13 грудня 2005,14:09
207 осіб з обмеженими фізичними можливостями працевлаштовано в області з початку року.

Сьогодні відбулося засідання колегії Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, на якому було розглянуто питання про стан роботи щодо професійної реабілітації інвалідів та їх працевлаштування. У заході взяв участь перший заступник голови облдержадміністрації Зіновій Гузар.
Під час засідання було зазначено, що протягом 11 місяців поточного року центрами зайнятості області працевлаштовано 207 осіб з обмеженими фізичними можливостями. В центрах зайнятості області перебувало на обліку 562 особи з обмеженими фізичними можливостями.
В області налічується понад 110 тисяч інвалідів різних груп і категорій, половина - працездатного віку. З метою вирішення проблем працевлаштування інвалідів, у листопаді поточного року підписана Угода про співпрацю між Обласним центром зайнятості, обласним центром медико-соціальної експертизи, обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів і Головним управлінням праці та соцзахисту населення облдержадміністрації. Аналогічні угоди укладені у містах та районах області.
З початку року центрами зайнятості проведено 40 «Ярмарок вакансій», 18 «Круглих столів» та «Днів відкритих дверей», 4 зустрічі з роботодавцями для інвалідів області. Ярмарки відвідали 737 осіб з обмеженими фізичними можливостями. За результатами проведених ярмарок були працевлаштовані 38 інвалідів, 112 осіб роботодавці взяли до резерву на випадок появи вакансій.
За 11 місяців поточного року зібрано за рахунок штрафних санкцій за нестворені робочі місця для інвалідів понад 5,5 млн. грн., що надасть можливість краще фінансувати програми соціального захисту та реабілітації інвалідів.
Центрами зайнятості створено відповідний банк вакансій робочих місць для працевлаштування інвалідів. Щокварталу від підприємств надходить інформація по працюючим інвалідам, яка вноситься в спеціальний журнал обліку та складається банк даних по кожному інваліду.
На підприємствах області працює 13,6 тис. інвалідів, що значно більше ніж в минулому році. Збільшується кількість підприємств, які виконують 4% норматив, на даний час їх – 2490.
Обласним відділенням Фонду протягом 2001-2005 років необхідно створити 375 робочих місць. Станом на 1 грудня поточного року їх створено близько 300, з них 128- у поточному році, що складає 70,3 %.Враховуючи те, що у поточному році фінансування Регіональних програм з працевлаштування інвалідів передбачено на IV квартал поточного року, виконання завдань по створенню робочих місць для працевлаштування інвалідів буде завершено до кінця 2005 року.
Регіональною комісією з питань діяльності підприємств і організацій громадських організацій інвалідів, протягом поточного року надано дозвіл на пільги по оподаткуванню 14 підприємствам громадських організацій інвалідів.