16 листопада 2006,10:07
Луганщина обговорює результати 100 днів діяльності Уряду Януковича.

Єдиний день інформування населення Луганської області проводиться сьогодні за темою „100 днів нового Уряду”. По всій області цього дня у трудових колективах тривають роз’яснювальні бесіди, лекції та диспути, на яких люди обговорюють результати перших ста днів роботи українського Уряду, який очолює Прем’єр-міністр України Віктор Янукович.
На зборах, що відбулися в Луганській облдержадміністрації, було зазначено, що формування у Парламенті Антикризової коаліції стало вирішальним кроком на шляху до політики відкритого суспільного і політичного діалогу. Вперше на практиці було застосовано європейські принципи формування влади - створено коаліційний Уряд, який діє на засадах партнерства та порозуміння. За перші сто днів Уряд розробив і запровадив заходи з суттєвого скорочення необґрунтованих адміністративних витрат і непродуктивного розпорошення коштів. Водночас було покращено адміністрування податків і зборів.
Особливу увагу Уряд приділив питанням енергетичної безпеки. Шляхом інтенсивних переговорів із російськими колегами вдалося забезпечити незмінність умов і обсягів поставок природного газу в Україну на друге півріччя 2006 року. Сьогодні Україна має гарантовані щорічні поставки 55 млрд. кубометрів природного газу до 2010 року за найнижчою в Європі ціною. Це дасть можливість врятувати від банкрутства підприємства, забезпечити стабільність на ринку, в теплі пережити зиму. Завдяки цьому, з’являється шанс для негайного запровадження енергозберігаючих технологій, системного заощадження тепла і палива, як це робить увесь цивілізований світ.
Коаліційним Урядом відновлено діалог між бізнесом і владою, що вже почав приносити перші результати. У серпні підписано Меморандум про партнерство між Кабінетом Міністрів України та підприємствами, що працюють на ринку нафти і нафтопродуктів. Завдяки цьому вдалося ринковими методами знизити ціни на бензин, внаслідок чого є можливість успішно посіяти озимі та спокійно готуватися до весняно-польових робіт.
Значну увагу Уряд приділяв питанням зміцнення продовольчої безпеки країни. Позицію Кабінету Міністрів в питанні експорту українського зерна було неоднозначно сприйнято. Але Уряд змушений був, в першу чергу, думати не про комерційні зиски, а про громадян, про їх інтереси, про те, щоб утримувати стабільну ситуацію на продовольчому ринку України.
Одним з найважливіших завдань Уряду є проведення збалансованої зовнішньої політики, яка випливає з потреб соціально-економічного розвитку країни. У прагматичну площину переведено переговори з нашими європейськими партнерами. Новий Уряд запропонував представникам Європейського Союзу разом сконцентруватись на вирішенні спільних економічних завдань. Зокрема, завершити процес вступу України до СОТ, провести переговори про створення зони вільної торгівлі, налагодити співпрацю в енергетичному секторі, транспортній сфері, сприяти поглибленню торгівельної і промислової кооперації. Після тривалої паузи у розвитку відносин з Російською Федерацією вдалося знову сісти за стіл переговорів. Сьогодні Уряд веде інтенсивні консультації про спрощення доступу українських товарів на російський ринок. Вже вдалося домовитися про скасування з боку Росії обмежень на поставки продовольчих товарів, досягнуто домовленості про відновлення експорту української електроенергії до Російської Федерації, що дасть змогу завантажити додаткові потужності наших енергогенеруючих підприємств.
Відносини з НАТО переведені Урядом в площину продовження поглибленого діалогу, без форсування самого питання про негайне приєднання до Альянсу. Це дає змогу прихильникам та противникам вступу України в НАТО спокійно проаналізувати свої позиції. Такий виважений підхід підтримано партнерами України з Північноатлантичного Союзу.
За час діяльності нового Кабінету Міністрів України відбулося зростання ВВП. Економічний розвиток фактично відновлюється після його уповільнення в 2005 році. Якщо за перші дев’ять місяців минулого року економіка України виросла на 3%, то вже цього року ВВП виріс в два рази і склав 6,2%, що є одним з найвищих показників в Європі. При цьому за останні місяці зростання ВВП прискорилося: у серпні ВВП виріс на 7,1%, у вересні (у порівнянні до вересня минулого року) – на 8,9%.
Існуюче зростання економіки безпосередньо відображається на добробуті громадян: з початку року середня заробітна платня в Україні виросла на 20% - до 1090 грн., а середня пенсія збільшилася на 13% - до 460 грн. Зростання доходів населення відбувається на тлі невисокої інфляції, яка склала 8,7 % за січень-жовтень поточного року.
Банківські внески населення з початку року зросли на 19 млрд. грн., або на 26 %. При цьому, активно розвивається споживче кредитування, об’єм якого впродовж поточного року подвоїться. У вересні, в порівнянні з липнем, на 10 тис. зросло число працевлаштованих на нові робочі місця людей.
Крім того, відбувається стабілізація бюджетної сфери. За підсумками 10 місяців перевиконані доходи як державного (на 2,2 %), так і місцевих (на 9,5 % або 1,8 млрд. грн.) бюджетів. У січні-вересні 2006 року до державного бюджету поступило 92,2 млрд. грн., що на 23% більше, ніж в січні-вересні 2005 року. Знижено роздрібні ціни на бензин і дизпаливо. Якщо влітку вартість 95-го бензину досягала 5 гривень, то сьогодні його ціна складає 3,65 грн., а вартість дизельного палива знизилася з 3,95 до 3,60 грн. за літр. У промисловості зберігається тенденція до стабільного нарощування об\'ємів виробництва: в порівнянні з січнем-вереснем 2005 року в поточному році приріст склав 5,5% (торішній показник – 3,1%). Лідерами по темпах зростання виробництва сталі деревообробна промисловість (+9,8%), виробництво мінеральних добрив (зростання 10,8%), машинобудування (11,9%), електроенергетика (7,6%), харчова галузь (7,1%). Така динаміка свідчить про позитивні структурні зрушення, про те, що Україна перестає бути сировинним придатком і переходить на виробництво готової продукції.
Більшість серйозних експертів відзначають, що в економічній сфері головним сьогоднішнім результатом діяльності очолюваного Віктором Януковичем Кабміну є нормалізація ділової і суспільної атмосфери, що відкриває перспективу для стабільного розвитку економіки країни. Можна з упевненістю сказати, що Уряд створив плацдарм для подальшого економічного підйому України.