19 грудня 2003,15:13
В області створено комісії у справах альтернативної (невійськової) служби.

За розпорядженням голови облдержадміністрації, в Луганській області створено обласна, міські та районні комісії у справах альтернативної (невійськової) служби. Питання організації та проведення альтернативної невійськової служби розглядалися на семінарі управління праці та соціального захисту облдержадміністрації. В ході семінару керівники міських і районних комісій отримали роз’яснення щодо своєї діяльності, діючого законодавства з питань альтернативної служби. Управління соцзахисту передало до комісій особові справи громадян, які вже проходять альтернативну службу по області. Як зазначив начальник управління праці та соцзахисту облдержадміністрації Володимир Білоус, за українським законодавством, громадяни України замість обов’язкової військової служби мають право на альтернативну службу, якщо виконання військового обов'язку суперечить їхнім релігійним переконанням. При цьому людина повинна належати до однієї з діючих відповідно до законодавства релігійних організацій, які сповідують віровчення, що не допускає користування зброєю.
Комісії у правах альтернативної служби створені при обласному, міських та районних управліннях праці та соцзахисту. Саме ці комісії, за словами Володимира Білоуса, мають розглядати заяви громадян про направлення їх на альтернативну службу або про звільнення від призову на військові збори, про зміну місця проходження служби та дострокове звільнення з неї. Комісії уповноважені приймати рішення щодо проходження людиною альтернативної служби та визначати місця служби. Володимир Білоус підкреслив, що місцем проходження невійськової служби мають бути державні або комунальні підприємства, організації, установи. Їх перелік затверджено Кабінетом Міністрів України. Створені комісії також будуть розглядати питання про ухилення громадян від альтернативної служби, контролювати проходження громадянами альтернативної служби та додержання власниками підприємств, на яких громадяни відбувають альтернативну службу, відповідного законодавства.
За словами Володимира Білоуса, кожен з громадян, хто через свої релігійні переконання має право на альтернативну (невійськову) службу, може отримати інформацію про порядок направлення на альтернативну службу та необхідний перелік документів в міських та районних управліннях праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Зараз в Луганській області альтернативну невійськову службу проходять 48 юнаків призовного віку. Вони працюють в сільськогосподарських підприємствах, житлово-комунальних організаціях, у будівельних установах та у соціально-медичних установах: лікарнях, будинках-інтернатах.