25 листопада 2005,12:29
Проблему насильства та шляхи запобігання цьому обговорювали учасники „круглого” столу в облдержадміністрації.

Сьогодні в рамках Міжнародної правозахисної акції «16 днів проти тендерного насильства» в облдержадміністрації відбулось засідання «круглого» столу «Насильство: аналіз проблеми та шляхи запобігання». В засіданні взяли участь представники управлінь та служб облдержадміністрації, обласного управління юстиції, УМВС України в Луганській області, Луганського прикордонного загону, а також громадських організації, які працюють у напрямку запобігання насильству та його проявам, протидії торгівлі людьми та захисту прав дітей. Організаторами заходу виступили управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації та обласний центр роботи з жінками.
Як зазначили учасники засідання, проблема насильства була й залишається надзвичайно складною для вивчення, а отже й для визначення шляхів протидії цьому явищу. На часі нагальне завдання - змінювати терпиме, а іноді й байдуже ставлення членів суспільства до проблеми насильства, зокрема через проведення широкої просвітницької діяльності, спрямованої на подолання стереотипів у відносинах чоловіків та жінок та впровадження у суспільну свідомість гуманістичних моральних і культурних цінностей.
Насильство, за визначенням світової громадськості, не лише ставить людину в залежне становище, але й наносить величезну моральну шкоду суспільству і є серйозною перепоною на шляху подолання нерівності та дотримання людських прав. Її небезпечність полягає в тому, що прояви насильства й жорстокості не лише руйнують гармонію в суспільстві, а й виступають однією з передумов злочинності. Ця проблема небезпечна тим, що від неї страждають не тільки дорослі, а й діти. Страждають не лише від насильства щодо себе і своїх близьких, а й спостерігаючи за насильством у своїй родині, в майбутньому переносять цей негативний досвід у власне життя.
Вже більше 10 років в період із 25 листопада по 10 грудня світова громадськість щорічно проводить кампанію «16 днів проти насильства». Під час акції традиційно проводяться заходи, спрямовані на підвищення поінформованості населення області з питань домашнього насильства, торгівлі людьми, насильства над дітьми тощо.
Цього року в Луганській області заплановано провести обласні конкурси малюнку для дітей та підлітків «Якою буде моя сім’я, коли я виросту», конкурс соціальних листівок серед студентів вищих навчальних закладів всіх рівнів акредитації із запобігання насильству, конкурс серед журналістів на краще висвітлення проблеми насильства. Крім того, у містах і районах області пройдуть засідання «круглих столів», семінари, тренінги, тематичні виставки малюнків і плакатів.