05 грудня 2005,11:31
В містах та районах області: Первомайськ

За 9 місяців поточного року фактичний обсяг роздрібного товарообігу юридичних та фізичних осіб міста Превомайськ склав 28 млн. 432,2 тис. грн. (2004р. – 16 млн. 741,9 тис. грн.). Темп росту склав 160%, у порівняних цінах - 138,2%. Споживчий ринок міста насичений усіма групами товарів. Продовжується нарощування обсягів реалізації за всіма видами непродовольчих товарів, особливо товарів тривалого користування та будівельних матеріалів. Збільшується конкурентноздатність вітчизняної продукції. Сьогодні через торгівельну мережу міста реалізується більш 80% товарів вітчизняних виробників. Ціни на окремі види продуктів в торговій мережі міста перевищують середні по області. Негативними причинами, що впливають на ціноутворення, є відсутність на території міста підприємств харчової та переробної промисловості, нерозвиненість сільськогосподарського виробництва, відсутність оптових ланок торгівлі. Внаслідок цього більша частина товарів завозиться підприємцями з інших регіонів області та України. Станом на 1листопада ціни на муку та макаронні вироби зросли на 8% порівняно з початком року, на крупу гречану та рис – на 9%, на цукор – на 10-12%., на масло рослинне – на 10-11%, на м’ясо яловичини та свинини – на 11%, на сир та молоко – на 11%.
• У Первомайську за 9 місяців 2005 року відкрито 76 об’єктів, у т.ч. 19 магазинів, 18 кіосків, 17 торгових відділів, 2 кафе, 3 літніх майданчики, 3 бари, 2 перукарні, 2автостоянки, аптека, їдальня, буфет, торгівельна площадка, комп’ютерний центр, майстерня з ремонту взуття та годинників, ломбард. Збір за надання дозволу на право розміщення об’єктів торгівлі та послуг склав 6970 тис. грн., що на 3910 тис. грн. більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З метою сприяння розвитку підприємницької діяльності в місті розроблено порядок надання дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг. Тепер процедура отримання цього рішення значно спрощена.
• Залишається актуальним питання забезпечення малозабезпечених верств населення міста продуктами харчування першої необхідності по соціально-доступним цінам. В цьому напрямку працюють 10 підприємств торгівлі, в деяких з них перевірка виявила незадовільний рівень обслуговування пільгової категорії населення.
• На сьогодні в місті Первомайськ функціонують 7 ринків, з них 3 – змішані, 1 – непродовольчий, 1 – продовольчий, 2 торгівельні площадки. Загальна площа складає 4,3 га, кількість торгівельних міст – 950. Слабкою залишається матеріальна база ринків, що призводить до низького рівня торгівельного обслуговування. За 9 місяців поточного року організовано 7 рейдів-перевірок місць "стихійної торгівлі". Однак після їх завершення, питання ліквідації деяких з них залишається відкритим. У січні-жовтні 2005 року відбувались комплексні перевірки підприємств сфери послуг. В результаті виявлені відсутність прейскуранту цін за надані послуги, куточку для клієнта, неправильно оформлені графіки роботи та інші порушення.