26 листопада 2004,15:45
На Луганщині створено виконавчий комітет Луганської обласної ради, на який покладено всю повноту виконавчої влади в регіоні.

Утворити виконавчий комітет Луганської обласної ради та покласти на нього всю повноту виконавчої влади в регіоні – таке рішення було прийняте сьогодні депутатами на позачерговій сесії Луганської обласної ради. До складу виконкому увійшли 18 чоловік. Головою виконкому обрано голову Луганської облдержадміністрації Олександра Єфремова. Йому доручено розробити та приступити до негайного здійснення комплексу заходів з ефективного управління територією Луганської області та забезпечити координацію діяльності виконавчих органів місцевого самоврядування та територіальних органів центральної виконавчої влади на території області.
Депутати обласної ради запропонували районним радам Луганщини утворити власні виконавчі органи. Також прийняте рішення внести на розгляд з’їзду органів місцевого самоврядування і виконавчої влади Південно-Східних територій України, який планується провести 28 листопада у Сєверодонецьку, пропозицію щодо утворення податкової, банківської, платіжної та фінансової системи Південно-Східних територій.
У рішенні Луганської обласної ради зазначено, що воно прийняте згідно з Європейською Хартією місцевого самоврядування, яка ратифікована Верховною Радою України та, за Конституцією України, має вищу юридичну силу, а також не суперечить Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.
За словами голови Луганської обласної ради Віктора Тихонова, виконком створено для зміцнення організаційної структури місцевої влади в області. “Оскільки нинішня влада втратила важелі керування по регіонах держави в результаті неконституційних дій опозиції щодо узурпування влади в країні”, - пояснив Віктор Тихонов. За словами Олександра Єфремова, завдання керівників усіх рівнів – передбачити найгірші варіанти розвитку ситуації і в будь-якому разі забезпечити стабільність на своїй території відповідальності.
За словами Віктора Тихонова, у разі нормалізації політичної ситуації в Україні та досягнення мирної домовленості політичних сил новостворений владний орган буде ліквідовано, а облдержадміністрація повернеться до звичного режиму функціонування.