05 грудня 2003,13:10
140-річний ювілей видатного діяча української культури Бориса Грінченка відзначатиме Луганщина у грудні.

140-річчя від дня народження видатного діяча української культури Бориса Грінченка відзначатиметься 9 грудня. Луганщина збирається широко відсвяткувати ювілей Грінченка, чия діяльність тісно пов’язана з цим краєм. Губернатор Луганської облдержадміністрації Олександр Єфремов підписав розпорядження, яким затвердив ювілейні заходи та склад оргкомітету з їх підготовки на чолі з заступником голови облдержадміністрації Володимиром Просіним.
До дня народження відомого українського письменника, педагога та філолога у селі Олексіївка Перевальського району створено меморіальний комплекс на честь Бориса Грінченка та родини Алчевських, з якими він дружив і співпрацював. У грудні тут має відкритися музей, а цінителі таланту Бориса Грінченка зможуть покласти квіти до пам’ятника йому. Передбачається, що Перевальській районній бібліотеці буде присвоєно ім’я Грінченка.
У рамках святкування грінченківського ювілею в Луганському національному педагогічному університеті ім. Т.Шевченко у грудні відбудеться науково-практична конференція “Творча спадщина Бориса Грінченка в системі національних духовних вимірів”, в якій візьмуть участь науковці з Києва, Луганської області та інших регіонів України. За допомогою Головного управління освіти і науки облдержадміністраціїї в Луганську також проводитимуться обласні педагогічні читання “Творча спадщина Грінченка Б.Д. в системі виховної роботи навчальних закладів” та обласні урочисті збори на честь 140-річчя Бориса Грінченка, в яких візьмуть участь не тільки освітяни і науковці, а й митці та письменники сучасної Луганщини. До дня народження Грінченка буде підбито результати творчих конкурсів серед юних поетів Луганщини та конкурсу на кращу науково-дослідницьку роботу серед студентів Луганського національного педуніверситету. Протягом грудня у всіх навчальних закладах, бібліотеках та музеях області проводитимуться книжкові виставки, тематичні вечори та інші заходи, присвячені ювілею письменника. Обласна універсальна бібліотека ім.Горького розпочинає створення повнотекстової електронної бази "Грінченкова бібліотека”. Луганське обласне телебачення до ювілею земляка готує тематичну передачу, з якої жителі Луганської області зможуть більше узнати про життя і наукову діяльність Бориса Грінченка, особливо – про роки, які він провів на Луганщині.