04 липня 2005,13:19
Ситуація щодо захворювань худоби на туберкульоз знаходиться під жорстким контролем. – Микола Ігнатов.

«В Луганській області ситуація щодо захворювань худоби на туберкульоз знаходиться під жорстким контролем», - заявив Головний державний інспектор ветеринарної медицини Луганської області Микола Ігнатов. За його словами, цілеспрямовані заходи по ліквідації туберкульозу тварин, профілактиці його розповсюдження, запобігання зараження людини від тварин дозволили створити стійку тенденцію до зниження інфікованості худоби. В 1985 році вона складала 0,85% від дослідженого поголів’я, в 1990 - 0,64%, в 1995 - 0,68%, в 2000 - 0,44% і в 2004 - 0,24%.
Ветеринарна медицина оснащена достатньо хорошим діагностичним обладнанням, здатним виявити тварин в початковій стадії інфікованості збудником туберкульозу. При виявленні такі тварини карантинируються для подальшого уточнення діагнозу і відправляються на забій при його підтвердженні. Дослідженню піддається все поголів’я худоби з двомісячного віку, вибірково вівці і кози, коні, свині і птах. Щорічно проводиться більше 500 тисяч алергічних досліджень. Як зазначив Микола Ігнатов, за останні роки в медичній практиці не було зареєстрованих випадків зараження людини збудником туберкульозу бичачого типу.
«В здійсненні заходів боротьби з туберкульозом, велика роль належить власникам тварин, - підкреслив Головний держінспектор ветмедицини області. - На жаль, не всі вони чітко виконують вимоги правил утримання тварин, приховують їх від обов’язкових ветеринарних обробок, допускають реалізацію продукції тваринництва, що не пройшла ветеринарно-санітарну експертизу, торгують нею на вулиці, в дворах, на узбіччях доріг». Тому Микола Ігнатов звертає увагу власників тварин і тваринницької продукції на серйозність наслідків для здоров’я людей, їх ігнорування існуючих ветеринарно-санітарних вимог за утриманням худоби і реалізації продукції, моральну і адміністративну відповідальність за порушення. В цілях профілактики туберкульозу Микола Ігнатов рекомендує населенню уникати покупки продукції тваринництва, яка не пройшла ветеринарно-санітарну експертизу, строго дотримуватись правил особистої гігієни при використовуванні молока і м’яса, надійно піддавати їх термічній обробці, з дотриманням всіх запобіжних заходів поводитися при спілкуванні з тваринами.