26 грудня 2003,15:00
Луганська облдержадміністрація бере під пильний контроль ситуацію на фармакологічному ринку області. – Володимир Пристюк.

“Обласна влада взяла під свій пильний контроль теперішню ситуацію на фармакологічному ринку Луганської області”, - заявив заступник голови Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк. За його словами, обласній владі, згідно з Указом Президента України “Про невідкладні заходи щодо забезпечення права громадян на охорону здоров’я і медичну допомогу”, доручено вжити необхідних заходів, щоб не допустити у зв’язку зі змінами податкового законодавства перебоїв у роботі підприємств, що виробляють та продають ліки. Посилаючись на Указ Президента та виступ Глави держави на нараді 17 грудня з питань пільг на ліки, Володимир Пристюк зазначив, що скасування пільг на ліки може мати дуже серйозні соціальні наслідки, оскільки велика частина медичних виробів по суті являється товарами народного споживання. Ними користуються в основному малозабезпечені верстви населення. Заступник губернатора Луганщини погодився з тим, що система надання пільг на ліки і медикаменти, в основу якої взято Державний реєстр дозволених в України ліків і медичних виробів недосконала и що підставою для пільг має бути спеціальний перелік продукції, затверджений Урядом.
Як зазначив Володимир Пристюк, за прийнятою 17 грудня Постановою Кабінета Міністрів України, всі лікарські засоби, зареєстровані в Україні, в установлено законодавством порядку звільнюються від податку на добавлену вартість. Від ПДВ звільнюються також операції з продажу виробів медичного призначення за встановленим Урядом Переліком. Цей Перелік включає основні життєво-необхідні медичні вироби, серед яких вата, бинти, шприци, шовний матеріал.
“Зараз розглядається можливість на базі Луганського обласного комунального підприємства “Фармація” створити в області спеціальний резерв основних лікарських засобів, щоб у період найбільшого зростання попиту на ліки ми могли б не допустити стрибків цін”, - заявив Володимир Пристюк. За його словами, у першому півріччі 2004 року буде розроблений державний механізм надання малозабезпеченим верствам соціальних дотацій для часткової компенсації витрат на придбання лікарських засобів і виробів медичного призначення. В області працює розвинена мережа аптек, що надають ветеранам, інвалідам та іншим пільговим категоріям населення ліки із торгівельними знижками. Так, у фірмовій мережі ОКПП “Фармація” діє понад 100 аптек та аптечних кіосків, в тому числі “ветеранські” аптеки, які здійснюють пільгову продаж, не дивлячись на постійні збитки. На сьогодні роздрібні ціни у мережі “Фармації” залишаються стабільними. В 2003 році торгова націнка по підприємству знизилася на 2,7% у зрівнянні з 2002 роком.
За словами Володимира Пристюка, в області створена і постійно діє державна інспекція з контролю за лікарськими засобами. В Луганській області у січні-лютому наступного року буде щільно перевірятися обгрунтованість цін і торгівельних надбавок на ліки з метою не допустити завищення цін та створення штучного дефіциту на окремі лікарські засоби. Водночас, для забезпечення першочергових потреб малозабезпечених верств населення у наступному року має бути розроблено механізм продажу конфіскованих медичних засобів за зниженими цінами.