20 грудня 2005,15:59
Проблемами соціального сирітства потрібно займатися в практичній площині, а не розводити демагогію. – Геннадій Москаль.

20 грудня голова облдержадміністрації Геннадій Москаль провів нараду з питань забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В ній взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, міські голови, голови райдержадміністрацій, директори деяких притулків та шкіл-інтернатів для дітей-сиріт.
Під час зустрічі Геннадій Москаль піддав різкій критиці управління у справах молоді та спорту, Головне управління освіти та науки облдержадміністрації, які мали підготувати цій захід. Так, за словами Геннадія Москаля, була поставлена задача - запросити керівників всіх шкіл-інтернатів, мерів міст та голів райдержадміністрацій та потенційних шефів, які реально могли б надати допомогу. „Керівники 25 шкіл-інтернатів, де навчається більше 4 тис. дітей, з яких 1 тис. 593 – сироти, розповіли про свої проблеми, а ми зі своєї сторони мали б знайти вирішення цих проблем, - так бачить роботу в цьому напрямку губернатор Луганщини. - Я хотів особисто покланятись потенційним спонсорам і попросити допомогти, хто чим може, дітям-сиротам, що виховуються в інтернатних установах області”. Губернатор зазначив, що в західних країнах система соціального сирітства ніколи не лежить на плечах держави, цими питаннями переймаються благодійні фонди та громадські організації.
Начальникам відповідних управлінь–організаторам наради, які мали підготувати її відповідно до поставлених задач, Геннадій Москаль виніс службову догану. „Проблемами соціального сирітства потрібно займатися в практичній площині, а не розводити демагогію. Не взагалі і в цілому, а конкретно, – підкреслив Геннадій Москаль. - Я не можу дозволити тратити свій час, відволікати людей на пусте базікання і проводити наради для „галочки”. Облдержадміністрація для того, щоб допомагати вирішувати проблеми людей, які вони самі не можуть вирішити, а не вчити їх”.
Голова облдержадміністрації дав доручення наступного разу належним чином підготувати нараду за участю керівників міст і районів, спонсорів, директорів усіх шкіл-інтернатів області та закладів для дітей-сиріт для надання конкретної допомоги цим установам.
Наприкінці Геннадій Москаль вручив Почесні грамоти Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України батькам-вихователям будинків сімейного типу Переяслових та Федорових за вагомий внесок у виховання дітей.