22 грудня 2004,16:50
Програма підготовки кваліфікованих робітників на 2005–2010 роки затверджена на Луганщині.

Розпорядженням голови Луганської облдержадміністрації Олександра Єфремова затверджена обласна програма підготовки кваліфікованих робітників на 2005–2010 роки. Її реалізація має за мету модернізацію системи профтехосвіти області та підвищення рівня підготовки кваліфікованих робітників. Згідно цієї Програми буде здійснюватись моніторинг випуску учнів загальноосвітніх навчальних закладів для визначення потреби в підготовці кваліфікованих робітників. Впродовж 2005-2010 років на базі професійно-технічних навчальних закладів близько 15 тис. безробітних за направленням центрів зайнятості та підприємств зможуть пройти перепідготовку та підвищити кваліфікацію. Планується значно зміцнити навчально-матеріальну базу ПТНЗ. Так, на період виконання Програми на оснащення обладнанням навчально-виробничих майстерень передбачено виділення понад 38 млн. грн., сільськогосподарською та будівельною технікою - більше 18 млн. грн., автомобільним транспортом - майже 7 млн. грн. Кожного року учнів ПТНЗ, які цього потребують, планується охоплювати різними видами оздоровчих заходів та організовувати навчання, стажування й підвищення кваліфікації педагогічних працівників цих закладів. В 2005 році планується створити обласний центр профорієнтаційної роботи. Також наступного року на базі кращих ПТНЗ області передбачається відкрити 5 спеціалізованих центрів професійно-технічної освіти за напрямками пріоритетних виробництв.
Для фінансового забезпечення виконання Програми будуть залучатися кошти Державного і місцевих бюджетів, підприємств-замовників робітничих кадрів, а також власні кошти професійно-технічних навчальних закладів.
В Луганській області функціонує 75 професійно-технічних навчальних закладів, у тому числі 11 вищих професійних училищ, 48 професійних ліцеїв, 14 профтехучилищ, 1 училище-агрофірма та Краснолучський навчальний центр №19 при виправній колонії. Загальна чисельність учнів та слухачів у цих закладах становить понад 35 тис. чол. Підготовка робітничих кадрів здійснюється для 8 основних галузей економіки області. Більше 70% випускників закладів профтехосвіти отримують дві й більше професії, що підвищує їх мобільність на ринку праці.