21 листопада 2005,16:21
В Луганській області в 1,8 рази зменшилися темпи росту захворюваності на туберкульоз.

В Луганській області в 1,8 рази зменшилися темпи росту захворюваності на туберкульоз. Про це сьогодні на брифінгу в облдержадміністрації заявила начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ірина Комаревцева. Вона розповіла журналістам про стан виконання Державних програм та комплексних заходів в галузі охорони здоров’я Луганської області.
За словами Ірини Комаревцевої, на території області діє 9 державних програм в галузі охорони здоров’я. Це програми лікування та профілактики ВІЛ/СНІД, програми впровадження сімейної медицини, поліпшення обслуговування сільського населення, програма профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, імунопрофілактики населення, комплексна програма „Цукровий діабет”, національні програми „Діти України”, „Репродуктивне здоров’я”, та програма боротьби із захворюванням на туберкульоз.
Всього на виконання Державних та регіональних програм на 2005 рік були заплановані видатки на суму 35757,3 тис. грн. в тому числі з Державного бюджету 26351,0 тис. грн. та з місцевого бюджету 9406,3 тис. грн. Фактично профінансовано за 9 місяців 2005 року з Державного бюджету 18600,0 тис. грн. та з місцевого бюджету 7115,7 тис. грн.
З метою зниження наслідків епідемії ВІЛ-інфекції і недопущення захворюваності на ВІЛ серед різних прошарків населення в області продовжується удосконалення спеціалізованої служби, щодо надання лікувально-профілактичної допомоги ВІЛ/СНІД хворим. З метою профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ-інфекції в області впроваджено консультування та добровільне тестування вагітних жінок на ВІЛ інфекцію. Програма з профілактики ВІЛ/СНІДу профінансована на 73,3%.
В області проводяться комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я. Станом на 1 жовтня поточного року в області в наявності 40 закладів охорони здоров’я, які впроваджують сімейну медицину.
З метою наближення спеціальної медичної допомоги сільському населенню створена виїзна консультативна поліклініка. В роботі виїзної консультативної поліклініки приймають участь лікарі 8-9 профілів. З 8 серпня такі бригади працюють по всіх містах області. З початку роботи виїзної поліклініки профілактичний огляд пройшли більше ніж 26 тис. чоловік. Для проведення цієї роботи було залучено 2 тис. 364 фахівців різного профілю.