М’ясо- та молокопереробна галузі, в цілому, залежать від галузі тваринництва. М’ясопереробна галузь області завжди була дотаційною з сировини м’яса - біля 60% його від загального обсягу споживання завозиться з інших регіонів України. Затрати м’ясних сировинних ресурсів на переробку провідними підприємствами м’ясопереробної галузі складають 20% від загального споживання м’яса населенням області.
Регіональне забезпечення м’ясом становить 55,4%, що викликає дефіцит цього продукту на ринку, а також необґрунтоване підвищення цін на м’ясо.
З метою забезпечення цінової стабілізації на споживчому ринку області встановлено граничний рівень рентабельності у розмірі 10% до економічно обґрунтованої собівартості виробництва яловичини, свинини та м’яса птиці, граничний рівень торговельної надбавки у розмірі 15% до оптової ціни виробника (митної вартості) на яловичину, свинину та м’ясо птиці.
Крім того встановлено граничний рівень роздрібних цін на яловичину, свинину та м’ясо птиці, які реалізуються на споживчому ринку області в розмірах в залежності від ґатунку:
- на яловичину – на кістці - від 5,00 до 19,00, без кістки - від 16,00 до 20,00 грн. за кг;
- на свинину – на кістці - від 9,00 до 24,00, без кістки - від 19,00 до 25,00 грн. за кг;
- сало несолоне – 16,00 грн. за кг;
- м’ясо птиці промислового виробництва (тушки бройлерів, курей першої та другої категорій) – від 8,00 до 12,00 грн. за кг.
Обласною узгоджувальною комісією з питань координації міжгалузевих відношень на ринку продукції тваринного походження розглядаються питання закупівельних цін і встановлюються їх мінімальні межі з урахуванням економічних обґрунтувань витрат сільгосптоваровиробників. З першого квітня поточного року щоденно проводиться моніторинг цін на сільськогосподарську продукцію, в тому числі на м’ясо свинини та яловичини.
Із облаштованих безпосередньо для сільгосптоваровиробників 746 торгових місць станом на 15 липня 2005 року їх використано 223, на яких продано 350 тонн м’яса, у тому числі безпосередньо сільгосптоваровиробниками – 210 тонн.
За 6 місяців 2005 року по всіх категоріях господарств вироблено 30,9 тис. тонн м’яса. Поголів’я крупної рогатої худоби в області збільшено на 37,5 тис. голів к початку року, в тому числі на 6,6 тис. голів корів, свиней – на 9 тис. голів, птиці – на 1,4 млн. голів.
За підсумками І півріччя поточного року підприємствами харчової галузі області досягнуто зростання обсягів виробництва на 0,8% (на 6,1 млн. грн.) до відповідного періоду минулого року. У 2005 році прогнозується приріст обсягів виробництва на 3%.
|