29 грудня 2005,18:25
На Луганщині є ціла низка проблем, вирішення яких неможливо без участі центральних органів влади. – Геннадій Москаль.

«В Луганській області існує ціла низка проблем, вирішення яких неможливо без участі центральних органів влади”, – зазначив голова облдержадміністрації Геннадій Москаль сьогодні під час зустрічі Прем’єр-міністра Юрія Єханурова з господарчим активом області. Так, Геннадій Москаль закликав Прем’єр-міністра припинити закриття шахт, назвавши це "шляхом в нікуди". За словами Геннадія Москаля, з 1996 по 2005 роки в області прийнято до ліквідації 43 шахти. „Зарили в землю 1,4 млрд. тонн вугілля енергетичних марок та інших, що користуються попитом”, - зазначив губернатор. Тому він здивован, що не використовуються інші методи, наприклад, передача шахт в оренду, в комунальну власність, створення спільних підприємств, залучення інвестицій, приватизація тощо. Геннадій Москаль вважає за необхідне удосконалення законодавчої бази для збереження вугільної промисловості на території Луганської області.
Голова облдержадміністрації запропонував при внесенні змін до Закону про Держбюджет України на 2006 рік виділити цільову субвенцію у розмірі 91,4 млн. грн. на реалізацію програми "Питна вода Луганщини", передбачити кошти в розмірі 61,3 млн. грн. на утримання відомчої соціальної інфраструктури, цільову субвенцію обласному бюджету Луганської області в сумі 10,3 млн. грн. для завершення першого етапу реконструкції обласного туберкульозного диспансеру в с. Трьохізбенка Слов’яносербського району, а також цільову субвенцію у сумі 12 млн. грн. на будівництво школи № 67 в місті Олександрівськ Луганської області, якій виповнилося більш 200 років (розташована в шести будинках, вони знаходяться вкрай аварійному стані, немає водопроводу, каналізації).
Ще однією з соціальних проблем голова облдержадміністрації окреслив відсутність в області обласного діагностичного центру, втім 17 листопада 2005 року Президентом України надане доручення Міністерству охорони здоров'я щодо створення діагностичного центру в Луганській області. Відкриття його планується на базі корпусу Луганського державного медичного університету, якій знаходиться у державній власності. Для оснащення центру в 2006 році необхідні асигнування в сумі 23,4 млн. грн., у тому числі: для придбання медичного обладнання -20 млн. грн., поточне утримання установи - 3,4 млн. грн. Тому губернатор просив Прем’єр-міністра підтримати область і в 2006 році почати фінансування діагностичного центру
Болючою проблемою назвав Геннадій Москаль реконструкцію Луганської обласної філармонії, яка розпочата в 2001 році. За період 2001-2005 років можливості обласного бюджету дозволили виділити на зазначені цілі лише 1,7 млн. грн., що складає 13% від кошторисної вартості будівництва. Тому голова облдержадміністрації пропонував при внесенні змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік" передбачити цільову субвенцію з державного бюджету обласному бюджету Луганської області на завершення реконструкції Луганської обласної філармонії в сумі 11,4 млн. грн.
Закінчуючи свій виступ Геннадій Москаль висловив вдячність Президенту України Віктору Ющенко, Прем’єр-міністру Юрію Єханурову за надане довір'я очолити Луганську обласну державну адміністрацію.
„Луганщина - це регіон, який володіє найголовнішим -
людьми, які здатні в будь-якій ситуації вирішувати наявні проблеми, це
джерело невикористаних внутрішніх технічних, наукових, інтелектуальних резервів”, - такий висновок зробив губернатор. Він зазначив, що в своїй роботі підтримуватиме вже раніше напрацьовані основні напрями соціально-економічного розвитку регіону, а також напрацювання нової команди. Він закликав керівників підприємств, місцевих органів влади, всіх суспільних формувань сумісними зусиллями розвинути досягнення Луганщини.