19 листопада 2003,16:08
Селяни області доклали чимало зусиль для подолання кризової ситуації цього року. – Валерій Іванов.

“Селянам луганської області прийшлося докласти чимало зусиль для подолання кризової ситуації, що склалася цього року”, – вважає начальник Головного управління сільського господарства та продовольства облдержадміністрації Валерій Іванов. З причин складних погодних умов виробництво зерна в області зменшилося майже вдвічі порівняно з минулим роком. Валовий збір зернових культур, не враховуючи кукурудзи, в усіх категоріях господарств у поточному року становив 542,8 тис. тонн. Середня урожайність знизилася з 23,2 ц/га до 15,8 ц/га. Проте, кукурудза та соняшник певним чином компенсували частину втрат урожаю. Валовий збір кукурудзи на зерно у 2003 році склав 111,5 тис. тонн, що більш ніж удвічі перевищує врожай минулих років. Більш ніж на чверть більше забрано соняшнику – 268,7 тис. тонн. За словами Валерія Іванова, валовий збір цукрових буряків в області знизився на третину за рахунок того, що наполовину зменшилися площі їх посіву. Проте, врожай картоплі цього року перевищив минулорічний у 1,5 рази через підвищення урожайності до 88ц/га. Зараз під урожай наступного року селянами області посіяно 228,5 тис. га озимини.
За словами начальника обласного сільгоспуправління, в поточному році намітилися покращення у тваринництві. За 10 місяців 2003 року селянами області реалізовано майже 50 тис. тонн живої ваги худоби та птиці. Це на 7,6 тис. тонн більше, ніж у минулому році. Виробництво молока склало 347,2 тис тонн, або на 1,3% більше минулорічного рівня, а виробництво яєць – 499,4 млн. штук, тобто 113% від минулорічного.
Також Валерій Іванов вважає одним з позитивних факторів роботи сільськогосподарських підприємств області у поточному році зростання обсягів реалізації не комерційним структурам, а переробним підприємствам області. В цьому році селяни продали переробникам своєї продукції на 8,8 млн. грн. “Основна причина в тому, що це найбільш стабільний і організований ринок збуту, який, до того ж, дає можливості отримати дотації та надбавки, передбачені законодавством”, - вважає Валерій Іванов.