За даними Луганського обласного центру здоров’я, щорічно протягом червня – листопаду в Луганській області реєструються масові випадки отруєння дикорослими грибами. Так, за період з 1995 по 2004 рік від отруєнь дикорослими грибами в області постраждало 1 тис. 704 людини, з них 294 дитини, померло 178 чоловік, у тому числі 52 дитина. В 2004 році отруїлося дикорослими грибами 18 чоловік, у тому числі 5 дітей, померло 3 люди, з них 1 дитина.
За даними обласної санепідстанції на 11 липня 2005 року в області зареєстровано 14 потерпілих від отруєння дикорослими грибами, з них 1 дитина, померла 1 дитина 4-х літ із Стаханова. Найбільше число потерпілих зареєстровано в Попаснянськом районі – 8 чол., в Стаханове – 3, в Первомайське – 2, в Лісичанське – 1 чол. За даними обласної клінічної лікарні, вартість лікування однієї людини, що отруїлась грибами, складає більше 300 гривень.
Масовий характер отруєнь грибами в області обумовлений, в основному, відсутністю в області великих лісових масивів і умов для зростання трубчастих грибів, зневажливим відношенням населення до застережливої інформації про небезпеку збору, придбання і вживання дикорослих грибів, а складна екологічна ситуація і сприятливі кліматичні умови для зростання грибів значно підвищують вірогідність помилкового вживання в їжу отруйних грибів замість їстівних.
Аналіз зареєстрованих випадків отруєння свідчить: від вживання дикорослих грибів в області вмирає кожний 10 потерпілий дорослий і кожна 5 потерпіла дитина. Не дивлячись на цю статистику і неодноразові заклики до населення відмовитися від збору, придбання і вживання в їжу дикорослих грибів, на території області продовжується їх інтенсивний збір. Смертельні отруєння грибами, як і в попередні роки, викликаються, перш за все, блідою поганкою, яку потерпілі помилково приймають за сироїжки, шампіньйони і інші гриби, що найбільш часто зустрічаються в нашій області. Враховуючи ситуацію, що склалася в області, обласний центр здоров’я звертається до всіх жителів області з переконливим проханням відмовитися від збору, придбання і вживання в їжу, у будь-якому вигляді, дикорослих грибів.
|