23 листопада 2005,14:37
В Луганську відбулось засідання "круглого столу" з питань дослідження історії голодоморів.

Сьогодні в Луганському національному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка відбулось засідання "круглого столу" з питань дослідження історії голодоморів за участю науковців, студентів та представників громадськості.
Виступи вчених, насичені історичними документами, жахливою статистикою, - результат багаторічної дослідницької роботи, що ведеться на базі історичного факультету Луганського педуніверситету. В ході круглого столу також прозвучали доклади і коментарі представників Луганського обласного державного архіву, облдержадміністрації, депутатів обласної і міської рад. А студентська молодь, яка приймала участь в роботі „круглого столу”, мала можливість побачити реальну панораму розвитку українського суспільства, представлену авторитетними ученими і фахівцями.
Новітня українська історія знає три голодомори – 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років. Голод тридцятих років був найжахливішим. Тоді щогодини вмирала від голоду тисяча людей. За рік у Центральній і Східній Україні загинуло від 6 до 10 мільйонів селян. Таку кількість населення має середня європейська країна. Але жоден європейський народ не зазнав подібного нищення. Упродовж 1933 року помирало людей втричі більше, ніж народжувалося. Дитяча смертність тоді сягала половини загальної смертності. За твердженням істориків, у північних (сільських) районах Луганщини за 1932-1933 роки кількість населення зменшилася на 20-25 відсотків.
26 листопада – День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій.