08 грудня 2005,11:11
Майже 700 осіб затримано прикордонниками за незаконне перетинання кордону.

З початку поточного року на ділянці державного кордону в межах Луганської області співробітниками Луганського прикордонного загону за незаконне перетинання кордону затримано 697 осіб, контрабанди у 765 випадках на суму більше, як 37,3 млн. грн. (2004 – 4,7 млн. грн.), виявлено 32 од. зброї, 3342 боєприпасів (з них 1 граната РГД-5), 540 гр. вибухівки, 46 кг наркотиків. Про це вчора в облдержадміністрації повідомив начальник Луганського прикордонного загону Олег Медведчук на прес-конференції з питань боротьби з контрабандою.
За його словами, оперативна обстановка на ділянці Луганського прикордонного загону характеризується певними особливостями, основними з яких є боротьба з контрабандною діяльністю та незаконною міграцією. Спроби незаконних мігрантів потрапити на територію України здійснювались, в основному, на Свердловському та Краснодонському напрямках, де затримано відповідно 90% цієї категорії порушників. В основу тактики дії незаконних мігрантів покладено намагання на законних підставах в’їхати на територію України під виглядом навчання, лікування, бізнесу тощо.
Змінюються маршрути переправлення контрабандних вантажів, переорієнтація каналів на інші напрямки та переправлення незначних партій контрабандних вантажів на легкових автомобілях або мотоциклах. Відмічено самоорганізацію дрібних груп осіб для переправлення цукру, дизельного пального, картоплі.
Прикордонним загоном підготовлено реєстр об’єктів (баз, сховищ), які можуть використовуватися для складування контрабандних вантажів. Дані об’єкти знаходяться в безпосередній близькості до державного кордону, як правило до 10 км. За наявними даними в Краснодонському, Свердловському та Міловському районах виявлено 48 таких баз, які використовувались для протиправної діяльності та по яким разом із іншими правоохоронними органами проведено рішучі дії.
В плані інженерного облаштування державного кордону в межах Луганської області прикордонним загоном проводяться заходи зі знищення об’їзних шляхів через державний кордон. Дана робота на державному кордоні проводиться постійно, щоденно працює інженерна техніка. На ділянці прикордонного загону обладнано вертолітні майданчики, як з твердим покриттям, так і з ґрунтовим. Обладнано приховані спостережні пункти.
Олег Медведчук нагадав про те, що державний кордон встановлено Договором між Україною і Російською Федерацією „Про Українсько – Російський державний кордон” у 2003 році, ратифікований 28 квітня 2004 року обома державами, але на даний час демаркація державного кордону не розпочата. Але не чекаючи демаркації державного кордону, проведено заходи щодо позначення державного кордону з української сторони інформаційними знаками «Увага! Державний кордон України. Прохід заборонено». В’їзд в прикордонну смугу та контрольований прикордонний район на ділянці прикордонного загону позначено інформаційними дорожніми знаками «Прикордонна смуга» та «Контрольований прикордонний район». Виготовлено та встановлено бігборди на основних автошляхах з інформацією щодо порядку перетину державного кордону, вимог прикордонного режиму та розташування найближчих пунктів пропуску через державний кордон.