21 листопада 2005,17:17
По всіх містах та районах області відбудуться заходи щодо вшанування пам’яті жертв голодомору.

26 листопада відзначається – День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій. Протягом цього тижня вся Україна вшановує пам'ять жертв голодомору – трагічної події в історії нашого народу. Низка заходів пройде і по всіх містах та районах Луганської області.
За різними оцінками науковців і дослідників втрати населення України від голоду 1931-33 років склали від 3 до 10 мільйонів чоловік, понад третину загиблих становлять діти. Архівні документи не дають уточненої інформації про чисельність загиблих на Луганщині. Але підраховано, що кількість населення на території нашої області в 1933 році скоротилася на 20-25%.
Центральною подією запланованих заходів в м. Луганську стане проведення Скорботної ходи від бібліотеки ім.М.Горького до Пам’ятного знаку (каплички) жертвам голодоморів та політичних репресій, розташованого у сквері „Дружби народів”, і мітингу за участю керівництва облдержадміністрації та громадськості, в тому числі керівників релігійних організацій, народних депутатів України, депутатів органів місцевого самоврядування, свідків голодоморів, представників політичних партій, громадських та молодіжних організацій.
Зранку 26 листопада в усіх храмах відбуватимуться панахиди за загиблими під час голодоморів та унаслідок політичних репресій. 26-27 листопада передбачено проведення скорботних мітингів у населених пунктах області за участю представників релігійних конфесій у 464 храмах та молитовнях області.
В містах та районах області до 26 листопада будуть встановлені пам'ятні знаки на місцях поховань жертв голодоморів, біля яких упродовж листопада буде організовано насадження кущів калини.
З метою патріотичного виховання молоді 25 листопада буде організовано урочисте вшанування пам'яті жертв голодоморів хвилиною мовчання в навчальних закладах області. Патріотичному вихованню населення й особливо молоді буде сприяти проведення 23 листопада „круглого столу” щодо дослідження історії голодоморів за участю керівників обласних громадських організацій та осередків політичних партій, а також проведення протягом листопада „круглих столів”, конференцій у вищих навчальних закладах I–IV рівнів акредитації.
В будинках престарілих області буде проведено тематичні вечори, присвячені Дню вшанування пам'яті жертв голодоморів.
В навчально-виховних закладах відбудуться виставки історичної літератури, випуск тематичних стінних газет та плакатів, присвячених сумній даті.
Книжкову виставку „26 листопада – День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій” буде організовано в обласній бібліотеці ім. М.Горького.
В коледжі Східноукраїнського національного університету ім. В.Даля планується проведення студентської акції на тему: „Голодомор: причини, цілі, наслідки”.
В Луганському медичному училищі з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій буде проведено літературно-музичну композицію „Чорні квіти”.
Серед вищих навчальних закладів освіти протягом листопада-грудня буде розповсюджуватися брошура „Голодомори в Україні в ХХ столітті”.
В м. Алчевську заплановано в листопаді організувати пересувну виставку історичного музею міста по навчальних закладах з висвітленням тематики голодоморів та політичних репресій.
На базі Луганського коледжу культури і мистецтв буде проведено вечір духової музики хору „Благовіст”, а в обласному будинку творчої інтелігенції „Світлиця” – вечір-реквієм, присвячені цим подіям.
Протягом 2005-2006 років планується підготувати та провести цикл тематичних теле- та радіопередач, рубрик і статей у друкованих засобах масової інформації щодо подій політичних репресій та голодомору.
В день відзначення сумної дати щодо вшанування пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій в Україні 26 листопада 2005 року пропонується приспустити Державний Прапор України, не проводити розважальні заходи, відповідно скласти програми радіо- і телеканалів усіх форм власності.