06 грудня 2004,16:53
Понад 200 депутатів від Луганщини взяли участь у II-му Всеукраїнському з’їзді депутатів рад усіх рівнів, що відбувся днями у Харкові.

Понад 200 представників місцевого самоврядування Луганщини взяли участь у II-му Всеукраїнському з’їзді депутатів рад усіх рівнів, що відбувся 4 грудня у Харкові. Всього в роботі з’їзду взяли участь 1 тис. 182 депутати з 15 областей України та Криму і Севастополю. Підсумком обговорення ними шляхів виходу України з політичної кризи стало звернення до протидіючих політичних сил з нагальним закликом відкинути владні амбіції, повернутись обличчям до загальних проблем суспільства і спільними зусиллями зупинити кризу, забезпечити реформування системи влади в Україні. З’їзд також звернувся до обох претендентів на президентську посаду із закликом погодитись на нульовий варіант, тобто відмовитись від третього туру переголосування та провести в Україні нові президентські вибори без участі в них як Януковича так і Ющенка. “Погодьтеся разом зійти з дистанції заради миру та спокою в країні”, - звернувся до обох кандидатів голова Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов, обраний депутатами з’їзду головою Координаційної ради Міжрегіонального Союзу органів місцевого самоврядування в Україні.
Депутати з’їзду також визнали рішення Верховного Суду України про повторне голосування таким що є політично заангажованим та втручається у власну компетенцію Центральної Виборчої Комісії. Та звернулися до Президента України з проханням винести питання про правомірність судового рішення на розгляд Конституційного Суду.
Учасники харківського з’їзду також висловилися за негайне проведення політичної реформи у країні з метою перерозподілу повноважень між існуючими гілками державної влади, послаблення впливу Президента на діяльність виконавчої владної гілки та посилення ролі регіональних владних структур. За думкою учасників з’їзду, розбудова нової Державної програми регіональної політики повинно стати безумовним другим етапом політреформи. Для цього в резолюцію з’їзду внесено рішення протягом року розробити та провести адміністративно-територіальну реформу, поклавши в її основу принцип фінансово-економічної самодостатності територій. Йдеться також про децентралізацію влади за європейськими стандартами регіонального управління через створення місцевих виконавчих влад в областях та районах та перехід на обрання керівників регіональної влади всім населенням території замість їх призначення центральними органами державної влади. Крім того, депутатами прийнято рішення провести в регіонах, представниками яких вони є, опитувань населення щодо зміни унітарного устрою України на федеративний з більшою самостійністю областей, а також щодо ліквідації депутатської недоторканості та надання російській мові статусу державної на рівні з українською.
В ході засідання учасники з’їзду затвердили Статут Міжрегіонального Союзу органів місцевого самоврядування в Україні, створеного за рішенням 1-го з’їзду в Сєверодонецьку 28 листопада. За словами голови Луганської облради Віктора Тихонова, за тиждень до Союзу вже вступили 150 місцевих рад з різних регіонів України. До того ж, у Харкові депутати затвердили регламент роботи та склад координаційної ради Міжрегіонального Союзу. Планується, що засідання Координаційної Ради відбудеться 12 грудня в Донецьку.