Рекомендувати мінімальну закупівельну ціну на молоко І ґатунку з базисними показниками вмісту жиру та білку в літній період (з дотацією) не нижче 0.95 грн. за 1 кг – таке рішення було прийнято 9 червня 2005 року на засіданні обласної узгоджувальної комісії. Вказану ціну рекомендовано застосовувати при укладенні договорів на закупівлю молока всіма молокопереробними підприємствами області з урахуванням якості, обсягів продукції та тривалістю маршруту доставки. Сільгосптоваровиробникам всіх форм власності необхідно своєчасно провести атестацію виробництва молока, молочної сировини, підвищити її товарність за рахунок збільшення продажу переробним підприємствам та підвищити її якість.
Впродовж січня-травня 2005 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшилось виробництво молока всіма категоріями господарств на 200 тонн. Проти відповідного періоду минулого року продуктивність корів у сільськогосподарських підприємствах підвищилась на 60 кг або на 7%.
При збільшенні обсягів виробництва молока переробні підприємства необґрунтовано знижують закупівельні .ціни, що негативно впливає на зацікавленість товаровиробників у виробництві молока та збереженні поголів’я корів. Все це викликало справедливе незадоволення сільгосптоваровиробників і населення.
Узгоджувальною комісією Міністерства аграрної політики України, враховуючи нормативні витрати в цінових умовах 2005 року, рекомендований рівень мінімальної закупівельної ціпи в цілому за рік встановити в розмірі 1200 грн. за тонну.
Засідання обласної узгоджувальної комісії викликане необхідністю формування закупівельних цін на молоко у нашому регіоні з урахуванням доходів і витрат товаровиробників і переробних підприємств. В обговоренні даного питання взяли участь начальник Головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Юрій Махортов, керівники інспекції якості та формування ресурсів сільгосппродукції, асоціації „Луганськмолоко”, спеціалісти управління розвитку харчової та переробної промисловості облдержадміністрації, директори молокопереробних підприємств та керівники агроформувань.
|