28 листопада 2005,15:26
Забезпечити інвалідам рівні права та можливості, створити необхідні умови для їх життєдіяльності – приоритетні завдання соціальної політики держави. – Аіда Задорожна.

Третього грудня в усьому світі відзначається Міжнародний день інвалідів. Він оголошений у жовтні 1992 року Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй. З цього часу ця дата нагадування людству про його обов’язок проявляти турботу й милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства.
В області проживає понад 110 тис. інвалідів різних категорій, з них понад 6,5 тис. дітей інвалідів, діє 70 громадських організацій інвалідів, які об’єднують близько 20 тис. чол. з обмеженими фізичними можливостями. Про це сьогодні на брифінгу зазначила 1-й заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Аіда Задорожна.
В системі праці та соцзахисту населення функціонують 19 стаціонарних установ на 3021 ліжко-місце та ПТУ-інтернат для інвалідів, де на даний час навчається 310 учнів, які мають групу інвалідності, з 12 областей України. Луганське професійно-технічне училище-інтернат забезпечує реалізацію потреб інвалідів у придбанні професійної освіти, опанування робітничими професіями, спеціальностями та кваліфікацією, згідно їх інтересів та здібностей.
За словами Аїди Задорожної, для вирішення питань соціального захисту інвалідів в області розроблені та затверджені програми ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів, доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями до соціальної інфраструктури, зайнятості інвалідів. Основні заходи цих програм направлені на забезпечення інвалідам рівних прав та можливостей для активної участі в соціально-економічному житті суспільства, створення необхідних умов для життєдіяльності.
В рамках реалізації заходів акції “Милосердя” щорічно в містах і районах області проводяться благодійні обіди, святкові концерти за участю художньої самодіяльності, надається адресна підтримка інвалідам у вигляді грошової та натуральної допомоги.
Щороку в стаціонарних установах, територіальних центрах, ПТУ-інтернаті для інвалідів відзначається Міжнародний день інвалідів, організовуються зустрічі керівників облдержадміністрації, народних депутатів з підопічними цих установ.
30 листопада 2005 року о 10:00 в ПТУ-інтернаті відбудуться урочисті збори присвячені Міжнародному дню інвалідів із запрошенням громадських організацій інвалідів, представників облдержадміністрації, обласної ради, міськвиконкому, Головного управління праці та соцзахисту населення облдержадміністрації, облвідділення Фонду соціального захисту інвалідів, організована виставка творчих робіт інвалідів, а також протезно-ортопедичних виробів Луганського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства. Найактивніші члени інвалідного руху будуть нагороджені подяками та пам’ятними подарунками. Для інвалідів-учасників урочистих зборів буде організовано благодійний обід.