет назад институт труда и социальных технологий выиграл грант международного фонда «Відродження» и создал на своей базе бизнес-инкубатор. С тех пор подготовку в институте прошли тысячи специалистов. После структурной реорганизации фонда проекты по переподготовке офицеров уволенных в запас перешли к ОБСЕ. В мае текущего года координатор программ ОБСЕ в Украине подписал с институтом соглашение о реализации в Луганской области проекта «Помощь в социальной адаптации уволенным военнослужащим Вооруженных Сил Украины».
Луганский институт труда и социальных технологий с начала июля 2006 года при участии и поддержке областного совета, облгосадминистрации и областного военного комиссариата активно реализует этот проект ОБСЕ. Проект предусматривает оказание финансовой помощи координаторам проектов ОБСЕ в Украине Луганскому институту труда и социальных технологий для проведения курсов профессиональной переподготовки военнослужащих уволенных в запас.
Ранее в ходе реализации данного проекта 22 офицера успешно прошли 180-часовую переподготовку по специальности «Социальная работа», с квалификационным уровнем «Специалист государственной службы».
В начале сентября к занятиям приступили еще две группы военнослужащих. Одна группа обучалась по специальности «Социальная работа», вторая – «Менеджмент организаций». Учебный объем курсов составил 350 часов. Сегодня институт выпускает эти группы и выдает сертификаты согласно выбранным специальностям. В последующем, при желании офицеры могут получить на базе курсов второе высшее образование.
По условием проекта планируется трудоустроить 70% слушателей. И здесь неоценимым является поддержка Главного управления труда и социальной защиты населения. При активном участии управления 16 выпускников курсов уже получили работу. А есть слушатели, которые окончили курсы без отрыва от работы в различных фондах, в структурных подразделениях служб социальной защиты населения.
Также Луганский институт труда и социальных технологий проводит роботу по подготовке материалов для реализации в 2007 году проекта «Программа НАТО – Украина по переподготовке военнослужащих». Данный проект включает в себя проведение 200–300 часовой профессионально-курсовой подготовки по специальности «Муниципальный менеджер» для военнослужащих Луганской области, который предусматривает обеспечение квалификационными кадрами структуры жилищно-коммунального хозяйства области в условиях ее реформирования.
В настоящее время совместно с НАТО и содействии Луганского института труда и социальных технологий в г.Луганске началась реализация Программы по переподготовки военнослужащих, включающих в себя изучение английского языка, после которого предлагается бизнес-курс, где слушатели смогут изучить мировой опыт ведения бизнеса.

17 листопада 2006,11:47 Версія для друку

В містах та районах області: Кремінський район

На виконання протокольного доручення голови Луганської облдержадміністрації райдержадміністрацією був підготовлений перелік проблемних питань по Кремінському району в рамках Програми виходу з кризового становища Луганської області. До них віднесені капітальний ремонт покрівель житлових будинків та будівель 10 закладів освіти, капітальний ремонт внутрішньо-будинкових систем опалення і водовідведення по 80 житлових будинках та окремих загальноосвітніх школах. Крім цього, до проблемних питань району віднесено будівництво підвідних газопроводів до 7 сіл та 7 хуторів, пониження рівня ґрунтових вод та організація відводу поверхневих вод з території району, будівництво очисних споруд у окремих населених пунктах, організація кризового центру для дітей та підлітків. На засіданні, яке провів перший заступник голови райдержадміністрації І.Корнюхін, намічені основні заходи по розв’язанню цих проблемних питань та прораховано орієнтовний обсяг їх фінансування.

17 листопада 2006,11:45 Версія для друку

5 млн. грн. надійшло в цьому році з держбюджету на соцзабезпечення інвалідів Луганської області.

З початку поточного року на матеріальну допомогу, компенсаційні виплати, встановлення квартирних телефонів, забезпечення протезно-ортопедичними виробами, із коштів Держбюджету направлено 5,1 млн.грн., що відповідає плановим показникам. Про це повідомили в Луганському обласному відділенні Фонду соціального захисту інвалідів.
На Луганщині проживає близько 110 тис. осіб з обмеженими фізичними та психічними можливостями, з них понад 16 тисяч інвалідів війни, 6,5 тис. дітей. І значна категорія цих громадян знаходиться під опікою Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, шляхом фінансового забезпечення та реалізації програм соціального захисту інвалідів. До речі, відділення Фонду цього року відзначатиме 15-річницю створення.
За рахунок спецфонду близько 111 чол. навчається в різних учбових закладах області, за яких сплачено 219 тис. 930 грн. в поточному році.
На підприємствах області створено 13,7 тис. робочих місць, на яких працевлаштовані інваліди, та близько 400 робочих місць протягом останніх 5 років створено безпосередньо за виконання Національної програми професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями, за кошти відділення Фонду.
З метою формування умов для вільного доступу людей-інвалідів до об’єктів житлового та громадського призначення в кінці жовтня 2006 року в Луганську було проведено практичний семінар „Долаючи бар’єри разом” в рамках програми „Створення в Україні безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до соціальної інфраструктури”. Під час семінару було зазначено, що на Луганщині забезпечені пандусами, поручнями та іншими засобами з урахування потреб інвалідів вже більше 300 об’єктів соціальної інфраструктури. В області проводиться організаційна робота по створенню „Комітетів доступності” – спеціальних комісій, які будуть функціонувати при органах влади.
В свою чергу, створено і діє більше 20 центрів та відділень ранньої реабілітації інвалідів, яким відділенням Фонду надано реабілітаційне обладнання, в тому числі – „сенсорні кімнати”, гравістати, радіо класи. Успішно функціонує центр реабілітації „Відродження”, де щорічно проходять медико-соціальну реабілітацію діти з різними вадами здоров’я.

17 листопада 2006,11:16 Версія для друку

Оголошено Всеукраїнський конкурс творчих робіт “Історія одного села”.

Оголошено Всеукраїнський конкурс творчих робіт “Історія одного села”. Він проводиться з метою визначення пріоритетних напрямків в популяризації народних традицій та звичаїв, духовних цінностей, поновлення історико-етнічних особливостей українського народу, підтримки професійної та самодіяльної художньої творчості, сприяння популяризації народної творчості в молодіжному середовищі.
До участі запрошуються молоді люди віком від 14 до 35 років, які можуть запропонувати своє бачення розкриття теми конкурсу. Конкурсні роботи можуть бути виконані персонально або групою за номінаціями: фотографія, живопис, декоративно-ужиткове мистецтво, література. Головні критерії оцінки конкурсних робіт: оригінальність, відповідність роботи до умов конкурсу та його темі.
Творчі роботи приймаються не пізніше 10 грудня 2006 року, неповні чи неправильно заповнені заявки не розглядаються, матеріали, подані на конкурс, не повертаються.
Конкурс проходить в два етапи: перший – відбірковий тур - в усіх регіонах України (до 10 грудня 2006 року); другий – фінальний тур - в м. Прилуки Чернігівської області (14 грудня 2006 року).
Заявки на участь у конкурсі приймаються у вигляді оригіналів на адресу: 04119, Київ, вул. Мельникова 83-а, оф. 616 з позначкою «На Конкурс». Тел. для довідок: 8 (044) 4893189, 8(050)95-363-32, 8(067)409-27-24.E-mail: kmarysya@gmail.com

16 листопада 2006,16:25 Версія для друку

Семинар «Голодоморы в Украине в ХХ веке» состоялся сегодня в Луганске.

Научно-практический семинар в рамках цикла национально-патриотического воспитания «Голодоморы в Украине в ХХ веке» состоялся сегодня в Луганской областном Дворце культуры.
Как отметил в ходе семинара и.о. заместителя председателя Луганской облгосадминистрации Владимир Заблоцкий, история свидетельствует о многочисленных испытаниях голодом, выпавших на долю украинского народа. До ХХ века его причинами были преимущественно стихийные явления природы, причем голодали не только крестьяне, но и жители городов. При этом последствия массового голода никто не скрывал, наоборот искали спасения для пострадавших людей. На протяжении 1891-1894 годов были созданы комитеты спасения, крестьяне объединялись в хлебопашеские артели, вместе преодолевали беду. Во время голода 1921-1923 г.г. от голода погибли сотни тысяч человек, но причиной была засуха и плохой урожай. «Голод 1932-1933 годов стал настоящей катастрофой для Украины, по социально демографическим последствиям и масштабам, сравнимой с последствиями еврейского холокоста», - отметил Владимир Заблоцкий.
По его словам, теперь, когда историки получили доступ к архивным источникам, на которых стоит гриф „секретно”, становится очевидным, что от голода наших соотечественников погибло больше, чем за годы первой мировой и гражданской войны. Ответить на вопросы «Почему в течение четверти века в Украине возникли три голодомора: в 1921-1923, в 1932-1933, в 1946-1947 году?», «Как могло случиться, что голодала крестьянская страна, которая до революции 1917 года кормилась собственным хлебом и вывозила его за границу? Случайность это или преступление?» предстоит историкам и архивным работникам в результат изучения материалов, связанных с голодомором.
«Надеюсь, что работа нашего семинара тоже будет способствовать установлению истины», – заявил Владимир Заблоцкий.
Участники семинара «Голодоморы в Украине в ХХ веке» ознакомились с документальными свидетельствами периода 1921-1923г.г. – первого голода в Украине. Обсудили историко-политические последствия геноцида украинского народа в 1932-1933 г.г., а также послевоенного голодомора 1946-1947 г.г., ознайомились с фактами и живыми свидетельствами того, что происходило в период голодомора 30-х годов на Луганщине ознакомила участников семинара Ирина Магрицкая – председатель Луганского областного филиала Ассоциации исследователей голодомора, доцент кафедры журналистики Восточноукраинского университета им.Даля. на семинаре изучался также опыт преподавания учащимся и студентам истории голодоморов.
Семинар проводился под патронатом Луганской облгосадминистрации. В его работе приняли участие руководители казачьих подразделений Луганщины, творческая интеллигенция, студенческая молодежь, представители общественности Луганска, Северодонецка, Краснодона, Лутугино, Брянки, Кировска, Новоайдара, Лисичанска, Беловодска и Первомайска.

16 листопада 2006,15:33 Версія для друку

Запровадження гендерних аспектів забезпечить формування істинно громадянського суспільства, заснованого на демократичних цінностях. – Володимир Заблоцький.

Запровадження гендерних аспектів у різні сфери соціально-економічного і політичного життя регіону забезпечить їх більш активний розвиток і формування істинно громадянського суспільства, заснованого на демократичних цінностях. Про це заявив в.о. заступника голови Луганської облдержадміністрації Володимир Заблоцький на відкритті „круглого” столу в рамках обговорення реалізації Цілей розвитку тисячоліття „Забезпечення гендерної рівності” в Луганській області.
За словами Володимира Заблоцького, наша область єдина в Україні вже затвердила регіональну програму забезпечення рівних можливостей та прав для чоловіків та жінок. Луганщина стала однією з перших у напрямку проведення гендерних досліджень та моніторингу. З 2003 року регіон бере участь у Програмі рівних можливостей програми розвитку ООН в Україні. Розроблені заходи щодо реалізації гендерної рівності в державних та недержавних структурах, органах влади тощо.
В рамках проекту в області діють три центри: гендерний ресурсний центр, центр гендерної освіти та центр „Чоловіки проти насильства”. Луганський обласний центр роботи з жінками працює з 2003 року постійно проводить семінари-тренінги із впровадженням гендерних підходів до різних сфер діяльності. Спеціалісти центру увійшли до складу Всеукраїнської лекторської групи щодо запобігання торгівлі людьми та протидії комерційної експлуатації дітей. У 29 міських та районних центрах зайнятості є інформаційні гендерні куточки. Поступово проблеми рівності чоловіків та жінок знаходять своє відображення в навчальних програмах учбових закладів.
З погляду гендерної рівності, статистичні данні, диференційовані для різних гендерних груп, чітко вказують на всі наявні істотні відмінності у статусі чоловіків та жінок і дають змогу простежити, яким чином вони змінюються. Саме з цією метою в Луганській області зроблено спробу створення „Гендерного портрету”. Так, відповідно до отримання даних від Головного управління статистики, перевага жіночого населення області над чоловічім у співвідношенні 53,5% до 46,5%; середня заробітна плата жінок складає 60,7% від заробітної плати чоловіків; представництво жінок в органах державної влади значно переважає кількість чоловіків (63,6%), проте 92% керівників – чоловіки,; кількість безробітних жінок працездатного віку в області складає 69,8% загальної кількості безробітних; майже 10,2% безробітних жінок мають неповнолітніх дітей, 14,3% серед них – одинокі матері, які мають дітей віком до 14 років, або дітей – інвалідів; жінки в Луганській області мають досить високий освітній рівень: 66,6% жінок, зайнятих в економіці області, закінчили вищі навчальні заклади, в промисловості їх близько 40 відсотків.
У семінарі, який відбувся сьогодні в Луганській облдержадміністрації, взяли участь: керівник Програми рівних можливостей Програми розвитку ООН в Україні Лариса Кобилянська, консультант з соціальної політики Проекту ПРООН „Цілі розвитку тисячоліття – Україна” Євген Ярмолюк, науковці з луганських вузів, представники громадських організацій області, керівники різних управлінь обласної державної адміністрації. Вони обговорили шляхи та методи впровадження політики рівних можливостей чоловіків та жінок на Луганщині, правову основу тендерної рівності в Україні та регіону та інші аспекти проблеми.


Сторінки:
141516171819202122232425262728

Архів по роках: | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 |
Sub_Class with id 0 does not exist
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.loga.gov.ua є обов'язковим.
Технічна підтримка: Відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату
Лист адміністратору Веб-сервера