12 грудня 2003,15:15
Державна стратегія управління місцевим і регіональним розвитком потребує серйозних доопрацювань. - Луганщина взяла участь у громадських слуханнях, де обговорювалася стратегія.

Державна стратегія управління місцевим і регіональним розвитком потребує серйозних доопрацювань. До такого висновку дійшли члени луганської делегації та більшість учасників громадських слухань, на яких обговорювався проект Державної стратегії. Громадські слухання відбулися вчора в Донецьку за дорученням Президента та Прем’єр-Міністра України. В них взяли участь делегації з семи регіонів України: Донецької, Луганської, Харківської, Сумської областей, а також Криму, Севастополю та Одеської області. Учасники слухань підтримали саму ідею щодо необхідності реформування системи управління в регіонах України та співвідношень між органами центральної та місцевої влади. “Головне, що “Державна стратегія” визнає: неспроможність держави ефективно управляти на місцях і є основною причиною низького рівня життя в регіонах України”, - зазначив президент громадського об’єднання “Товариство науковців по сприянню муніципальній реформі” Віктор Кравченко. За його словами “Державна стратегія управління місцевим і регіональним розвитком має три основні блоки питань: реформування системи регіональної влади, яке передбачає правове і фінансове посилення органів місцевого самоврядування; ресурсне матеріальне забезпечення цього реформування та конкретні заходи які треба провести, щоб реалізувати Стратегію. У зв’язку з цим передбачається внести серйозні зміни до діючого в Україні законодавства, починаючи з внесення змін до Конституції України у тих положеннях, що стосуються місцевого самоврядування. В ході обговорення Державної Стратегії управління місцевим і регіональним розвитком, зокрема, питань реформування системи місцевих органів влади, учасники громадських слухань зазначили, що насамперед необхідно розробити стратегію розвитку регіонів, а потім вже опікуватися управлінням цього розвитку. Дотого ж, за думкою учасників слухань, регіони повинні самі розробити для себе стратегії розвитку. Щодо реформування системи місцевого управління, необхідно чітко розмежувати завдання і повноваження між органами державної влади та місцевою регіональною владою.
Аналогічні громадські слухання вже пройшли у Дніпропетровську, де зібрали 7 південних регіонів України. Незабаром відбудеться також обговорення за заході у Львові та в Києві – для центральних регіонів. Після широкого обговорення проекту Державної стратегії управління місцевим і регіональним розвитком та проектів законодавчих актів, усі пропозиції регіонів мають бути враховані при доопрацювання Державної стратегії та представлені Президенту України.