„З метою недопущення необґрунтованого зростання цін на споживчому ринку продовольчих товарів першої необхідності в області регулюються ціни на основні види продовольчих товарів, – повідомила заступник начальника – начальник управління координації держзакупівель та цінової політики Головного управління економіки облдержадміністрації Тетяна Коломієць. - Це здійснюється шляхом встановлення граничних розмірів рентабельності від 5 до 10% на хліб, борошно, макаронні вироби, окремі види круп, молоко, сир м’який, масло вершкове, ковбаси варені першого ґатунку та вищого (дитячий асортимент), яловичину, свинину, м’ясо птиці та торговельних надбавок на вказані продукти, а також на цукор та олію соняшникову диференційовано для міста і села в розмірі від 10 до 20%, у тому числі постачальницько-збутові надбавки від 5 до 8%”. Крім цього, на яловичину, свинину та м’ясо птиці промислового виробництва встановлено граничні рівні роздрібних цін.
У І кварталі 2005 року проведено 1031 обстеження щодо моніторингу цін з 28 найменувань основних продовольчих товарів, а також на нафтопродукти, тарифів на житлово-комунальні та транспортні послуги. Проведено 216 перевірок щодо дотримання державної дисципліни цін.
„Однак, незважаючи на вжиті заходи, нестабільними в області залишаються ціни на м’ясо, м’ясопродукти та цукор”, - підкреслила Тетяна Коломієць. Так, за даними моніторингу станом на 10 квітня поточного року у порівнянні з 30 грудня 2004р. на споживчому ринку області на 22,3% зросли середні роздрібні ціни на яловичину, свинину - на 5,2%, сало – на 12,2%, м’ясо куряче – на 17,8%, ковбасу варену – на 9,4%, цукор – на 17,1%. „Їх підвищення відбулося за рахунок закупівельних цін на сировину та оптово-відпускних цін підприємств – переробників, - заявила Тетяна Коломієць. - Крім того, наповнення ринку цими видами продукції здійснюється в основному посередницькими структурами, що значно підвищує роздрібні ціни”.
За даними моніторингу на підприємствах торгівлі протягом І кварталу і першої декади квітня поточного року залишалися стабільними середні роздрібні ціни на борошно, хліб та крупи. За підсумками І кварталу поточного року приріст темпів виробництва хлібобулочних виробів до відповідного періоду минулого року складає 3,1%. Обсяги виробництва крупи гречаної збільшені на 4,5% та пшона - на 93,3%. Для захисту малозабезпечених верств населення залишалися без змін діючі з лютого 2002 року ціни на три найменування хліба масового попиту, обсяги якого становлять до 5% від загального виробництва. До 30% становлять обсяги виробництва варених ковбас першого ґатунку за низькими цінами.
Середні рівні торгівельних надбавок на регульовані продовольчі товари складають від 8,3 до 13,1%.
„Однак залишаються законодавчо неурегульованими питання щодо контролю цін на приватних підприємствах”, - зазначила Тетяна Коломієць. За її словами, дія Закону України «Про ціни і ціноутворення» не розповсюджується на суб’єктів господарювання – приватних підприємців, що створює неоднакові умови щодо конкуренції на споживчому ринку та невідповідальність цих структур за необґрунтоване підвищення цін.
Як вважає Тетяна Коломієць, для недопущення необґрунтованого зростання цін необхідно також ввести регулювання цін на продовольчі товари, які входять до повсякденного споживання населенням: кисломолочна продукція, риба свіжа і заморожена, яйця та деякі кондитерські вироби.
|