05 грудня 2005,13:47
Губернатор Луганщини має намір співпрацювати зі всіма політичними силами, не надаючи преференцій жодній з них.

Голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль має намір співпрацювати зі всіма політичними силами, не надаючи преференцій жодній з них. Про це він заявив 2 грудня під час зустрічі з лідерами політичних партій, що діють на території Луганщини. „Я щиро вірю, що ми всі бажаєте добра Україні, але в кожного є своє бачення, своя програма і свої цілі, - заявив Геннадій Москаль. - Тому я готовий співпрацювати зі всіма політичними партіями, які офіційно зареєстровані в області і діють у рамках Конституції і законодавчого поля України”. Він підкреслив, що не має особистих прихильностей до тієї чи іншої політичної сили, тому сподівається на плідну співпрацю та порозуміння, щоб разом вирішувати проблеми, які гостро стоять перед Луганською областю.
За словами губернатора, оскільки за законом обласна державна адміністрація не є суб’єктом виборчого процесу, вона не втручатиметься у виборчі перегони. „Я не збираюсь комусь з вас особисто допомагати, але й заважати під час виборів теж не збираюсь”, - заявив він. І додав, що облдержадміністрація не задіюватиме адміністративний ресурс у боротьбі учасників виборів за голоси виборців.
Геннадій Москаль назвав плітками політиків з низькою політичною культурою заяви, що він направлений до Луганщини для використання адмінресурсу на виборах та для підняття рейтингу тієї чи іншої політичної партії. „Моя задача сьогодні, в першу чергу, – це розв’язатися з тяжким фінансовим станом, економікою та соціальним становищем, що склалися в області". Двічі на тиждень губернатор виїжджає до регіонів області, де вивчає стан справ на місці та визначає заходи з вирішення наболілих для кожного з міст чи районів проблем. „З цього виходять ті задачі, які я поставив перед керівниками регіонів Луганщини: створення робочих місць, залучення інвестицій, відновлення роботи підприємств, які зараз лежать мертвим грузом, формування цінової політики, тобто недопущення підняття цін на соціальні товари широкого вжитку та погашення заборгованості із зарплати”, - зазначив губернатор. Він наголосив, що кожного тижня глави місцевих органів влади звітуватимуть, що вони зробили по цих питаннях.
Під час зустрічі з керівниками обласних політичних осередків Геннадій Москаль висловився категорично проти закриття шахт на території Луганщини, якщо в них є залишки промислових запасів вугілля. „Це питання дуже болісне, - вважає губернатор. - Так, сьогодні держава надає дотації шахтам. Але якщо їх закрити, то дотації будуть ще більшими. Це зробить соціальну напругу в регіоні, і державі буде потрібно фінансувати певні соціальні програми, які, ймовірніше за все, будуть перекладені на плечі обласної та місцевих влад”.
Відповідаючи на запитання керівників політпартій, губернатор визначив свою позицію щодо мовного питання. За його переконанням, російська та інші мови повинні функціонувати нарівні з державною мовою у регіонах, де проживає більшість їх носіїв. Питання вступу України в НАТО, за думкою Геннадія Москаля, повинен вирішуватися виключно шляхом проведення всеукраїнського референдуму.