14 грудня 2005,11:52
Для відновлення ефективної роботи вугільної галузі області на 2006 рік потрібно понад півтора мільярди гривень.

За даними Головного управління економіки облдержадміністрації, за 10 місяців поточного року державними підприємствами області видобуто 21,6 млн. тонн вугілля, що складає 99,1% до обсягів минулого року. Фінансовий стан підприємств вугільної галузі залишається складним. Підприємства не в змозі своєчасно вводити в дію нові лави, відновлювати зношене обладнання, встановлювати тарифні ставки працівникам відповідно до чинного законодавства.
Найбільш ефективними заходами для відновлення ефективної роботи вугільної галузі області є забезпечення фінансування Програми розвитку гірничих робіт у 2006 році в обсязі 1 млрд. 643,3 млн. грн. За звітний період по Програмі "Державна підтримка будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам’яного вугілля" до вугледобувних підприємств області надійшло 351,8 млн. грн. Через недостатнє фінансування проведення гірничих виробок тримається на неприпустимо низькому рівні, що не дозволяє готувати лави по прогресивних технологічних схемах, розкривати перспективні запаси. Для підтримки існуючого обсягу видобутку вугілля (26 млн. тонн) необхідно щорічно вкладати на нове будівництво та реконструкцію шахт не менш ніж 240 млн. грн., на будівництво нових горизонтів – 160 млн. грн.
Для подолання кризового стану галузі та досягнення беззбитковості підприємств згідно із розрахунками фахівців потреба в бюджетному фінансуванні у 2006 році будівництва та технічного переоснащення підприємств з видобутку кам’яного вугілля складає 1643,3 млн. грн. Також для відновлення ефективної роботи вугільної галузі області у наступному році необхідно забезпечити фінансування в обсязі 49,1 млн. грн., передачу соціальної сфери вуглевидобувних підприємств у власність територіальних громад. Для фінансового забезпечення передачі соціальної сфери необхідно передбачити виділення коштів з Держбюджету України у сумі 49,1 млн. грн.